Usein pääroiston määrittely voi olla haastavaa ja laadun määrittely sekin voi olla haastavaa. Mitättömiltäkin tuntuvat asiat voivat heikentää kokonaisuutta merkittävästi, mutta hyvin usein erittäin selkeät osat hahmoa todella pilaavat hyvältä vaikuttavan roistohahmon, varsinkin jos kyseessä on pääroisto, mikä on lähemmäs aina hyvin huono asia.

 

 

Kertaus:

 

Pari suuntaviiva jotka asettavat samalla vähän sääntöjä:

- Vain yksi per peli, jos useampi pääroisto niin vain yksi voidaan valita

  • Kaikissa peleissä ei edes ole varsinaista pääroistoa ja joissakin se on kyseenalaista.

- Pääasiassa vain selviä pääroistoja kyseisessä pelissä

- Jos heistä tulee muissa peleissä liittolaisia niin se ei haittaa kun kyseessä on tietty tarina

- Pääroisto ei aina ole viimeinen vihollinen jonka nujerrat

- Pääroisto ei välttämättä edes esiinny pelissä

 

Lisähuomioi. Kun tälläisiä listoja on tehnyt useamman niin huomaa että jotkut tällä listalla olevat ovat huonoimpia kuin ykköslistalla olleet. Mutta eipä niitä tule vaihdeltua koska uusia pelejä kuitenkin tulee ja sitä kautta listat muuttuisivat entisestään. Puhumattakaan että monia ei edes muista, koska huonot helposti unohtuvat, toisin kuin hyvät. Lisäksi on syytä vielä mainita että pelit joita ei ole käyty loppuun asti, ei voida tässä tapauksessa mainita koska tarinassa voi olla yllätyksiä.

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Mundus - Dmc

Naurettavan huono versio erinomaisesta hahmosta naurettavan huonossa uusiversiossa erinoamaisesti pelistä. Pitkälti tästä syystä tämä tuntuu niin umpisurkealta hahmolta, kuten myös peli jossa esiintyy.

 

Bolivar Trask - Ultimate Spider-Man

Tämä on pääroistoksi todella heikko valinta, varsinkin kun pelattavana duona ovat sekä Hämähäkkimies että Venom, suuresta määrästä saatavilla olevia hahmoja, Trask on erittäin huono pääroistovalinta.

 

Brother Eli - Surge 2

Hieman kliseinen kiihkouskovainen joka ei isommin tunnu kehittyvän mihinkään suuntaan sillä tavalla, miten pääroiston lähemmäs pitäisi.

 

Sonny Forelli - Grand Theft Auto: Vice City

Vähän liiankin klisee lihava mafiamies joka ei itse pysty tekemään juuri muuta kuin isottelemaan ja ohjaamaan tapahtumia rahalla. Ei edes ulkoisesti ole erityisen vakuuttava.

 

Tavion Axmis - Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy

Tämän hahmon kohdalla suurin ongelma on siinä, että hahmo oli oikein hyvä sivuroisto Outcastissa, Desannin luottosithinä. Pääroistona hahmo ei kuitenkaan toimi, juuri ollenkaan.

 




24. Marika the Eternal - Elden Ring

Kyseenalaistettavissa, mutta omasta mielestäni tämä on pelin ns. pääroisto. Ei mitenkään se paras roistohahmoista ja iso syy on se, että miltein kaikki muut "roistohahmot" ovat jollakin tavalla kiinnostavampia. Marikan ehkä suurimpana heikkoutena on se, että hän ei pelin aikana tee oikeastaan mitään vaan miltein kaikki mitä hän on saanut aikaan on tapahtunut aiemmin. Tietysti mukana on paljon muuttujia, mutta miltein kaikissa kohdissa Marika on lähinnä pannut alulle monet paremmat roistohahmot ja on itse lähinnä sellainen taustahahmo, ei järin hyvä pääroisto.


23. Sigma - Megaman X7

Tämä tuntuu olevan, viimeistään, se peli jossa Sigma alkaa jo oikeasti olla loppuunkäytetty hahmo. Kyllähän tähän voisi valita myös jonkun aiemmistakin sarjan peleistä, koska jo kolmannessa X sarjan pelissä Sigma alkaa toistaa itseään aivan liikaa. Vähintä mitä hahmoon olisi toivonut olisi ollut tyylillinen kehitys johonkin suuntaan jotta hahmo olisi oikeasti pysynyt kiinnostavana ja parantunut tyylillisesti.


