Vaikeuspiikkejä voi tulla oikeastaan missää kohtaa peliä tahansa. Ne voivat tulla todella äkkiä tai todella myöhään ja ne ovat todellakin riippuvaisia pelin yleisestä tasosta, sillä helpossa ja vaikea pelissä voi aivan hyvin olla sellaisia piikkejä, jossa vaikeus äkkiä kasvaa.

 

 

 

Yks per peli

Vaikeuspiikit ovat tietenkin omakohtaisia, pelin yleisestä tasosta riippuvaisia eikä vaikeuspiikki aina tarkoita sitä että pelissä pitää jäädä jumiin, tai että jotakin tiettyä kohtaa täytyy yrittää X määrä kertoja.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Sota - Darkness

Tämä painajaisuni, tai jotain, on yllättävän haastava pätkä, osittain siksi että sen värimaailma on jotenkin turhankin häävä ja pimeydestä ei juuri ole apua.

 

Silver Knight Archers - Dark Souls

Nämä kaksi k-päätä jousineen. Juoksu ylös on aivan yksinkertainen, mutta sitten kun pitäisi päästä toisen ohi putomatta, samalla kun toinen ampuu selkään.

 

Maneaters - Demon's Souls

Kapea silta josta on helppo pudota ja vihollinen joka on kuin suunniteltu pudottamaan. Sitten hetkeä myöhemmin toinen samanlainen mukaan taisteluun.

 

Bevelle temppeli - Final Fantasy X

Isoin ongelma tässä temppelissä on se automatisointi joka johtaa siihen, että virheliikket johtavat siihen, että pitää taas odottaa että voi yrittää uudestaan.

 

Wutai - Final Fantasy VII

Pätkä jossa Yuffie pöllii kaikki materiat on merkittävästi vaikeampi osuus kuin miltein mikään muu koko pelissä, koska pelaaja on täysin riippuvainen esineistä ja hahmojen hyökkäyksistä, ilman mitään tehosteita.

 




24. Vankilapaon loppu - Final Fantasy VIII

Tämä on vaikea kahdesta syystä, epämääräisistä ohjeista ja olemattomasta virhemarginaalistasta. Tässä paon viimeisessä osuudessa pitää tietää just eikä melkein että mitä pitää tehdä. Jos ei ala heti liikkua ja vieläpä oikeaan suuntaan, kuolema korjaa. Tämä kuolema on täysin epäreilu äkkikuolema ja kokonaisuutta vaikeuttaa sekin, että pelaaja ei ensimmäisellä kerralla voi tietää että miten päin on ja mihin suuntaan pitää liikkua. Tämä on täysin epäreilu hetki johon ei voi varautua ja joka ei tulevillakaan pelikerroilla ole välttämättä itsestäänselvyys.


23. Pako - Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Hiiviskelypeli jossa hiiviskely on monesti ihan vapaaehtoista. No nyt se on lähemmäs pakollista ja sitä vain korostaa se varusteiden puute ja oikean reitin etsiminen. Asiaa ei myöskään auta se arpominen että miten sellistä pääsee pakenemaan. Kiva idea on toteutus on päin prinkkalan kaivoa.


22. N.O.E - Grand Theft Auto: San Andreas

Melkein heti kun on selvitty lentoharjoittelusta, mennään tähän haastavaan lentotehtävään jossa pitää lentää alhaalla. Tämä tehtävä tuntuu olevan kuin jatke entuudestaan ärsyttävälle ja tarpeettoman haastavalle tehtävälle pelissä, koska tässä tehtävässä pitää tehdä iso siinä tehtävässä opetelluista asioista, samalla kun lentää matalalla jossa kaikki mahdolliset esteet johtavat nopeaan tuhoon, jos niitä edes hipaisee.


21. Viimeinen aseenveto - Call of Juarez

Helposti se kohtaus pelissä johon itse kyllästyin todella äkkiä. Ongelmallista on, nyt pelkästään pelattavuuden näkökulmasta se, että tässä ei suoraan kerrota mitä pitää tehdä, mutta se pitää tehdä parissa sekunnissa. Sitten kun äkkää että mitä pitää tehdä, niin vaikeus lähes katoaa. Mutta peli ei kerro oikeastaan mitään vaan olettaa että pelaaja arvaa oikein. Tarinallisesti tämä on aika typerä ratkaisu, koska vihollista ylikäytetään. Niin ja jos tämän munaa, pitää kuunnella koko loppusaarna uudestaan ja katsoa hidas aloitus alusta asti.


