Ampuma-aseiden kanssa tuntuu että oikeasti erikoisempia aseita tulee myös tutuissa pelisarjoissa kasvamassa määrin. Tietyt perusaseet nyt tulevat vastaan uudestaan ja uudestaan, mutta sanotaan että heti jos aseella on erottuva nimi, eikä mitään perus myyntinimeä suoraan tosimaailmasta, niin se erottaa aseen oitis tämän eduksi. Puhumattakaan ulkoasusta, mikä myös on merkittävä tekijä.

 

 

 

Nopea sääntökertaus:

- Yksi per peli yhdestä asetyypistä. Eli yhdestä pelistä voi olla vain yksi kivääri jne.

  • Pistoolit ovat oma listansa.

- Vain yksi asetyyppi per pelisarjasta jossa on "saman tyyppisiä" aseita

- Ei aseita jotka voi:

a) Luoda itse

b) Joita voi runsaasti ja vapaasti muokata

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Void Repulser / Void Reactor (Ratchet/Rivet) - Ratchet & Clank: Rift Apart

Tyhjiöase joka saavuttaa todellisen potentiaalinsa vasta Void Reactor muodossa, jolloin vihollisten ammuksia pystyy ampumaan takaisin.

 

Adamant Rail: Aspect of Zagreus (Zagreus) - Hades

Exagryphin perusversio joka erottuu aseiden joukossa siksi, että se on hyvin selvä sarjatuliase ja sitä kautta merkittävästi kehittyneempää sorttia, mitä antiikin kreikassa voisi odottaa.

 

Auger Mark II (Capelli) - Resistance 3

Ase jolla voi ampua esteiden läpi ja luoda suojakilven itselleen. Tekee tästä aseesta erittäin hyödyllisen ja taktisen työkalun joka on erittäin arvokas jos elinvoima on vähissä.

 

Transubstrantiator (Dani Rojas) - Far Cry 6

Yksi parhaita tarkkuuskivääreitä, joka on lisäksi onnistuttu pitämään hallitulla tavalla tyylikkäänä, eikä ulkoasussa olla menty mitenkään yli. Lisäksi nopea lataus ja vampyyriominaisuus ovat suurta plussaa.

 

Crossbow (Cassie) - Paladins

Tuliaseiden joukossa varsijousi on vähän erilaisempi valinta ja Cassie käyttää sitä todella hyvin. Siinä on omanalisensa haasteet, mutta loppuviimeksi tämä ase istuu todella hyvin tällä hahmolla pelaamiseen.

 

Geth Pulse Rifle (Shepard) - Mass Effect 3

Rynnäkkökiväärien joukossa erottuu joukosta tarkkuuden ja tulinopeuden ansiosta. Sopii todella hyvin suurtakin laumaa vastaan koska on varsin ketterä ja sopii todella hyvin hitaampien aseiden tukiaseeksi.

 




24. Dragoon (Chris Redfield) - Resident Evil: Village

Sanotaan heti että nimi on tämän aseen kanssa jotenkin yllättävän hyvä. Muutoin aika perusrynnäkkökivääri. Mutta tämän pelin kanssa se tuntuu todella omanlaiseltaan Ethanin aseiden jälkeen. Muutoin ei juuri erotu joukosta, mutta on silti jäänyt todella hyvin mieleen.


23. AMA Ace-7 (Seeker) - Sniper Ghost Warrior Contracts

Erinomainen tukiase jossa hyvän kokoinen lipas ja joka pienellä virittelyllä on todella tarkka ja varsin hiljainen ase tilanteisiin jossa ollaan lähietäisyydellä ja vihollisia on enemmän kuin pari.


22. RYNO8 (Ratchet/Rivet) - Ratchet & Clank: Rift Apart

Tuomiopäivän työkalu joka on kuitenkin RYNO sarjan heikoimpia aseita. Aseella voi repiä aukon todellisuuteen ja sitä kautta vaikuttaa ympäristöön ja vahingoittaa vihollisia. Tämä ei ole kuitenkin läheskään niin tuhovoimainen kuin vaikkapa RYNO5. Mutta se mikä todella tekee tästä niin upean aseen on sen ulkoasu. Tämä ase näyttää todella upealta ja oikeasti erilaiselta kuin valtaosa kaikista aiemmista RYNO sarjan aseista. Ulkoasultaan se onkin mahdollisesti se hienoin omassa sarjassaan.


21. Heart-seeking Bow: Aspect of Hera (Zagreus) - Hades

Oikealla kokoonpanolla hyvin tehokas ase, koska sen erikoisominaisuuksiin kuuluu Zagreusin loitsuiskun käyttö. Tämä tekee aseesta niin erikoisen ja tuo siihen merkittävää tehokkuutta, kunhan kyseistä ominaisuutta tehostaa jumalallisilla lahjoilla. Ase ei varsinkaan aluksi ole kovinkaan ihmeellinen, mutta siitä tulee pakoyrityksen edessä todella hyvä. Tai sitten se pysyy suht heikkona.


