Paluu menneisyyteen ja erityisesti, Disney elokuvista tehtyjen pelien pariin. Nämä ovat yksiä parhaiten tehtyjä pelejä. Olis sitten kyseessä ykköspleikkarin aikakausi tai vielä sitäkin edeltävä aika.

 

 

 

Disney elokuvien joukossa on monia kaikkien aikojen parhaita animaatioelokuvia. Itselläni on ollut ilo pelata monia niistä tehtyjä pelejä ja olen huomannut että monista, ei niin hyvistä elokuvista, on kuitenkin saatu aikaiseksi erityisen hyviä. Itse olen pelannut niitä monilla alustoilla, mutta nyt pysytään maksimissaan ykköspleikkarin aikakaudelle. Nyt liikutaan siinä neljännen ja viidennen konsolisukupolven seudulla.

Nämä ovat muutamia satunnaisia poimintoja. Pari peliä hankin hiljan PSN storesta ja sitä kautta aloin ihan miettimään että mitkä ovat niitä parhaita Disney animaatioiden pohjalta tehdyistä peleistä. Ehkä jossain vaiheessa riittää juttua ihan listaksi asti, mutta nyt on kysessä muutama arvostelu, niistä parhaista jotka edelleen muistan, paria saatoin pelata uudestaan ihan vain virkistääkseni muistiani.

Tavallaan sääli että muutama erityisen hyvä Disney elokuva ei ole koskaan saanut oikeasti arvoistaan peliä ja/tai en ole vain sellaista koskaan saanut haltuuni.

 
Disneyn tarina Herkuleksesta

 

 

 

Hercules

PlayStation klassikko. Disney pelit olivat ykköspleikkarilla varsin hyviä tekeleitä, harva niistä oli oikeasti huono, lähemmäs kaikki olivat jollakin tavalla nautinnollisia pelata. Hercules on hyvä peli mutta elokuva on paljon parempia kollegojensa joukossa, tosin siinä tapauksessa yksi suurimmista syistä on James Woodsin Hades.


Peli seuraa hyvin uskollisesti elokuvaa, kaikki avainkohdat ovat pelissä. Harjoittelu Philin kanssa, taistelu hydraa vastaan ja lopulta yhteenotto Hadesin kanssa. Peli kertoo elokuvan tarinan kohtaus kohtaukselta ja mukana on myös kohtauksia suoraan elokuvasta. Kyllä se elokuva olisi hyvä katsoa jotta tästä pelistä saisi vähän enemmän irti.


Hercules on todellakin aikakautensa tuote. Peli ei juuri kerro miten sitä tulisi pelata. Pelin kanssa pitää keksiä asioita itse, peli ei juuri opasta pelaajaa. Kentissä on muutama salaisuuksia. Keräämällä kaikki Hercules kirjaimet, saa uuden elämän. Keräämällä kaikki ruukut, saa kentän jälkeen tallentaa.

Hercules on suhteellisen haastava peli joten se tallentaminen ja lisäelämät ovat tarpeellisia. Osa haasteesta tulee juurikin aikakaudelle tyypillisestä ohjattavuudesta. Peli ei ole kaikissa suhteissa järin tarkka. Miekalla osuminen on ajoittain vähän epätarkkaa mutta hyppiminen on lähes aina vähän epätarkkaa, varsinkin jos pitäisi olla pikkutarkka.

Vihollisia ei ole paljon, mutta ne kuluttavat elinvoiman nopeasti loppuun. Pomovihollisten kanssa huomaa viimeistään miten nopeasti voi päästä hengestään jos ei keskity.


Toiminnallisessa mielessä Hercules on varsin nautinnollinen peli. Käytössä on miekka ja nyrkki, mutta kentistä löytyy myös lisävarusteita kuten salamavoima tai kuolemattomuus. Toiminnan ohella luvassa on tasohyppelyä joka ei ole pelin vahvin puoli, se johtaa harvoin kuolemaan, mikä on vain hyvä asia.

Kentät eivät ole varsinaisesti sokkeloita, mutta ne on hyvä kaluta kokonaan jos haluaa apuja jatkoa varten. Kentistä osa on hyvinkin hankalia navikoida koska joistakin paikoista voi kulkea ja toisista ei.

Pientä vaihtelua tuovat pomokentät ja kentät joissa juostaan kokoajan eteenpäin. Nämä ovat juurikin oikeanlaista vaihtelua.