22. Basim / Loki - Assassin's Creed: Valhalla

Varsinkin Loki versio on sellainen jonka olisi toivonut olevan oikeasti hienompi ulkoisesti, kylmempi tyylillisesti ja laskelmoivampi yleisesti sillä tälläisenään hahmo tuntuu menettävän valtavan potentiaalin. Basim puoli hahmosta taas on suoraan vääränlainen lisä tarinaan sillä hahmo ei vain tunnu kuuluvan viikinkitarinaan. Kyllähän tässä hahmossa on puolensa mutta tuntuu että tämä hahmo olisi pitänyt tehdä paljon paremmin. Nyt ei päästä Leonardo Da Vinci tasolle, vaan jäädään enemmän Julius Caesar tasolle. Varsinkin hukatussa potentiaalin ja hahmon huonontamisessa.


21. Capital B - Yooka-Laylee

Tämä bisnesmies lähestymistapa kyllä toimii, mutta hahmo ei muuten isommin nappaa. Tälläiset piirrossarjapääroistot jotka ovat jotain eläinhahmoa toimivat usein koska näyttävät hienoilta, varsin tälläisessä asetelmassa jossa puhe on pelkkä ääntelyä ilman ymmärrettäviä sanoja. Capital B on hyvä myös näissä mukahauskoissa ideoissa, mutta kokonaisuutena tämä ei ole erityisen hieno pääroisto.


20. Kronika - Mortal Kombat 11

Hahmo jossa on melkoisesti potentiaalia, mutta joka loppuviimeksi tuntuu aika oudosti rakennetulta eikä edes erityisen kiinnostavalta hahmolta. Ulkoinen olemus on hieman tälläistä kikkailutyylistä ja muutenkin hahmon kanssa on sellainen fiilis että Mortal Kombat pääroiston pitäisi näyttää hienommalta.


19. Don Barzini - Godfather

Ei ole kehitetty mihinkään vaan käytetty aika halvasti. Tosin, eipä se nyt sen enempää kehitetympää ole kuin elokuvassakaan, mutta koska nyt on selvää alusta asti että Barzini on pelihahmon vihollinen, olisi ollut enemmän toivottavaa että hahmoon olisi tuotu jonkinlaista sisältöä joka oliis vähän enemmän korostanut hahmoa. Tälläisenään Barzini jää aivan sellaiseksi perusmafiosoksi ja vielä suhteellisen tylsäksi sellaiseksi.


18. Masayoshi Shido - Persona 5

Loppuviimeksi tämän hahmon kanssa ei tunnuta etenevän todella mihinkään ja hänen toisenmaailman muotonsa varsinkin jää aika tylsäksi. Ideallisesti toivoisi että hahmossa olisi enemmän sisältöä koska tälläisenään hän pysyy sellaisena perus kusipäisenä bisnesmiehenä jonka kanssa ei edes kunnolla ehdi tasoittaa tilejä.


17. Zarok - Medievil

Aika kliseinen ja tylsä paha velho hahmotyyppi jollaisia on kaikenlaiset fantasiatarinat täynnä. Zarok on nimetty hyvin ja kuullostaa hyvältä paperilla, mutta laatu ei ole muun pelin tasoista. Viimeinen naula arkkuun on se loppuhuipennus jossa hän muuttu joksikin hirviöksi, joka ei ole tyylillisesti minkäänlainen askel ylöspäin. Olisi edes vedetty samalla tavalla vitsiksi kuin melkein kaikki muukin tässä pelissä, niin olisi saattanut toimia merkittävästi paremmin kuin nyt.


16. Shinnok - Mortal Kombat X

Mortal Kombat sarjassa voisi olettaa että pääroistoksi tulisi joku oikeasti hieno hahmo ja sitä Shinnok ei todellakaan ole. Tämä hahmo on ensinnäkin todella tylsä, tyylillisesti todella mitäänsanomaton ja kaikenkaikkiaan juurikin sellainen hahmo joka ei kuulu pääroiston tuolille. Tämä hahmo toimisi kätyrihahmona tai pahana velhona jossakin b-luokan fantasiatarinassa, mutta tappelupelissä tämä on todellakin väärä valinta.


