Lopetus on varsin monimutkainen kokonaisuus sillä todella monet asiat vaikuttavat siihen, miten kaikki toimii. Vielä aivan viimeiset hetket voivat pilata lopetuksen, mutta monesti, ne voivat olla myös se sopiva viimeinen kirsikka kakun päällä. Siinä on paljon muuttujia.

 

 

 

Selvennystä:

 

Lopetukseksi lasketaan se tilanne jossa pelin päätarina loppuu. Kun lopputekstit alkavat.

Tämän jälkeen voi olla sitten vielä pelattavaa, kuten sivutehtäviä.

Yksi per peli (Joissakin peleissä on useampi mahdollinen lopetus)

 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Legend of Spyro: New Beginning

Erinomainen lopetus trilogian aloitukselle. Asiat ovat pääosin selvillä, mutta samalla aikaa monia mahdollisuuksia on auki ja se todellinen paha, on vielä pelkkä nimi.

 

Life is Strange - Sacrifice Chloe

Itselle se hyvin ilmeinen vaihtoehto, mutta tapa jolla tätä tilannetta rakennetaan on kaikessa tunteikkuudessaan erinomainen.

 

Dissidia: Final Fantasy

Oikein hyvä päätös niin monen päähahmon tarinakokonaisuudessa. Kaikilla on hetki aikaa, vaikka kaikkia ei olekaan käytetty ihan oikealla tavalla.

 

Resident Evil 6 - Chris

Erinomainen silmukka sulkeutuu tilanne jossa Chris palaa pitkälti alkuun, mutta muuttuneena ja parempana miehenä, millainen hän aluksi oli.

 

Hades - Jälleennäkeminen

Pelin toinen lopetus jossa eräs tarinakokonaisuus saadaan päätökseen, pelin ensimmäisen lopetuksen jälkeen. Tämä on se pelin eräänlainen epilogi.

 
24. Cyberpunk 2077 - New Dawn Fades - Temperance

Tämä on hyvin kahtiajakoinen, kuten sisarlistan valintakin, osittain samoista syistä. Siinä missä Path of Glory ja The Sun lopetus ovat muutoin todella hyviä, mutta pilattu koska jatkuvat liian pitkään, on Temperance lopetus hyvä siksi, koska siinä on olemassa pari todella kiinnostavaa puolta, ennen varsinaista epilogia. Virtuaalisessa maailmassa johon V liittyy, kun on niin paljon erilaisia mahdollisuuksia. Voi tietysti olla että V on nyt osa isoa kokonaisuutta joka houkutteli häntä ja ja Johnny Altin muodossa, tai sitten V on nyt kuolematon, osana verkkoa. Ei voi tietää ja juuri siksi se toimii.


23. Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Tunteikas hetki tunteikkaassa ympäristössä. Tässä hautausmaa asetelmassa on juurikin sellaista tiettyä hienoa tunnetta ja tyyliä joka toimii todella hyvin. Lisäksi se miten tarina lopulta nivotaan yhteen toimii todella hyvin. Tämä on juurikin niitä tilanteita, kun muutoin aikamoinen sekamelska tarina saa arvoisensa päätöksen, ainakin yhdessä osassaan.


22. Action Man

Varsin lyhyt lopetus, mutta jos on nähnyt Game Over ruudun, niin tämä lopetus saa oitis todella hyvän vivahteen lisää. Tarinallisesti mitään uutta ei juuri tule ja kaikki päättyy pitkälti aikalailla seinään. Mutta se miten se kaikki silti toimii lyhyessä ajassa, tekee tästä todella onnistuneen lopetuksen.


21. Spawn: Armageddon

Erinomainen lopetus tarinalle joka sopii hyvin johonkin kohtaan Spawnin aikajatkumoa. Tämä ei ole loppu, vaan kaikki jatkuu tämän tilanteen jälkeenkin. Tapa jolla tämä kuitenkin nivotaan tämän tarinan lopuksi toimii todella hyvin, juurikin sellaisella tyylikkäällä tavalla jossa Malebolgia tavallaan vetää pidemmän korren, huijaamatta. Siihen Spawnilla on tietysti yksi osuva sana valmiina.