Kokonaisuudessaan Hercules on hyvä Disney peli. Se seuraa uskollisesti elokuvaa ja pienen totuttelun jälkeen sen ohjattavuus toimii oikein hyvin. Tarpeeksi usein luvassa on vaihtelua ja haaste pysyy kokoajan läsnä. Kentissä on paljon löydettävää tavaraa ja pomoviholliset on tehty oikein hyvin. Ainoat todelliset heikkoudet ovat siinä hieman kömpelössä ohjattavuudessa mikä tavallaan haittaa vähän kaikkea.

 

+ Disney tunnelma

+ Avainkohtaukset pelimuodossa

+ Sopivasti vaihtelua

 

- Kömpelö ja epätarkka ohjattavuus

- Tallennussysteemi

 

Arvosana: 7,5

 

ErityinenYksi parhaista Disney elokuvista peli muodosssa

 

 

 

Beauty and the Beast

Tämä on niitä pelejä jotka ovat jääneet mieleen siitä syystä, että ne olivat juurikin sitä, mitä SNES ajan pelit parhaimmillaan olivat. Toimivia tasohyppelypelejä joissa myös oikeassa suhteessa toimintaa. Parasta kuitenkin oli se, että peli seurasi elokuvan tarinaa erinomaisesti.


Pelissä ohjataan Hirviötä ja käydään läpi juurikin ne tutu elokuvan tapahtumat. Mukana ovat niin kohtaus jossa Hirviö taistelee susia vastaan metsässä ja Gastonia vastaan lopussa. Mutta mukaan mahtuu myös pätkä jossa käydään lumisotaa Belleä vastaan.


Haastetta pelissä on siinä määrin että sitä ei nyt suoraan juokse läpi, mutta ei siihen nyt varsinaisesti jumiinkaan jää. Kokonaisuudessaan peli on juurikin sitä mitä niin monet muutkin Disney pelit tuohon aikaan olivat niin hyvässä kuin pahassakin. Hahmo tottelee kontrolleita erinomaisesti ja kenttäsuunnittelu on onnistunutta.

Pituutta pelissä on ihan hyvin, vaikka kyllä tämä on aika nopeasti läpi pelattu. Se kaikki on kuitenkin hienossa pakettissa jonka kautta voi kokea elokuvan tapahtumat uudelleen, mutta tällä kertaa pääset itse mukaan. 


Kokonaisuudessaan Beauty and the Beast on erittäin hyvä Disney peli joka sopii aikakauteensa erityisen hyvin. Se ei ole liian vaikea eikä liian helppoa. Siinä on sitä oikeaa Disney tunnelmaa ja vaikka se tuntuukin lyhyeltä niin se on kuitenkin hyvin tehty peli alusta loppuun asti.

 

 

+ Disney tunnelma

+ Hirviö

+ Hienon näköinen ja tuntuinen

 

- Tuntuu vähän lyhyeltä

- Tuntuu ajoittain vähän sekavalta

 

 

Arvosana: 7,9

 

ErityinenEi niin hyvä elokuva, mutta niin hyvä peli

 

 

 

Jungle Book

Viidakkokirjasta tehty peli ennen PS aikakautta on yksi suurimpia yllätyksiä Disney rintamalla. Tämä peli tuli itselläni vastaan PC:llä pelikokoelmassa johon kuuluivat tämän lisäksi varsin huono Aladdin sekä erityisen hyvä Lion King. Viidakkokirja elokuvaa seuraava peli on tuttuun Disney tyyliin erityisen uskollinen elokuvalle, kaikki tutut kohtaukset ovat mukana pelissä aina viimeiseen pomoviholliseen, Shere Khaniin, asti.


Mowgli tottelee pelaajan ohjaksia erittäin hyvin. Hyppiminen ja hedelmien heittely on todella sujuvaa ja samoin viidakkossa pelleileminen. Mowgli ottaa kiinni liaaneista hyvin herkästi mikä tarkoittaa sitä että hyppiminen ja kiipeileminen ei ole mitään pikkutarkkaa nyhväämistä vaan erittäin helppoa ja hauskaa. 

Tämä viidakossa leikkiminen toimii erittäin hyvin siistä syystä että vaikka kentät eivät ole mitenkään tolkuttoman pitkiä, niin ne ovat helposti yhtä korkeita kuin pitkiä. Kun tämä tila on täynnä erilaisia puita, oksia, liaaneja ja mitä nyt viidakossa kuuluu olla, niin on selvää että jokaisessa kentässä on runsaasti tilaa.


