Tämä on niitä asioita joissa on paljon muuttujia, mutta pääidea on yksinkertaisesti, että kuinka nopeasti tuntee olevansa "sisällä pelissä" ilman että pitää muistella että mitä piti tehdä tms. Monesti kyse on siitä, että miten nopeasti pelin mekaniikat joko muistuvat mieleen, tai miten helposti pelin voi aloittaa ilman muistelua.

 

 

 

Kertaus:

Yksi per pelisarja ja samoin kaikki hyvin samankaltaiset (saman tekijän) pelit.

Huomioitavaa on myös se, että jos peliin ei pääse enää "käsiksi" niin vain, niin sitä ei voi kelpuuttaa, kuten Duck Hunt.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Lord of the Rings: Return of the King

Toimintapeli parhaasta päästä yksin tai yhdessä. Hyvin simppeli oppia, ajoittain aika haastava, mutta todella helppo peli aloittaa ilman isompaa kynnystä.

 

Tekken 3

Hyvin simppeliä ja helposti opittavaa tappelua, jossa voi kehittyä myös varsin pian. Riippuen tietysti merkittävästi siitä, millä hahmoilla pelaa.

 

Burnout 3: Takedown

Kun vain onnistuu pitämään auton tiellä ja tietää mikä on pelin henki, niin tässä pääsee aika pitkälle. Eri pelimuodot nyt voivat vaativa vähän lisää.

 

Little Nightmares

Simppelit kontrollit ja loppu onkin sitten pelaajan oman tutkimisen ja päättelyn seurausta. Peli ei juuri avaa itseään, mutta mitään isompaa opeteltavaa pelissä ei ole.

 

Doom

Alkuperäinen sarjan peli ja FPS pelien isoisä. Tiettyjä kryptisyyksiä on, mutta pääasiassa tämä on sellainen peli jossa on hyvin vähän opeteltavaa.

 
24. Final Fantasy IV

Helpoimpia FF pelejä aloittaa tai jatkaa. Ainoa asia mikä vähän voi vaatia arpomista on se, että mitä piti seuraavaksi tehdä mitä oli seuraavaksi tekemässä. Muutoin taistelu on erilaisine muuttujineen aika selkeää, helposti ymmärrettävää ja nopeasti opittavaa. Mitään isompia monimutkaisia osuuksia pelissä ei juuri vaan kokonaisuudessa saa erittäin nopeasti juonenpäästä kiinni. After Years on oitis paljon haastavampi tapaus, koska siinä on enemmän hahmoja ja kokon


23. Broforce

Vaikea peli, mutta todella simppelillä tavalla. Erilaisia bro hahmoja tietysti on runsaasti ja ne vaativat vähän opettelua, mutta pääasiassa iso osa pelin ideaa on siinä satunnaisuudessa ja suoranaisessa nopeassa toiminnassa, jossa kaikki oleellinen opitaan siinä matkan varrella.


22. Lord of the Rings: Third Age

Simppeliä Final Fantasy tyylistä toimintaa ja erityisen helppoa kaikesta tekee se, että taistelussa saa rauhassa miettiä seuraavaa siirtoaan. Pääasiassa pelissä ei ole mitään erityisen monimutkaista, tosin iso joukko erilaisia valikoita voi olla tavallaan vähän uhkaavan näköistä, mutta loppuviimeksi pelin eri osuudet sisäitää todella helposti ja pian.


21. Punisher

PS2:n yksi huippupel on aliarvostettu tapaus, mutta se on myös yksi niitä johon pääsee todella helposti sisään. Peruspelattavuudessaan Punisher on kuin monet kolmannenpersoonan räiskinnät, muutamilla omilla lisäjutuilla, tässä tapauksissa kuulustelu/kidutus/teloitus mekaniikoilla. Tämä on joka tapauksessa juurikin sellainen peli jossa ei ole mitään isompaa opettelua ja varsinkin silloin jos tämäntyylisiä pelejä on pelannut enemmänkin, pääsee tähän sisälle erittäin nopeasti ja vaivattomasti.


20. Crash Team Racing

Helppo peli oppia, mutta todellinen hallitseminen ottaa aikansa. Tämä on kuitenkin sellainen rallipeli johon pääsee todella helposti ja nopeasti sisään sillä vaikka pelissä muutamia niksejä jotka olisi syytä opetella, niin perusidealtaan CTR on hyvin simppeli tapaus todella sopivalla määrällä aseita ja erilaisia kenttiä. Nitro Fueled versio on sitten astetta isompia tapaus ja helpommin saatavilla, mutta myös alkuperäinen toimii hyvin.