15. Khotun Khan - Ghost of Tsushima

Hyviä ideoita joiden kanssa ei kuitenkaan tunnu menevän yhtään mihinkään. Jälleen yksi tälläinen peruskliseehahmo tämäntyylisessä kokonaisuudessa. Sanotaan että pidän kyllä siitä että Khan ei yritä olla sellainen pelkkä raivokas hunni, vaan varsin hillitty. Ongelmana on lähinnä se, että hahmo jää jotenkin ontoksi. Melkein kuka hyvänsä olisi voinut olla tällä paikalla. Ulkoisesti hahmo ei myöskään ole sieltä hienoimmasta päästä, mikä on sääli sekin.


14. Lily - Walking Dead: Final Season

Lilyn tapauksessa hahmo toimi paljon paremmin ensimmäisellä kaudella, jolloin hän ei ollut pääroisto. Tarinallisesti tässä on aineksia hyvään kokonaisuuteen mutta lopulta Lily muuttuu todella perustylsäksi zombimaailman ihmisroistoksi joka on kyllä selvästi paha, mutta ei erityisen osuva pääroistoksi. Perusroistona hän olisi kyllä mennyt mutta pääroistona hän ei ole erityisen hyvä, vaan lähinnä sellainen lähemmäs tekokovishahmo.


13. Aspasia - Assassin's Creed: Odyssey 

Sanotaan että ainakin tämä tulee suurempana yllätyksenä kuin Valhallan vastaava, mutta on merkittävästi huonompi pitkälti jokaisella mahdollisella tavalla. Aspasia on juurikin sellainen hahmo jonka kanssa tuntuu että kyseessä on kulissi, sillä tästä hahmosta puuttuu sellainen pääroistomaisuus jota olisi hieman kaivannut. Kyse on enemmän siitä että tämä on manipuloija, mutta kyllä tämä jättää aika tyhjän vaikutelman.


12. Troll king - Fimbul

Kyllähän tämä uhkaavalta näyttää ja sitä rataa, mutta samalla aikaa tämä on suhteellisen tavanomainen jääjättiläishahmo joka ei näin simppelissä kokonaisuudessa pääse millään tavalla oikeuksiinsa. Ei siinä nyt ole oikein mitään sen ihmeellisempää. Tämä hahmo nyt ei näytä järin hienolta.


11. Franz Vahlen - Sniper Elite 3

Pitkälti sellainen avain perustylsä natsiupseeri ilman mitään oikeasti omaa. Edes ulkoisesti hahmo ei ole erityisen hieno, mikä vain korostaa sitä miten vähän tähän roistohahmoon on pelissä panostettu. Samanlaisia tylsiä esimerkkejä on räiskintäpelit täynnä.


10. Boss Cass - Ty the Tasmanian Tiger

Kasuaari eläinvalinnaksi osuu ainakin yhteen teeman kanssa, mutta ei siitä mitenkään hienoa pääroistoa saa. Lähemmäs kaikki hänen kätyrinsä ovat olleet hienompia kuin hän itse eikä lopputaistelu muuta tilannetta hahmon eduksi sitten millään. Boss Cass on yksinkertaisesti typerän näköinen, mikä on aika iso juttu tässä tapauksessa kun parempiakin eläinvalintoja olisi. Kun mitään muutakaan pelastavaa elementtiä hahmossa ei ole, niin kyllä tämä jää aika heikoksi esitykseksi.


9. Freisinger - Call of Duty: Vanguard

Ainakin tämä hahmo osataan esitellä näyttävästi, kun hän tappaa pelaajan ohjaaman hahmon. Mutta siihen se sitten jääkin, sillä kun aletaan mennä sisältöön ja ulkoiseen olemukseen niin tämä on niin klisee natsihahmo ja vielä todella huonolla tavalla. Juurikin sellainen pelkuri josta ei ole lopulta yhtään mihinkään ja vieläpä niin tylsän näköinen, että ei ota mitään pisteitä silläkään saralla.


8. Juno - Assassin's Creed III

Juno on oikeastaan pääroisto useamman Assassin's Creed pelin aikana, sillä hänen osuutensa paljastuu hiljalleen ja kehittyy sarjan edetessä. Vaikea sanoa että mikä olisi se todellinen piste jossa hahmo eniten korostuu, mutta oli se mikä tahansa, niin Juno ei pääroistona toimi oikeastaan millään tavalla. Idea ei ole huono, mutta toteutus on hyvin kaukana laadukkaasti, saati mielekkäästä. Tämä on niitä hahmoja, joka ei nappaa sitten millään tavalla, vaan joka on pelkkä rasite koko sarjalle.


