Jotkut pelit ovat sellaisia että vaikka ne kuinka ikääntyisivät, ne eivät juuri menetä sitä jotakin, mikä tekee niistä niin hyviä. Hyvin usein se on kiinni pelattavuudesta, sillä jos se toimii, niin pelin pariin palaa mielellään uudelleenkin, vaikka sitten vuosienkin jälkeen.

 

 

 

Kun nyt puhutaan ikääntyneistä peleistä, niin se ei tarkoita automaattisesti sitä että pelin täytyy olla oikeasti vanha, sillä tarkoitus ei ole poimia vain mahdollisimman vanhoja pelejä. Tässä muistolassa on enemmänkin ideana se, että huomioon otetaan se että kuinka vanha peli on kyseessä ja kuinka hyvin se vieläkin kestää. 

Itse sanoisin että pelin tulisi olla ainakin noin 10 vuotta vanha. Koska aika kuluu kokoajan ja pelit ikääntyvät niin tämä on tietenkin "elävä lista". Uskon nimittäin todella vahvasti että sellaiset jo legendaariset pelit kuten Witcher 3, Middle-Earth: Shadow of Mordor, Last of Us, Uncharted 4 tai Batman: Arkham City tulevat kestämään aika todella hyvin.

Hyvä huomio on myös tämä että nyt ei puhuta toimivasta ideasta tai kaavasta, vaan yhdestä pelistä pelisarjassa. Jotkut pelisarjat jatkuvat vielä nykyäänkin hyvin muuttumattomina, mutta nyt on tarkoitus ottaa poiminto pelisarjasta joka iästään huolimatta vieläkin toimii oikein hyvin.

Tuttuna sääntönä myös: Yksi peli pelisarjasta ja lajityypistä kyseissä sarjassa.

 

KUNNIAMAINTOJA

 

Age of Empires 2

- Mikään ei ole oikeastaan muuttunut kumpaankaan suuntaan.

 

Critter Crunch

- Yksinkertainen ja hauska ja tulee melkovarmasti pysymään sellaisena.

 

Fahrenheit

- Tämä on loppuviimeksi ikääntynyt paljon paremmin kuin voisi olettaa. Ainoa oikeasti heikko osa on se ohjattavuus, joka oli alusta asti vähän niin ja näin.

 

Worms: World Party

- Tämä voisi olla mikä hyvänsä vanhempi 2D Worms, kuten Armageddon. Simppeli ja hauska moninpeli hyvällä huumorilla.

 

Lord of the Rings: Return of the King

- Tuntuu ehkä vaikeammalta, mutta tarjoaa edelleen loistavan moninpelin.

 




24. Star Wars: Knights of the Old Republic

Sanotaan että toiminta tässä pelissä on todella huono huomioiden miten hyvää tasoa lähemmäs kaikki muu tässä pelissä on. Tietenkin monet asiat joita tässä pelissä on, on jo tehty muissa peleissä (kuten Dragon Age sarjassa) jo niin paljon paremmin. Mutta huomioiden miten vanha peli on kyseessä, niin tarjoaa tämä kokonaisuus varsin paljon laadukasta tarinaa ihan hyvällä grafiikalla. Ne asiat mitkä olivat huonoja ennen, ovat edelleen mutta sama pätee myös vahvuuksiin.


23. Jak 3

Ehkä trilogian helpoin peli ja siksi se helpoimmin lähestyttävä. Monella tavalla Jak 3 toimii edelleen todella hyvin. Se ei ole ihan niin ikimuistoinen kuin monet muut aikakautensa pelit, mutta kun mennään pelattavuuteen, niin kyseessä on todella hyvin aikaa kestänyt peli. Ohjattavuus on edelleen todella hyvä ja muutenkin peli näyttää ja tuntuu todella hyvältä, tarjoten sitä saa mitä silloinkin, kun se oli uusi.


22. Chip 'n Dale 2: Rescue Rangers

NES aikakaudella pelasin tätä ensimmäistä kertaa ja kyseessä on helposti yksi omia suosikkeja kyseiseltä aikakaudelta. Disney Afternoon Collection palautti pelin taas peliluetteloon ja tämä tekele on edelleen todella vahva teos. Se ei ehkä ole nykypäivänä kovin erikoinen tekele, mutta se tarjoaa hyvän kokonaisuuden ja paljon muistoja.