19. Cat Quest

Ykkönen tai kakkonen, tähän peliin pääsee sisään aika helposti ilman mitään isompaa arpomista. Jotkut jutut voivat olla sellaisia että ne tajuaa vasta vähänä kokeiltuaan, mutta pääasiassa tämä on niitä pelejä joka on monella tavalla todella itsestäänselvä.


18. Castle Crashers

Hyvin simppeliä mättötoimintaa ajoittaisilla lisämausteilla. Jotkut asiat voivat olla sellaisia mitä ei heti muista, mutta valtaosa tästä pelistä noudattaa aivan tavallista ja simppeliä tyyliä jossa liikutaan ja lyödään, ei juuri sen ihmeellisempää ja ehkä juuri siksi tämä on niin helposti lähestyttävissä oleva pelikokonaisuus.


17. Bulletstorm

Hyvin simppelin oloinen FPS peli kahdella näppärällä lisäominaisuudella. Tämä on sellaista perushyvää ei kovinkaan monimutkaista räiskintämättöä jossa muutamia lisämausteita, mutta toiminta on niin simppeliä ja hauskaa että sitä ei tarvitse isommin miettiä vaan antaa vaan palaa. Tietysti monissa räiskinnöissä on vähän eri näppäinasettelut, mutta kaikenkaikkiaan tähän peliin aikaa helposti ja nopeasti sisään.


16. X-Men Origins: Wolverine

Hyvin selkeää hack n slash mättöä eikä juuri mitään sen monimutkaisempaa. Toimintaan pääsee erittäin nopeasti kiinni, erilaiset toimintatemput oppii varsin helposti ja ne hetket kun pelissä vähän tehdään jotakin erilaista, eivät ole myöskään mitenkään hankalia sisäistää. Hyvä esimerkki toimintapelistä jossa on muuttujia, mutta jotka myös aika nopeasti hahmottaa ja joita oppii äkkiä käyttämään, ilman sen kummempaa arpomista.


15. Spyro: Reignited Trilogy

Vielä helpommin haltuun otettavia kuin alkuperäiset. Reignited trilogia tuo Spyro pelit modernille tasolle paremmalla ohjattavuuden mikä tekee niiden aloittamisesta tai niiden pariin palaamisesta erittäin simppeliä. Oli valinta kolmikosta mikä tahansa, niin mitenkään haastavaa pelaamisen aloittaminen ei ole. Tietysti sarjan edetessä muuttujia tulee lisää, mutta pääasiassa kaikki kolme ovat aivan yhtä helppoa aloittaa, sillä opeteltavaa ei ole tuhottomasti. Sopii hyvin koko perheelle.


14. Iron Man

Yllättävän vähän todellista opettelua vaativa peli jossa pääsee todella pitkälle suoraviivaisella toiminnalla ja erilaisten aseiden käytöllä. Ohjattavuudessa ei ole mitään erityisen monimutkaista eivätkä kentätkään juuri vaadi mitään ihmeellistä. Hyvin helppo peli aloittaa tai jatkaa.


13. Spawn: Armageddon

Erittäin simppeli pelattavuus joka ei paljoa opettelua tarvitse, sen kun antaa palaa vaan. Aikakautensa tuote, eli ohjattavuus voisi olla parempikin, mutta pääasiassa pelin kanssa ei tarvitse juuri opetella mitään tai tottua mihinkään ihmeelliseen. Pääpaino on suoraviivaisessa ja runsaassa toiminnassa joka on hyvin itsestäänselvää.


12. Soul Calibur VI

Kuten monet parhaat tappelupelit, Soul Calibur 6 on sitä luokkaa, että siihen pääsee todella helposti sisään. Itse ainakin koen että nämä tappelupelit joissa iso osa toiminnasta perustuu tämän tyyliseen pelaamiseen jossa korostuu nappuloiden painaminen niiden veivaamista enemmän, ovat huomattavasti helpommin lähestyttävissä. Lisäksi Soul Calibur VI on pelattavuudessaan kehittynyt juurikin sen verran, että siihen pääsee varsin helposti mukaan.


11. Van Helsing

Simppeli versio Devil May Cry sarjasta, monilla tavoilla vähän liiankin simppeli. Toiminnassa saisi olla enemmän muuttujia, mutta tälläisenään on sentään selvää, että tähän peliin pääsee todella helposti sisään ilman mitään ihmeellisempää opettelua. Sen verran yksinkertaista settiä on luvassa ja sen verran heppoisella toteutuksella, että pelin ideasta ja toteutuksesta saa todella nopeasti kiinni.


10. Detroit: Become Human

Pelissä kun ei voi todella "hävitä". Pelaajan epäonnistumisista tulee osa tarinaa ja koska oikeat näppäimet kyllä kerrotaan pelaajalle, ei pelissä juuri jumiinkaan jää. Riippumatta kohdasta, tähän peliin pääsee kyllä todella helposti sisään, ilman mitään isompaa ja pitkällisempää opettelua.


