Joskus tulee vastaan puolia peleissä, jotka voivat olla todella häiritseviä, vaikka olisivat samalla erittäin pieniä. Joissakin tapauksissa se voi olla kenttäsuunnitellua, joissakin ohjattavuutta ja joskus jotakin grafiikassa olevaa.

 

 

 

Täydellistä peliä tuskin koskaan tulee vastaan kun aina löytyy jotakin josta voi valittaa. Nyt on enemmänkin tarkoitus korostaa joitakin sellaisia asioita jotka syystä tai toisesta todella häiritsevät, joskus ne ovat sellaisia asioita jotka pahimmillaan pilaavat koko pelin, mutta hyvin usein ne ovat enemmänkin sellaisia puolia peleissä, jotka eivät välttämättä heikennä pelattavuutta tai yleistä tunnelmaa merkittävästi, mutta jotka alkavat ottaa päähän enemmin tai myöhemmin ja todella selvästi.

Jotkut näistä valinnoista ovat todella pelikohtaisia kun taas toiset ovat sellaisia jotka voivat sopia moniin peleihin, jolloin valittu peli toimii vain sinä esimerkkinä jossa kyseinen puoli tulee esiin kaikkein selkeimmin. Periaatteessa yksi per pelisarja siis, mutta jos esimerkin perässä on "..." niin se on lähinnä merkki että kyseinen peli on vain yksi parhaita esimerkkejä tapauksesta.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

 

Ryhmä menee päähenkilöt "sisään" - Final Fantasy VII

- Miksi he eivät vain voi hävitä kokonaan ja sitten kun he ovat jollakin tavalla osana tarinaa, he ovat valmiiksi esille tms. Tässä pelissä tämä tyhjästä ilmestyminen ei vain toimi.

 

Rajattu lentäminen - Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

- Isoin ongelma on siinä, miten lentäminen on rajattu. Kentät ovat loppuviimeksi aika pieniä, niin tuntuu oudolta miten lentämistä on rajattu.

 

Final Fantasy hahmojen puuttuminen - Kingdom Hearts III

- Kun tämä on niitä pelisarjan suurimpia valtteja, niin missä he ovat nyt? Heidän puuttumisensa ei vain käy järkeen kokonaisuuden kannalta.

 




24.  Hätäisesti tehdyt maailmat - Kingdom Hearts sarja

Monien Disney maailmojen ja tapahtumien kanssa tuntuu siltä, että ne on tehty aika nopeasti ja hätäilleen. Erityisen hyvin tämä tulee esiin Kingdom Hearts II:ssa, mutta esimerkkejä löytyy myös muistakin tapauksista. Jack Skellingtonin kohtaaminen Oogie Boogien kanssa, Scarin osuus Simban tarinassa tai Shan Yun hyökkäys vuoristossa...


23. Puuma tappaa heti, susi tai karhu ei - Red Dead Redemption

Tämä on yksi niitä typeriä ratkaisuja. Jostakin syystä puuma on tässä pelissä sellainen eläin joka tappaa lähemmäs heti kun taas vaikka susi ei. Tietysti tässä on vähän tuotu sitä esiin että susia on kerralla monta, mutta tämä tuntuu lähinnä halpamaiselta erolta, etenkin kun karhu vedetään mukaan, joka ei myöskään tapa heti. Tässä ei ole hirveästi edes järkeä realistisessa mielessä.


22. Vesi tappaa heti - Red Dead Redemption...

Tietysti tämän kanssa kanssa monta syytä miksi kyseinen asia voi tappaa heti, mutta itse koen sen monissa peleissä lähinnä häiritsevänä ja RDR on yksi näistä. Toinen olisi Assassin's Creed. Tämä vain tuntuu pääasiassa sellaiselta halvalta tavalta rajata pelaajan liikkumista.


21. Lohikäärmeiden hampaat - Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Isommilla lohikäärmeillä, kuten Ignitus ja Malefor, on jostakin syystä aivan liian ihmismäiset ja sileät hampaat. Tämä on todella pieni osa peliä, mutta itse huomaan että se häiritsee naurettavan paljon. Omasta mielestäni lohikäärmeillä kuuluu olla terävät "petohampaat", ei ihmishampaita. Tämä on äärimmäisen hyvä esimerkki jostakin sellaisesta asiasta pelissä joka on hyvin pieni eikä vaikuta peliin juuri millään tavalla. Mutta samalla aikaa se on osa sitä pelin yleistä tunnelmaa ja pelin tärkeitä hahmoja joissa on jotakin näinkin typerää. Vielä enemmän se tulee silmille, kun aiemmissa peleissä näin ei ollut.