20. Marvel's Guardians of the Galaxy - Jos emme kaikki käy käyttää sitä, ei kenenkään pitäisi

Tässä lopetuksessa on sellaista tiettyä ylvästä otetta, jossa pelataan todellakin yhteen, tiiminä. Kun pelaaja voisi käyttää Forgea yhden kerran, tuoden takaisin jonkun menetetyn läheisen, niin oikealta vastaukselta tuntuu juurikin se, että ei olisi reilua käyttää sitä vain yhden hyväksi. Vaikka tekisikin todella mieli tehdä palvelus Rocketille, niin reilu on reilua.


19. Uncharted 2: Among Thieves

Juuri sarjan rento-otteiseen tunnelmaan sopiva keveä lopetus. Tämä on juurikin tälläinen tilanne jossa sarjan jatkoa ei väkisin tuputeta vaan kaikki jätetään auki monille erilaisille mahdollisuuksille. Juuri siitä syystä tämä kaikki toimii että mitään tilanteita ei jätetä tarpeettomasti auki ja kaikki on nätisti yhdessä paketissa. Ei sarjan paras lopetus, mutta toimii varsin hyvin.


18. Hard West - Warrenin puoli

Tilanne jossa pelaaja ohjaa Warrenin puolta, nujertaen Hautausurakoitisijan puolen. Sitten koittaa valinnan paikka, jossa pelaaja, Warrenina, ampuukin itsensä, pilaten Paholaisen suunnitelman. Kuolema, kertojana, ei isommin siihen reagoi, mutta nostaa esiin faktat, tarjoten tarinalle varsin tylyn, mutta omalla tavallaan erittäin osuvan ja hienosti kulminoituneen lopetuksen.


17. Jak II: Renegade

Edelliseen verrattuna todella kokonainen lopetus jossa kaikki on omilla paikoillaan. Myös tässä tapauksessa kaikki toimii siksi, koska mitään cliffhangeria ei luoda, vaan kaikki viedään tavallaan loppuun. Sarja voisi päättyä tähän, tai jatkua tästä ja sellaiset lopetukset toimivat parhaiten. Tässä tapauksessa erityisen hienosti kokonaisuus toimii, koska kahden pelin tie on vienyt tähän pisteeseen.


16. Ghost of Tsushima - Viimeinen palvelus

Viimeinen kaksintaistelu on upea tapa päättää tämä tarina, sillä tässä hetkessä on tyylikkyys huipussaan. Lisäksi sitä seuraa yksi ratkaiseva valinta, joka voi olla hyvin vaikea tehdä. Itse tein viimeisen palveluksen herra Shimuralle, auttaen tätä saamaan kunniakkaan lopun. Kaikessa draamallisessa vahvuudessaan tämä on erittäin tyylikäs lopetus jossa pääasiassa kuitenkin eniten toimii se, miten hienolta peli tässä hetkessä näyttääkään.


15. Victor Vran

Kaikki jatkuu, vaikka muuttuu. Oikeanlainen päätös kiinnostavalle kokonaisuudelle jossa olisi voitu mennä vaikka mihin suuntaan. Victor Vranin tapauksessa tämä ei ole se kaikkein ilmeisin ratkaisu, vaan mukaan on saatu vähän sellaista erilaista vaikutelmaa. Itse pidän erityisesti tästä lopetuksesta koska siinä ollaan pitkälti samankaltaisessa tilanteessa kuin pelin alussakin, sillä erotuksella että mysteerimies on käynyt, tehnyt mitä tuli tekemään ja nyt asioilla on mahdollisuus parantua, samalla aikaa kun muukalainen jatkaa matkaansa.


14. Binary Domain

Maailma on mitä on ja jokaisella on päätöksiä tehtävänään. Pelin päähenkilö Dan on selvästi päättänyt mennä enemmän palkkasoturilinjalle, auttaakseen Fayta, jonka varassa saattaa olla hyvin paljon. Pääasiassa tämä kaikki tulee lisäpätkän muodossa, mutta se on todella onnistunut lisäpätkä joka vie tämän tarinakaaren hienosti päätökseen, vaikka siihen olisi mahtunut muitakin hahmoja, kuten vaikka Caine.


