Ampuma-aseiden kanssa haastavinta on se rajaaminen peleittäin. Jotkut aseet eivät suoraan mahtu tiettyyn kategoriaan mikä ei ole mikään ongelma, ellei samasta pelistä ole toistakin asetta kilpailemassa sijasta. Monesti on kuitenkin aika selkeää määritellä että mihin kategoriaan ase kuuluu, vaikkapa siinä mielessä että millainen kivääri se on.

 

 

 

Nopea sääntökertaus:

- Yksi per peli yhdestä asetyypistä. Eli yhdestä pelistä voi olla vain yksi kivääri jne.

  • Pistoolit ovat oma listansa.

- Vain yksi asetyyppi per pelisarjasta jossa on "saman tyyppisiä" aseita

- Ei aseita jotka voi:

a) Luoda itse

b) Joita voi runsaasti ja vapaasti muokata

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Skirmish (Autobot) - Transformers

Enemmän tulivoimaa kuin perusaseella. Skirmish on niitä simppeleitä taisteluminigoneja ja erittäin hyödyllinen pitkälti kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

 

Heavy Repeater (Khan) - Paladins

Loppuviimeksi oikein hyvä ase, joka ei ihan täysin sovi käyttäjänsä tyyliin. On kuitekin todella hyvin tasapainoitettu ase moneen tilanteeseen.

 

The Killmeister (Vran) - Victor Vran: Motörhead

Kitara jossa on kunnolla voimaa. Lyö vihollisia taaksepäin, läpäisee vihollisia ja tehostaa voimaa. Ei liene vaikea arvata mistä nimi on peräisin.

 

Frag Launcher (Junkrat) - Overwatch

Yksi näitä yllättävän hauskoja aseita joka erottuu helposti joukosta. Kranaatinheitin jolla voi roiskia ihan miten sattuu, koska ammukset räjähtävät.

 

Dragoon (Chris Redfield) - Resident Evil: Village

Sanotaan heti että nimi on tämän aseen kanssa jotenkin yllättävän hyvä. Muutoin aika perusrynnäkkökivääri. Mutta tämän pelin kanssa se tuntuu todella omanlaiseltaan Ethanin aseiden jälkeen.

 
24. Long Barrel R (Vincent Valentine) - Final Fantasy VII

Pistoolit ovat pääasiassa Vincentin parhaita aseita, mutta jos haluaa vähän isompaa asetta niin tämä on ehdottomasti sieltä parhaasta päästä varsin suurella määrällä materiapaikkoja ja muutenkin tämän aseen statsit ovat sieltä parhaasta päästä. Ei ehkä voimakkain ase mutta ei millään se heikoinkaan.


23. Repulsor (Player) - Remnant: From the Ashes

Todella voimakas haulikko, joskus hyvin lyhyellä ulottuvuudella. Ase erikoisemmasta päästä, kuten myös sen sisäänrakennettu toisen maailman portaaliominaisuus. Repulsor on viimeisestä pomovihollisesta saatavasta esineestä rakennettava todella tehokas ase jonka yksi merkittävimpiä haittoja on sen pienehkö ammusmäärä.


22. Viper (Ashe) - Overwatch

Kivääri jossa sellaista semimodernia lännen tyylikkyyttä. Tälläisessä aseessa isossa osassa on kieltämättä juurikin se tyyli, mutta se ei tarkoita etteikö Kyy olisi myös todella hyvä ase käyttää. Se on erittäin toimiva keskipitkän välimatkan ase joka sopii erinomaisesti sekä hyökkäykseen että puolustukseen, ilman sen isompia ongelmia.


21. Crossbow (Player) - Remnant: From the Ashes

Yllättäen tähän pomoaseeseen voi laittaa haluamansa modin, mikä tekee tästä oitis varsin yleishyödyllisen. Nopeampi kuin Devastator ja varsin tarkkakin vielä. Jää helposti parempien aseiden varjoon, mutta näyttää oikein hyvältä ja on myös todella hyvä ase käyttää. Olisi vain voitu nimetä vähän erikoisemminkin, kun tämä kuitenkin tehdään Maailmapomon jäänteistä.


