Photo mode eli kuvatila on kasvamassa määrin läsnä peleissä. Toiset pelit ottavat siitä merkittävästi enemmän irti kuin toiset, mutta kun pelissä on photo mode, niin silloin alkaa monesti etsimällä etsiä tyylikkäitä hetkiä pysäyttää peli kokonaan ja ottaa näyttäviä kuvia uudestaan ja uudestaan. Varsinkin silloin kun tämä oikeasti toimii, niin siihen käyttää merkittävästi aikaa.

 

 

 

Yksi per pelisarja

Eniten tietysti nappaavat ne kuvaustilat joissa koko toiminta pysähtyy ja pelaaja voi siirrellä kameraa miten haluaa, pelihahmoa miten haluaa ja miltein kaikkea muutakin miten haluaa, vain jotta saa aikaiseksi sen kaikista näyttävimmän otoksen.

En muista että mikä oli ensimmäinen kuvaustila joka osui omalla kohdalla vastaan, mutta muistan sen, milloin niitä alkoi aivan erityisesti käyttämään.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Death Stranding

Sanotaan että tämä on niitä tapauksia kun kuvaustila on hyvin tehty, mutta peli jossa se on, ei ole niin hyvä että siinä isommin kiinnostaisi tilaa käyttää.

 

Days Gone

Tyylikkäitä kohtauksia metsästämässä. Koska Days Gone käyttää muiden pelien hyväksi havaitsemia asioita hyödykseen, niin kuvaustilan on oltava yksi niistä.

 

Far Cry 6

Vaikka peli ei monella tavalla mitenkään erityinen olekaan, niin valokuvatilaan on panostettu juurikin sen verran, että sen parissa voi vähän kikkaillakin.

 




24. Resident Evil: Village

Tämän kanssa kuvaustila meni ohi suuren osan pelistä, mutta koska tämä on niitä pelejä jonka pelaa kyllä läpi monta kertaa, vaikkapa putkeen, niin kyllähän se kuvaustilan kanssa ehti jonkinverran kikkaillakin. Kuvaustila on monella tavalla aika rajoitettu, mutta se on samalla aikaa juuri sen verran hyvä, että pelistä saa ikuistettua erinomaisia hetkiä.


23. God of War

Sanotaan että tämän pelin kanssa photo mode on lähemmäs itsestäänselvyys. Näin ison profiilin pelillä kun ei oikein tunnu olevan edes varaa olla lisäämättä photo modea mukaan kokonaisuuteen. Maailma on yksi niitä minkä vuoksi itse sitä käytin jonkinverran, mutta silloinkin lähinnä ilman pelihahmo josta en isommin pidä. 


22. Mortal Shell

Yksi näitä esimerkkejä jossa photo mode tuo peliin helposti lisää sisältöä. Pelissä mielellään kokeilee erilaisia lisäjuttuja vain jotta saisi napsaistua pari näppärää kuvaa tilanteesta. Monesti kyseessä voi olla vaikka yksi simppeli poseeraus tietyllä hahmolla ja tietyllä aseella. Photo mode mahdollistaa juurikin sellaisten tietyn lisätyylittelyn korostamaan sen mielekästä käyttöä.


21. The Order: 1886

Pääasiassa isoon osaan nousee erilaisten filtterien käyttö, mutta kun kyseessä on näin hieno ympäristö, niin se oikein huutaa kuvaustilan käyttöä aina kun vastaan tulee sellainen elokuvallinen hetki jossa siitä saisi vähän enemmän irti. Vaikka peli ei olekaan se ihmeellisin tapaus niin se on kuitenkin kuvaustilan ansiosta todellinen pioneeri tyylikkyyden suhteen.