Toiminnallinen puoli on ihan kiva lisä. Perusaseena ovat banaanit mitä Mowgli heittää varsin nopeasti loputtomasta varastostaan. Muut hedelmät rikastavat toimintaa juurikin sopivalla tavalla. Toiminta jää helposti hauskan kiipeilyn jalkoihin, mutta se on erittäin hyvä lisä.Toiminta korostuu pomotaisteluissa jotka ovat muun pelin tapaan oikein hyvin tehtyjä kokonaisuuksia.


Kokonaisuutena Jungle Book on peli jossa on omat haasteensa, mutta se haaste on kokeneelle pelaajalle aika mitätön, mistä johtuen peli tuntuu aika nopeasti läpipelatulta. Lisäreitä saa aika helposti ja kentät pelaa nopeasti läpi, jos ei eksy seikkailemaan.

Erityisen miellyttävä yllätys tämä peli on siitä syystä, että itse en pidä Viidakkokirja elokuvaa kovin suuressa arvossa, mutta peli on yksi Disney pelien parhaita.

 

+ Hyvin tehdyt kentät

+ Kiipeilyn ja toiminnan hyvä yhdistäminen

 

- Lyhyehkö

- Helppo

 

Arvosana: 8,2

 

MahtavaYksi Disneyn tunnetuimpia elokuvia videopelimuodossa

 

 

 

Lion King

Nyt ei puhuta pelistä Simba's Mighty Adventure, sillä en ole sitä pelannut, nyt on kyseessä sitä aiempi peli, sama peli joka oli mukana Jungle Book pelin kanssa.

Elokuvalle erittäin uskollinen peli käy läpi kaikki elokuvan avainkohdat Simban lapsuudesta alkaen ja päättyen viimeiseen yhteenottoon Scarin kanssa. Pelissä on pari asiaa joita elokuvassa ei oikeastaan ole olleenkaan, ne ovat ihan kiva lisä.


Lion King on pääasiassa tasohyppelypeli. Simban lapsuuden ajan ainoa keino tapella vastaan on se klassinen päälle hyppääminen. Aikuinen Simba sen sijaan osaa päälle hyppäämisen lisäksi kolme erilaista taisteluliikettä joista se vaikeiten tehtävä on ainoa tapa voittaa Scar ja toinen perusliikkeistä on Scaria vastaan itsemurha.

Peli on toiminnan ja tasohyppelyn suhteen erittäin hyvin jaksotettu. Loppupuolella peli menee tosin vähän yli, kahdessa viimeisessä maassa ennen viimeistä taistelua. Yhteenotto Scaria vastaan on tosin erittäin hyvin tehty. Suurin ongelma pelissä on se, että se on vaikeustasoltaan todella epätasainen. Yhdessä hetkessä pelissä tulee vastaan yllätysvaikea kohta ja sitten pitkän aikaa on varsin helppoa.


Lisämaustetta peliin tuovat Timonin ja Pumban minipelin joista toisessa Pumballa valikoidaan Timonin pudottamia ötököitä ja toisessa Timonilla juostaan ötököitä keräillen. Nämä ovat todella hyviä lisiä kenttien välillä.

Tasohyppelykentät ovat helposti tämän pelin haastavimmat sillä monissa kohdissa virhemarginaali on erittäin pieni. Taistelukohtauksissa, varsinkin loppupuolella suurta haastetta ei ole kun Simba on selvästi vahvempi kuin kukaan muu, ne ovat kuitenkin oikeanlaista vaihtelua ja itse pidän kyllä loppupuolen maista.

Tyylin vaihtuminen puolivälin jälkeen on juurikin oikea tapa edetä ja pakko sanoa että peliin on tuotu erittäin hyvin elokuvan avainkohtaukset.


Leijonakuninkaan suurimmat heikkoudet ovat pääasiassa ainoastaan ajoittaiset vaikeuspiikit. Pelin kentät eivät ole juuri sokkeloisia, paitsi toiseksi viimeinen. Tasohyppelyssä ongelmaksi nousee se, että Simba ohjattavuudessa on hieman epätarkkuutta, pääasiassa ainoastaan silloin, kun pitäisi tarttua johonkin ja kun tulee vastaan kohtaus jossa pitää hyppiä kädensijasta toiseen, niin se on kyllä aika rasittavaa.


