Hyvä tarina saa parhaassa tapauksessa pelistä niin hyvin immersiivisen ja mielenpainuvan; Oli kyseessä sitten tunteikas matkas iloineen ja suruineen,  tai jännittävä ja intensiivinen seikkailu yllätyksineen.

 

 

 

Tarina on oleellinen osa peliä, sen kautta pelin maailmaa, hahmoja jne voidaan avata pelaajalle. Tarina jakaantuu moneen osaan ja yksi heikko osa voi helposti tuhota tarinan. Lopetus on usein se helpoin tapa tehdä muuten erinomaisesti tarinasta huonompi.

Mutta nyt listataan ne tarinat jotka ovat kokonaisuutena kaikkein parhaimmat.

 

Vain yksi per sarja (kun peleissä on jatkuva tarina)

- Monet pelisarjat pitävät sisällään yhtenäisen tarinan joten se osa valitaan, jossa tarina on parhaimmillaan.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Dead to Rights: Retribution

- Kliseinen, mutta silti toimiva.

 

Silent Hill 2

- Kokonaisuutena toimiva ja psykologinen

 

Call of Juarez: Gunslinger

- Täyttä valetta ja osatotuuksia. Vai onko?

 




24. Mars: War Logs

Tämä on niitä tapauksia kun peliä pelatessa on huomannut että tarina ei loppuviimeksi olekaan niin huono kuin olisi aluksi voinut arvata sen olevan. Vaikka Mars: War Logs ei monesti olekaan kovin ihmeellinen, niin siihen on saatu isossa kokonaisuudessa yllättävän hyvä tarina käänteineen, joka onnistuu jopa tarjoamaan hieman sisältöäkin.


23. Detroit: Become Human

Quantic Dreamin tarina siitä, kun robotit muuttuvat kokoajan ihmismäisemmiksi ja alkavat kapinoida. Kolmen hyvin erilaisissa tilanteissa olevan päähenkilön risteävät tarinat toimivat todella hyvin, mutta kaikkein parhaan tarinallisen kokonaisuuden pelaaja kokee ehdottomasti Connorin ja Hankin kemioiden ja yhteisen kokemusten kautta.


22. Incredible Adventures of Van Helsing

Vaikka loppuhuipennus onkin vähän niin ja näin niin isossa kokonaisuudessa maailma, hahmot ja etenkin päähenkilöt toimivat yllättävän hyvin. Tarina rakentuu hienosti ja siinä samalla tämän Van Helsing suvun vesan tarina myös rikastuu pikku hiljaa enemmän ja enemmän.


21. Vlad the Impaler

Tämä on niitä tarinoita joka toimii joko todella hyvin tai sitten se jää todella puuduttavaksi. Luettavaa on todella paljon mutta jos siihen jaksaa paneutua (sen yhden kerran) niin siitä voi saada yllättävän paljon kiinnostavaa tavaraa irti. Kokonaisuudessa yhdistetään historia fantasiaan yllättävän hyvin.


20. Binary Domain

Se miten tämä peli onnistuu esittämään oman tarinakokonaisuutensa on yksi syy miksi kaikki toimii niin hyvin. Pitkälti kaikki vaikuttaa aivan perustyyliseltä räiskinnältä juonenkäänteineen, mutta loppupuolella kaikki muuttuu yllättävään suuntaan. Tämän lisäksi pakkaa sekoittaa pelaajan toiminnan lopputulokset ja se miten tiettyjen hahmojen tarinat lopulta sitten päättyvätkään.


19. Ratchet & Clank: Future trilogy

Tämä on ehkä se kaikkein yhtenäisin tarinallinen kokonaisuus. Siis kyllähän koko sarjassa on sellainen tietty jatkuvuus, kuten Quarkin presidenttikaari, mutta Tools of Destruction, Quest for Booty ja Crack in Time tarinakaari on todella hyvin kirjoitettu ja jaksotettu. Se kertoo erittäin vahvan tarinan molempien päähahmojen taustoista ja toimii trilogiana erittäin hyvin.