20. El Caballero (Dani Rojas) - Far Cry 6

Ase jolla tekee massiivista vahinkoa todella nopeasti ja jonka edessä menevät monet sotakoneet polvilleen. Kranaatinheitin on varsin hidas ladata eikä siihen muutenkaan saa suurta määrä ammuksia, mutta saatavilla olevalla määrällä pystyy kuitenkin tekemään sen verran paljon vahinkoa että kyllä se monesti riittää tasoittamaan tilanteen.


19. Shuriken Spitter (Lo Wang) - Shadow Warrior 3

Shurikeneja ampuva varsijousi, tosin ne heittotähdet ovat sirkkelin kokoisia. Erityisen hyvän tästä aseesta tekee se, että ammukset tekevät jatkuvaa vahinkoa osuessaan. Kun tähän yhdistetään se, että ammuksia tässä aseessa on varsin paljon tämän pelin mittarilla, niin tämä on ehdottomasti yksi parhaita loppupelin aseita, varsinkin monia tehokkaampia vihollisia vastaan.


18. Collector Particle Beam (Shepard) - Mass Effect 2

Raskasta aseista helposti se oma suosikkini sillä tämä ei loppuviimeksi syö niin paljoa ammuksia yhdellä laukauksella vaan tekee jatkuvaa vahinkoa kohteeseen. Sopii todella hyvin tehokkaampia vihollisten korvetamiseen nopeasti ja kustannustehokkaasti.


17. Adamant Rail: Aspect of Eris (Zagreus) - Hades

Ase jonka kanssa kikkaillaan räjähteillä. Ulkoisesti varsin hienon näköinen versio sarjatuliaseesta ja juurikin se, miten paljon tässä versiossa käytetään taktiikkaa erikoishyökkäyksen kanssa hyvässä synergiassa, tekee tästä niin hyvän aseen. Muutoin se on aika lähellä perusmuotoa, mutta on ulkoisesti merkittävästi hienompi.


16. Ricochet Rifle (Survivor) - Remnant: From the Ashes

Varsijousta muistuttava ase joka pääsee todellakin oikeuksiinsa suljetuissa tiloissa ja ahtailla käytävillä. Tämän aseen ammukset nimen mukaisesti kimpoilevat pitkin seiniä ja voivat tehdä merkittävästi vahinkoa isoonkin joukkoon vihollisia. Voimakkuudessaan se ei yllä monien muiden tasolle, mutta juurikin sen todella omanlaisen ideansa ansiosta se on juurikin sellainen ase josta voi olla paljon iloa ja jota on varsin hauska käyttää. Erottuu ainakin joukosta varsin tavanomaisen idean ansiosta.


15. Basilisk (Lo Wang) - Shadow Warrior 3

Ylivoimaisesti se hienoin ase pelissä. Todella tuhovoimainen energia-ase jonka laukaus vaatii pienen virityksen, mutta tekee kyllä vahinkoa senkin edestä. Lohikäärmetyylitelty ulkoasu on erittäin hieno ja vaikka aseen suurimpana heikkoutena onkin todella rajallinen määrä ammuksia, niin se on aika yleistä tässä pelissä. Basilisk on joka tapauksessa se ase, jota voi pitää tämän asevalikoiman tehokkaimpana aseena, joka on niitä kovimpia vihollisia vastaan erittäin hyvä vaihtoehto läheltä ja kaukaa.


14. Geth Plasma Shotgun (Shepard) - Mass Effect 2

Helposti oma suosikkini haulikoista tässä pelisarjassa, yhdestä todella simppelistä syystä. Tässä aseessa on yksi kaksi ammuntatapaa joista ensimmäinen on perinteinen, varsin jatkuvan tulituksen mahdollista perusmoodi. Toinen moodi taas on viritystapa jolloin aseella kerätään hetki energiaa ja sitten ammutaan astetta tehokkaampi laukaus. Tämä saa tämän asetyypin todellakin erottumaan joukosta ja sitä käyttääkin mielellään astetta tehokkaampiin vihollisiin


13. Supercharger (Dani Rojas) - Far Cry 6

Haulikkojen joukossa valinta on hivenen vaikea tässä pelissä, mutta tämä nousee ykköseksi siksi, koska se on suuren tehonsa lisäksi vaimennettu. Yleensä yksi osuma viholliseen riittää tappamaan ja koska ase ei pidä kovaa mekkalaa, pystyy vihollisia helposti niistämään sen pari kappaletta ennenkuin kukaan huomaa mitään ja silloin välttää isomman ongelmat varsin tehokkaasti.


12. Frag Launcher (Junkrat) - Overwatch

Yksi näitä yllättävän hauskoja aseita joka erottuu helposti joukosta. Kranaatinheitin jolla voi roiskia ihan miten sattuu, koska ammukset räjähtävät. Tälläiset aseet ovat juurikin niitä joita ei itse käytä jos hakee tyylikkyyttä, mutta jotka samalla aikaa erottuvat todella positiivisesti joukosta ja joilla on todella paljon käyttökelpoisuutta. Kranaattien paiskominen ympäriinsä on todella hauskaa ja monesti vieläpä todella tehokasta.