21. War of the Monsters

Ohjattavuus on ehkä ainoa asia mikä tämän pelin tapauksessa vaatii hieman totuttelua, mutta kun siihen pääsee sisään, niin mitään muuta ei oikeastaan tarvitsekaan. Tämä peli nimittäin tarjoaa todella runsaasti toimintaa ja valtavan määrän pelattavia hahmoja. Moninpelinä yksi tappelupelien parhaita. Todella miellyttävä peli pelata, edelleen.


20. Ratchet & Clank 3

Ehkä hieman Jak 3:a helpommin lähestyttävä peli joka on edelleen teräksinen pelattavuudessaan. Viimeisin Ratchet & Clank peli ei pärjää tälle vanhalle tekeleelle siinä puhtaassa asenteessa. 2016 peli on ehkä kiiltävämpi mutta kun mennään pintaa syvemmälle niin kyllä tämä esimmäisen trilogian huippu pitää todella hyvin pintansa ja ainoa mikä sen pystyy todella haastamaan on Crack in Time.


19. Godfather

Pelissä on ehkä sellaisia osia jotka on nykyään tehty jo paljon paremmin, mutta kun peliin pääsee vähänkin sisään niin saa huomata että kyseessä on yhtä vahva paketti kuin aikoinaan. Peli tarjoaa paljon sitä settiä jota mafiosopeliltä toivookin. Ehkä se on hieman kankea tietyillä osa-alueilla, mutta se on silti niin hyvä peli että sen pariin pystyy helposti palaamaan ja kokemaan elokuvan tapahtumat videopelimuodossa.


18. Scarface: The World is Yours

Arpinaama elokuvan tarinan uudelleenkirjoittava peli on monille GTA klooni. Itse sanoisin että tämä on parempi kuin yksikään GTA sillä tässä pelissä on kaikki sellaiset palaset joita Arpinaama peliltä toivookin. Pelattavuus toimii edelleen todella hyvin ja graafinen ulkoasu ja pelin tyyli ovat nekin todella hyvässä terässä. Siinä missä useampi GTA ei todellakaan ole kestänyt aikaa kovin hyvin, Scarface on. Tony Montana tarina päätöksen kokee mielellään uudelleen.


17. Demon's Crest

Tämä on yksi sellainen peli jota pelasin vasta kauan SNES aikakauden jälkeen ja tämä peli nousi nopeasti yhdeksi konsolin parhaaksi peliksi. Se jos mikä on vahva todiste siitä että tämä peli on ikääntynyt todella hyvin. Mikään osa kokonaisuudesta ei ole oikeastaan millään tavalla heikentynyt.


16. BUZZ! Monstermania

Oli sitten kyseessä Möröt, Dinot, Apinat tai Robot, eivät BUZZ pelit ole ajanhampaasta kärsineet. Yksinkertainen pelattavuus tarjoaa todella hyvää party viihdettä. Ohjattavuus on omanlaisensa ja todella hyvä sellainen. Ainoa mikä on ehkä heikentynyt on se muistikuva siitä, miten näitä pelejä pelattiinkaan, mutta ajan kanssa, kaiken sen tietotaidon pystyy helposti hankkimaan takaisin.


15. Uncharted: Drake's Fortune

Thief's End on yksi PS4:n parhaita pelejä, sen rinnalla Drake's Fortune tuntuu helposti aika heikolta tekeleeltä, etenkin kun ottaa huomioon että mitä kaikkea pelisarjassa onkaan paranneltu niiltä ajoilta. Uncharted 3 pitää sisällään parhaan lähitaistelumekaniikan ja Uncharted 2 on edelleen se peli joka päivitti lähemmäs kaiken mahdollisen ykkösestä. Drake's Fortune on kuitenkin edelleen todella hyvä peli ja jos sivuuttaa jatko-osat, on tämä Uncharted todella hyvä kokonaisuus kaikilla osa-alueillaan.


14. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Ottaen huomioon kuinka yksinkertainen tämä peli monella tavalla on, niin voisi olettaa että se ei tarjoa mitään kovinkaan erikoista. Mutta kun tietää miten syvällinen peli on kyseessä, niin vielä tänäkin päivänä huomaa, että tämä tarjoaa todella paljon nautinnollista pelattavaa monelle pelaajalle yhtäaikaa. Couch Co-op forever!


13. Max Payne 2: Fall of Max Payne

Remedyn Magnum Opus on helposti vielä nykyajan räiskintöjenkin joukossa helposti pärjäävä peli. Toiminnallinen ja tarinallinen mestariteos joka tarjoaa paljon näyttävää ja nautinnollista pelattavaa erinomaisella ohjattavuudella ja jaksotuksella. Aseita riittää, ammuttavaa riittää ja haastetta riittää. Max Payne 2 ei ole heikentynyt oikeastaan millään tavalla, se on ehkä paljon helpompi nyt kun tietää mitä odottaa, mutta sen kaiken kokee mielellään uudelleen.


