Tietynlaiset mekaniikat kestävät aikaa todella hyvin, samoin tietynlaiset grafiikat. Vastavuoroisesti tietyt mekaniikat taas eivät. Koska pelit kehittyvät kokoajan, on melkoinen saavutus, jos peli kestää vertailun nykypelien joukossa.

 

 

 

Pääasiassa esille nostetaan se nyrkkisääntö, että pelin tulisi olla ainakin noin 10 vuotta vanha, että sen voisi katsoa oikeasti ikääntyneen.

Tuttuna sääntönä myös: Yksi peli pelisarjasta ja lajityypistä kyseissä sarjassa.

 

KUNNIAMAINTOJA

 

Final Fantasy VII

Ollut osana näitä Huonosti ikääntyneitä pelejä, mutta jos grafiikasta ja tekstimäärästä pääsee yli, niin peli on edelleen yksi sarjansa parhaita tapauksia. Mikä on omiaan korostamaan monia ristiriitaisia fiiliksiä pelin kanssa.

 

Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

Tämä on näitä pelejä jonka vahvuus on siinä tietyssä yksinkertaisuudessa. Pelaaminen ei ole juuri heikentynyt NES ajoilta.

 

24: The Game

Yllättävän hyvin säilynyt tapaus jossa monet eri pelimekaniikat edelleen toimivat. Tietyt asiat ovat heikentyneet mutta iso kokonaisuus on kestänyt.

 




24. Dragon's Dogma

Ohjattavuudesta huomaa kyllä että peli on vanhempaa tavaraa ja kyllähän tämän kanssa kokee, että tietyt asiat olisi pitänyt tehdä paremmin jo aikoinaan. Mutta kuinka hyvin peli on vanhentunut, paljon paremmin kuin voisi luulla. Toiminta on hauskaa, siinä on omanlaisensa ote ja graafisesti peli näyttää myös oikein kivalta. Merkittävämmät heikkoudet ovat lähinnä sellaisia asioita joita olisi peliin toivonut jo silloin kun se ilmestyi eikä aika ole isommin niihin vaikuttanut. Edelleen yksi aikakautensa vahvimpia tapauksia.


23. Critter Crunch

Yksinkertainen ja hauska ja tulee melkovarmasti pysymään sellaisena. Pulmapelien kanssa se pelattavuus ei juuri heikkene samalla tavalla kuin monien muiden genrejen kohdalla ja veikeä ulkoasu myös toimii todella hyvin. Critter Crunch nyt on tässä tapaksessa vain yksi esimerkki omassa genressään.


22. Spawn: Armageddon

PS2 pelien joukossa on niitä pelejä joiden pelattavuus heikkenee ajan saatossa todella selvästi ja sitten on niitä joihin se ei vaikuta yhtään niin selvästi. Spawn on aina ollut pelattavuudessa vähän sellainen ei niin hiottu eikä tämä juuri tunnu sen heikommalta tapaukselta kuin silloin aikanaan. Toiminta on todella mielekästä settiä, ulkoisesti peli näyttää oikein hyvältä ja pitkälti kaikki avainasiat ovat oikein hyvällä mallilla. Tämä on edelleen se paras Spawn aiheinen peli, joskin kilpailu ei ole kovaa.


21. Lord of the Rings: Return of the King

Tuntuu ehkä vaikeammalta, mutta tarjoaa edelleen loistavan moninpelin joka voi merkittävästi helpottaa pelin paikoin korkeaa vaikeustasoa. Pelattavuus on aikakauden tuotteelle edelleen oikein hyvällä tasolla ja vaikka valinta tälle sijalle voisi hyvin olla War in the North, tuntuu Return of the King paremmalta valinnalta, sillä se on vanhempi peli.


20. Ninja Gaiden Sigma 2

Ykkösen tavoin edelleen todella mielekästä pelattavaa. Ottaa ehkä aikansa että pelistä saa kunnolla kiinni, mutta se laatutaso ei ole isommin heitellyt, kun peliä vain oppii pelaamaan uudestaan. Toiminnassa on edelleen puolensa ja kokonaisuutena paketti toimii todella hyvin. Voisi sanoa että edelleen vahva näyte sarjan parhaasta palasta.


19. Age of Empires 2

Mikään ei ole oikeastaan muuttunut kumpaankaan suuntaan, kuten monissa tämän genren peleissä. Syy miksi Age of Empires 2 edelleen tuntuu niin hyvältä johtuu pitkälti siitä, että se tuntuu pitkän ajan jälkeen, edelleen suhteellisen tutulta ja vaikka se vaatiikin aikaa että siinä tulee oikeasti hyväksi, niin laadullisesti taso on ennallaan.


18. Red Dead Redemption

Säilynyt paremmin kuin luulin. Merkittävästi erilainen kuin seuraajansa. RDR on nopeampi ja toiminnallisempi kuin seuraajansa ja sitä kautta siinä on tiettyjä vahvuuksia. Tarinallisesti peli ei ole sieltä parhaasta päästä mutta länkkäritunnelmaa peli tarjoaa todella hyvin, toiminta on oikein hauskaa ja muutenkin pelissä on todella hyvä ote, puhumattakaan että tekemistä riittää.


