Monien hahmojen kohdalla on selvää, että he melkovarmasti tulevat kohtaamaan loppunsa tavalla tai toisella. Mutta monessa tapauksessa on erittäin tärkeää, että se loppu on hyvin tehty. Todella usein, näin ei ole.

 

 

 

Kun hyvä sivuhahmo ei saa ansaitsemaansa kuolemaa niin se todella nyppii. Erityisen paljon tämä ärsyttää jos hahmo on sellainen johon on todella kiintynyt. Tällöin huonosti tehty kuolema nyppii vielä enemmän. Huonojen hahmojen kohdalla tämä ei ole läheskään yhtä ärsyttävää, mutta silloin tuntuu että jos huono hahmo ei koe tarpeeksi kovaa kohtaloa, niin se puolestaan ärsyttää.

Monien hahmojen kanssa kuolema voi tulla todella monella tapaa joten jos hahmon tie päätyy kuolemaan, niin vain yksi variaatio käy. Lisäksi kuolintapa jossa moni eri hahmo voi kuolla lasketaan yhdeksi vain yksi hahmo voidaan laskea tässä mukaan.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Vesemir - Witcher 3: Wild Hunt

Hänen kuolemansa on välttämätön ja jälkimainingit ovat erittäin hyvin tehdyt. Mutta siitä kuolemasta puuttuu sellainen todellinen verinen viimeinen taisto joka olisi enemmän Vesemirin tyylinen.

 

Sheriff Whitehorse - Far Cry 5

Kuolee varsin vikkelästi loppuhuipennuksen kolarissa, mikä tuntuu aika tylsältä tavalta tappaa avainhahmo. Kertoo siitä miten vähän tähän lopetukseen on panostettu.

 

Eraqus - Kingdom Hearts: Birth By Sleep

Jotenkin todella oudon pakotettu ja samalla aikaa todella outo kuolema jossa tarinallisuus ei vain toimi. Tuntuu että tämän hahmon kohdalla on päätetty tappaa hänet, mutta ei ole osattu keksiä järkevää tapaa tehdä niin.

 
24. Wolf - Call of Duty: Infinite Warfare

Tämä on sellainen hahmo jonka olisi pitänyt olla päähahmo tai vastaava mutta sitten häntä käytetäänkin vain aloituksena ja tapetaan varsin nopeasti ja kylmästä. Tämä tuntuu oikeasti haaskaukselta koska omasta mielestäni hän on ehdottomasti yksi niitä parempia hahmoja tässä pelissä.


23. Alphonse Adams - Spec Ops: The Line

Tuntuu että Adams ei saa erityisen näyttävää loppua, sillä kaikki tapahtuu pelaajan takana ja siitä rytinästä kuulee vain äänet. Lugon kuolema on tehty todella hyvin joten miksi Adamsin kohdalla ei ole panostettu samalla tavalla. Olisi edes näytetty miten hänet sitten oikeasti ammutaan palasiksi, sen sijaan että se kaikki tapahtuu taustalla kun pelaaja katsoo ja liikkuu aivan muualle.


22. Hosea Matthews - Red Dead Redemption 2

Aika nopeasti ja tylsästi poistettu, ottaen huomioon että porukan parhaita hahmoja. Tässä pelissä tosin hahmoja tapetaan aika yllättäen, mutta Hosean tapauksessa tuntuu että tämä on jo ihan oikeasti haaskausta. Puhumattakaan että Milton on se joka tappaa hahmon ja vielä todella roistomaisesti. Kyllähän se tuo hahmoihin paljon lisää, mutta silti tuntuu että Hosea on niitä hahmoja jolla olisi ollut vielä paljon annettavaa ja jonka kuolemalla ei ole tarpeeksi painoa.


21. Pete - Walking Dead Season 2

Tämän hahmon kohdalla tuntuu että pelaajan päätöksillä ei ole mitään väliä. Peten kohdalla ei edes yritetä pitää häntä hengissä eikä pelaajalla ole mitään valinta mahdollisuuksia yritää pitkittää hänen aikaansa. Pete kuolee varsin äkkiä ja niin ettei kukaan edes näe. Tässä olisi pitänyt edes olla jotain vaihtoehtoja.