13. Immortals: Fenyx Rising

Kaikessa koomisuudessaan tämän lopetuksen ehdottomasti paras osa on siinä, kun Fenyxin velipuoli saapuu Prometheusin luo, kertomaan tälle tarinaa. Tämä on tilanne jonka selittäminen ei palvele kokonaisuutta täysin, mutta se on todella hauska tilanne jossa pelin huumori pääsee hienosti oikeuksiinsa. Ja onhan sitä edeltävä tilannekin oikein hyvin, mutta kyllä se on tämä pieni lisäpätkä mikä todella tekee tästä erinomaisen.


12. Transformers

Unicron taistelun jälkeen suurin mahdollinen uhka on poissa, ja rauha vallitsee. Mitään pitkällistä johdantoa rauhanaikaan ei tule, vaan enemmän sellainen lyhyt hetki, jossa Optimus Prime pitää puheen siitä, mitä nyt on luvassa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin onnistunut lopetus joka ei mitään ihmeellisempää olisi varmaan tarvinnutkaan.


11. Council - Join family

Lopetus jossa Louie käyttää hyväkseen kaikki oppimaansa, nousten tavallaan uudeksi lordi Mortimeriksi, Neuvoston johtajaksi. Tämä edellyttää vahvaa ymmärrystä kokonaistilanteesta ja juuri oikeita päätöksiä, mutta juuri siksi se on niin hyvä lopetus, koska se tuntuu oikealta saavutukselta ja siinä otetaan paljon irti siitä, mihin tämä tarina on todella kehittynyt. Kaikki on muuttunut, mutta Louie on valmis hyväksymään sen koska ymmärtää nyt asiat paljon paremmin.


10. Darksiders Genesis

Darksiders jatko-osien lopetuksissa on ollut puolensa, mutta ne ovat myös jättäneet paljon toivomisenvaraa, koska eivät ole vieneet päätarinaa juuri mihinkään. Genesis on siitä erikoinen tapaus, että se palaa niin paljon alkuun, että päätarinan jatkuminen ei olisi ollut kovin järkevää. Se mitä tämä peli kuitenkin tekee todella hyvin, on pohjustus, koska tämän tarinan lopussa selviää se, miten monet asiat todella alkoivat. Esiosien tapauksessa tälläinen lopetus toimii erittäin hyvin, kuten tässäkin tapauskessa.


9. Death and Taxes - Ouroboros

Haastava lopetus hankkia ja vaikka Usurper lopetus olisi myös erinomainen, niin itse tavallaan pidän tästä enemmän, koska siinä on mukana tämä pelihahmon erikoislahja Mortimerin kautta. Pelaaja tietää asioita joita Kohtalo ei tiennyt tämä tietävän ja osasi käyttää niitä häntä vastaan. Samalla aikaa hän myös todisti taitonsa niinkin selvästi, että Kohtalo jättää tehtävänsä pelaajalle, josta siis tulee tätä kautta uusi Kohtalo.


8. Dragon's Dogma - Great Hereafter

Siitä erikoinen tilanne, että periaatteessa peli ei lopu tähän, koska tätä seuraa vielä eräänlainen lopetus, tai tätä voi edeltää lopetus. Hereafter on kuitenkin se tilanne, kun pelaaja on saavuttanut yli-inhimillisyyden ja on lähemmäs jumalan tasoinen hahmo, ikuisuudessa. Mitään tekemistähän siinä ei ole, mutta ketään korkeampaakaan ei ole. Tosin, siitä ei ole myöskään kovin montaa reittiä ulos ja ne johtavat yleensä kyseenalaiseen tilanteeseen. Mutta juurikin tälläisenä hyvin erikoisena loppuna, tämä toimii niin hyvin.


7. Dead to Rights: Retribution

Kaikessa kliseisyydessään erinomainen lopetus monien kliseiden avulla rakennetulle tarinalle. Frank hautaa isänsä nyt kun kaikki on saatu päätökseen. Ystävät tukevat häntä ja Shadow jatkaa matkaansa hänen koiranaan. Mitä tästä eteenpäin, sillä ei ole väliä. Tämä on sellainen lopetus, joka päättää tarinan siten, että siinä ei suoraan aloiteta mitään uutta, annetaan mahdollisia vivahteita tulevaisuudesta, mutta jätetään kaikki kuitenkin siten, että ovet ovat avoinna.