20. Jättiläiskalkkuna - South Park

Tämä on se kohta, kun pelissä huomaa, miten surkea ohjattavuus todella on. Iso ongelma on siinä, että tässä pitäisi tähdä ylöspäin ja tehdä se nopeasti liikkuvaan kohteeseen, joka kääntyy jatkuvasti. Mitään tälläistä ei ole tähän mennessä pitänyt tehdä ja kun sitä pitää sitten alkaa opetella tilanteessa jossa sitä ei voi tehdä rauhassa, muuttaa se tämän räiskinnän hyvin vaikeaksi ja korostaa liiankin tehokkaasti, että pelin ohjattavuus on umpisurkea.


19. Pommiskeittaus - Jak II: Renegade

Hyvin tiukalla aikarajalla varustettu tehtävä jossa pitää todella olla jo kyvykäs lautailija. Monet kulkuväylät ovat suht kapeita, tietyt käänteet, hypyt ja vastaavat pitää pystyä tekemään nopeasti ja virheettömästi mikä vain korostaa sitä, miten hyvä tässä tehtävässä pitää olla, että sen ehtii tekemään aikarajan puitteissa. Lisäksi kenttää on pakko hieman opetella että osaa mennä kaikille avainpaikoille ilman kiertelyä. Virhemarginaali on todella olematon.


18. Flooded Palace - Sekiro: Shadows Die Twice

Fountainhead Palacen ensimmäinen osuus munkkipomon jälkeen on vaikea pääasiassa vain hyvin ärsyttävien velhovihollisten vuoksi. Nämä viholliset voivat loitsulla tehdä pelihahmosta laahustavan kohteen jonka viholliset voivat sitten yhdellä iskulla tappaa. Tämä pakottaa hyvin varovaiseen lähestymistapaan ja alueen opetteluun pikkuhiljaa, mikä tekee tästä hyvin rasittavan ja hyvin vaikean pätkän, etenkin koska tuntuu että tietyt selvät oikotiet on myös karsittu kokonaan pois. Pakotettua hiiviskelyä muutoin varsin vapaan menettelyn pelissä.


17. White Palace - Hollow Knight

Tämä on se kohta jossa tasphyppely menee täysin yli. Se miten pikkumaiseksi ja pikkutarkaksi kaikki äityy tässä linnassa on aivan omaa tasoaan. Mitä pidemmälle pääsee, sitä rasittavammaksi kaikki menee. Sirkkkelite, piikkejä jotka on vaikea välttää ja loppuosuus joka tuntuu olevan täysin tuurista riippuvaista. Tämä ei ole millään tavalla enää edes hauskaa ja reilusti tehtyä hyvää haastetta, vaan ylivedettyä kikkailua.


16. Batomys - Valkyria Chronicles

Taistelu supertankkia vastaan on eräänlainen pomotaistelu ja hyvin vaikea sellainen. Koska tuntuu että osuminen on monesti kiinni tuurista, niin se pelkästään tekee tästä haastavan. Sitten jos lancerit eivät ole kehitettyjä, voi tämä olla täysin mahdoton. Erityisen turhauttavaksi tämän muuttaa se, kun vihollisten apujoukot saapuvat tuhoutumattoman ja tuhovoimaisen valkyyrian johdolla. Tässä taistelussa tuntuu että haaste pomppaa todella merkittävästi ylöspäin eikä yhteenotto ole enää millään tasolla reilu.


15. Shadow War Overlord - Middle-Earth: Shadow of War

Tämä on täysin sattumasta riippuvaista mutta Varjosodissa omalle kohdalle osui yksi pelin ehdottomasti ilmeisimpiä vaikeuspiikkejä. Tämä taistelu olisi muuten ollut ihan hoidettavissa varovaisella kikkailulla, mutta se vihollisten määrä taistelussa teki tästä kaikkea muuta kuin reilun yhteenoton. Overlord taistelut ovat parhaimmillaan todella hyvin tehtyjä yhteenottoja joissa pelaajan taidot laitetaan koetukselle. Mutta kun kyseessä on ylivaltias jolla erittäin epätasapainoitettu kombo ominaisuuksia ja valtava määrä sotilaita, on siitä reilupeli kaukana. Täysin tuurista riippuvainen.