20. Chemical Flamethrower (Leon Kennedy) - Resident Evil 2 Remake

Liekinheitin on Leonin loppupelin ase ja hyvin voimakas sellainen, varsinkin pomovihollisissa. Tämä ase on erinomainen silloin kun pitää tehdä nopeasti paljon vahinkoa ilman sen isompaa tähtäämistä. Polttoainetta ase käyttääkin sitten ihan kunnolla ja se on harvinaisempaa laatua, mutta muutamassa tilanteessa Leonin kampanjaa, tämä ase on erityisen hyödyllinen, tehden taistelusta huomattavasti nopeampaa, ottaen huomioon että pelaaja ei ole tuhlannut liekkarin "ammuksia."


19. Brodiaea (Mia Karnstein) - Code Vein

Pistimellä varutetulta kivääri on näyttävä ase ja helposti juurikin sellainen ase jonka mieltää Mian aseeksi koska se sopii hahmon yleiseen tyyliin niin loistavasti. Vaikka ase näyttääkin monella tavalla aivan sellaiselta peruskivääriltä pistimellä, niin kyllä siinä aseessa on silti jotakin aivan omanlaistaan tyylikkyyttä. Tietysti iso osa tulee myös käyttäjän kautta.


18. Storm Bow (Hanzo) - Overwatch

Hanzon Myrskyjousi on pääasiassa hyvin tarkan taistelun ase mikä tekee siitä erittäin hyödyllisen hyökkäyksessä ja puolustuksessa, etenkin jos pelaajalla on nopeat hoksottimet. Nuoli kerrallaan ammuttuna tämä ase saattaa tuntua siltä, että sillä on alakynnessä monia muita aseita vastaan, mutta voimaa tästä jousesta löytyy todella paljon, tarkkuudesta puhumattakaan.


17. Portal Gun (Chel) - Portal

Ei juurikaan taisteluun tehty ase, mutta sopii kategoriaan siitä huolimatta. Ampuu kaksi erillistä portaalia jotka ovat luovat "oviaukon". Pitkälti pulmanratkontaan tarkoitettu ase, mutta kun miettii että mitä kaikkea sillä voisi tehdä, niin tämän aseen kanssa mahdollisuuksia tulee vaikka kuinka paljon lisää. Portaaliase olisi taistelussa melko erikoinen ase, mutta niitä mahdollisuuksia olisi vaikka kuinka käytettävissä ja mahdollisesti jossain vaiheessa tästä tulee jonkinlainen taistelumuunnelma, johonkin peliin.


16. Beam Rifle (Player) - Remnant: From the Ashes

Futuristinen ja tyylikäs ase ja ehdottomasti yksi pelin yleishyödyllisimpiä aseita oikeanlaisella ominaisuustuella. Iso lipas ja todella hurja tulinopeus tekevät tästä erittäin tehokkaan aseen. Sanoisin että menee rynnäkkökiväärikategoriaan, sillä tälläinen hyökkäsvoima on sieltä parhaasta päästä. Ehdottomasti yksi niitä aseita jota ei tarvitse olla usein lataamassa ja jolla pystyy tekemään merkittävää vahinkoa erittäin nopeasti, mikä vain korostaa sitä, miten hyvä ase tämä onkaan, varsinkin kehitettyn ja hyvin varustettuna.


15. Multipurpose Rifle (Venom Snake) - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Tarkkuuskivääreissä on tiukka kisa siitä, että mikä on lopulta se paras. Itse sanoisin että omaa pelityyliä tukee ehkä monipuolisimmin tämä versio joka puoliautomaatti, eli nopeampi ampua ja vielä tämä tarkempi versio. Koko nimi on sellainen kirjainhirviö, että itse muistan paremmin tällä nimellä. Joka tapauksessa, MGS maailmassa, tämä on suden työkylä, kun haluaa pitää etäisyyttä vihollisiin ja poimia niitä pois yksittäin pitkän välimatkan päästä, mutta tiukassa tilanteessa myös tukuttain suhtellisen läheltä.


14. Scrap Gun (Roadhog) - Overwatch

Rojupyssy on yllättävän mieleenpainuva sen omalaatuisun vuoksi. Tämä on siis pääasiassa ase jonka mitä hyvänsä rojua, mitä siihe ladataan. Ei juuri sen ihmeempää. Tämä on vain yksi niitä aseita joka onnistuu todella omalaatuisella tavalla nousemaan todella mieleenjääväksi aseeksi, sillä harvat aseet ampuvat mitä hyvänsä nyt sattuu löytymään.


