Hiiviskelypelien kohdalla parhaiten toimivat ne tapaukset joissa hiiviskely on pääsääntöisesti vain maustetta ja vieläpä vapaaehtoista sellaista. Puhtaat hiiviskelypelit eivät juuri maistu, mutta sen verran on näemmä tullut hiiviskelypelejä pelattua, että kyllä niistä listan saa kokoon. Joskin, monissa tapauksissa huomaa, että hiiviskely ei ole se ainoa vaihtoehto.

 

 

 

Hiiviskelypelit eivät lähtökohtaisesti ole sieltä parhaasta päästä. Mitä puhtaampi hiiviskelypeli, sitä vähemmän siitä tuppaan itse pitämään. Poikkeuksiakin on, mutta yleensä itse pidän enemmän sellaisista hiiviskelypeleistä joissa se hiiviskely on vapaaehtoinen tavoita, tai vain osassa peliä oikeasti pakollista. Harvemmin tulen itse valitsemaan hiiviskelyä, jos vaihtoehtona on suoraviivaisempi toiminta tai jotakin vastaavaa.

Sen verran vedetään nyt sitten rajoitusta että pelin pitää olla vähintään puoliksi suhteellisen selkeää hiiviskelyä, tai hiiviskelyn täytyy olla mahdollista valtaosassa pelistä, muuten sitä ei voida laskea mukaan. Muutamat pakotetut hiiviskelytehtävät eivät kelpaa, sillä ne ovat yleensä vain ja ainoastaan huonoja tapoja luoda näennäistä vaihtelua peliin.

Yksi per pelisarja

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Thief: Dark Project

Ehdottomasti yksi hiiviskelypelien isoisiä ja ensimmäisiä joita olen itse pelannut. Tämä on niitä tapauksia jotka eivät ole vanhentuneet mitenkään hyvin, varsinkaan ohjattavuudessa, mutta jonka pelimekaniikoissa on puolensa.

 

Plague Tale: Innocence

Todella hiiviskelypainotteinen, mutta kasvamassa määrin toiminnastakin tulee mahdollista. Erityisen hyvin pelissä toimii se tyylikkyys ja tunnelmallisuus jonka vuoksi hiiviskelyyn keskittyvää pelattavuuttakin sietää.

 

Deus Ex: Mankind Divided

Hiiviskely on tässä sarjassa ehdottomasti aina vaihtoehto eikä oikeastaan koskaan varsinainen pakote. Tästä syystä se toimii todella hyvin koska ei hiiviskelyn kanssa voi vaihtaa toimintaan milloin vain sattuu huvittamaan.

 




12. Hitman: Absolution

Hitman sarjan peleistä tämä on suoraan oma suosikkini siitä syystä, että tämä peli toimii erittäin hyvänä toimintapelinä jos hiiviskely ei satu nappaamaan. Hiiviskelypuolen peli tekee myös todella hyvin, ei epäilystäkään, mutta itse pidän tässä tapauksessa juurikin siitä, että se toiminta on myös vaihtoehto jos haluaa astetta suoraviivaisempaa toimintaa ilman pikkutarkkaa operoimista ja sitä perinteisempää hitmanmaista menoa.


11. Little Nightmares

Yksi onnistuimpia kauhupelejä ja onnistuneimpia hiiviskelypelejä koska kummassakin tapauksessa peli onnistuu käyttämään näiden genrejen parhaita palasia hyödykseen erinomaisessa synergiassa, menemättä kummassakaan tapauksessa liian pitkälle. Kauhu ei ole halpaa säikyttelyä ja hiiviskely liian pitkälle vedettyä pikkutarkkaa nyhväämistä. Vaikea valinta kahden sarjan pelin väliltä, mutta itse päädyn niukasti tähän ensimmäiseen.