14. Sen's Fortress - Dark Souls

Jokainen kerta kun Dark Souls yrittää olla tasohyppelyä, se epäonnistuu erinomaisesti siinä yrityksessä. Senin linnoitus on turhauttava esterata täynnä ansoja, paikoin todella halpamaisesti aseteltuja vihollisia ja armottomia pudotuksia joko kuolemaan, tai pian seuraavaan kuolemaan. Jos pitäisi vähän rajata, niin linnoituksen sisälle keksittyvät osuudet heilurien, kivien ja kapeiden kulkuväylien muodossa ovat sitä suurinta saastaa ja ehdottomasti vaikeinta sisältöä.


13. Toinen painajainen - Max Payne

Tämä pohjattoman syyvyden päälle rakennettu veriviivan seuraaminen on täysi sokkelo jossa harha-askel palauttaa reippaasti taaksepäin. Tässä pitää lisäksi hyppiä ja jatkuvasti katsoa mihin menee. Kun valtaosa pelistä on toimintaa, niin tämä tuntuu vääränlaiselta vaihtelulta joka johtaa vain pelin turhauttavimpiin hetkiin.


12. 2B hajoaa - Nier: Automata

Viimeinen osa jossa pelataan 2B:llä on pelin helposti vaikein osuus. Koska 2B alkaa hajota kappaleiksi on hän kykenemätön nopeisiin liikkeisiin, taisteluun ja aika ajoin nytkähtää, mikä väärin ajoitettuna voi johtaa tilanteeseen jota ei voi enää edes pelastaa. Tässä kohtaa pitää edellä todella varoen, todella hitaasti ja koska tähän ei ensimmäisellä kerralla voi millään varautua, voi todella pitkän laahausmatkan joutua aloittamaan alusta monta kertaa.


11. Seat of Infinity - Mortal Shell

Tätä on hyvin vaikea rajata, sillä koko alue on yksi iso vaikeuspiikki verrattuna kaikkeen muuhun koko pelissä. Ensimmäinen alue on varmaan laajempi kuin muut alueet pelissä yhteensä ja se on kaikenlisäksi pitkälti tyhjää tilaa, josta pitäisi etsiä avainpaikat. Seuraava alue taas on vihollisten täyttämä putki, paikoin kaipeilla kulkuväylillä, joka lopulta muuttuu epäselvemmäksi ja alati haastavammaksi. Tämä on vedetty haasteessa niin yli, että ei ole vain vaikea, vaan väärällä tavalla vaikea.


10. Apex Citadel - Immortal: Unchained

Tätä on haastava rajata enempää, mutta sanoisin että laitakaupunki ei niinkään kuulu varsinaiseen piikkiin. Kaupungin "kaduilla" se vaikeus nimittäin iskee voimalla pelaajan niskaan. Tässä maailmassa ovat pelin ylivoimaisesti epäreiluimmat viholliset. Nämä nimittäin teleporttaavat aivan yllättävän, hyvin lähelle pelaajaa ja avaavat oitis tulen ennennäkemättömällä tarkkuudella. Ainoa tapa vastata tähän, on opetella ne paikat joihin viholliset ilmestyvät ja silloinkin se vain asteittain vähentää vaikeutta, sillä tämä sirkus jatkuu koko kaupungin ajan.


9. Kirjasto - Halo: Combat Evolved

Turhauttavuuden huippu koko pelissä. Tässä paikassa kaikki paikat näyttävät samalta, eli kirjastossa eksyy erittäin nopeasti ja helposti. Sen lisäksi pelaajan kimppuun käy Flood hirviöitä, jotka ovat tätä iholle tulevaa sorttia. Tämä on kuin yhdistelmä pelin helposti haastavimpia vihollisia kentässä, joka on merkittävästi epämääräisempi mitä mikään muu koko pelissä.


8. Hirviöt tulevat - Uncharted: Drake's Fortune

Toiminnallisessa mielessä Uncharted on hyvin tasapainoitettu cover shooter. Mutta sitten kun nämä hirviöt tulevat kuvaan, etenkin siinä vaiheessa kun Nate on yksin, muuttuu peli äkkiä todella vaikeaksi. Iso syy on siinä, että nämä hirviöt käyvät armotta päälle ja jos ne saavat kiinni, voivat ne helposti tappaa kerrasta. Tämä on valtava muutos pelin yleiseen otteeseen ja tekeekin tästä osuudesta yhden pelin pelottavimmista, mutta myös vaikeimmista.