20. Irish - Battlefield 4

Yksi hahmo jonka olisi mielellään nähnyt kuolevan paljon aiemmin. Dunnin uhrautuminen on varsin hyvin tehty, mutta Irish on ärsyttävä hahmo joka kyseenalaistaa pelaajan johtajuuden ja tunkee itseään joka paikkaan. Ei ole vaikea päätös lähettää häntä kuolemaansa, mutta tämä tapahtuu aivan liian myöhään pelissä.


19. Vin - Jak II: Renegade

Tämä on niitä tapauksia kun tuntuu että hahmo sivuutetaan aivan täysin ja sitten lopussa vain todetaan että hän on kuollut. Sitä ei välttämättä edes tajua ennenkuin vasta lopussa, mikä kertoo aika paljon siitä, miten huonosti tämä tilanne on tehty. Pelkät äänilogit toiminnan tiimellyksessä eivät riitä, sillä ne jäävät helposti huomaamatta tai rekisteröimättä kun on muitakin asioita joihin keskittyä.


18. Auron - Final Fantasy X

Tässä pelimaailmassa on vähän erikoiset säännöt, mutta joo, Auron on kuollut jo kauan sitten. Se on yllätys jo sinällään, mutta tapa jolla hän kuolee näyttää lopuksi hienolta, mutta on toteutettu aivan liian mitäänsanomattomasti ja aivan liian helposti. Tästä syystä tuntuu että tälle hahmolle ei ole annettu tarpeeksi painoarvoa hänen taustassaan. Se ei ole huono käänne, mutta siihen olisi pitänyt panostaa enemmän koska tämä jättää jotenkin todella tyhjän olon.


17. Simon "Ghost" Riley - Call of Duty: Modern Warfare 2

Tapahtuu aivan liian äkkiä. Tietysti yllätys on se pointti, mutta silti loppuvaikutus on se, että näin yllättävän kiinnostava ja enigmaattinen hahmo olisi ansainnut merkittävästi paremman lopun kuin tälläisen.


16. Nebula - Marvel's Guardians of the Galaxy

Telltalen peleissä hahmot eivät yksinkertaisesti ole turvassa, mutta Nebulan kohdalla tuntuu että tämä on niin pakotetusti tehty kuolema. Kyllähän siinä haetaan sitä draamaa, missä myös onnistutaan, mutta silti tuntuu että Nebulan kaltainen soturi lähtisi huomattavasti rajummalla ja väkivaltaisemmalla tavalla kuin näin. Tämä on sellainen tapaus jossa kuolema tuntuu siltä, että siihen ei ole panostettu tarpeeksi.


15. Talia Al Ghul - Batman: Arkham City

Sanotaan heti, että tavallaan tämä on oikein hyvin tehty kuolema, jos se olisi viety samalla tavalla loppuun asti. Jokeri ampuu Taliaa selkään suurena yllätyksenä, jonka Batman tajuaa, mutta liian myöhään. Mutta sitten Talian ruumis katoaa, eli onko hän hengissä. No myöhemmin sitten todetaan että ei hän ole. Miksi siis tarpeeton kikkailu, kun olisi voitu ottaa kaikki draamallinen painokkuus irti siinä kohtaa kun Talia kuolee Batmanin läsnäollessa, ilman että tilanteeseen tuoda arvailua mukaan.


14. Dutch - Far Cry 5

Kuolee ilman että sitä näytetään. Joten Joseph siis onnistuu yllättämään hahmon  tämän omassa bunkkerissa. Tämä on huono kuolema siksi että se vain tapahtuu jotenkin eikä vain käy järkeen. Tämä vain painottaa todella pakotettua lopetusta. Dutch on sellainen hahmo jonka voisi olettaa osaavan tapella ja silti hän ei pärjää Josephille. Bunkkerin tarkoitus luulisi olevan puolustus ja suojautuminen.


