Parhaiden pelien listaaminen on hankalaa monesta syystä. Pelit kattavat monta konsolisukupolvea ja kun listaa vain tietyn määrän, niin on vain pakko jättää pois monta todella hyvää peliä, kun etsitään niitä oikeasti parhaista parhaita. Tälläinen lista muuttuu jatkuvasti, koska uusia pelejä ilmestyy kaiken aikaa.

 

 

HUOM!

Parhaat pelit on muuttuva listaus sillä uusia pelejä tulee.

 

 

Sääntöjä:

 

Vain yksi peli sarjasta ja yhdestä genrestä kyseisessä sarjassa

Vain pelejä joita olen itse pelannut   

Ei kokoelmia, vain yksittäiset pelit

 


 

KUNNIAMAININTOJA

 

Sanotaan että jos listataan ehkä top 70 parhaat pelit niin kunniamainintoja ei juuri tulisi. Moni peli on todella nimittäin todella hyvä, vielä näiden sääntöjenkin jälkeen mutta kun joutuu karsimaan, niin siitä tietää kilpailu todellakin olisi.

 

Batman: Enemy Within

Dragon's Dogma

Punisher

Soul Calibur III

Remnant: From the Ashes

Star Wars Jedi: Survivor

Lord of the Rings: War in the North

                                                                                                                                                                    

Huomion arvoista on se, että mitä lähemmäs ykkössijaa mennään, niin sitä enemmän pelejä aletaan järjestellä ihan fiiliksellä sillä sanotaan että jossain puolivälin jälkeen aletaan olla oikeasti jo siinä kohtaa, että järjestys on vähän sitä luokkaa, että peli jos toinenkin voisi olla sijaa korkeammalla tai sijaa alempana. On varmaan ihan ymmärrettävää että kun on monta peliä joilla olisi arviolta sama arvosana, niin aikalailla mututuntumalla se järjestys sitten laitetaan.

 




24. Victor Vran

Yksi suurimpia yllättäjiä. Erinomainen steampunk vaikutteinen fantasiamaailma valtavalla määrällä aseita ja voimia. Hyvä päähenkilö ja runsas tarina. Paljon pelattavaa ja paljon haasteita. Mukana myös varsin hyvä juoni. Kaiken kaikkiaan erinomainen kokonaisuus.

Peli onnistuu yllättämään monella tavalla ja laajuus on yksi niistä. Kenttiä on valtavasti ja kaikkiin kenttiin sisältyy haasteita. Tämän lisäksi peliin saa vielä extra haasteita. Varusteita on valtavasti ja muutenkin löydettävää, tutkittavaa, tapettavaa ja pelattavaa on erittäin runsaasti. Asevariaatio on todella kiitettävä ja sitä kautta peli pysyy hyvin vaihtelevana hyvin pitkään.


23. The Last of Us

Nauhgty Dog teki maailmanlopun teemoissa liikkuvan pelin jossa Troy Bakerin ja Ashley Johnsonin erinomaisesti tulkitsemat Joel ja Ellie saivat aikaan kaikkien aikojen road tripin jonka päätyttyä, oli koettu yksi parhaita pelejä koskaan. Last of Us on erinomainen kokoelma hiljaista tutkimista, intensiivistä toimintaa, hiiviskelyä ja varovaista suunnittelua. Tämän kaiken taustalla on kokoajan päätään nostava erinomainen tarina.


22. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

NES aikakaudella Turtles kakkonen oli se kova sana ja nyt se loisto muuttuu entistä paremmaksi, monipuolisemmaksi ja hauskammaksi, ollen samalla haastavampaa omalla tavallaan ja useammalla pelaajalla. TMNT2 on peli joka tarjoaa sitä mitä Turtles fanit haluavat. Toimintaa tutuilla kilppareilla ja ajoittain myös muilla tutuilla hahmoilla.