20. Shadow of the Tomb Raider

Siellä se on, kuten monissa muissakin peleissä. Sanotaan heti että tämä on listan peleistä yksi näitä, jossa olen ehkä vähiten käyttänyt kuvaustilaa, vaikka sillä pystyykin samaan kuin monissa muissakin peliessä listalla ja paikoin jopa merkittävästi enempäänkin. Se yleinen ote pelissä ei vain ole sieltä tyylikkäimmästä päästä muuta kuin tietyissä tilanteissa. Silloin isossa osassa onkin oikean asusteen ja varusteen valinta, jota ei tosin voi ennalta tietää.


19. Hellblade: Senua's Sacrifice

Peli joka ei aluksi vaikuta sellaiselta joka edes tarvitsee photo moden, mutta joka edetessään pystyy ottamaan siitä todella paljon irti. Hellbalde on tyylikkyydessään juurikin niin hyvä, että kuvaustila on juurikin oikeanlainen lisäys tuomaan peliin juurikin hieman sitä extraa.


18. Plague Tale: Innocence

Perinteinen photo mode, tai ainakin niin sitä itse käytin. Sanotaan että juuri tarpeeksi ikuistamaan niitä tyylikkäitä hetkiä pelissä, joka muutoin ei erityisemmin tue photo moden käyttöä sillä tavalla miten monet muut pelit listalla tukevat. Se tosin on tavallaan iso syy siihen, miksi tämä kuvaustila on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin hyvä.


17. Horizon Zero Dawn

Yksi näitä tapauksia joissa kuvaustilasta saisi paljon enemmän kuin sen, mihin sitä sitten oikeasti käyttää. HZD on sellainen peli jonka kuvaustilaa en itse käyttänyt merkittävästi isompaan kikkailuun vaikka olisin selvästi pystynyt. Iso syy on siinä että monesti maisemat ja robottidinosaurukset kyllä tekevät tilanteesta sen verran hienon että isompi kikkailu ei juuri kiinnosta. Monella tavalla peli itsessään ei ole niin kiinnostava että photo modeen uppoutuisi sen enempää.


16. The Last of Us: Part II

Tyylikäs kokonaisuus jossa hyvin perusrunkoiselta tuntuvasta photo modesta saa aika paljon irti. Sanoisin että tämän pelin kanssa on ehkä parhaiten huomannut sen, että photo modesta saisi enemmänkin irti jossa sen kaikki eri ominaisuudet oikeasti opettelisi. Tämä on joka tapauksessa sellainen kokonaisuus jossa photo mode on juurikin oikeanlainen ja tyylikäs lisä. Sitä voisi käyttää enemmänkin.


15. Marvel's Avengers

Ehkä pelin suurimpia heikkouksia kuvaustilan suhteen on se, että toiminnassa on monesti niin paljon tavaraa ruudussa, että kuvatessa pitää olla suhteellisen tarkka siitä että miten kuvaa asettelee. Mutta juurikin Marvel tyyliseen tapaan tästä saa todella paljon irti juurikin oikella tavoilla. Asettelemalla kaiken oikein voi tilanteesta ottaa todella hienoja kuvia ja niitä voi sävyttää juurikin oikeilla tavoilla näyttämään vielä vähän hienommilta, mutta monesti kyse on enemmänkin oikeasta ajoituksesta.


14. Control

Erinomainen kuvaustila joka syystä tai toisesta omalla kohdalla tuntui aika perusrunkoiselta verrattuna moniin muihin. Osa syynä voi olla se että tämän pelin kohdalla kuvaustiloilta alkoi jo odottaa vähän enemmän. Controlin suuri vahvuus onkin siinä, että tässä pelissä pystyy luomaan paljon juurikin sellaisia tilanteita jossa kuvaustilalta ei tarvitse juuri enempää kuin mahdollisuuden käännellä kameraa ja ottaa kuvia tietyistä kulmista vaikka sitten kokonaan ilman filttereitä. Controlin kanssa kuvaustilaksi riittää aika perusrunkoinenkin tila.


