Valtaosa peleistä joita itse pelaan pitävät sisällään toimintaa ja taistelua. Oli sitten kyse lähitaisteluista aseilla tai ilman, tai ammuskelusta, niin hyvä ohjattavuus ja ennenkaikkea hyvä toimintamekaniikka, ovat avainasemassa.

 

 

 

Omia suosikkigenrejäni videopelien suhteen ovat pääasiassa toimintapelejä, erilaisin lisävivahtein. Vastaan tullut vaikka millaisia mekaniikkoja toiminnan suhteen. Parhaat nousevat selvästi mutta kun niitä pitäisi alkaa laittaa parhausjärjestykseen niin se ei olekaan enää niin helppoa.

Suuri sääli onkin että monet muutoin varsin hyvät pelisarjat ovat huonojen toimintamekaniikkojen uhreja. Niitä ovat mm. Dragon Age: Origins ja Star Wars: Knights of the Old Republic.

Yksi per pelisarja.

Muuten mitään rajoituksia ei ole sillä monet pelisarjat pitävät sisällään hyvin samankaltaisia mekaniikkoja. 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

X-Men Origins: Wolverine

- Veristä ja brutaalia, kuin elokuvankin olisi pitänyt olla.

 

Dishonored

- Pistooli, varsijousi, miekka, vaihtoehtoja riittää. Siihen päälle vielä joukko erikoisvoimia.

 

Darksiders

- Vaikka pistooli onkin ihan lelu, niin kaikki muut aseet tuovat paljon mielekkyyttä mukanaan.

 

Punisher

- Oli ase mikä tahansa niin tässä pelissä on todellista asennetta.

 

Lord of the Rings: Return of the King

- Heti tuttua toimintaa, mutta silti niin mielekästä.

 




24. Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Hyvä esimerkki siitä että hyvä taistelumekaniikka ei tarvitse mitään erityistä. Tässä pelissä on aika simppeliä toimintaa, mutta se toimii juurikin sillä oikealla tavalla. Vaihtelua tulee Spyron ja Cynderin omista erikoisvoimista. Vaikein valinta oli että mikä osa trilogiasta oli paras toimintasa suhteen, mutta päädyin tähän viimeiseen.


23. Mass Effect 3

ME sarjassa toiminta osa osalta rikastunut ja muuttunut paremmaksi. Suojasta toiseen liikkuminen, aseiden oikeat erot ja erikoisvoimat tähän vielä lisäksi. Kokonaisuudessaan tässä on peli jossa räiskintä on hauskaa ja toimii aseella kuin aseella. Variaatiota on paljon muutenkin ohjattavuus on jämpti ja toimiva.


22. Call of Juarez: Gunslinger

Tämänkin kohdalla kyse on siitä, että pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan. Räiskintää mutta lännen aseilla, joissa on oma tyylinsä. Sitä sitten maustetaan ajan hidastamisella, reaktiokomennoilla ja juurikin sillä lännen tyylillä. Räiskintäpelien joukossa tässä on todellakin sitä mielekkyyttä.


21. Bulletstorm

Räiskintäpeliksi erittäin onnistuneet mausteet. Köydellä voi vetää vihollista kohti itseäsi ja potkulla tehdä päinvastoin. Tähän kun yhdistetään todella hyvä valikoima aseita ja systeemi joka arvioi pelaajan ammuskelua ja ympäristön hyödyntämistä. Todella mielekästä varsinkin koska sitä variaatiota on todella paljon.


20. Red Dead Redemption

Western tunnelmallisesti vahvaa toimintaa suurella valimoilla aseita, joissa tiettyjä eroja. Toiminta on onnistunutta juurikin siksi että se tuntuu Villin Lännen tyyliseltä. Ohjattavuus toimii ja se edesauttaa muutenkin hyvin tehtyä toimintaa. Mukaan vielä Dead-Eye ja oikein hyvä kaksintaistelu ja ratsastaminen. Tässä pelissä tuntee olevans Lännen Legenda.


19. Soul Calibur III

Valtava hahmovalikoima ja valtava valikoima toisistaan oikeasti eroavia taistelutyylejä. Millä tahansa hahmolla pärjää mitä tahansa hahmoa vastaan. Ohjattavuus on todella hyvä ja ainoa mikä on haaste, on se opettelu. Kun vain keskittyy oppimaan miten hahmoa pelataan, niin pääsee todella pitkälle siinä, mitä kaikkea voikaan hahmolla sitten tehdä.


18. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Hyvin simppeli mutta juuri siksi niin toimiva taistelumekaniikka. Tätä maustetaan useailla pelattavilla hahmoilla joissa on oikeasti eroja. Pelissä on aina neljä hahmoa, jos pelaat yksin, niin voit nappia painamalla vaihtaa hahmoa, mikä tekee taistelusta entistä rikkaampaa ja toimivampaa.


17. Bloodborne

Dark Soulsissa on omalla tavallaan oikein hyvä tapa toiminnan toteutukseen. Bloodborne on kuitenkin vielä parempi. Taistelu on nopeampaa, haastavampaa ja tyylikkäämpää. Aseissa on kaksi erilaista muotoa ja jokaisessa aseessa on omalaisensa hallinta. Aseiden suhteen haaste tulee siitä, että aseita pitää opetella käyttämään jotta niillä pärjää. Tähän kun lisätään vielä erityisaseet, pääasiassa tuliaseet ja vihollisten horjuttaminen, niin kyseessä on todella hyvä kokoelma taistelutaitoja. Erityisen iso plussa tulee siitä, että menetetyn elinvoiman voi saada takaisin nopealla vastahyökkäyksellä.


16. Dragonball Z: Budokai 3

Erittäin hyvä kahdella tavalla. Todella hyvät tappelukontrollit joissa valtavasti variaatiota ja DBZ hengessä erittäin onnistuneet. Valtava määrä hahmoja joilla kaikilla omat hyökkäyksensä. Taistelussa on muutamat yksinkertaiset osuudet, mutta se miten niitä käyttää merkitsee. Paljon pieniä asioita jotka yhdessä saavat aikaan todella hyvän kokonaisuuden.


15. Castlevania: Symphony of the Night

Hyvin simppelit toimintakontrollit jotka kuitenkin saavat ase- ja kykyvariaatiolla aivan uudet mittasuhteet. Tapa jolla toiminta on tässä pelissä tehty, sopii peliin erittäin hyvin. Se on ehkä yksinkertaista, mutta ne vaihtoehdot saavat pelin tuntumaan niin hyvältä. Sillä on väliä mitä asetta käyttää, mitä apulaista käyttää ja mitä asustaista käyttää. Pomoviholliset ovat kaikki hyvin tehtyjä ja vaikka pari asiaa kaipaisi lisää, niin kokonaisuus tarjoaa toimintaa jossa tuntee olevansa tilanteen herrana.


14. Last of Us

Maailmanlopun jälkeiseen ja realistiseen maailman todella hyvin istuvat kontrollit. Aseissa on selviä eroja siinä että miten toimivat ja miten niitä tulee käyttää. Tähtääminen on tärkeää koska ammuksia on rajallisesti. Tuliaseet ovat tehokkaita, mutta vaativat huolellisuutta. Lyömäaseiden käyttäminen on vaarallisempaa, mutta helpompaa. Koottavien aseiden merkitys on suuri ja tämän lisäksi on todellakin väliä, että mitä on vastassa, koska sama taktiikka ei toimi ihmisiä ja hirviöitä vastaan.


13. Ninja Gaiden Sigma 2

Jos haluaa tuntea olevansa ninja, niin tämä sarja ja varsinkin tämä peli, on siihen se oikea vaihtoehto. Ninja Gaiden Sigmassa on timanttinen taistelumekaniikka mutta tässä pelissä se on hieman hiotunmpi ja vielä tarkempi. Ohjattavuus on sellainen jota ei vain voi alkaa pelaamaan, vaan johon täytyy vähän opetella. Mutta kun tähän peliin pääsee sisälle, niin kaikki se mitä voi tehdä, on todella upeaa. Tämä pätee jokaiseen aseeseen. Aseet ovat erilaisia niin monella tavalla että ne yksin saavat toiminnan tuntumaan niin paljon paremmalta.