Todella miellyttävä peli joka yllätti laajuudellaan. Monta tuttua hahmoa ja monta erinomaista pomotaistelua. Tämä vie monella tavalla menneisyyteen, tuodon muistoja mieleen, mutta samalla aikaa peli on omanlaisensa ja todella hyvä sellainen.


21. Ninja Gaiden Sigma 2

Listan vaikein peli. Ninja Gaiden Sigma on myös varteenotettava peli ja paljon vaikeampi kuin tämä. Se minkä NGS tekee paremmin on tyyli sillä siinä pelissä veri on punaista ja sitä ei ole unohdettu. Tällä kertaa se on violettia ja raakuutta on hillitty. Mutta sen hinnalla on mukaan saatu niin monta erinomaista pomotaistelua että kakkonen on ykkönen. Vihollisrintamalla on niin monta todella hyvää vihollista että taso nousee joka kerta ylemmäs. Ryu Hayabusa on erinomainen päähenkilö ja hänellä pelatessa tuntee olevansa oikea mestarininja.


20. Heavy Rain

Tarinalliset pelit ja Quick Time Eventit saivat valtavan sysäyksen kun Rankkasade ilmestyi ja keräsi kaikki kehut, ansaitusti. Yksi ensimmäisiä ostamiani PS3 pelejä ja edelleen yksi parhaita. Tarina ja hahmot ovat molemmat erinomaisesti tehtyjä. Ajoittain vastaan tulee selvästi pelintekijöiden arkuus, mutta valtaosa ajasta käsissä on aikuinen peli aikuisille. Peli yhdistää erinomaisesti hitaan pelaamisen ja nopean pelaamisen kokonaisuudessa jossa peli jatkuu, tapahtui pelissä mitä tahansa.


19. Marvel's Midnight Suns

Peli jonka odotin olevan hyvä, mutta en näin hyvä. Taistelu on todella mielekästä omalla taktisella tavallaan ja sivutekeminen pelissä on kaikessa tarinasisällössään todella riittävää ja ennenkaikkea todella laadukkaasti toteutettu. Tuttuja hahmoja on todella paljon ja tarinaa riittää, kaikki ääninäyteltynä, todella laadukkaasti. Midnight Suns on kokonaisuutena juurikin sellainen peli jossa on paljon liikkuvia osia, mutta kaikki osa-alueet on toteutettu todella onnistuneesti ja sitä kautta pelistä on saatu erittäin koukuttavaa ja mielekästä pelattavaa.


18. Marvel's Guardians of the Galaxy

Marvelin videopeliuniversumin ehkä paras peli Marvelin ryhmä rämästä. Guardians of the Galaxy on tunnelmaltaan ja tarinaltaan erittäin hauska kokonaisuus täynnä hyvää läppää, erittäin osuvia tarinallisia valintoja ja todella hyvin tehtyjä hahmoja. Pelattavuus on myös huipputasoa sillä kaikessa näyttävyydessään ja varsin simppelissä kokonaisuudessaan peli ei erityisemmin ala tylsistyttää. Lisäksi sitä kaikkea Marvelin universumin tarinaa riittää monien pienienkin yksityiskohtien kautta.


17. Crash Bandicoot: Warped

Crash sarjan paras peli. Monta todella hyvin tehtyä kenttää, paljon vaihtelua ja toinen toistaan parempia pomotaisteluja. Ajoittain todella nopeatempoinen, ajoittain raivostuttavan haastava ja lähes kokomatkan, todella miellyttävä. Tämä peli tekee kaiken paljon paremmin kuin yksikään sarjan peli ennen tai jälkeen. Pelihahmo oppii uusia jippoja pelin edetessä ja saa uusia varusteita. Pomoviholliset ovat kaikki erinomaisesti tehtyjä ja haasteet vaativat pelaajaa vetämään parhaan mahdollisen suorituksen.