13. Marvel's Spider-Man

Sanotaan heti että en ole erityisen paljoa tämän pelin photo modea käyttänyt verrattuna kaikkiin mitä tulee listalla tämän jälkeen ja pariin mitä on jo mainittu, mutta tämä on juurikin sellainen peli jossa kuvaamisesta saa todella paljon irti ja niin pitääkin, koska Peter Parker on freelance valokuvaaja. Erilaisia temppuja käyttämällä kuvaamisesta saa hyvin paljon irti ja pelissä on juurikin sellaisia pieniä lisiä jolla tiedostetaan että kuvaustila on olemassa ja pelaajat todella pitävät sen käytöstä.


12. Assassin's Creed: Valhalla

Monella tavalla aika perusrunkoinen kuvaustila joka tuntuu lähinnä kivalta lisältä, mutta osittain juuri siitä syystä se on niin hyvä. Vaikka se voisi olla monipuolisempi, niin se on pääasiassa juurikin sitä, mitä photo modelta toivoo, nimittäin mahdollisuutta pysäyttää kaikki ja ottaa tilanteesta mahdollisesti hieman tyylitelty kuva.


11. InFamous: Second Son

Ehkä se listan peli joka ensimmäisenä todella käytti photo modea tai teki siitä suositun. Vaikka tämä kuvaustila ei olekaan se kaikista moniulotteisin, niin se on kuitenkin juurikin sitä, mitä photo moden pitääkin olla, eli mahdollisuus ikuistuu tyylikkäitä hetkiä pelissä. Tämä on lisäksi juurikin sellainen peli, jossa kuvaustilasta saa otettua aika paljon irti.


10. Ratchet & Clank: Rift Apart

Hyvin perinteikäs photo mode ilman mitään erikoisempaa, mutta tämä on juurikin sellainen peli jossa se hyvin perinteinen toimii erittäin hyvin. Filtterit tuovat hyvin vaihtelua ja muutenkin toimintapainotteinen tyyli auttaa luomaan toinen toistaan hienompia kohtauksia joita ikuistaa.


9. Middle-Earth: Shadow of War

Monella tavalla tämä on yksi niitä ensimmäisiä photo modeja joita ihan oikeasti tuli käytettyä todella paljon. Erilaisia lisävivahteita on juurikin niin paljon että tästä saa todella paljon irti. Mutta samalla aikaa tämän heikoimpia osia on se, miten haastavaa sen päälle saaminen saattoi olla. Tämä on joka tapauksessa sellainen peli joka tuli kohdalle sellaiseen aikaan jolloin kuvaustiloilla alkoi oikeasti hieman enemmän leikkiä ja siinä mielessä tämä on ehdottomasti korostamisenarvoinen tapaus.


8. Marvel's Guardians of the Galaxy

Yksi viimeisimpiä photo modeja joita on tullut käytetty todella paljon. GoG on sen tyylinen tapaus että sen kuvaustila on varsin monipuolinen, mutta samalla aikaa todella hillitty. Isossa osassa on oikean tilanteen hyödyksiä käyttäminen jota sitten voi hieman muokata pelihahmojen uudelleenasettelulla. Tämä on yksi niitä tilanteita jossa toivoisi että photo modesta saisi vielä enemmän irti, sillä se on juurikin niin hyvä, että sitä käyttäisi mielellään vielä monipuolisemmin mitä on mahdollista.


7. Cyberpunk 2077

Vaikka peli on tasollisesti ei niin hyvä ja iso pettymys, niin kuvaustilan kanssa tämän kanssa saa leikittyä todella merkittävästi. Vaikka hahmonluonti ja kustomointi jättävätkin melko paljon toivomisevaraa, niin tämä maailma ja sen käyttö ottavat photo modesta sen verran paljon irti, että sillä todella mielellään leikkii uudestaan ja uudestaan, vaihdellen milloin mitäkin. Lisäksi tämä on yksi niitä parhaita tapoja katsella sitä, miltä pelihahmo oikeasti näyttää milloin ja missäkin tilanteessa.