13. Solo (Vran) - Victor Vran: Motörhead

Vähän erikoisempi "ampuma-ase" koska aseena tällä kertaa kitara. Mutta pääasiassa ammuksia tästä aseesta lähtee, joten se lasketaan mukaan. Solo on kitaroista hienoimman näköinen, mutta syy miksi tämä on täysin oma valintani, on siinä oleva lifesteal joka parantaa käyttäjää, sekä mahdollisia ryhmäläisiä. Kitara on Motörhead DLC:stä, mikä tekee siitä vähän erikoisemman, mutta tyylikkyydestä myös isot pisteet, ihan kuin Dantellekin DMC3:ssa.


12. SYG-12 (Ethan Winters) - Resident Evil: Village

Erikoisemman näköinen haulikko, joka on helposti pelin parhaita aseita. Pysäytyäs voimaa riittää, ammuksia mahtuu lippaaseen runsaasti ja ase on myös varsin hienon näköinen. Syg-12 on varsinkin loppupelissä erittäin hyvä ase, sillä normaalit viholliset lakoavat sen edessä täysin ja kestävämmätkin viholliset saavat kunnolla kyytiä.


11. Exterminator (Vran) - Victor Vran

Haulikko jonka läpäisyvoima on aivan omaa luokkaansa jonka voimakkuus kasvaa kun pelaajalta alkaa elinvoima olla lopussa. Exterminator on erityisen tehokas ase suuria laumoja vastaan koska se tekee selvää jälkeä etummaisista ja iskee taimmaisiinkin asti. Ulkoisesti ihan kivan näköinen, mutta tässä pelissä eniten painaa se pelattavuus koska aseita niin paljoa erota pelissä. Siksi onkin hyvä että tämä ase kyllä tarjoaa voimaa niille, jotka käyttävät haulikoita tässä pelissä joko erikoisominaisuuksilla tai ilman.


10. Kobracon (Rex Power Colt) - Far Cry 3: Blood Dragon

Tarkkuuskivääri jossa on aivan erityistä potkua ja todellista tarkkuuta. Tämä on sen tasoinen tarkkuuskivääri että siinä on kaikki viritetty tappiinsa ja pitkällä etäisyydellä vihollisilla ei ole mitään sanaa. Ei niin hieno kuin monet muut aseet eikä myöskään niin tyylikäs, mutta käyttötarkoitukseensa enemmän kuin erinomainen.


9. Galleria 1991 (Rex Power Colt) - Far Cry 3: Blood Dragon

Kun tarvitsee asetta jossa on asennetta, niin tämä haulikko on siihen juuri oikea vaihtoehto. Tapa jolla Rex pitää tätä asetta, tapa jolla hän ampuu aseella ja voima jota tämä ase pitää sisällään on todella huipputasoa. Galleria 1991 on juurikin sellainen haulikko, millainen videopelihaulikon kuuluukin olla. Sillä ampuu viholliset saappaistaa lähietäisyydellä. Puhumattakaan että lataus on myös aika tyylikäs, mikä vain korostaa sitä miten cool tämä ase on. Vähän lisää Terminator tyyliä peliin.


8. Rocket Launcher (Drogoz) - Paladins

Drogozin sinko joka vetää suuret pisteet juurikin sellaisilta pelaajilta, jotka pelaavat muutakin kuin pelkkiä FPS pelejä. Tällä aseella riittää että osuu vähän sinne päin, koska ammukset kuitenkin räjähtävät kuten raketinheittimellä voi olettaakin. Tämä on sen sorttinen ase joka ei vaadi samanlaista tarkkuutta kuin monet muut, jonka ammuskapasiteetti on varsin hyvä ja vaikka tulinopeus onkin hitaamman puoleinen, niin yhdessä ammuksessa on kunnolla voimaa, joka tekee selvää vaikkapa useammasta vihollisesta kerralla.


7. Lock-On (Autobot) - Transformers

Kaikista minigoneista Lock-On yksi niitä joka on jäänyt suhteellisen hyvin mieleen siksi, että sen ominaisuus on sen verran simppeli ja itsestäänselvä. Tämän minigonin ase ampuu hakeutuvia ohjuksia mikä on monissa vähän tarkkuutta vaativammissa tilanteissa erittäin arvokas apu, sillä riittää että ampuu vihollista kohti ja ohjus hakeutuu sitten maaliin, sen sijaan että pitäisi tähtäämällä tähdätä että ei vahingossakaan ammu ohi. Sopii erinomaisesti myös isompiin taisteluihin, koska ei vaadi niin paljoa tähtäilyä.