12. Ninja Gaiden Sigma

Vaikeiden pelien vaikeimpia tapauksia, ei epäilystäkään. Ninja Gaiden Sigma ei todellakaan ole sellainen peli jonka voi vain poimia ja alkaa pelaamaan, siihen pitää opetella ja siihen pitää päästä sisään uudelleen. Opettelun jälkeen saa kuitenkin huomata että NGS on samaa laatua kuin ennenkin. Oikeastaan mikään osa ei ole merkittävästi heikentynyt. Ohjattavuus on edelleen vaativa, mutta tehokas ja toimiva.


11. Soul Calibur 3

Tappelu pelejä tulee ja menee. Voisi sanoa että harvat jäävät oikeasti elämään. Niitä on muutama, kuten Dragonball Z: Budokai 3 tai Tekken 3, mutta Soul Calibur 3 on kestänyt aikaa paremmin kuin noista kumpikaan. Peli on erittäin näyttävä ja toiminnassaan syvällinen ja haastava. Chronicles of the Sword sekin toimii edelleen todella hyvin ja hetkellisen pelailun jälkeen niiden tuttujen hahmojen ohjattavuus alkaa palautua mieleen.


10. Crash Bandicoot: Warped

N.Sane trilogy on ehkä se kiillotettu versio, mutta Warped on edelleen todella hyvin aikaa kestänyt peli. Ohjattavuus on edelleen loistava ja kentät ovat hyvin suunniteltuja. Halpamaisia pätkiä on vain harvoja ja pomotaistelut ovat edelleen PS1:n parhaimmistoa. Tässä on edelleen sellainen peli joka tarjoaa uskomattoman kokonaisuuden haastetta ja laatua jota monet nykyajan tasohyppelyt eivät pysty tarjoamaan.


9. Tetris Attack

Ihan perus Tetris sekin on kestänyt aikaa todella hyvin, mutta itse pidän tästä paljon enemmän. Se on ehkä uudempi, mutta se on myös monipuolisempi. Tämä on edelleen yksi parhaita moninpelejä koskaan ja monella tavalla yllättävän miellyttävä peli pelata. Paljoa sanottavaa tästä ei ole, mutta viimeksi tätä pelatessani yllätyin siitä miten nopeasti ja miten hyvin tähän peliin pääsikään siisään, siis ihan oikeasti sisään, lähes voittamattomaksi.


8. Devil May Cry

Dante on edelleen yksi parhaita pelihahmoja ja tämä ensimmäinen DMC on yksi syy siihen. Oli kyse miekasta tai pistooleista, toiminta on tässä pelissä edelleen timanttista. Se on ehkä vielä hiotumpaa Dante's Awakeningissa, mutta tämä ensimmäinen peli on merkki siitä miten hyvin tämä peli onkaan aikaa kestänyt. DMC2 ei ole sitä kestänyt mutta tämä on, todella hyvin. Se onkin sitten melko paha kysymys että kumpi on kestänyt aikaa paremmin, ykkönen vai kolmonen. Itse sanoisin että niukasti, ykkönen.


7. Resident Evil 4

Ohjattavuus on RE6:een verrattuna kömpelö eikä pysty moniin temppuihin. Mutta peli itsessään on sitä laatua, mitä se oli PS2 aikakaudella. RE4 on kestänyt aikaa haavoittumatta sitten yhtään. Peli tarjoaa laadukasta pelattavaa edelleen ja pystyy helposti päihittämään monet jälkeensä tulleet pelit, mukaanlukien RE6:n. Se mikä ohjattavuuden monipuolisuudessa menetetään, saadaan takaisin siinä tietyssä asenteessa, tyylissä ja suunnittelussa joka asetti ne vaatimukset joita RE5 ja RE6 sitten yrittivät toistaa.


6. CTR

Kun mietitään rallipelejä ja kartingpelejä, ei tätä peliä voita mikään. CTR on ohjattavuudessa edelleen todella hyvä ja vaikka graafinen ulkoasu onkin aikakaudelleen ominainen, niin se ei vähennä tämän pelin merkittävyyttä. Crash Team Racing on moninpelinä yksi kaikkien aikojen parhaita ja kampanja sekin tarjoaa loistavaa viihdettä. Pelattavia hahmoja riittää, ratoja riittää ja pelattavuus on sekin todella hyvä.