7. Gorefist - Remnant: From the Ashes

Tämä on vaikeuspiikki, kun pelin aloittaa. Myöhemmillä kerroilla piikki ei ole enää niin ilmeinen. Iso syy tähän on siinä, että Hurmenyrkki voi olla se ensimmäinen pomovihollinen, mikä tekee tästä todella armottoman yhteenoton. Iso mörkö ei olisi kovinkaan paha, varovaisuudella, mutta ne ruttosienet mitkä juoksevat kaikkialta pelaajan kimppuun, tekevät tästä hyvin turhauttavan vaikea. Niiden väistäminen on todella vaikeaa samalla aikaa kun yrittää väistellä Gorefistiä ja ampua sitä. Se rutto pilaa pelin sitten lopullisesti, koska se hidastaa entisestään.


6. Roger Red Ant - Croc 2

Croc 2:n ohjattavuus on kulmikas, parhainakin päivinä. Punamuuraihaisen maailmassa on monta sellaista kohtaa, jossa pitää olla aika tarkka ohjattavuuden kanssa ja se pitää tehdä varsin tiukan aikarajan puitteissa. Koska kello käy kokoajan, ei voi hidastella ja se johtaa todella monessa paikassa siihen, että virheitä ei saisi tehdä. Näin kulmikkailla kontrolleilla se on jo valmiiksi vaikeaa, mutta aikaraja tekee siitä erityisen vaikeaa.


5. Defiled Chalice Dungeon: Watch Dog of the Old Lords - Bloodborne

Tämäkin tapaus on sellainen, jossa etsitään piikin kärkeä. Siis koko Defiled tyrmä on ylivoimaisesti pelin vaikein osuus, koska se puolittaa elinvoiman niin että pelihahmo kuolee helposti yhteen tai kahteen osumaan. Tyrmän suurin haaste on kuitenkin sen toinen pomovihollinen. Tämä koira on nopea, siis todella nopea, mikä johtaa todella helposti kuolemaan. Lisäksi sen naama on panssaroitu, eli vahingon tekeminen on haastavaa. Koko tyrmä on siis vaikeuspiikki, mutta tämän on sen pahin osuus.


4. Pako lentävällä matolla - Aladdin

Nopeatempoinen muistitesti tai nopeiden refleksien testi. Aladdin lentää matolla kokoajan eteenpäin ja vastaan tulee kiihtyvällä tahdilla esteitä joista jokainen on äkkikuolema. Tässä pitää lisäksi pysyä suhteellisen keskellä ruutua koska liian ylös tai alas on myös äkkikuolema. 


3. Laavamaan laavajoki - Lion King

Tämä on niitä tapauksia jota on vaikea rajata koska koko maa on pelin vaikeimpia pätkiä. Mutta ne jokiosuudet ovat sitä saastasta syvintä. Iso ongelma on siinä että monet hasardit ovat niin pieniä että niitä voi olla vaikea huomata, mutta ne lyövät juuri sen verran taaksepäin, että Simba putoaa helposti yhdestä osumasta suoraan laavaan ja kuolee heti. Tämä on nyt lähinnä vaikeuspiikin kärjen hakemista, koska tässä maassa ei ole mitään hauskaa.


2. Valley of Defilement alue 2 - Demon's Souls

Täyttä paskaa, on koko alue täynnä. Se ei siis riitä vielä että isossa osassa maailmaa pelaajan liike on merkittävästi rajoitettua, mutta ei vihollisilla. Lisäksi tämän maailman vihollisiin kuuluvat isot lintunaamaiset möröt jotka lyövät kovaa, liikkuvat paljon nopeammin mitä koko sallii ja tämän alueen saastassa näillä möröillä on täysin epäreilu etulyöntiasema. Asiaa ei myöskään auta se miten tämä koko alue on suunniteltu. Laaja, hämyinen ja astetta epämäärisempi suo, täynnä rasittavia vihollisia.


1. High Road - Crash Bandicoot

Tämä peli on täynnä haastavia hetkiä joissa tasohyppelytaidot menevät todella koetuksella. Slippery Climb on hyvin vaikea koska siinä on jotain yksi checkpoint ja paljon hyvin tarkasti ajoitettuja hyppyjä. High Road on aivan toista maata, sillä se lisää peliin syvyyden hahmottamisen, liukkaiden, alta hajoavat tasot ja lisähaasteet vihollisten muodossa. Paikoitellen pitää käyttää kilpikonnia hypätäkseen tarpeeksi korkealle ja tarpeeksi pitkälle, mikä on todella ajoitusriippuvaista. High Road ei ole vain vaikeuspiikki, se on tässä pelissä vaikeuspiikkien piikki.