Lion King on hyvä peli. Se ei ole missään nimessä Disneyn parhaita pelejä, mutta se tekee monet asiat todella hyvin ja päättyy todella miellyttävään loppuhuipennukseen. Peli on suurelta osin todella rentoa pelattavaa, mutta siinä on omat ajoittaiset piikkinsä.

 

+ Viimeinen taistelu

+ Loppupuolen toiminta

+ Alkupuolen tasohyppely

 

- Tietty hankaluus tasohyppelyssä

- Ajoittaiset vaikeuspiikit

 

Arvosana: 7,5

 

ErityinenDisneyn versio Edgar Rice Burroughin Tarzanista

 

 

 

Tarzan

Peli on todella uskollinen elokuvalle, kaikki avainkohdat löytyvät pelistä ja mukana on runsaasti elokuvasta poimittuja animaatiokohtauksia jotka johtavat kentästä ja tapahtumasta toiseen. Kokoajan läsnä on se todellinen Disney fiilis. Välillä on tasohyppelyä, välillä juoksemista ja välillä pomotaisteluita. Toiminta on jokaisessa tapauksessa poikkeuksellisen hyvää ja mukana on tottakai kirjainten keräilyä.

Tämä, on se oma suosikki Disney pelini.


Tarzan on graafiselta ulkoasultaan suhteellisen hyvä, vaikka siinä on tiettyä palikkamaisuutta. Tämä on sellainen peli joka on 3D muodossa, mutta toimii monissa kentissä 2D tyylillä, sanoisin että peli olisi ollut parempi, ilman tätä grafiikkakikkailua. Nämä asiat on yhdistetty erittäin hyvin. Oli sitten kyseessä aika kun Tarzan oli lapsi tai aikuinen, niin se on tehty juurikin sillä tavalla miten voisi olettaakin.

Se oikea tunnelma on kokoajan läsnä ja vaihtelua kentissä on juuri sopivasti. Pelissä ei ole kovin paljoa oikeasti kätkettyjä asioita, mutta ihan suoraa eteenpäin juoksemista peli ei ole, välillä pitää vähän katsoa ympärilleen jos haluaa löytää kaiken.


Tarzan heittele pääasiassa vain hedelmiä, mutta mukana on myös veitsi. Hedelmistä on myös useita eri variaatoita mitkä tuovat toimintaan sen oman lisävivahteensa.

Pomotaistelut ovat hyvää vaihtelua pääpeliin ja ne on tehty todella hyvin. Pelkästään se miten taistelu Saboria vastaan alkaa, Tarzanin sotahuudolla, on todella hyvin tehty ja musiikki on taistelussa parhaasta päästä. Myös loppuhuipennus Claytonia vastaan enemmän kuin loistava ja nousee parhaisiin viimeisiin pomotaisteluihin Disney pelien joukossa ja pärjää kyllä vertailussa ei-Disney pelienkin kanssa.

Toiminta on lähinnä lisämauste tasohyppelyyn ja hyvä mauste onkin. Tasohyppelyt ovat kaikki hyvin tehtyjä ja niitä maustavat myös ajoittaiset hetket kun juostaan pakoon vaikka norsulaumaa, tai surffataan puita pitkin viidakossa. Nämä hetket ovat sellaisia joiden takia peli toimii niin hyvin. Vaihtelua on tarpeeksi ja se on kaikki tehty erittäin hyvin.


Tarzan ei ole mitenkään vaikea tai erityisen haastava peli, mutta se on alusta loppuun asti erityisen viihdyttävä peli. Kohtaukset ovat tuttuja ja todella hyvin tehtyjä. Pelissä ei ole juuri niitä heikkoja osia. Tietysti ohjattavuus on aikakaudelleen tyypillistä, hieman kulmikasta, mutta Tarzanissa se on selvästi parempaan suuntaan.

Selviä miinuksia pelissä ei erityisemmin ole. PlayStation aikakauden peliksi se on erityinen hyvä, etten jopa sanoisi että yksi konsolihn parhaita pelejä.


Kokonaisuudessaan Tarzan on ehkä se paras Disney peli, ei vain paras Disney klassikkoanimaatio peli. Se on myös yksi parhaita PlayStation pelejä.

 

+ Disney tunnelma

+ Sopivasti vaihtelua

+ Hyvin mukaan lisätty toiminnallisuus ja vauhdikkuus

+ Todella uskollinen elokuvalle

+ Pomotaistelut

 

- Graafisen ulkoasun palikkamaisuus

- Ohjattavuuden tietyt pikku heikkoudet

 

Arvosana: 8,7

 

Fantastinen