16. Lord of the Rings: Third Age

Tämä on yksi sellainen peli joka onnistuu tarjoamaan juurikin sellaista tietynlaista mielekästä menoa yhdistämällä kaksi erinomaista asiaa toisiinsa. Taru Sormusten Herrasta tunnelman Final Fantasy toimintaan. Vuoropohjainen taistelusysteemi on toteutettu erinomaisesti ja laitettu suoraan päätrilogian tapahtumien lomaan sijoittuvaan tarinaan, joka tarjoaa erinomaisen kokonaisuuden.


15. Dragon Age: Origins

Dragon Age tai Mass Effect. Vaikka Mass Effect onkin toiminnassa paljon parempi, niin Lohikäärmeaika pelisarja onnistuu tarinallisesti paremmin. Hahmoissa on monta erinomaista ilmestystä ja Origins tarjoaa parhaat. Yhtä hyvää hahmoa kuin ME:n Garrus ei löydy mutta Morrigan ja Leliana olivat tarinallisesti se todellinen kolmiodraama kauan ennen Yenneferiä ja Trissiä. Dragon Age: Inquisition olisi myös erinomainen vaihtoehto, mutta ihan mutu tuntumalla valitsen kuitenkin alkuperäisen.

Pelattavuudessa ovat pelin suurimmat heikkoudet sillä toiminta ei ole niin hyvää kuin se voisi olla. Mutta vastapainona tarina on enemmän kuin hyvä ja nautinnollinen kokonaisuus. Paremmalla toimintapuolella, tämä voisi olla lähellä top 10 sijoja.


14. Hades

Tämä on ehdottomasti yksi vaikeimpia pelejä joita olen pelannut, mutta se on samalla hyvin kannustava, erinomaisesti tehty pelattavuudessa. Mutta pelattavuus kalpenee sen rinnalla miten hyvin peli on tehty tyylillisesti ja tunnelmallisesti. Tämä on uskomattoman hieno kokonaisuus todella hyvällä graafisella ulkoasulla ja erinomaisella ääninäyttelyllä. Hades on ehdottomasti yksi parhaita, ellei paras, indie peli mitä on koskaan vastaan tullut ja se ei ole mitenkään pieni saavutus koska kilpailua on.


13. Crash Team Racing

Paras rallipeli.

Ralli tosin on sivuasia ja muiden pelaajien rankaisu asein on se pääasia. Tässä pelissä nämä kaksi puolta toimivat erinomaisesti ja Crash Bandicoot sarjassa on paljon hyviä hahmoja joita käyttää. CTR on erinomainen peli joka tarjoaa paljon pelikerrasta toiseen.


12. Devil May Cry V

Sanotaan että Devil May Cry ja Devil May Cry 3: Dante's Awakening ovat molemmat sieltä kärjestä myös, mutta niukasti tämä vie voiton. Pomoviholliset ovat pitkälti samalla viivalla ja samoin ovat heikkoudet ja vahvuudetkin, paitsi hahmon asenne joka on ykkösessä paljon parempi. Mutta se mikä tekee vitosesta parhaan on pelattavuudessa ja valtavassa asemäärässä sekä siinä, että aseiden ja kykyjen vaihtelu oikeasti rikastavat pelattavuutta ja vaikka Dante onkin vähän ääliömpi, niin tarinasta on karsittu tietyt typeryydet minimiin.


11. Sly 3: Konnien Kunnia

Tämä oli kova valinta sillä Sly 2: Konnakopla on erinomainen peli ja tekee pari asiaa hieman paremmin mutta eniten ratkaisi kuitenkin se, kumpi onnistui tarjoamaan parempia kohtauksia sillä tarinallisesti ja tunnelmallisesti nämä kaksi eivät ole kaukana toisistaan. Pomotaisteluissa kolmonen on vahvempi ja samoin toiminnassa kun variaatiota on enemmän enkä vieläkään ole unohtanut Merirosvopeliä.