18. Walking Dead: Telltale Series

Ensimmäinen kausi on tarinallisesti todella hyvin kirjoitettu alusta loppuun ja kaikkine käänteinen kokonaisuus pelittää erinomaisesti, eikä se toinenkaan kausi nyt varsinaisesti huono ole, varsinkaan aivan loppupuolella. Mutta siitä eteenpäin ei sama laatu enää päde, juuri ollenkaan, mutta puoliväliin asti kaikki toimii yllättävän hyvin, seuraten Clementinen tarinaa.


17. Stories: Path of Destinies

Tämä on siitä kiinnostava paketti, että kokonaisuus on iso kokoelma erilaisia versioita samasta tarinasta, jota pelaaja sitten muokkaa tietojensa perusteella. Hän tietää kehen luottaa ja kehen ei ja samoin että mitkä asiat eivät yhdessä toimi. Lopulta ehkä löytyy se paraskin ratkaisu, mutta siinä matkalla kyseessä on todella monimutkainen, tavallaan todella ennalta-arvattavilla käänteillä maustettu tarinakokonaisuus.


16. Marvel's Spider-Man

Hämähäkkimiehen tarina joka monella tavalla on todella ennalta-arvattava (pääroisto) ja tuntuu jo monesti nähdyltä. Siitäkin huolimatta se tapa jolla kokonaisuus on tehty, toimii varsin hyvin. Tarinassa on tilaa monille erittäin hyville käänteille, draamallisesti vahvoille tapahtumille ja siinä ohessa monien hahmojen suhteet muuttuvat, kehittyvät ja vievät tarinaa erinomaisesti eteenpäin. Puhumattakaan miten hyvin kokonaisuus luo pohjaa jatkolle.


15. Spyro: Year of the Dragon (Spyro the Dragon sarja)

Tämä kokonaisuus on hyvin piirrossarjamainen tarinallisessa mielessä. Tapahtumista monet ovat todella ennalta-arvattavia, mutta mukaan mahtuu myös yllättävämpiäkin käänteitä. Hahmot toimivat todella hyvin paikoin todella yksinkertaisten motiivien kautta ja se iso tarinallinen kokonaisuus siinä taustalla toimii oikein hyvin, antaen syyn pelin etenemiselle. Monet hahmot kehittyvät hienosti tarinan aikana ja lopussa varsinkin kaikki on erittäin hienosti viety loppuun. Voisi sanoa että että kyse on sarjan kokonaistarinsta, mutta kolmas peli on aika löyhästi sidoksissa kakkospeliin. Lähinnä tuttujen hahmojen kautta.


14. Iron Man

Vaikka pelattavuus jättääkin aika paljon toivomisenvaraa, niin tapa jolla kokonaisuus rikastaa ensimmäistä MCU elokuvaa on yllättävän toimiva. Tuttuja hahmoja on enemmän, kuten Musta Ruoska (ei se Iron Man 2:n tärviö) joka olisi voitu tehdä paremminkin, mutta joka on kuitekin tarinallisesti hyvä lisä. Peli on uskollinen elokuvalle, mutta lisäilee kaikki pientä kivaa siellä täällä.


13. Star Wars Jedi: Fallen Order

Star Wars maailmaan sijoittuva tarina joka pyrkii olemaan osa isoa Star Wars kokonaisuutta ja ehkä juuri siksi se toimii niin hyvin. Pelin tapahtumat eivät luo ristiriitoja vaan käyttävät tuttujen elokuvien, sarjojen ynnä muiden tapahtumia hyväkseen, kertoessaan aivan uutta tarinaa. Cal Kestis on oikein hyvä päähenkilö ja hänen taustatarinansa ei sekään ole mitenkään huono, muutenkin peli käyttää hahmoja, mytologiaa ja taustatarinoita todella hyvin, luoden yhden osan isoon tarinakokonaisuuteen.