10. Sniper: Ghost Warrior Contracts 2

Peli joka ei pakota hiiviskelyyn mutta toteuttaa sen erinomaisesti ja mahdollistaa sen erinomaisesti, minkä vuoksi siitä jopa nauttii monin paikoin huomattavasti enemmän kuin monissa muissa peleissä joissa hiiviskelyyn paljon enemmnä pakotetaan. Tässä tapauksessa kokonaisuus toimii todella hyvin koska hiiviskelyn sivuuttamisesta ei rankaista mitenkään, mutta ne todelliset hyödyt kyllä huomaa erittäin hyvin ja koska toiminnalliset mahdollisuudet tukevat hiiviskelyä, siitä oppii pitämään.


9. Ghost of Tsushima

Merkittävästi enemmän toimintapainotteinen peli jossa kannustetaan samurai koodille uskollisesti kohtaamaan viholliset suorassa taistelussa. Se ninjapuoli on kuitenkin todella toimivaa ja houkuttelevaa minkä vuoksi pelissä on vahva hiiviskelypainotteisuuskin olemassa. Sanotaan että peli toimii ehdottomasti paremmin juurikin samuraitaistelumentelmillä, mutta pelin ninjapuolia ei vain voi olla sivuuttamatta, koska monesti sillä metodilla saa tarvittavan edun moniin tilanteisiin ja se on toteutettu erittäin onnistuneesti.


8. The Last of Us: Part II

Sanoo pelin surkeasti toteutetusta tarinasta mitä hyvänsä, niin hiiviskelyn peli toteuttaa erinomaisesti, vieläpä sillä tavalla että sitä ei pidä sellaisena rasittavana pakotteena vaan varsin mielekkäänä ratkaisuna. Pelin mekaniikat mahdollistavat erinomaisesti sekä astetta suoraviivaisemman toiminnan että myös hyvin suunnitelmallisen ja varovaisen lähestymistavan jossa miettii siirtojaan tarkasti etukäteen. Varsinkin tietyissä tilanteissa pelin hitaan suunnitelmallinen eteneminen todella toimii ja pelissä saa erittäin paljon irti siitä. Tälläisistä syistä tätä peliä ei vain voi olla sivuuttamatta.


7. Assassin's Creed: Syndicate

Assassin's Creed sarjassa on muutama peli joissa hiiviskely on oikeasti erittäin onnistunutta ja Syndicate nyt vain sattuu olemaan se oma suosikkivalintani. Black Flag ei hiiviskelyn suhteen juuri toimi samalla tasolla, kun taas AC II toimii erittäin hyvin ja Valhalla on pitkälti se hyvä kakkosvalinta mitä tulee omaan suosikki Creediin. Hiiviskelyn ja toiminnan erinomainen yhdistely toimii tässä sarjassa erinomaisesti ja sanoisinkin että Syndicate on viimeinen perinteinen AC kun taas Valhalla on oikeasti onnistunut tässä uudemmanlaisessa toimintamallissa ja sitä kautta hiiviskelymallissa.


6. Sniper Elite 4

Hiiviskelypainotteinen peli jossa se hiiviskely korostuu vähän erilaisemmalla tavalla. Tarkka-ampujana käytössä on hyvin pitkänmatkan aseet joita oikein käyttämällä pystyy välttämään sen suoraviivaisemman toiminnan. Erityisesti ympäristön käyttö ja rauhallinen toteutusmalli ovatkin pelissä ne metodit jotka kantavat pisimmälle, varsinkin siitä syystä että läheisemmän taistelun aseet eivät ole yhtä tehokkaita kuin pitkän matkan. Harvassa pelissä otetaan tarkka-ampujan asemasta näin paljon irti.


5. Middle-Earth: Shadow of War

Erittäin selvä toimintapeli jossa hiiviskely on pääasiassa ainoastaan satunnainen mauste. Muutamissa tehtävissä se on pakollista mutta pääasiassa suurin osa ajasta se on täysin vapaaehtoista. Tämä on juurikin yksi niitä pelejä jossa hiiviskely toimii erittäin hyvin ja se on oikeanlaista vaihtelua erinomaiseen toimintaan. Shadow of Mordor tekee sen erittäin hyvin myös, mutta War on se peli jonka kanssa tuntuu, että hiiviskelyllä on laajemmat hyödyt, koska peli on pääasiassa merkittävästi haastavampi kokonaisuus. Mordorissa taistelu on simppelimpää ja siksi ehdottomasti houkuttelevampaa, minkä vuoksi hiiviskelyä ei oikeastaan koskaan edes harkitse jos ei ole pakko, kun taas jatko-osassa hiiviskely tuntuu ajoittain hyvältä ajatukselta.


4. Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Hyvin nopeasti voisi sanoa että se toiseksi paras on MGS3: Snake Eater joka toimii hyvin erilaisella tyylillä. Phantom Pain on kuitenkin pelimekaniikoiltaan ylivoimaisesti se onnistunein monipuolisuudessa ja sitä kautta käytännöllisyydessä. Vapaamuotoinen lähestymistapa eri tehtäviin mahdollistaa joko hyvin suoraviivaisen toiminnan tai erittäin varovaisen ja hiljaisen. Pelin oman arvostelusysteemin mukaan jokainen lähestymistapa ansaitsee oman koodinimensä ja sanoisin että tietyn vaiheen jälkeen omat suunnitelmani ovat hyvin hiiviskelyyn sopivia. Koodinimi: Wolf, nimittäin on sitä astetta hienovaraisempaa, vaikka siinä ruumita tuleekin.


3. Dishonored

Varsin hienovarainen peli sekä suoremmassa toiminnassa että hiiviskelyssä. Pelaaja on joka tapauksessa se helposti vahvin osapuoli oli taistelu kummanlaista tahansa, mutta se todellinen hienous tulee siinä monipuolisuudessa. Hiiviskely on yllättävän mielekästä kuten myös toiminta sekä yliluonnollisilla metodeilla että maallisemmillakin. Yllättävän mielekkäästi tehty ja hyvin vapaamuotoinen eteneminen kentissä mahdollistaa täytenä aaveena olemisen samalla tavalla, kuni selvänä viikatemiehenä olon.


2. Sly 3: Konnien Kunnia

Ylivoimaisesti yksi parhaita hiiviskelypelejä sen helppouden takia. Se että peli on varsin helppo kokonaisuus ei kuitenkaan yhtään vähennä sen merkittävää mielekkyyttä. Muutamilla simppeleillä pelimekaniikoilla kokonaisuuteen on saatu erittäin mielekäs ote ja hiiviskelyyn kannustaa varsin hurjat viholliset joita vastaan pystyy tehokkaasti myös tappelemaan, mutta hiiviskely on kuitenkin monesti se kannattavampi ratkaisu tiettyjen plussapuolien ansiosta. Tässä kolmannessa pelissä kokonaisuus on saavuttanut moninpaikoin sen huippunsa. Tämä on siitä erityisen hyvä hiiviskelypeli, että tälläisiä pitäisi olla merkittävästi enemmnä ja isossammassa skaalassa.


1. Batman: Arkham City

Pelisarja jossa toiminta ja hiiviskely on osattu yhdistää toisiinsa paremmin kuin yhdessäkään toisessa pelisarjassa. Toiminta hakee vertaistaan ja on ehkä mielekkäintä tässä osassa sarjaa. Hiiviskely taas on yllättävän hyvin tehtyä ja erittäin monella tavalla todella mielekästä, mikä korostaa sitä miten hyvin se toimii yhdessä kaiken muun kanssa. Välillä on pakko tapella ja välillä on pakko hiippailla ja kumpikin toimii erinomaisesti. Vaikka pelisarjassa toiminta onkin merkittävästi mielekkäämpää laatua kuin hiiviskely, niin harvassa pelissä on osattu yhdistää näitä kahta. Arkham sarjassa hiiviskelystä on osattu kaiken lisäksi tehdä erittäin haastavaa, ilman että se missään kohtaa menee liian rasittavaksi. Puhumattakaan että Lepakkomiehenä siihen tulee oitis lisää tyyliä.