Sucker Punchin Sly sarja on erinomainen alusta loppuun. Kakkonen teki kaikin niin paljon paremmin kuin ykkönen ja kolmonen paranteli peliä vielä siitä eteenpäin ja lopputuloksena on mestariteos, ihan kuin edeltäjäkin.


10. Castlevania: Symphony of the Night

Yön Sinfonia sisältää tiettyjä heikkouksia ja asioita joiden toivoisi olevan toisin. Kuten miksi voit syöksyä taaksepäin mutta et eteenpäin. Oikeita selviä heikkouksia on yksi ja se on Game Over ja sitä seuraava odottelu. Muutoin peli on esimerkillinen monella tapaa.

Symphony of the Night on erilainen kuin ne ensimmäiset Castlevaniat, se on niin paljon parempi. Variaatiota riittää ja eräs asia mikä tässä pelissä on todellakin parhaasta päästä, on se, miten hyvin pomotaistelut on tehty.


9. Final Fantasy VIII

Final Fantasy sarjassa on monta hyvää peliä, mutta lopulta vastakkain olivat kaksi parasta. Vaikka Final Fantasy VII (sekä pelin remake) onkin enemmänkin kuin loistava peli ja myös Final Fantasy IV ansaitsee paikkansa FF huipulla, niin paria asiaa tekee kasista paremman. Peli on ajoittain vähän todella typerä, mutta samaan sortuvat myös muutkin sarjasta. Se miksi tämä peli on tässä, johtuu loistavasta pelattavuudesta ja tarinasta. Seiskassa on paremmat sivuhahmot ja parempi pääpahis mutta tässä pelissä on parempi päähenkilö ja tarina.

Seiskan ja kasin taistelu on hankala, sillä ajoittain tuntuu että seiska on parempi ja ajoittain taas kasi on parempi.


8. Middle-Earth: Shadow of War

Nemesis systeemi ja niin paljon taistelua kuin vain mieli halajaa ja vielä Batmanin erinomaisella tyylillä. Shadow of Mordor tarjoaa lähinnä yhtä asiaa, mutta se tarjoilee sen niin mielekkäässä paketissa, osittain jopa paljon paremmin kuin War, syynä ehkä se, että tietyt asiat on tehty yksinkertaisemmin, mutta samalla paljon mielekkäämmin. Shadow of War pistää lähemmäs kaikilla osa-alueilla edeltäjäänsä paremmaksi, aseiden ja varusteiden kanssa on menty kyllä reilusti aivan liian pitkälle. Lopetus on vähän niin ja näin (päin helvettiä) DLC sisällön kanssa, mutta peli on erittäin voimakas kokonaisuus ja yksi parhaita pelejä koskaan. Syynä on juurikin se että tämä peli osaa tarjota suunnattoman haasteen, oikealla tavalla ja paljon isommin kuin edeltäjänsä. Erittäin hyvä esimerkki siitä miten jatko-osa tehdään oikein.

Talion on erinomainen päähenkilö ja loppuhuipennus on sekin loistava. Tässä on hyvä esimerkki siitä että pelin ei tarvitse tarjota kuin yksi oikeasti toimiva idea, jotta se jäisi mieleen mestarillisena teoksena. Eiväthän pelin kaikki osat tietenkään täydellisiä ole, mutta eipä ole täydellistä peliä vielä vastaan tullutkaan.    


7. Resident Evil 4

Resident Evil sarja nousi omien suosikkisarjojen joukkoon vasta tämän osan jälkeen ja siinä joukossa Resident Evil 6 on varteenotettava vaihtoehto, mutta nelonen on vain siinä mielessä paljon parempi kokonaisuudessaan. Kutonen teki toimintapuolen paljon paremmin ja on edelleen yksi omia suosikkejani mitä tulee toimintaan ja RE4 Remake oitis nousi sarjan kärkeen ja pystyy haastamaan alkuperäisen.