12. Hard West

Tämä on suhteellisen epäsuora tarinakokonaisuus jossa seurataan usean hahmon tarinoita joista osa sitten lopulta päätyy samaan paikkaan. Monien hahmojen kohdalla tarina on aika sivuosassa kun taas toisten hahmojen kanssa se on yllättävän vahvasti liitoksissa toisiinsa. Useiden eri tarinoiden yhdistäminen toimii kuitenkin oikein hyvin ja se iso tarina siellä taustalla, Kuoleman seuraamana, on yllättävän toimiva.


11. Spec Ops: The Line

Pelillisesti erittäin vahva kokonaisuus ja tarinallisessa mielessä myös hyvin riipaiseva. Sodan kauhut tulevat todella vahvasti esiin ja muutamissa kohdissa, mitä enemmän pelaaja ylittää rajaa, sitä enemmän ja vahvemmin peli tuo sen vaikutuksia esiin. Ehdottomasit kokemisarvoinen kokonaisuus.


10. Control

Tämä on niitä pelikokonaisuuksia jonka tarina ei todellakaan ole sieltä "helpoimmasta" päästä. Tämä tarina nimittäin vaatii monesti todella paljon huomioita pelaajalta ja monet tilanteet ovat sellaisia, että ne jäävät tulkinnan varaisiksi. Mitä enemmän peliin keskittyy sitä enemmän voi huomata sellaisia pieniä asioita. Monesti tuntuu että peli levittää tarinakaariaan aivan liikaa ympärilleen, mutta isossa kokonaisuudessa monet asiat toimivat yllättävän hyvin, jättäen edelleen paljon tulkinnanvaraa.


9. Darkness II (Darkness sarja)

Osa syy miksi tämä tarina toimii niin hyvin, on siinä että se omalla tavallaan kyseenalaistaa ensimmäisen pelin tarinan, tai jatkaa sitä uskollisesti. Tämä riippuu todella paljon pelaajasta sillä tämä on niitä pelejä joissa on kuin kaksi tarinaa ja lopulta toinen on harhaa. Molemmissa on todellakin puolensa sillä oli sitten kyse mafiamaailman tarinasta tai mielisairaalatarinasta, kummassakin on puolensa ja kumpi vain voi olla totta. Onko Pimeys todellinen vai ei? Ainoa mikä todella heikentää kokonaisuutta on se potentiaalinen ja keskeneräinen loppu.


8. Batman: Telltale Series

Batman ja Batman: Enemy Within tarina on monella tavalla todella erilainen monien Batman tarinoiden lomassa ja etenee parissa suhteessa yllättävän nopeasti. Mutta mukaan mahtuu myös paljon tuttuja kuvioita, jotka saavat tässä sarjassa uuden muodon. Tuttuja hahmoja on paljon, uusia käänteitä on paljon ja vaikka ykköspelin loppuhuipennukseen johtavat paljastukset ovatkin pelin huonoimpia, niin kakkonen korottaa isolla kädellä Jokerin kanssa. Tämän on niitä kokonaisuuksia joka kertoo tutut tarinat, todella erilaisilla käänteillä ja paljastuksilla.


7. Dragon's Dogma

Vaikka tapa jolla tätä tarinaa monesti kerrotaan, onkin paikoin todella typerä ja huonosti toteutettu, niin se iso tarina siellä taustalla on yllättävän toimiva. Ensiksi vaikuttaa että kyseessä on aika perustason lohikäärmeen tappamistarina, jonka matkan varrelle mahtuu useita erittäin hyvin tehtyjä sivujuonia, mutta sitten kun päästään sinne loppupuolelle, niin ne isoimmat paljastukset astuvat kuvaan ja kokonaisuudesta tuleekin äkkiä paljon erilaisempi, yllättävämpi ja suurempi kuin aluksi osasi odottaakan.


6. Scarface: The World is Yours

Erittäin hyvä vaihtoehtoinen versio elokuvalle. Tony ei kuolekaan haulikkomiehen iskuun, vaan hän kääntyy, tappaa salamurhaajan ja onnistuu pakenemaan. Sitten on aika koota imperiumi uudestaan jotta voi saada kostonsa. Ensin pitää kuitekin aloittaa rahoista, vallasta ja naisista tässä järjestyksessä, sitten vasta tulee kosto. Kokonaisuus on tehty erittäin hyvin ja siinä käydään läpi myös se, miten kaikki elokuvan juonikuviot lopulta päättyivät, samalla kun Tonyn tarina jatkaa etenemistään.


