CTR.jpg?1589846585

Kaikkien aikojen paras rallipeli

 

 

Alkuperäinen Crash Team Racing oli yksi Naughty Dogin onnistuneimpia teoksi hyvin monella tavalla. Monet sanovat että se on vain Mario Kart klooni, mutta itse olen enemmänkin sitä mieltä, että se on kaikilla tavoilla parempi.

 

 

 

Kolarijoukon ralliajot: Nitro tankattuna

Alkuperäinen CTR on edelleen yksi ykköspleikkarin parhaita pelejä. Se on erityisen onnistunut tapaus, koska itse en todellakaan ole millään tavalla rallipelien ystävä, mutta tämän pelin kanssa viettää kyllä aikaa, samalla tavalla kuin vietti alkuperäisenkin kanssa. Tietysti taisteluralli on aika erilaista kuin sellainen "normaali" ralli, mutta se on myös se tapa jolla ralliajoista saadaan tehtyä huomattavasti mielekkäämpiä. Positiivista on myös se, että tässä uudelleenlämmityksessä on osattu lisäillä juurikin sellaisia oikeita puolia peliin, ilman että ollaan pilattu mitään, mitä oli mukana viimeksi.

 

Taistelukilpa-ajoa parhaasta päästä

Pelin tarina on todella tutun tuntuista Crash Bandicoot meininkiä. Paha avaruusolento Nitros Oxide järjestää kilpa-ajot tarkoituksena ottaa selvää että kuka on galaksin nopein ralliajaja. Voittaessaan Oxide aikoo tehdä planeetasta suuren parkkipaikan, joten pelaajan tehtävä on valita itselleen hahmo ja suunnata haastamaan Oxide. Siinä matkan varrella otetaan matsia useilla radoilla ja joka viides kilpailu on pomovihollista vastaan, tuttuja naamoja sielläkin. Lisätekemisenä tarinan ohessa on CTR haasteita (kerää kirjaimet samalla kun voitat rallin) ja reliikkihaasteita (aika-ajot) joilla voidaan sitten avata lisää kenttiä ja vain keräämällä kaikki CTR kolikot ja kaikkien maiden reliikit, voi haastaa Oxiden toisen kerran, lopulliseen kilpailuun. 

Ideallisesti CTR on karttingajoa valtavalla määrällä erilaisia aseita, joilla kurmoottaa vastustajia. Aseita on niin voittamattomuuden takaavaa Aku Aku / Uka Uka naamiota, ammuttavia raketteja, pudotettia TNT/Nitro laatikoita ja vaikka mitä. Valikoimaan kuuluu myös todellisia tuhon työkaluja kuten Kello jolla voi hidastaa kaikki kilpakumppaneita. Yksi osa pelin viehättävyyttä onkin nähdä että mitä kaikkia vaihtoehtoja varusteissa on. Tai no, kun peli on tuttu, niin enemmänkin kyse on muistojen virkistämisestä. Aseet on kuitenkin yksi todella iso tekijä kokonaisuudessa, sillä ne ovat helposti pelin parasta antia ja ilman niitä meno ei vain olisi samanlaista.

Sitten kokonaisuuteen kuuluu myös se mikä erottaa ammattilaiset aloittelijoista, nimittäin turboboostaaminen. Pähkinänkuoressa kyse on oikeinajoitetusta kiihdyttämisestä, jolloin pelaaja saa hetkellisesti lisää vauhtia ja iso osa pärjäämistä onkin oppia kentissä ne parhaat pätkät joissa voi turbottaa. Kun radat ovat tuttuja (entuudestaan tai opettelun kautta) niin silloin niissä voi oikeasti alkaa pärjäämään. Valtavaosa tarinakampanjan sisällöstä on suhteellisen helposti saavutettavissa ilman että pitää muuttua mestariksi kaikissa mekaniikoissa, mutta jos haluaa saavuttaa aivan kaiken, niin kyllä tähän peliin saa upotettua todella paljon aikaa.

 

Värikäs joukko värikkäillä radoilla

Mitäpä olisi rallipeli ilman hyvin tehtyjä ratoja ja CTR on näiden suhteen erittäin onnistunut. Mukana ovat ne klassiset alkuperäisen pelin radit, mutta mukana on myös uusiakin ratoja joista osa peräisin Nitro Kartista. Laadullisesti taso pysyy varsin korkealla ja kyllä kaikki löytävät joukosta ne omat suosikkinsa (Oxide's Stadium, Polar Pass ja Hot Air Skyway). Variaatio on todella suurta ja kenttähasardit ja oikotiet tuovat mukanaan paljon lisää vaihtelua ja syvyyttö kokonaisuuteen. Osa kentistä on hyvin simppeleitä ja turvallisia kun taas osassa pääsee aika helposti ulos radalta. Kaikkein normaaleimpeja esteitä ovat yksinkertaiselta kentän ulkopuolelle joutumine mikä monesti voi olla ruohikkoa, hietikkoa tai lumihankea joka hetkellisesti hidastaa ajamista. Huomattavasti haastavampia ovatkin ne tilanteet kun radalta suoraan putoaa ulos, oli se sitten tyhjän päälle tai veteen. Muunlaisia hasardeja ovat niin lihansyöjäkasvit, vyötiäiset kuin kaivoskärrytkin. Monien erityyppisten esteiden ja vaarojen yhdistely todella värittää kenttiä.