13. Nathan Dawkins - Beyond: Two Souls

Ehdottomasti pelin paras hahmo joka kehittyy eniten ja muuttuu eniten ja se todella tuntuu vahvasti. Nathan on alusta asti hyvin tärkeä osa kokonaisuutta ja siksi koko pelin ajan pelkään että hän saattaa kuolla. No se kuolema ei ole yllätys, mutta tapa jolla hän kuolee, jättää aivan liian paljon toivomisenvaraa, kun mennään niin sanottua hyvää rataa. Nathan vain ampuu itsensä ja sillä selvä. Tuntuu että tämä ei ole tämän hahmon arvoinen loppu. Vaihtoehtoja tosin on, mutta tämä on se huonoin.


12. Nazeem - Elder Scrolls V: Skyrim

Kestää liian vähän rankaisua eikä huuda tarpeeksi kovaa tuskissaan. Nazeem on kuin tehty sellaiseksi hahmoksi jonka pelaaja haluaa tappaa. Aukoo päätään ja luulee olevansa jotakin. Siksi on sääli että hahmo kuolee niin helposti että häntä ei saa siis ihan kunnolla kurmoottaa ja kuulla kuinka hän anelee henkiriepunsa vuoksi.


11. Soap McTavish - Call of Duty: Modern Warfare 3

Yksi pelisarjan parhaita hahmoja joka oikeasti kehittyy sarjan edetessä. Tästä syystä hänen kuolemansa osuu aika kovaa. Harmillista onkin että kuolema tapahtuu jotenkin niin tavanomaisesti, lähemmäs vahingossa. Tämä on niitä tilanteita kun kuolema ei vain tunnu sopivan hahmolle jota on rakennettu kahden pelin ajan.


10. Keira Stokes - F.E.A.R 2: Project Origin

Tämä kuolema saa hahmon vaikuttamaan ihan täydeltä idiootilta ja samalla aikaa siinä tehdään ei niin hyvästä hahmosta jotenkin ovela. Aristide ampuu Stokesin varsin helposti koska Stokes höpöttää ja isottelee sen sijaan, että ottaisi tilanteen hallintaan sillä tavalla, miten sotilaan pitäisi ottaa, etenkin tämän arvoisen sotilaan. Tuntuu todella typerästi tehdyltä tilanteelta. Parempi olisi että häntä olisi ammuttu selkään täysin yllätettynä, niin ei vaikuttaisi näin isolta idiootilta.


9. Brad Vickers - Resident Evil 3 Remake

Brad otetaan pois kuvioista aivan liian äkkiä ja ilman mitään sellaista samanlaista brutaalia tyyliä mitä alkuperäisessä, jossa Nemesis tappaa hänet. Se olisi ollut erinomainen tapa näyttää mihin Nemesis todella pystyy ja mitä se aikaa STARS joukolle tehdä. Sen sijaan Brad kokee tylsän tavallisen ja varsin mitäänsanomattoman lopun jossa ei ole yhtään painoarvoa ja hahmoa millään tavalla juuri ehditä käyttää.


8. Tess - The Last of Us

Todella alikäytetty hahmo ja ehdottomasti yksi pelisarjan parhaista. Menemättä enempää siihen, että Tessin olisi pitänyt olla se todellinen pääpahis, on helppo todeta että tapa jolla häntä on käytetty, jättää todella paljon toivomisen varaa. Tess kuolee aivan liian helposti ja aivan liian aikaisin. Tämä tapa jolla hän kuolee ei vain tunnu tarjoavan hahmolle sellaista loppua jollaisen hän todellakin olisi ansainnut ja se on vasta alkua tässä pelisarjassa huonojen kuolemien kohdalla.


7. Rayla - Witcher

Tämä on juurikin sellainen tilanne jossa varsin hyvä hahmo ihan yks kaks pudotetaan pelistä pois, tappamalla. Tämä kuolema tapahtuu aika varoittamatta ja se on saatu näyttämään todella hoopolta. Puhumattakaan että yksi nuoli rintakehään mukamas riittää. Sen verran kovapintainen hahmo on kyseessä, että kyllä niitä nuolia olisi pitänyt tulla enemmän. Boromir pysäyttämiseenkin tarvittiin LotR ykkösessä kolme kappaletta.