5. Devil May Cry (Devil May Cry sarja)

Danten tarina on koko Devil May Cry sarjan ajan kasvanut ja rikastunut. Jokainen peli on tuonut jotakin uutta mukanaa ja Dante on hahmona muuttunut kokoajan paremmaksi. Siinä ohessa myös muut hahmot ovat saanet enemmän ja enemmän sisältöä, kuten Vergil. Monesti olisi vaikea sanoa että mikä sarjan osa on tarinallisesti paras sillä ykkönen toimii itsenäisenä tarina erinomaisesti (vaikka onkin välillä vähän typerä), kolmonen on todella hyvä esiosa ja vitonen on se joka yhdistää kaiken esimerkillisesti. Kukin valitkoon oman suosikkinsa mutta kokonaisuus on todella mahtava.


4. 24 the Game

Tämä on kuin osa isoa 24 tarinakaarta. Pelin tapahumat jatkuvat lähes suoraan siitä mihin toinen kausi jäi tuttujen hahmojen ja tapahtumien kautta. Uusia käänteitä on luvassa paljon ja lopulta kaikki johtaa siihen, mistä kolmas kausi enemmän tai vähemmän alkaa. Se miten kaikki etenee on kuin suoraan sarjasta ja vaikka kokonaisuus jääkin aika lyhyeksi niin monien hyvien käänteiden kautta tämä on ehdoton osa 24 tarinaa.


3. Punisher

Tässä pelissä Tuomari henki on erittäin vahvasti läsnä ja kokonaisuus on erityisen hyvä jatko-osa Thomas Janen Punisher elokuvalle. Sarjakuvista tuttuja hahmoja liittyy kokonaisuuteen ja samoin monia tuttuja Marvel hahmoja. Tuttujen hahmojen yhdistely on pelin suurimpia valtteja ja samoin se armoton ja väkivaltainen tyyli mikä on omiaan Punisherille. Tarinallisesti kokonaisuus toimii esimerkillisesti ja ehkä ainoa suuri heikkous on se tarpeeton loppukäänne siitä, kuka Jigsaw tässä tapauksessa on. Paremmin olisi toiminut jos Jigsaw olisi ollut kokonaan uusi hahmo.


2. Lord of the Rings: War in the North

Se mikä tekee tästä niin uskomattoman hyvän tarinallisesti, on se yhdistyminen siihen päätrilogiaan jonka ympärille lähemmäs kaikki aina muodostuu. War in the North on monesti kurkkaus kulisseihin, mutta samalla aikaa se on myös erinomainen itsenäinen tarina joka tapahtuu samaan aikaan ratkaisevien tapahtumien kanssa, mutta muiden hahmojen kanssa. Monet pienet asiat tekevät tästä niin erityisen hyvin eivätkä ne ole vain ne tapaamiset tuttujen hahmojen kanssa aina silloin tällöin, vaan myös monet elokuvissa näkemättömät asiat.


1. Castlevania: Symphony of Night (Castlevania sarja)

Mitä tulee Castlevania sarjaan, niin siellä on monia todella surkeita käänteitä, kuten se Draculan alkuperä ja Mathias Cronqvist juonikuvia (mikä on helposti koko pääsarjan surkein käänne). Mutta se poislukien tarinallisesti kokonaisuus toimii todella hyvin. Belmont klaanin taistelu Draculaa vastaan sukupolvien ajan ja kokoajan rikastuen on todella hyvä mutta itse sanoisin että se todellinen huippukohta on Yön Sinfonian aikaan, jolloin pääroolin ottaakin Draculan poika, Alucard. Tämän pelin tarina on sarjan paras, onnistuen tarjoamaan tyydyttävän päätöksen ja monia erinomaisia pieniä asioita. Lords of Shadow juonikuvio ei kuulu tähän, se on täyttä kuraa ja oma kokonaisuutena ja täysi irvikuva sarjasta ja sen päätarinasta.