12. Victor Vran

Tämä peli yllätti sillä, miten hyvin se teki taistelun. Aseita on paljon ja niissä on todellisia eroja. Lyömä- ja ampuma-aseissa on selviä eroja. Toiset ovat nopeita, toiset hitaita ja toisilla on tarkkuutta ja toisilla silkkaa voimaa. Tämä valtava variaatio kasvaa kun mukaan lisätään taikavoimia. Valtava asevalikoima on suuri vahvuus, varsinkin silloin kun kaikki aseet ovat erittäin hyvin tehtyjä ja ohjattavuus toimii.


11. Sly 3: Konnien Kunnia

Tässä osassa taistelu on saanut sen parhaan muotonsa. Kaikki mitä on aiemmin ollut, on nyt vielä parempaa. Tämä hyökkäyksen virittäminen on tosi isossa asemassa taistelussa joka on jo valmiiksi ollut erittäin hyvää. Kaikilla pelattavilla hahmoilla on omat erikoisuutensa ja se tekee tästä ennestään hyvästä taistelumekaniikasta vielä paremman. Kaikki ne mahdollisuudet todella toimiva.Taistelu on yksinkertaista, mutta samalla monipuolista ja ennenkaikkea, todella mielekästä.


10. Spyro: Year of the Dragon

Yksinkertaisuus on oikein tehtynä ja oikeanlaisessa pelissä, oikea ratkaisu. Spyro pystyy syöksemään tulta ja puskemaan. Se riittää. Eri hahmoilla on erilaiset taistelutavat ja se rikastaa peliä juurikin oikealla tavalla. Erikoisvoimat tekevät toiminnasta vielä parempaa mutta se yksinkertainen ja toimiva sisin mahdollistaa sen, että peli on alusta loppuun asti sellainen, jossa tunnet olevasi ohjaksissa. Haaste ei ole ohjattavuudessa ja niin sen kuuluukin olla. Jokainen hahmo on hyvä ohjata ja vaihtelu piristää


9. Uncharted 4: Thief's End

Mitä tulee toimintaan tulitaisteluun, niin Uncharted tekee jotakin todella oikein. Suojiin perustuvaa räiskintää, monenlaisia aseita ja mukaan vielä nyrkkitappeluakin. Realistinen toiminta jossa kuitenkin mukana se rento puoli. Jos haluaa olla tarkka-ampuja se onnistuu, jos haluaa olla nyrkkisankari, se onnistuu. Taistelusysteemi mahdollistaa paljon, pitäen kuitenkin oman tyylinsä. Tämä oli vaikea valinta sillä kolmonen tekee lähitaistelun paljon paremmin, mutta se köysi on pieni, mutta ratkaiseva lisä.


8. Batman: Telltale series

QTE taistelu ei taatusti ole kaikkien mieleen, mutta Batman tekee sen Telltalen peleistä parhaiten. Tiettyjä asioita ei ehkä tarvittaisi, mutta tämä taistelu tuntuu monella tavalla todella mielekkäältä ja omanlaiseltaan. Wolf Among Us oli onnistunut, mutta Batman on jotenkin jouhevampi, liikkuvampi ja jotenkin jopa helpompi. Tässä on sellainen toimintamekaniikka joka mahdollistaa näyttävän toiminnan ja samalla haastaa pelaajan tekemään virheettömän suorituksen, pitäen yllä tarinallisen ja elokuvamaisen toiminnan.


7. Kingdom Hearts II

Kingdom Hears ykkönen on yksinkertainen ja toimiva, Birth By Sleep on erilainen, sekin toimiva. Jokainen Kingdom Hearts on vähän omanlaisensa, mutta kakkonen on se, mikä on omalla tavallaan se onnistunein. Perustaistelu on hyvin simppeli, mutta kasvaa moneen suuntaan, riippuen siitä, mitä tekee. Formit tuovat omat mausteensa samalla tavalla kuin taikuudet ja ennenkaikkea reaktiokomennot jotka ovat täysin riippuvaisia vihollisista. Kingdom Hearts II on taistelun suhteen pelisarjan kruunu.