7. Kyong - Crysis

Kenraali Kyong on juuri niin tylsä solttu kuin voi ajatella. Sanotaan että ainakin lempinimi hieman erottaa häntä massasta, mutta pelin aikana hän ei saa aikaiseksi mitään sellaista, joka nostaisi hänen pisteitään mihinkään suuntaan. Tämä jälleen yksi sellainen perustylsä hahmo joka ei ulkoisesti nappaa yhtään, eikä sisältö tarjoa mitään sellaista joka nostaisi hahmoa ylemmäs.


6. Reverend Carver - Little Hope

Tälläinen kiihkouskovainen joka onnistuu alusta asti ärsyttämään oikein kunnolla. Tämä on lähemmäs klisee sellaisesta kirkonmiehestä joka vetää kaiken yli ja luulee olevansa vähintään jumalasta seuraava, aina oikeasssa ja kova puhumaan. Tässä tapauksessa mikään tästä ei kuitenkaan toimi ja hahmo jää vain ärsyttäväksi.


5. Olson - Man of Medan

Tälläinen captain Philips ideallinen merirosvo, mutta merkittävästi tylsempi ja mitäänsanomattomampi. Yhtä tyyliseikkaa lukuunottamatta tämä on juurikin sellainen pääroisto joka ei toimi oikeastaan millään tavalla, vaan jää juurikin sellaiseksi roistohahmoksi jonka kanssa yritetään yhtä aikaa liikaa sekä liian vähän.


4. Genevieve Aristide - F.E.A.R 2: Project Origin

Hahmo jonka koko tarinakaari jää lähes täysin vajaaksi. Hänellä on osuutensa FEAR kakkosessa, jossa pelaajan tiimiläisen typerä toiminta johtaa siihen että hahmo pääsee pakoon. Kolmonen taas ei ota mitenkään kantaa siihen että mitä hänelle käy, mikä vain korostaa sitä, miten huonosti hahmoa on käytetty. Tälläiset pääroistot ovat helposti sieltä ärsyttävimmästä päästä, kun heidän kanssaan ei saavuteta oikeastaan mitään.


3. Anton Castillo - Far Cry 6

Giancarlo Esposito on näitä näyttelijöitä joka ei omasta mielestäni toimi järin hyvin roistohahmona ja tämä on siitä erittäin hyvä esimerkki. Hänestä jää parhaimmillaan sellainen tärkeilevä vaikutus Fidel Castro vivahteisesta diktaattorista joka ei pysty tekemään itse yhtään mitään "reilussa tappelussa" ja jonka kaikki voima on armeijassa. Erityisen paljon tässä kaikessa ärsyttää se, että tämän hahmon kanssa ei saada edes sellaista tyydyttävää lopetusta kun hahmo valitsee sen pelkurin tien.


2. Chang Wei - Battlefield 4

Amiraali joka on niin muka kova kuin vain arvata saattaa. Tälläisissä perusräiskinnöissä ei ole erityisen haastavaa erottua edukseen jos hahmossa on vähänkin jotakin. Tässä hahmossa ei ole oikeastaan mitään. Wei voisi melkeinpä olla ihan kuka hyvänsä pikkupahis vihollispuolella eikä erottuisi joukosta. Pitkälti aivan turha juonen kannalta eikä tämänkään hahmon kohdalla saada minkäänlaista tyydyttävää lopetusta.


1. Julianna - Deathloop

Tyylillisesti iso ongelma on tämä aikakausi johon peli sijoittuu, sillä se ei omalla kohdalla yksinkertaisesti nappaa. Juliana on näitä hahmoja joka puhuu paljon enemmän kuin olisi tarpeen ja käy tietyssä vaiheessa todella ärsyttäväksi. Tarinallisesti hahmossa on sentään jotakin, mutta ulkoinen olemus ei pelasta yhtään mitään, vaikka ääninäyttelyssä puolensa onkin. Tälläisenään kokonaisuus jättää kuitenkin niin paljon parantamisenvaraa että ei tätä voi hyvänä pitää. Varsinkaan muiden visionäärien joukossa, jossa kilpailu ei lopulta ole edes järin kovaa.