6. InJustice 2 - Batman

Lepakkomiehen tie on se oikea, Teräsmiehen ei. Mitä tulee yhteenottoon näiden kahden välillä, niin oma puoleni on selvillä alusta asti eikä edes horju. Batman ei kuitenkaan ole se täysi focus taas, vaan Terästyttö Kara on todella merkittävässä osassa tässä lopetuksessa, jossa InJustice aikajatkuma viedään todella hienoon lopetukseen, jossa on myös runsaasti mahdollisuuksia jatkolle.


5. Dragon Age: Origins - Witch Hunt DLC - Morriganin kanssa

Todellinen lopetus omassa mielessäni. Tietysti on aina vähän typerää että pelin todellinen lopetus on DLC seinän takana ja tämä on juurikin sellainen tilanne. Tapa jolla Noitajahti todella tarjoaa lopetuksen tarinalle, toimii silloin, jos pelaajalla on vahvoja ajatuksia siitä, tai lopetus on ylipäätään siihen sopiva. Omalla kohdalla valinta oli mennä Morriganin kanssa ja tästä jälleennäkemisestä huomasi myös, että vaikka Morrigan ei sitä sanonut, niin hän saattoi toivoa sitä, sillä tämä lämminhenkinen lopetus on todella hyvä, kaikkine kliseineen.


4. Code Vein - True ending

Juurikin tälläinen katkeransuloinen lopetus, jossa avataan paljon uusia ovia. Mahdollisuuksia jatkon suhteen on paljon ja tämän lopetuksen ansiosta mahdollinen jatko-osa voisi hyvinkin tulla. Mitään ei jätetä kesken, vaan tilanne asetellaan siten, että jatkoa voi tulla. Samalla aikaa, tämä on myös sellainen lopetus jossa kaikki voisi myös päättyä tähän, vaikka onkin selvää että eihän se tähän pääty, vaan tästä alkaa jotakin aivan uutta ja erilaista, uusi seikkailu, josta intro animaatio antoi eräänlaisia vivahteita.


3. Divinity II: Ego Draconis - Flame of Vengeance DLC

Hyvin surkean pääpelin lopetuksen jälkeen Koston Liekin lopetus toimii oitis merkittävästi paremmin. Se on aika kliseinen, eikä kovin erikoinen, eikä edes seuraa mitenkään mielekästä tai näyttävää lopputaistelua, mutta se on todella hyvä, koska se vie päätökseen tarinan, joka oli todella heikosti toteutettu pääpelissä, jossa kaikki jäi roikkumaan. DLC korjasi tämän ongelman. Tätä on pakko korostaa pelkästään juurikin siitä syystä, että tämä on niitä tapauksia, kun DLC korjaa pääpelin tarinalliset virheet.


2. 24: The Game

24 sarjassa on nähty lopetuksia laidasta laitaan aina 5. kauden umpisurkeasta cliffhanger lopetuksesta 3. kauden mahdollisuuksien täyteiseen lopetukseen, sekä 1. kauden traagiseen lopetukseen ja 6. kauden tunnelmalliseen, hieman surulliseen lopetukseen. Pelin lopetus ei suoraan johda mihinkään, siinä Jack Bauer saa viimein hetken lepoa, kun Maxin voitettuaan hänet viedään helikopterilla sairaalaan, samalla kun hän katsoo aurinkoa, sen noustua. Tietysti kolmoskauden tilanteet ovat jo alkamassa, mutta omana kokonaisuutenaan, tämä on parempi lopetus kuin monet sarjan lopetukset.


1. Hades

Tavallaan tämä on lopetus, sillä lopputekstit käydään läpi ja eräs osa peliä päättyy. Tietysti tätä perheen yhdistymistä seuraa vain pelin seuraava vaihe jossa lähdetään sitten kohti seuraavaa lopetusta, joka vaatiikin sitten taas runsaasti pelaamista. Tämä ensimmäinen lopetus on kuitenkin juurikin sellainen, jossa tuntuu että kaikki on nyt muuttumassa parempaan. Persephone on palannut Manalaan, Hadesista alkaa näkyä aivan uusi puoli ja Zagreusin jatkuvilla pakenemisyrityksillä on pian uusi syy. Kaikenkaikkiaan tämä on erinomainen lopetus jo pelkästään veneajelun muodossa, jossa uusi aikakausi alkaa, mutta myös intro pelin seuraavalle vaiheelle on erityisen hyvä osa tätä lopetusta, joka on samalla aloitus.