20. Continuen puuttuminen - Castlevania: Symphony of the Night...

Game Over tilanne itsessään on varsin hieno, mutta se aika mikä menee pelin uudelleenaloittamisessa on naurettava. Miksi pelissä ei voi olla oitis vaihtoehtona pelin uudelleenlataamista jolloin peliin pääsisi nopeasti sisään, vaan se on pitänyt laittaa alkuruutuun ja valikoiden taakse. Tässä menettää paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Symphony of the Night on ehkä se tapaus jossa se tulee todella selkeästi eroon, mutta myös alkuperäinen Resident Evil 2 teki ihan samaa.


19. Ei ninja vastaan samurai loppuhuipennusta - Ninja Gaiden Sigma

Tämä on niitä tapauksia joka häiritsee lähinnä siksi, että tässä on niin iso potentiaali hukattu aivan täysin. Doku olisi ollut upea valinta pääroistoksi juurikin tämän ninja vs samurai tilanteen vuoksi, mutta sitä ei koskaan tapahdu. Sen sijaan yhteenotto Dokua vastaan paljon aiemmin nousee pelin yhdeksi huippukohdaksi. Pääroisto ei yllä lähellekään samaa tasoa kuin Doku.


18. Frollo ei ole pomovihollisena - Kingdom Hearts: Dream Drop Distance

Kingdom Hearts on onnistunut tekemään monta erityisen hyvää pomotaistelua monista parhaista Disney roistoista ja kyllähän Frolloa kohtaan oli aika suuret odotukset. Sitä kautta oli suuri pettymys kun niitä odotuksia ei koskaan täytetty ja sen sijaan kaikki meni nopeasti ohi. Tämä viimeistään on selvä merkki siitä, että sarja menettää otettaan.


17. Liian vähän Dantea - Devil May Cry V

Tähän on olemassa pari ratkaisua joista yksi olisi se, että peli olisi pidempi tai että lyhyitä kenttiä olisi vähemmän. Pääpointti on kuitenkin siinä, että koska Dante on ylivoimaisesti paras henkilö pelata, niin kyllä se tavallaan häiritsee aika paljon, että hänellä ei pääse pelaamaan läheskään tarpeeksi. Tietysti yksi vaihtoehto olisi myös se, että pelaaja saisi useammin valita, millä hahmolla pelaa minkäkin kentän.


16. Taistelusysteemi - Star Wars: Knights of the Old Republic...

Tämäkin pätee niin moneen peliin, mutta niitä pitäisi yksilöidä aika tarkkaan. Pääidea on kuitenkin siinä että monesti taistelusysteemi ei vain tuo pelin parhaita puolia esiin ja tämän kanssa se näkyy vielä selvemmin kuin vaikka Dragon Age: Originsin kanssa, tai Final Fantasy XII kanssa. Tässä systeemissä on vain niin paljon sellaisia asioita joista puuttuu se mielekäs toiminnallisuus ja jossa on tietty hitaus, epämääräisyys ja epävarmuus monista avainasioista.


15. Lego grafiikka - Final Fantasy VII

Yksi huonoimpia grafiikoita koskaan. Siis ymmärrän sen että monesti graafinen ulkoasu on haastavaa toteuttaa rajoitusten puitteissa, mutta ympäristöistä on tehty todella hienoja, joten miksi pelihahmoista on tehty tälläisiä suuttomia, ilmeettömiä palikkakätisiä legoukkoja. Tämä on kieltämättä sellainen asia mihin väkisinkin tottuu, mutta silti, tämä on sellainen asia mikä nousee joka ainut kerta esille.


14. Golbez taistelun puuttuminen - Final Fantasy IV

Tiettyjen taisteluiden puuttuminen on aina hirveä heikkous ja jää todella helposti vaivaamaan todella paljon. Golbez on yksi onnistuneimpia FF roistohahmoja ja tarinallisesti hänen osansa on vielä sitäkin parempi. Tästä kokonaisuudesta ei ole kuitenkaan otettu tarpeeksi irti sillä Golbezia vastaan ei missään kohtaa ihan oikeasti taistella ja muutenkin hahmon potentiaali roistona jää todella vähäiseksi, kun umpisurkea Zemus astuu kuvaan.