17. Fahrenheit

Tämä on loppuviimeksi ikääntynyt paljon paremmin kuin voisi olettaa. Ainoa oikeasti heikko osa on se ohjattavuus, joka oli alusta asti vähän niin ja näin. Graafisesti, tarinallisesti ja pelillisesti muutenkin peli on todella hyvällä tasolla. Pitkälti ainoat heikkoudet ovat juurikin ne jotka ovat olleet mukana alusta asti, joten ei peli ole isommin menettänyt otettaan millään tavalla, vaan tarjoaa edelleen todella laadukkaan kokonaisuuden.


16. Worms: World Party

Tämä voisi olla mikä hyvänsä vanhempi 2D Worms, kuten Armageddon. Simppeli ja hauska moninpeli hyvällä huumorilla. Tämä on sitä aikaa kun Worms pelien ei tarvinnut olla mitään ihmeellisempää ja laatu tuli suuresta asearsenaalista ja siitä, että muutamat avainasiat oli tehty kerralla hyvin.


15. Dragon Age: Origins

Taistelu on se yksi asia joka saisi olla paljon paremmin, mutta tämä on ollut se yksi asia alusta asti, eikä taistelu ole ajan saatossa juuri heikentynyt. Erityisesti tämä peli on kestänyt todella hyvin aikaa sillä se näyttää varsin hienolta, kuullostaa todella hyvältä ja on isona kokonaisuutena todella mielekästä pelattavaa jossa ei ole juuri sellaisia isoja heikkouksia jotka olisivat tulleet ajan hampaissa. Tietysti graafisesti pelistä näkee että se on ikääntynyt, mutta siltä nyt ei voi vain välttyä tässä tapauksessa.


14. Heavy Rain

Koska iso osa pelistä nojaa QTE toteutukseen, ei pelin taso ole isommin pudonnut. Kun pitää liikkua, niin pelin ohjaus tuntuu paikoin hieman kyseenalaiselta, mutta ne avainasiat ovat todella hyvällä mallilla. Graafisesti peli on kestänyt aika hyvin, vaikka siinä onkin muutamia vähän hoopoja puolia. Tälläiset pelit kestävät aikaa varsin hyvin isona kokonaisuutena sillä vaikka mukana on tiettyjä asioita jotka arveluttavat, niin tärkeät asiat toimivat.


13. Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time

Tälläiset arcade tyyliset pelit kestävät aikaa erittäin hyvin. Ohjattavuus on todella hyvällä mallilla, pelattavuus on mielekästä ja retrofiilis on korkealla. Pelistä saattaa nousta esiin tiettyjä aikakauden ratkaisuja jotka ovat nykyään jo lähemmäs täysin kadonneet, mutta kiva tätä on edelleen pelata.


12. Punisher

Heti voidaan sanoa että ammuskelussa kyllä huomaa että kyseessä PS2 peli, mutta PS2 tasolla, Punisher on merkittävästi niitä parhaiten säilyneitä. Siinä on tiettyjä ajan hampaanjälkiä, mutta isona kokonaisuutena kyseessä on todella laadukkaasti toteuttu toimintapeli jota on mielekästä pelata.


11. Mass Effect 3

Toimintaa joka edelleen viihdyttää todella hyvin ja tarinankerrontaa jonka kokeaa mielellään uudestaan. Suurin syy miksi valitsen tämän kakkosen ohi, johtuu niistä tietyistä toimintaratkaisuista jotka tekevät menosta sulavampaa ja se sulavuus on läsnä myös vapaa-ajassa, mitä pelimaailmaan tulee. ME2 on pitkälti aivan yhtä hyvä valinta, mutta mututuntumalla itse valitsen kolmosen, vaikka se nippa nappa mahtuukin mukaan vertailuun.


10. Spyro 2: Ripto's Rage

PS1 tasohyppelyksi tämä toimii merkittävästi paremmin kuin valtaosa kilpailijoista. Tietysti Reignitedin jälkeen pelattavuus tuntuu heikommalta, mutta todella mielekästä pelattavaa tämä on edelleen. Vaikka ohjattavuudessa onkin tiettyä kulmikkuutta, niin se ei isommin heikennä sitä pelaamista, koska se kaikki istuu tähän maailmaan todella hyvin.


9. Uncharted 3: Drake's Deception

Todella hyvin säilynyt toimintarymistely josta saattaa hieman tuntea sen PS3 aikakauden joka ei ole ihan niin jämptiä kuin sen muistaisi olevan. Tasollisesti kokonaisuus toimii edelleen todella hyvin sillä pelaaminen on hauskaa oli kyse ammuskelusta, kiipeilystä tai erinäisistä nopeatempoisista hetkistä hyvänsä. Pelin rytmitys on edelleen todella hyvä, graafinen ulkoasu toimii ja tarina on kerrottu erinomaisesti.