9. Batman: Enemy Within

Kuten monet muutkin Telltalen pelit, kun vain tietää ohjaimen napit, niin tähän peliin voi hypätä ilman isompia ongelmia. Iso osa kun on keskusteluissa ja päätösten tekemisessä sekä ajoittaisessa toiminnassa jotka ovat molemmat todella itsestäänselviä osuuksia. Enemy Within on hyvä esimerkki seikkailupelistä jossa pulmista ei ole tehty erityisen haastavia, vaan iso paino on juurikin siinä tarinassa, jota pelaajan päätökset muokkaavat. Hyvin helposti jatkettavaa tai aloitettavaa pelattavaa.


8. Death and Taxes

Onhan siitä apua jos vähän tietää että mikä pelissä on ideana, mutta vaikka pelissä palaisi täysin keskeneräiseen tilanteeseen, niin aika itsestäänselvää pelissä on miltein kaikki. Peliä voi pelata vaikkapa täysin satunnaisesti, tekemällä mitä lystää ja miettimättä sen enempää, tosin se saattaa aika nopeasti kostautua. Mitään monimutkaista opeteltavaa pelissä ei ole, mutta monia erilaisia vivahteita pelissä on, jotka kyllä mahdollistavat sen, että pelistä voi saada irti aika paljonkin.


7. Puss in Boots

Simppeliä (ehkä liiankin helppoa) toimintaa Movella tai ilman. Osa syy siihen miksi tähän peliin on niin helppo päästä sisään johtuu siitä, että pelissä ei ole oikeastaan mitään isompaa opeteltavaa ja peli on aika helppoa. Ihan muutamilla tempuilla pärjää eikä oikeastaan missään kohtaa tule vastaan mitään sellaista mitä tarvitsisi miettiä sen kummemmin.


6. Crimson Land

Pääasiassa ainoa mitä pitää todella tietää on se, mistä ammutaan ja mistä liikutaan. Aseita oppii käyttämään, käyttämällä niitä ja vihollisten ampuminen on todella itsestäänselvää. Mitään erityisen monimutkaista pelissä ei ole, sillä ohjattavuus on simppeliä ja idea on simppeli. Erittäin selvä esimerkki pelistä jossa kaiken oleellisen oppii heti tai matkan varrella.


5. Mad Bullets

Kun pääasiassa ainoa mitä pelissä tehdään on kikkailu hiirellä, niin ei sitä voi kovin haastavaksi sanoa. Siis peli itsessään on sitä tasoa että se ei ole mitenkään läpihuutojuttu, mutta se miten peli rakentuu, on todella hyvin tehtyä settiä. Sen kun vain tähtää ja ampuu, ei mitään sen monimutkaisempaa. Erinomainen ajantappopeli.


4. LEGO Star Wars

Mikä hyvänsä LEGO peli voisi olla vaihtoehto sillä ne ovat lähtökohtaisesti kaikki erittäin simppeleitä pelata, mutta oma valintani on ensimmäinen Star Wars variaatio tässä sarjassa. Ohjattavuus on simppeli, pelaaminen on simppeliä eikä peli ole mitenkään erityisen haastava, mikä vain auttaa korostamaan sitä, että tähän helppo päästä sisään.


3. Paw Patrol: On a Roll

Jopa kivuliaalla tavalla helppo peli aloittaa ja jatkaa. Tämä johtuu siitä, että pelaajalle kerrotaan liiankin selvästi että mitä pitäisi tehdä ja miten se pitäisi tehdä. Pelaajaa siis pidetään kädestä jokaisena hetkenä, eli pelin kanssa ei voi väittää etteikö jotain olisi kerrottu, liiankin selvästi.


2. BUZZ Dinot

Kuten Mörötkin, myös Dinot ovat sieltä simppeleimmästä päästä, mitä tulee peleihin. Buzz ohjaimen opettelu on ainoa juttu, sillä minipelit ovat simppeleitä, helposti sisäistettäviä ja ote on juurikin sen verran lapsille suunnattu, etä sen kanssa ei tule juuri mitään isompia ongelmia siinä, että mitä pitäisi tehdä.


1. Blast 'em

Riittää että osaa liikutella alusta hiirellä. Tämähän ei tee pelistä ylihelppoa, mutta takaa sen, että peliin on erittäin yksinkertaista päästä sisään, koska ainoa mitä pitää todella oppia, on se, että mitä eri tehosteet tekevät. Peli kehittyy edetessään aika vähän, joten mitään sen ihmeellisempää ei ole luvassa. Pelissä ei yksinkertaisesti tarvitse tehdä mitään muuta, kuin liikutella hiirtä koska kaiken muun pelistä hahmottaa aika nopeasti ihan itsestään.