6. Widow's Kiss (Widowmaker) - Overwatch

Tarkkuuskivääri josta saa vaihtamalla myös sarjatuliaseen, mikä tekee siitä erittäin monikäyttöisen. Lesken Suudelma on siinä mielessä erittäin mieleenjäävä ase, että se on tavallaan kaksi asetta samassa. Tarkkuuskivääri on hyvin tarkka pitkän matkan taistelussa, kun taas sarjatulimoodi on erittäin hyödyllinen kun tilanne on lähempänä ampujaa. Widow Makerin tyyliin ase sopii todella hyvin ja tarjoaa erinomaiset työkalut sekä puolustukseen että hyökkäykseen, mikä tekee tästä niin hyvän aseen.


5. Assault Rifle (Viktor) - Paladins

Ei niinkään erikoinen ase käytössä, mutta enemmän kuin tyylikäs tapaus. Susiteema vain on omalla kohdalla sen verran tyylikäs, että kyllä se painaa tässä tapauksessa aivan erityisesti. Muutenkin tämän aseen yleinen tyylikokonaisuus on erittäin onnistunut pistimen ja yleisen tyylittelyn ansiosta. Käytössä tämä on pitkälti aivan tavallinen rynnäkkökivääri ilman mitään sen ihmeellisempää, mutta ulkoasu on sen verran laadukas, että tälläisen ulkoisen tyylittelyn haluaisi moneen muuhunkin asetyyppiin ja se on melkoinen saavutus.


4. Exagryph / Adamant Rail: Aspect of Hestia (Zagreus) - Hades

Versio jonka kanssa lataamisesta tulee osa taktiikka. Iso osa. Hestian variaatio tästä sarjatuliaseesta poistaa tavallaan käytöstä sen lippaan ongelmallisuuden, koska jokaisen latauksen jälkeen aseella ammutaan järeämpi voimalaukaus, mikä on yksi erinomainen tapa tappaa varsinkin heikompia vihollisia ilman vahinkoa, eli hyvä keino Saavutusten metsästyksessä. Tyylillisesti tämä versio on oikein hienon näköinen, mutta sen ominainen käyttö tekee siitä ehdottomasti todella käyttökelpoisen.


3. Hellfire Shotgun (Reaper) - Overwatch

Katkaistuhaulikko joita Reaper kantaa molemmissa käsissä ja joiden lataus on poisheitto ja uusien luominen. Helvetintule haulikko on tyylikäs ase ja taistelussa todella tehokas mikäli suosii hyökkäävää lähestymistapaa etulinjassa. Näissä aseissa on sen verran potkua että muutama laukaus tekee monesti jo merkittävää eroa taistelussa. Tässä tyylissä on omat heikkoutensa, kuten se että pitkällä matkalla teho laskee, mutta omaan pelityyliini nämä sopivat erinomaisesti ja tuovat mukanaan todella mielekästä tyyliä. Plus nämä on nimetty todella hienosti.


2. Hellfire Gatling (Raum) - Paladins

Raumin tuhoa kylvävä minigun joka näyttää hienolta ja jonka tulitus näyttää hienolta. Tämä on juurikin sellainen ase jonka kanssa voi antaa soida. Erinomainen kärkihahmon ase jossa ammuksia riittää jolla pystyy tekemään varsin paljon vahinkoa kestäviäkin vihollisia kohtaan. Omat rajansa tässäkin aseessa on, mutta se ei merkittävästi hidasta tahtia, kun aletaan katsoa että mikä Frontline hahmo on sellainen, joka todella näyttää hyvältä, johtaessaan joukkoa kohti taistelua ja tämä ase sopii sille hahmolle erinomaisesti.


1. Hunting Rifle (Player) - Remnant: From the Ashes

Hunterin aloitusase ja ehdottomasti yksi pelin parhaita aseita jolla pärjää vaikka ihan loppuun asti. Metsästyskiväärin kantama on todella hyvä, lipaskoko on varsin kiitettävä ja tulinopeuskin oikein hyvä. Tietysti tietynlaisessa pelityylissä tämä ase pääsee oikeuksiinsa, mutta toista asetta ei juuri löydy, joka pärjää koko pelin loppuun asti vertailussa koko pelin parhaita aseita vastaan. Hunting Rifle ei ole vain erinomainen tarkkuuskivääri, se on ehdottomasti yksi pelin hyödyllisimpiä ja tasapainoitetuimpia aseita, kaikki pomoaseet mukaanluettuna.