Radat eivät ole pelkästään vaaroja, vaan myös monenlaisia mahdollisuuksia. Oikeilla välineillä voi saada menosta huomattavasti helpompaa, sillä noitatohtorin naamiolla nurmikko ja vastaavat eivät hidasta yhtään ja huomattavasti paremmin salattuja paikkoja on todella paljon. Oikoteiden löytäminen on yksi asia sillä joissakin tilanteissa reitille pääseminen ei ole itsestään selvyys. Kentissä on tosin myös boostialustoja joille ajamalla saa lisää vauhtia ja aseiden lisäksi kentissä on myös wumpahedelmiä yksittäin tai laatikoikkain. Mitä enemmän niitä kantaa, sitä nopeammin auto kulkee ja kun 10 on hallussa, ovat kaikki varusteet mehustettuja, eli parempia versioita. Esimerkiksi TNT:t ovat sen jälkeen Nitroja.

Kentissä on siis todella paljon vaihtelua. On lumista rataa, linnaa, tropiikkia ja vaikka mitä, mutta toinen puoli kokonaisuutta ovat kilpailijat. Mukana ovat ne tutuista tutuimmat, kuten Crash Bandicoot ja Neo Cortex. Toinen on Aku Akun puoli ja toinen Uka Ukan. Kuskeina ovat mm. Coco Bandicoot, Polar, Tiny Tiger ja Dingodile ja päihittämällä tarinan pomovihollisia, hekin aukeavat pelattavaksi, kuten Ripper Roo. Pelattavien hahmojen suhteen määrä on todella suuri ja tähän joukkoon ovat liittyneet myös Spyro the Dragon ja Hunter, mutta myös iso joukko muistakin Crash peleistä tuttuja hahmoja. Kullakin hahmolla on muutama vaihtoehtoinen ulkoasu ja ajoneuvot ovat myös todella suuressa määrin muokattavissa.

 

Ennen vastaan nyt

Ehkä kaikkein suurimmat heikkoudet jotka tavallaan nousevat esiin ovat niitä aika tyypillisiä rallipeliongelmia. Tiettyä kuminauhaefektiä on havaittavissa, vaikka tavallaan pelaaja voikin kuroa hieman kaulaa kilpakumppaneihinsa jos ajaa todella hyvin. Silti tuntuu että peli tehostaa hieman sitä, miten nopeasti muut ajat, silloin kun pelaaja pelaa todella hyvin. Toinen tapaus on se, että joissakin kentissä tuntuu, että pelaajalla on se yksi vastus, joka ajaa merkittävästi paremmin kuin muut ja vaikka kuinka yrittäisi, siitä yhdestä ei vain pääse eroon. Nämä ovat tälläisiä asioita joita saattaa kuvitella, mutta silti tuntuu että välillä peli on selvästi kallistettu pelaajaa vastaan epäreilulla tavalla (huijaamalla). Voi olla että ennen peli oli helpompi, sillä jotkut pomovihollisetkin tuntuvat yllättävän haastavilta tällä kertaa, kuten Pinstripe.

Huomattavasti isompi heikkous kokonaisuudessa on se, että tietyt asiat ovat avattavissa vain ja ainoastaan varikolla (Pit) ja näihin lukeutuu myös Spyro pelattavana hahmona. On täysin sattumasta kiinni että pystyykö kyseistä hahmoa avaamaan, koska varikolla ostettavat asiat ovat kaikki satunnaisia ja vaihtuvat vain päivittäin. Vaikka valikoiman voi kahdesta päivässä muuttaa, niin todennäköisyys saada tiettyjä haluamiaan asioita on aivan liian pieni. Kyllähän mukana on myös ne microtransaction kusipäisyydet, mutta itse huomasin että jos peliä pelaa, niin kyllä niitä kolikoita aika hyvin saa. Mutta se ei tarkoita että tämä olisi hyväksyttävä ratkaisu.

Sitten on se eräs asia, mikä sekin on valinnaista, mutta silti ärsyttävää. Nimittäin se, että pelihahmot eivät ole enää uniikkeja. Tietysti peliä voi pelata klassisella tavalla, jolloin hahmojen ominaisuudet ovat ennalta määritellyt, mutta vaihtoehtona on myös itse vaikuttaa siihen, millaisella ominaisuudella hahmoa pelaa. Eli raskaat hahmot eivät ole enää ainoastaan raskaita ja kevyet kevyitä, koska pelaaja voi vapaasti sekoittaa. Se hieman vie pohjaa kokonaisuudelta. Mutta mitä tulee laajuuteen, niin kyllä Nitrotankattu on oikeilla tavoilla isompi. Enemmän ratoja, pelihahmoja ja kustomointavaa.


Yhteenveto

CTR: Nitro Fueled on samalla tavalla onnistunut uudelleenlämmitys, kuin Spyro Reignited trilogy. Perusidea on pysynyt samana, tekeminen on pääsääntöisesti samaa tavaraa, mutta ulkoisesti monet asiat ovat muuttuneet ja se on kaikki parempaan suuntaan. Tiettyjä asioita on hienosäädetty ja samalla ollaan menty välillä vähän epätasaiselle maalle, mutta kokonaisuutena kyseessä on ehdottomasti erittäin onnistunut versio erinomaisesta pelistä.

 

+ Paljon aseita

+ Paljon pelattavia hahmoja

+ Paljon kustomointivaihtoehtoja

+ Paljon todella hyvin tehtyjä ratoja

+ Oikeilla tavoilla paranneltu

 

- Kuminauhaefekti

- Ajoittaiset hetket kun tekoäly selvästi huijaa

- Niin paljon satunnaisuuteen perustuvia Pitstop asioita

 

Arvosana: 9,0

 

Mestariteos