6. Roman Bellic - Grand Theft Auto IV

Monien hahmojen kohdalla tuntuu että he kuolevat aivan liian aikaisin, kuten on varmaan käynyt jo ilmi. No, tämä hahmo kuolee aivan liian myöhään. Tämä on niitä tapauksia kun hahmon olisi pitänyt kuolla paljon aiemmin. Puhumattakaan että kuolema ei tunnu järin palkitsevalta tai tyydyttävältä, koska Roman on niin jumalattoman ärsyttävä hahmo.


5. Ignitus - Legend of Spyro: Dawn of Dragon

Ignitusin kuolema merkitys on hyvä ja kyllähän tässä on tiettyä eeppisyyttä. Muutenkin tilanne on sellainen, että se ei ole iso yllätys, mutta shokki se on siitä huolimatta ja erittäin hyvää draamaa. Ongelmallisen tästä tekee se, että se ei tunnu olevan toimiva tapa tappaa lohikäärme, varsinkin tulielementalisti ja muutenkin tämä koko tilanne on viety ohi jotenkin liian nopeasti. Tämä on niitä tilanteita kun isoa kokonaisuutta olisi pitänyt pohjustaa enemmän ja muutenkin tähän olisi pitänyt käyttää enemmän aikaa, jotta se olisi todella jäänyt vahvasti mieleen.


4. Caith Sith - Final Fantasy VII

Koska ei pysy kuolleena. Tämä on näitä tilanteita että pitäisi vähän tietää jotakin isosta kokonaisuudesta jotta pääsee kunnolla jyvälle tästä, mutta käytännössä Caith Sithin keho tuhoutuu, eli hän "kuolee", mutta sitten uusi versio samasta hahmosta tulee takaisin kuvioihin. Caith Sith on sen verran turha hahmo että olisis voinut pysyä poissa pelistä.


3. Jack Swift - Red Dead Revolver

Ehkä pelin paras pelattava hahmo ja sitten hänet tapetaan off screen ja pelaajalle kerrotaan että tämä hahmo vain kuoli. Sitä ei avata sen enempää ja koko kokonaisuus tuntuu täydeltä ryöstöltä ilman mitään oikeasti mielekästä painokkuutta. Jos hahmo halutaan tappaa, niin sen voisi edes tehdä tyylikkäästi tai vähintään näyttää sen.


2. Sigismund Dijkstra - Witcher 3: Wild Hunt

Tämä sivuhahmo kuolee siinä tapauksessa jos pelaaja tulee hänen tielleen ystäviensä tueksi. Vaatii muutenkin tiettyjen valintojen seurauksia. Lopputuloksena ongelma on siinä että tämän hahmon kohdalla kaikki puhe käydään ennen taistelu eikä taistelun jälkeen sitä sanota tai tehdä mitään. Tässä kohtaa olisi todellakin toivonut jonkinlaista viimeistä puhetta ennen kuolemaa. Mahdollisesti viimeiset mielipiteiden vaihdot tai haistattelut, tai edes jotakin. Tälläinen kuole on liian mitäänsanomaton. Sivutehtävien hahmot kuolevat näin.


1. Joel - The Last of Us part 2

Itselleni ei ollut yllätys että Joel kuolee, ainoa kysymysmerkki oli että miten? No tämä ei ollut kovin hyvä tapa. Abby on umpisurkea roistohahmo ja se on osa syy siihen miksi tämä ei toimi. Siis kokonaisuutena tämä on erinomainen juonielementti, mutta toteutettu todella huonosti. Se on jotenkin liian tavallinen ja kyllähän sekin merkkaa että kuka on tappaja. Puhumattakaan että tässä menetetään todella isot tarinalliset mahdollisuudet joista yksi on Ellien ja Joelin suhteen kehittäminen ja vahistaminen. Joel kuolee tarinassa aivan liian aikaisin.