5. Final Fantasy VIII

Kaikista FF peleistä nousee esiin kolme jotka ovat kestäneet aikaa kaikkein parhaita. 4, 7 ja 8, oma henkilökohtainen top 3. FFVII kärsii kuitenkin LEGOpalikkamaisesta grafiikastaan joka ei nykypäivänä ole mitenkään imarteleva. Heikkouksia on myös FFVIII:ssa, mutta kun sitä miettii isossa kokonaisuudessa, se on se parhaiten aikaa kestänyt, niukasti, mutta silti. Ulkoasu on todella hienon näköinen ja vuoropohjainen taistelumekaniikka tuo mieleen ne FF sarjan kulta-ajat. Tämän tyyliset pelit yleensä menettävät osan loistokkuudestaan, mutta tämä pelin tapauksessa se mikä on huonoa nyt, oli huonoja jo silloin. Taso on pysynyt samana, mutta toisaalta, vuoropohjaista taistelua osaa arvostaa aivan uudella tavalla, nyt kun sitä ei sarjassa ei enää ole.


4. Sly 3: Konnien Kunnia

Jak & Daxter ja Ratchet & Clank olivat PS2:n aikaan todella vahvat pelisarjat, mutta Sly Cooper sarja päihitte ne molemmat. Konnakopla oli jo parempi kuin kummankaan sarjan parhaat ja se on kestänyt aikaa todella hyvin. Itse valitsen kuitenkin oman suosikkini sarjasta, viimeisen todellisen Sly pelin. Konnien Kunnia ei ole oikestaan millään tavalla merkitävästi heikentynyt. Tämä peli on yhtä hyvä kuin aikoinaan. Nyt sitä vain arvostaa enemmän kun tietää miten hyvä se on ja miten moni sen jälkeen tullut peli ei ole vain pystynyt pistämään paremmaksi. Kuten eräs Thieves in Time.


3. Kingdom Hearts II

Kaikista KH sarjan peleistä, sanoisin että kakkonen on se mikä on kestänyt aikaa parhaiten. Tämä on puhtaasti mielipiteestä kiinni, mutta kakkosessa on sitä jotakin mikä iskee enemmän kuin ykkönen. Ohjattavuus on todella hyvä, toiminta on enemmän kuin loistavaa ja monet osat pelistä tuntuvat aivan samalta kuin ennenkin. Kingdom Hearts sarja tuntuu todellakin sellaiselta peliltä joka kestää ikääntymisen esimerkkilisen hyvin. Peliin pääsee helposti ja nopeasti sisään ja siitä pystyy nauttimaan samalla tavalla kuin silloin aikoinaan.


2. Spyro: Year of the Dragon

Vanhat 3D pelit ovat sellaisia että ne eivät kestä aikaa kovin hyvin. Spyro ei ole sellainen pelisarja sillä alkuperäinen trilogi on vielä nykyäänkin tasohyppelypelien parhaimmistoa ja sen sarjan ehdottomasti paras osa on Spyro 3. Tämä peli on pelattavuudeltaan esimerkkillinen ja vaikka graafinen ulkoasu ei ole enää tätä päivää, niin se ei haittaa oikeastaan yhtään, sillä se oikealla tavalla nostalgista. Year of the Dragon on monella tavalla esimerkkillinen peli. Se on monella tavalla juurikin sellainen peli joka toimi aikoinaan paremmin kuin yksikään toinen ja vielä tänäkin päivänä se on peli josta monet voisivat ottaa mallia. Sitä odotellessa kun Spyro trilogia saa saman käsittelyn kuin Crash Bandicoot.


1. Castlevania: Symphony of the Night

Syy miksi nostan tämän niukasti ykköseksi johtuu siitä, että itse pelasin tätä vasta PS3:lla, PSN:sta ostettuna. Tämä oli silloin jo yli 10 vuotta vanha peli, mutta siinä ei ollut oikeastaan mitään oikeasti huonoa, jos muutamia tiettyjä puolia ei huomioida, sellaisia mitä nyt tulee vastaan melkeinpä pelissä kuin pelissä. Yön Sinfonia on esimerkkilinen 2D peli todella monella tavalla ja se on todellakin peli jonka pystyy kokemaan samalla tavalla, vaikka sitä pelaisi ensimmäistä kertaa nykyään tai vaikka useamman vuoden päästä. Tämä tuntuu todellakin sellaiselta peliltä, johon ajanhammas ei merkittävästi vaikuta.