6. Red Dead Redemption 2

Tätä tulee itse korostettua lähinnä siksi, että tämä on yksi niitä pelejä jossa hahmonluonti ja se yleinen pelimaailma tukevat kuvaamista todella paljon. Pelissä tästä on muutenkin otettu paljon irti koska pelihahmolla on itselläänkin kamera. RDR2 on usealla tavalla todella hillitty photo moden suhteen, mutta se on samalla aikaa juurikin sitä tasoa, että siitä saa hyvin paljon irti siitäkin huolimatta. Niin ja kyllähän tämä western teema oitis kerää vähän irtopisteitä tyylikkyydestä, mikä on monesti erittäin tärkeää.


5. Batman: Arkham Knigth

Omalla kohdalla tämä lienee ensimmäinen peli josta muistan photo moden. Sanotaan että ei ehkä se moniulotteisin, mutta ehdottomasti yksi niitä, jota ei vain unohda. Koska tämä on itselle ollut se ensimmäinen, niin se on samalla se, johon on kaikkia myöhemmin tulleita sitten verrattu, eli tämä on se maan nollakohta.


4. Kingdom Hearts III

Yksi näitä kuvaustiloja joka ottaa kaiken irti siitä itse kuvaamisesta, sillä Sora on se joka ottaa niitä kuvia ja siitä syystä hän voi myös ottaa niitä selfie tyyliin. Tämä peli ottaakin suurimmat pisteet siitä, että se tekee photo modella jotakin merkittävästi erilaista, eikä siitä syystä tunnu edes sellaiselta perinteiseltä kuvaustilalta. Tästäs syystä en tätä aluksi edes ajatellut kun puhutaan "photo mode" aiheesta. Siitäkin huolimatta tämä on hyvä erilainen versio siitä, mitä photo mode voi olla, kaikessa monipuolisuudessaan. Lisäsisältö sitten ottikin lisää askelia tämän kanssa tehden siitä kuvanluonnin ja sitä kautta muuttuen hyvin merkittävästi harppaukseksi.


3. Ghost of Tsushima

Tämä oli yksi niitä pelejä jossa photo mode todellakin räjähti käsiin, sillä peli on niin upea, että todella monesta eri kohdasta halusi ottaa kuvia uudestaan ja uudestaan. Sitä tyylikkyyttä vain korostaa se, että tämä on niitä pelejä jossa kuvaustilaa on osattu pistää merkittävästi paremmaksi lisäämällä siihen erilaisia asioita joilla ympäristöihin saa lisää sisältöä ja valtavasti erilaisia sävytyksiä sun muita lisävivahteita rikastamaan kokonaisuutta entisestään. Ehdottomasti yksi parhaita koskaan ja tästä on vaikeaa pistää paremmaksi.


2. Code Vein

Peli jossa on hahmonluonti parhaasta päästä ja niin merkittävä joukko erilaisia tyylikkäitä liikkeitä ja varusteita, että pakostakin tämä on sellainen peli jossa kuvaustilasta saa niin paljon irti että se on yksi niitä asioita jonka kanssa leikkii todella paljon kauan ja useasti. Photo mode ei ole ihan niin monitahoinen mitä se joissakin muissa pelissä on, mutta tyylikkyydestä tulee sen verran suuret pisteet että kyllä tämä on ehdottomasti yksi niitä kuvaustiloja josta on saanut todella paljon irti.


1. Uncharted 4: Thief's End

Erilaisten vaihtoehtografiikoiden, upeiden maisemien ja hurjien toimintakohtausten ansiosta näyttäviä pätkiä saa kasattua melko paljon. Tämä ei ole ensimmäinen peli jossa olen huomannut kuvaustilan, mutta tämä on ehdottomasti yksi niitä ensimmäisiä, jossa sitä olen käyttänyt todella paljon. Ehdottomasti sieltä parhaasta päästä ja kun mukaan heitetään iso kasa pelinmuokkauksia, niin se tekee kuvaustilan käytöstä oitis rikkaampaa. Vaikka ero moniin muihin ei ole järin iso, niin kyllä itse nostan tämän jalustalle.