6. Witcher 3: Wild Hunt

Mestariteos monella tavalla, myös toiminnassa. Witcher 3:n toiminta on haastavaa. Se ei ole missään nimessä vaikeaa, mutta se haastaa pelaajan tekemään parhaansa. Miekan käyttö on helppoa ja oikealla tavalla monipuolista. Tähän tulee lisänä taikuutta ja se, että Geralt on ketterä liikkeissään. Vihollisia voi väistää, torjua ja oikealla ajoituksella horjuttaa. Taistelun on sellaista joka palkitsee omalla tavallaan muutenkin palkitsevassa, legendaarisessa pelissä.


5. Resident Evil 6

Resident Evil 4 on omalla tavallaan erittäin hyvä toiminnan suhteen, mutta RE6 lisää siihen liikkuvuutta. Toiminapelien joukossa tässä on ehdottomasti yksi parhaista toimintaohjattavuuksista. Ampuminen on tarkkaa, aseissa on oikeasti eroja ja lähitaistelu on todella hyvin tehtyä, tähän kun lisätään vielä viimeistyliikkeet ja se, että pelihahmo pystyy tekemään syöksyjä ja liikkumaan ampuessaan, niin käsillä on yksi parhaita toimintapelimekaniikkoja.


4. Final Fantasy VII

Vuoropohjainen taistelu, siinä on oma viehättävyytensä ja sitä ei tee kukaan paremmin kuin Final Fantasy. Mitä tulee Final Fantasy taistelumekaniikkoihin, niin seiska on paras. Tässä on pari ratkaisevaa asiaa mutta MATERIA systeemi on se, mikä ratkaisee. Vaikka kasin Junction systeemi onkin todella hyvä, niin toiminnan suhteen, Materia voittaa. Variaatiota on aivan älyttömästi ja siihen kun heitetään mukaan Limit Breakit, niin se variaatio kasvaa enitestään. Hahmoista voi tehdä todella monenlaisia ja kun hahmoja on suuri valikoima, niin toiminnan variaatio kasvaa sekin.


3. Devil May Cry

Miekka + Pistooli. Siinä on jotakin mikä todella nappaa. Devil May Cry 3 on todella vahva haastaja, mutta pari asiaa saa minut kallistumaan ykkösen puoleen. Tämä teki tälläisen tyylin ensin, mutta tässä pelissä, niissä pyssyissä on enemmän jerkkua ja demonivoimissa myös. Kolmosessa on ehkä enemmän aseita ja laajempi toiminnan kehitys, mutta tässä pelissä miekkojen ja aseiden erot ovat jotenkin selvemmät ja samoin paholaispuolen ja normaalin ero. Hiuksen hieno ero ja tälle sijalle voisi päästä kumpi vain. Kolmonen laajemmalla asetyylivariaatiolla, mutta ykkönen sillä tietyllä asenteella ja tunteella.


2. Batman: Arkahm City

Taistelumekaniikkojen ylivaltias. Cityssä taistelu on huipussaan. Knight rikastaa sitä hieman, mutta joten siinä mennään parilla tavalla vähän yli. Cityssä toiminta on sellaisessa vaiheessa jossa se ei ole niin pikkutarkkaa, mutta kuitenkin niin tarkkaa, että sillä on väliä. Taistelussa on todellista tunnetta kun yksi nappi lyö ja toinen torjuu vihollisen iskun. Tähän kun lisätään suuri valikoima lisävivahteita niin tässä on todellakin sellainen mekaniikka joka on erittäin helppo oppia mutta hyvin haastava masteroida. Ehdottomasti se mekaniikka jolle ei ole voittanutta.


1. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Nopeasti voisi sanoa että tämähän on sama kuin Batmanissa ja perusidealta niin onkin. Shadow sarjassa on kuitekin omat variaationsa ja parilla tavalla, tämä on vielä hiotumpi, tarkempi ja mielekkäämpi kuin Arkhamissa. Miekan käytössä on se oma viehättävyytensä ja kun mukaan lisätään fantasiatemppuja ja hurmeista, rajua taistelua, niin tämä ottaa voiton. Vihollisen pään räjäyttäminen tai irti leikkaaminen miekalla on vain jotain vielä hiemompaa. Sitten kun mukaan lisätään vihollisesta toiseen syöksyminen, nuolien ampuminen ja pari muuta lisävivahdetta, niin tässä on vain sellainen toimintamekaniikka johon ei meinaa kyllästyä. Äärimmäisen viihdyttävää ja mielekästä toimintaa, legendaarisessa pelissä.