Nelonen onnistuu vain tarjoamaan niin paljon enemmän. Pelin voi pelata monta kertaa läpi säilyttäen varusteensa ja varusteita riittää. Aseita  on vaikka kuinka paljon. Tähän kun lisätään pari lisätehtävää jotka nykypäivänä olisivat DLC:tä, niin käsissään on mestariteos.


6. Uncharted 4: Thief’s End

Tässäkin sarjassa on kova kilpailu kahden parhaan kohdalla. Uncharted 3: Drake’s Deception kova haastaja sillä lähitaistelu on siinä pelissä parempaa ja sieltä löytyy monta erinomaista kohtausta ja lopputaistelu on erinomainen. Mutta neljäs osa on kuitenkin onnistunut tarjoamaan paljon. Monta erinomaista kohtausta, näyttävää toimintaa ja ennen kaikkea erinomainen tarina joka jää mieleen. Ehkä paras tarina koko sarjassa ja monin tavoin kaikkein tyydyttävin. Siinä missä peleissä todella usein on paljon sellaisia asioita joita jää kaipaamaan tai joiden kohdalla toivoo, että ne olisi tehty paremmin, ei sitä tapahtu paljoa tämän kanssa. Toki mukana on muutama pätkä jotka on tehty aivan "väärin".

Pelimaailmassa Nauhgty Dog on yksi parhaista ja tämä saattaa hyvinkin olla heidän paras pelinsä, tähän asti.


5. The Wolf Among Us

Ehkä se paras jaksottainen peli. Telltalen Batman on erinomainen peli mutta Wolf Among Us on peli joka todellakin osaa tuoda maailman esiin ja saada päätökset todella tuntumaan merkittäviltä. Hahmoihin kiintyy ja tämä on edelleen se peli jossa on yksi kaikkien aikojen parhaita kohtauksia.

Tässä pelissä ei ole juuri heikkouksia, mutta näin kovassa kilpailussa on väkisinkin niitä pelejä jotka tuntuvat paremmilta, mutta myönnetään, että ajoittain tuntuu että tämä peli voisi hyvinkin olla pari pykälää korkeammalla. Syynä on se miten vahvasti tämä peli otti mukaansa heti ensimmäisestä jaksosta alkaen eikä juuri hellittänyt otettaan ennen loppua, joka jättää monet asiat pahasti auki, tai sitten antaa pelaajalle mahdollisuuden kehittää oma lopetuksensa.


4. Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham City ja Batman: Arkham Knight ovat ylivoimaisesti kaksi sarjan parasta, minkä takia tämä on puhdas taistelu kahden pelin välillä. Siinä missä City on selvästi parempi kuin Asylum, ei Knight ole juuri Cityä parempi tai huonompi. Cityssä on paremmat DLC:t ja Knightin selvin heikkous on Batmobilen ylikäyttö. Mutta se miksi oikeasti valitsisin Knightin on siinä, että tässä pelissä on kokonaisuutena parempi tarina ja hahmojen käyttö, kuten Scarecrow, Man-Bat ja ovathan siellä myös Catwoman, Two-Face ja Joker. Vaikka lopetus onkin osittain parempi Cityssä niin loppuhuipennus taas ei.

Arkham Knight on sellainen peli jossa on paljon sitä mistä valittaa, kun vertaa Cityyn. Riddle trophyt on vedetty aivan liikaa yli, Batmobilea käytetään aivan liikaa jne. Cityssä tosin ei ole Variksenpelättiä ja niin monet juonikuviot jäävät todella pahasti kesken. Cityssä ei ole niin paljoa asioita joista valittaa, mutta koska Knight on jatko-osa, niin sen pitäisi tehdä kaikki paremmin. Vaikka siinä on paljon mistä valittaa, kuten tiettyjen sivutehtävien ylitsevuotava toisto, on siinä myös paljon niitä asioita joista oikeasti nauttii ja jotka palkitsevat. Knight käyttää hahmoja paremmin kuin City eikä juuri jätä asioita selvittämättä, paria lukuun ottamatta. Taistelun suhteen City voittaa oitis, siinä taistelu ei ole niin pikkutarkkaa ja kiiltävää. Jos yhteenasiaan vihollisrintamalla tämän kaiken kiteyttäisi niin Cityssä ei ole Variksenpelättiä ja Knightissa ei ole Banea, mutta toisin kuin Dark Knight trilogiassa, tässä sarjassa Bane ei ole kovin hyvä, mutta Variksenpelätti... on sitäkin parempi.