8. Final Fantasy IV: Remake

Sanotaan heti että graafinen ulkoasu ei ole suoranaisesti plussaa tämän pelin kanssa, mutta sitten kun mennään kaikkeen muuhun, niin peli on täyttä laatua. Ääninäyttelyä saisi olla enemmänkin, mutta pelattavuus toimii todella hyvin ja tarjoaa mielekästä sisältöä ja vieläpä todella runsaasti.


7. F.E.A.R

Vaikka tätä en alunperin pelannutkaan sen ollessa uusi ja PS3 versiossa hieman tuntui aika, niin kun tätä pelaa PC:llä, niin ainoa asia missä ajan vaikutus näkyy, on hahmografiikassa. Pelattavuus on edelleen todella hyvällä tasolla ja peli näyttää todella hyvältä. Kauhua ei ole moni modernikaan peli tehnyt yhtä hyvin ja muutenkin FEAR on laatupeli lähemmäs jokaisella osa-alueella. F.E.A.R on monella tavalla erittäin hyvä esimerkki siitä, miten FPS peli toimii vielä pitkän ajan jälkeenkin. Kun tehty hyvin.


6. Sly 2: Konnakopla

Sucker Punchin Sly pelit kestävät aikaa todella hyvin. Niiden pelattavuus on sopivan simppeliä ja rennolla otteella toteutettua, että niistä saa edelleen todella hyvin irti sisältöä. Sly 2 on hauskaa ja monipuolista pelattavaa jossa valtaosa osa-alueista on toteutettu erittäin hyvin ja vain harvassa se pelin ikä oikeasti tuntuu. Tiettyä tarkkuuden puutetta PS2 aikakauden peleistä huommaa, mutta tässä se ei menoa merkittävästi haittaa.


5. Kingdom Hearts

Toiminta on säilynyt merkittävästi paremmin, mitä olisin alunperin luullut. Pelattavuus on todella laadukasta, tekemistä riittää ja koska ohjattavuus on todella hyvällä tasolla PS2 peliksi, niin kyllä tämä on ehdottomasti yksi niitä pelejä, joka on kestänyt aikaa todella hyvin. Kyllähän siinä huomaa ne tietyt tarinalliset oikotiet joita pelin kanssa on otettu, mutta niitä on ollut pelisarjassa sen koko elinaikana, niin niitä ei voi erityisemmin pitää tämän pelin selvänä heikkoutena. Kokonaisuus toimii erityisen hyvin, huomioiden kuinka vanha peli on kyseessä.


4. Devil May Cry 3: Dante's Awakening

Tietyt asiat tämän pelin kanssa kyllä tuntuvat, mutta samalla aikaa ne parannukset aiempiin osiin tuntuvat myös. Toiminta on edelleen todella timanttisella tasolla ja vaikka DMC5 onkin tehnyt kaiken paremmin, niin DMC3 on siitä huolimatta edelleen todella laadukkaasti toteutettu kokonaisuus toiminnallisessa mielessä, mikä on omiaan korostamaan sitä, miten laadukasta tasoa tämä sarja parhaimmillaan onkaan ja Dante's Awakening on sarjaa parhaimmillaan.


3. Lord of the Rings: Third Age

LotR ja FF kohtaavat ja lopputulos kestää aikaa erittäin hyvin. Graafinen ulkoasu on ehkä vähän ankeaa, mutta se on yllättävän hyvän näköistä PS2 pelille. Pelattavuus on todella hyvin toteutettua ja muutenkin kaikki tärkeimmät osat pelistä ovat erittäin hyvällä tasolla. Tämä on juurikin sellainen peli jonka kanssa se ikä näkyy lähinnä grafiikasta, mutta se on sivuseikka kun kaikki muu toimii niin hyvin.


2. Resident Evil 6

Tämän pelin kanssa riittää, että tämä on vuosissa katsottuna 10 vuoden takaa, eli mahtuu tähän, "noin" laskentaan. Ajallisesti pelistä tuntee sen tietyn PS3 aikakauden eron nykyaikaan, mutta se miten mielekästä pelattavaa RE6 edelleen on, korostaa todellakin sitä, miten laadukas toimintapeli se onkaan. Ammuskelu on mielekästä, lähitaistelu toimii todella hyvin ja QTE pätkät eivät nekään ole erityisen huonoja, vaikka niitä vähän liikaa onkin. Peli myös näyttää todella hyvältä, mutta kyllä se pelattavuus vetää suuret pisteet, koska on kestänyt aikaa todella hyvin.


1. Batman: Arkham City

Näyttää hienolta, tuntuu hienolta ja on edelleen erittäin mielekästä pelattavaa. Koska taistelu ei ole niin pikkutarkkaa, tuntee tämän pelin kanssa, että ikä ei juuri pelissä näy. Arkham City on pitkälti yhtä mielekästä pelattavaa nyt, mitä se oli aikoinaan. Pelistä saa valtavasti irti ja taistelusysteemi on edelleen niin hyvällä tasolla, että harva peli pystyy kilpailemaan tämän kanssa siinä, miten mielekästä tämän tyylinen taistelu on. Arkham City on lähemmäs jokaisella osa-alueellaan säilynyt todella hyvin ja tulee melkovarmasti myös säilymään.