13. Nazgulien vajaa historia - Middle-Earth: Shadow of War

Miksi kaikkien historiaa ei kerrottu? Muutamista sormusaaveista on kerrottu taustaa, miksi he ottivat sormukset, mutta todella monista ei, jolloin se jää arvailun varaan. Siis sen ymmärrän että tiettyä mysteeritä halutaan pitää yllä, mutta miksi kaikkein mahtavimmasta, itse Angmarin Noitakuninkaasta, ei ole kerrottu mitään historiallista taustaa samalla tavalla kuin monesta muusta. Hän kun on se hahmo, joka on yksi pelin parhaita, kiinnostavimpia ja tärkeimpiä.


12. Clairen hiusväri - Resident Evil 2 Remake

Kun tähän mennessä on ollut todella selvää että Claire on punapää ja sitä kautta erottunut edukseen monista muista RE naisista, videpelinaisista puhumattakaan, niin miksi Remake sitten karsii tämän osan hahmosta pois ja tekee hänestä tavallisen brunetin jollaisia on pelimaailma täynnä, tästä pelisarjasta puhumattakaan. Jill on brunetti, Ada mustatukkainen, Sherry blondi ja Claire punapää, miksi se piti muuttaa?


11. Historiallisten hahmojen heikko käyttö - Assassin's Creed sarja

Tämä on yksi parhaita esimerkkejä siitä, miten yksi pelisarja voi toistuvasti munata asiat. Monien todella isojen nimien kanssa on menty todella huonoihin ratkaisuihin tässä pelisarjassa ja ne häritsevät joka kerta todella paljon. Näitä ei kaikkia voi yksitellen listata, vaikka ne eri osista peliä ovatkin mutta nopeimmin tulevat mieleen Jack the Ripper ja Julius Caesar, joiden kummankin kuoleman kanssa on menty todella pahasti metsään, aika pienillä asioilla tosin.


10. Toistuvat repliikit - Dragon Age: Origins

Itselläni tämä tulee ensimmäisenä mieleen siitä syystä, että taistelussa päähenkilö heittää satunnaisia lausahduksia silloin tällöin. Näistä lausahduksista tulee todella nopeasti todella ärsyttäviä, koska ne toistavat itseään erittäin nopeasti. Tuntuu että lausahduksia on peräti kourallinen ja siitä kourallisesti ehkä puolet, toistuvat kokoajan. Päähenkilön tapauksessa tämä ärsyttää erityisen paljon, koska tämä ominaisuus on läsnä kokoajan.


9. Magian drawaaminen - Final Fantasy VIII

Tämä on niitä asioita joka nousee aina esille kun puhun tämän pelin huonoista puolista tai muuten vaan häiritsevistä asioista. Tämä johtaa omassa tapauksessani siihen että aina kun uutta magiaa on saatavilla sitä vedetään ryhmälle täydet ja sitten sitä ei käytetä koskaan, koska silloin sitä pitäisi vetää taas lisää. Mitä vikaa oli MP mittarissa!?


8. Puhe kielellä jota en ymmärrä / Puhe on pelkkää random ääntä - Berserk and the Band of the Hawk...

Itse en pysty samalla tavalla uppoutumaan tarinaan jos pelissä puhutaan kieltä jota en ymmärrä, eli jotakin muuta kuin suomea tai englantia. Itse pidän jopa enemmän siitä, että mitään ääntä ei ole, vaan kaikki pitää lukea. Ei sekään hauskaa ole millään muotoa kun puhutaan tietyn ajanjakson peleistä, mutta ääni jota en ymmärrä ja jonka olisi tarkoitus olla puhetta, on ennenkaikkea häiritsevää ja erityisen tehokasta immersion rikkomista. Random ääni on silloin siedettävää kun sitä ei edes yritetä saattaa ymmärrettävään muotoon, jolloin kaikki jää arvailun ja mielikuvituksen varaan.


7. Päähenkilöllä ei ole dialogiääntä - Dragon Age: Origins...

Peleissä joissa päähenkilö keskustelee todella paljon muiden hahmojen kanssa, on sellainen tilanne jossa päähahmolla tulisi ehdottomasti olla aina dialogiääni. Itse koen sen todella häiritseväksi immersionrikkojaksi jos yksi hahmo ei koskaan puhu. Dragon Age: Origins on vain yksi esimerkki mutta valitsin sen koska tämä peli ilmestyi sellaiseen aikaan, kun tämän seikan olisi pitänyt olla BioWare pelissä jo menneisyyttä. Mass Effectissä oli dialogiääni ja se oli ilmestynyt aiemmin.