3. Witcher 3: Wild Hunt

Noituri kolmosessa on aika vähän heikkouksia. Päähenkilö on erinomainen ja pääpahiksessa on tyyliä. Sivuhahmot ovat toinen toistaan parempia ja tekemistä riittää ja siihen on saatu myös vaihtelua. Kaksintaistelu Batmanin kanssa on todella vaikea asia ja ajoittain tuntuu että Batman olisi parempi. Mutta se tapa jolla Noiturin tarina ja maailma kasvavat pelaajan ympärillä ovat todellakin vailla vertaansa. Tekemistä on paljon, vaikeita valintoja tulee eteen kokoajan ja hahmot kehittyvät tarinan mukana.

Tietyt asiat mitkä olivat läsnä aiemmassa osassa, ovat tässä poissa, mutta kokonaisuutena pelissä on aika vähän sitä mistä oikeasti valittaisi.


2. Kingdom Hearts II Final Mix

Kingdom Hearts sarjasta myös Kingdom Hearts Final Mix ja Kingdom Hearts: Birth By Sleep Final Mix ovat kovia kisaajia tästä paikasta mutta kakkonen on mielestäni tehnyt tähän mennessä parhaimman kokonaisuuden. Ehkä se suurin heikkous tässä pelissä on siinä, että jotkut osat tuntuvat turhan nopeasti tehdyiltä ja ajoittain kohtauksista on viety kaikki eeppisyys: Kuten Mulanissa Shan Yun armeija tai Leijonakuninkaassa Scar, joka aika vähän käytetyksi.

Näistä puutteista huolimatta kyseessä on eeppinen peli jossa ehkä se kaikkien aikojen paras viimeinen loppari. Lopetus on myös hyvin tehty ja vaikka tarina ei päätykään, niin mitään törkeää cliffhangeria ei jätetä pelaajalle.

Pelissä laajuus ja pelattavuus on kohdillaan. Peli ei tunnu liian pitkältä vaan todella sopivalta. Sivuhahmot ovat toinen toistaan parempia ja vaikka taistelu ei olekaan mitään Batmanin Arkham sarjan tasoa niin silti toiminta on palkitsevaa, näyttävää ja toimivaa.


1. Spyro: Year of the Dragon (Reignited Trilogy)

PlayStationin paras peli ja Spyro sarjan kruunu. Tässä pelissä on todella vähän sitä, mikä heikentäisi. Pelattavuus on toimivaa, maailmat ovat rikkaita ja laajoja. Pelissä on kiitettävästi pituutta ja paljon hyviä hahmoja. Ehkä se suurin heikkous olisi siinä, että joutuu ajoittain palaamaan taaksepäin.

Isoin syy, miksi jätin tämän pelin sijalle kaksi, on siinä, että tässä pelissä ei ole niin hyvää pääpahista. Mutta syy miksi nostin kuitenkin Witcheriä ja Batmania korkeammalle, on siinä, että ottaen huomioon että kyseessä on reilusti yli 10 vuotta vanha peli, niin tämä peli ei ole juuri heikentynyt ajan myötä.

Reignited trilogia on myös enemmän kuin tämän paikan arvoinen, mutta se on toisaalta kokoelma, joten se ei kelpaa, mutta sen versio tästä pelistä, voisi hyvinkin olla, tämän paikan arvoinen, koska se on tehnyt sen verta esimerkkillisen modernisoinnin tästä legendaarisesta klassikkopelistä.