6. Ohjattavuus - Resident Evil 2...

Tästä ei pääse mitenkään yli eikä ympäri ja tämä pätee moneen muuhunkin tämän aikankauden peliin, mutta itselleni tämä on kaikkein selvimmin tullut esille tässä pelissä. Nyt tarkoitan vain ja ainoastaan tätä tankkiohjattavuutta jossa eteenpäin on aina eteenpäin ja hahmoa pitää vain käännellä, jotta on oikeaan suuntaan.


5. Tupakointi - Red Dead Redemption 2

Voi tuntua todella pieneltä asialta, mutta tämä on tehty tässä pelissä monella tavalla todella huonosti, niin huonosti että se nousee yhdeksi häiritsevimmäksi asiaksi. Alunalkaen tupakan poltto kestää pari sekuntia ja on sitten ohi. Siinä ei otetaan mitenkään tarpeeksi irti siitä tyylikkyydestä mitä se tuo tämän ajan hahmoon ja kokonaisuuteen. Sitten loppupuolella tästä viedään kaikki ilo, kun Arthur ei pysty enää polttamaan kunnolla, eli tästä tyyliseikasta ei missään kohtaa saa kunnolla irti mitään.


4. Alucardin syöksy - Castlevania: Symphony of Night

Alucard pystyy syöksymään taaksepäin, mikä on taistelussa varsin hyödyllinen ominaisuus. Mutta kysymys kuuluukin: "Miksi hän ei voi syöksyä eteenpäin?" Tämä on jokin sellainen asia mikä itseäni häirtsee todella paljon, mutta vääristä syistä. Ainoa asia mitä sillä todella olisi saavutettu, olisi nopeampi liikkuminen ja siihen on olemassa muitakin keinoja. Mutta tämä on silti jokin sellainen asia mikä tarpeettomasti häiritsee.


3. Geraltin miekat - Witcher 3: Wild Hunt

Menemättä enempää miekkojen ja tuppien historiaan ja käyttöön, puhumattakaan monista pienistä yksityiskohdista mitä niihin liittyy, mennään enemmin suoraan asiaan. Tapa jolla Geralt vetää miekkansa, eivät todellisuudessa ole mahdollisia, huomioiden tupeat, joissa miekat ovat. Animaatiota seuraamalla huomaa myös että miekat eivät tule huotristaan oikeaoppisesti, vaan huotran läpi. Syy on lähinnä huotrassa itsessään. Hyvänä esimerkkinä Middle-Earth Shadow sarjan Talion, jonka miekan tuppi on sellainen, josta miekan voi vetää sillä tavalla, jolla Geraltkin sen tekee. Tämä on lähinnä sellainen asia josta pystyy tekemään todella häiristevän, kun sitä ajattelee aivan liikaa.


2. Tietyt muutokset - Spyro Reignited Trilogy

Tästä tuli ärsyttävää oikeastaan vasta aivan lopussa, kun muutamat kohtaukset eivät tuntuneet samalta kuin ennen. Kakkosessa se oli Gulpin ulina mikä ei tuntunut enää samalta, mutta ihan siedettävää. Joidenkin NPC hahmojen äänet olivat parempia ennen mutta se mikä minua jäi häiritsemään todella paljon, oli se, kun hahmon olemus, ei vastaa sitä, mitä juuri tapahtui. Kun Moneypagsin löylyttää, niin hänen ilmeensä on edelleen sellainen koppava paskiainen, vaikka sen pitäisi olla todell lyöty. Tälläisiä todella pieniä ja ohimeneviä muutoksia huomaa lähinnä siksi, kun graafinen ulkoasu on paljon parempi.


1. Roistojen käyttö - Batman: Arkham sarja

Tämä on jotenkin sellainen asia mistä en vain pääse yli enkä ympäri sitten millään vaan kerran toisensa jälkeen palaan tähän samaan asiaan. Miksi, voi miksi tässä trilogian päätösosassa (Rocksteadyn trilogian) ei ole voitu käyttää uusia roistohahmoja tai edes niitä oikeasti hyviä! Pakkasherran tarinan loppuunvieminen oli hyvä ratkaisu ja sama pätee myös Ra's Al Ghuliin, mutta miksi Hullu Hatuntekijä ja Killer Croc kumpikin piti taas kierrättää, varsinkin Croc. Kroko olisi aivan hyvin voitu korvata Banella ja Hatuntekijä millä tahansa vähän tunnetulla hahmolla. Toinen osa tätä on se, miten hahmoja käytetään. Man-Bat oli aivan liian pienessä osassa ja Deathstroke oli tankkitaistelussa, vaikka hän on juurikin niitä hahmoja jotka vastaan pitäisi olla 1v1 käsirysy.