11. Urushi (Dani Rojas) - Far Cry 6

Rynnäkkökivääri joka on tarkkuudessaan ja vahingontuotossa erittäin hyvässä tasapainossa. Erityisen hyvän siitä tekee se, että ne ensimmäiset laukaukset lippaasta tekevät enemmän vahinkoa, mikä suosii merkittävästi kaikkia niitä, jotka lataavat aseet ammuttuaan ehkä pari kutia. Siinä mielessä tämä on aivan erityisen hyvä ase. Plussaa myös siitä, että aseen ammuntatapaa voi muokata täysautomaatista kertalaukauksiin. Todellakin yksi näitä aseita joka erottuu positiivisesti edukseen.


10. Riihimaki M10 (Raven) - Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Keskimatkan tarkkuuskiväärien ylivoimainen ykkönen monipuolisuutensa ansiosta. Erilaiset ammustyypit tuovat mahdollisuuksia operaatioihin mutta kyllä se vaimennin tekee tästä erittäin hyvän aseen koska monissa tehtävissä tämän aseen kantomatka on todella hyvä yhdistettynä sen tehokkuuteen. Hitaampi kuin kevyet tarkkuuskiväärit, mutta viholliset kyllä putoavat yleensä sillä yhdellä laukauksella. Lisäksi ase on varsin hienon näköinenkin, vaikka sitten ihan perusvärityksellään.


9. 45/70 (Rook) - Far Cry 5

Ehdottomasti yksi pelin tyylikkäimpiä aseita, koska sopii todella hyvin tähän maailmaan ja teemaan johon pelin tapahtumat sijoittuvat. Todellista länkkärifiilistä huokuta vipulukkokivääri joka on helposti yksi pelin tehokkaimpia keskipitkän matkan aseita kun ammusten teho merkkaa niiden määrää enemmän.


8. Skirmish (Autobot) - Transformers

Enemmän tulivoimaa kuin perusaseella. Skirmish on niitä simppeleitä taisteluminigoneja ja erittäin hyödyllinen pitkälti kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Voisi sanoa että tämä on sellainen perushyvä ase, mutta koska se on erittäin hyvä aivan loppuun asti, niin ei sitä voi olla korostamatta. Tätä asetta voi käyttää miltein missä tahansa tilanteessa mikä tekee siitä ehkä sen kaikista yleishyödyllisimmän aseen. Se ei ole tehokkain tai tarkin, mutta tulinopeuden ja tehokkuuden kautta se on hyödyllisin.


7. Kusanagi ACR-10 (Kilo) - Syndicate

Muutoin hyvin tavallisenoloinen scifikivääri, mutta yksi asia tekee tästä merkittävästi erilaisen. Tällä aseella pystyy ampumaan esteiden läpi, mikä tekee siitä merkittävästi joukosta erottuvan aseen ja se helpottaa taisteluita todella merkittävästi. Ihan kaikkia esteitä se ei läpäise, mutta pelkästään ajatus on todella nerokas ja toteutus on sitä kautta hyvin erilainen ja erottuu siksi joukosta. Vastaavia aseita on muissakin peleissä, mutta tämä on se, mikä itselläni tulee ensimmäisenä mieleen, näyttää todella hienolta ja nimetty hyvin.


6. Bullseye (Capelli) - Resistance 3

Muutoin ihan tavallinen sarjatuliase, mutta erikoisominaisuus ampuu merkin viholliseen, johon kaikki muut luodit sitten hakeutuvat automaattisesti ilman mitään ongelmia. Tämä on juurikin sellainen ominaisuus jota kaipaisi todella moniin muihinkin aseisiin ja idea, vaikkakin todella hyvä, ei ole erityisen ylikäytetty. Ulkoisesti ase ei ole erityisen hieno, mutta käyttöhyödyllisyys on todellakin aivan omaa tasoaan. 


5. The Killmeister (Vran) - Victor Vran: Motörhead

Kitara jossa on kunnolla voimaa. Lyö vihollisia taaksepäin, läpäisee vihollisia ja tehostaa voimaa. Ei liene vaikea arvata mistä nimi on peräisin. Voi olla kyseenalainen valinta, mutta koska tätä ei käytetä lyömiseen, se soveltuu tälle listalle. Killmeister on juurikin sellainen ase jota on varsin hauska käyttää, vaikka muutoin ei juuri kitaroita tässä pelissä käyttäisikään. Tyylikkyys on kuitenkin varsin korkealla.


4. Sturm Precision (Seeker) - Sniper Ghost Warrior Contracts

Helposti pelin paras tarkkuuskivääri. Se mikä menetetään käyttönopeudessa, otetaan takaisin ihan omanluokan tuhovoimassa joka tekee selvää jälkeä myös panssaroiduista vihollisista. Erittäin hyvä pitkällä matkalla, mutta myös todella käyttökelpoinenkin lyhyemmälläkin matkalla. Viritettynä saadaan myös varsin paljon tasapainoa tähtäämiseen.


3. Heritage Gun (Colt) - Deathloop

Ehdottomasti pelin paras ase, sillä tässä aseessa yhdistyy haulikon tehokkuus ja kiväärin kantama. Erittäin tehokas ase pitkälläkin matkalla joten vihollisista pääsee helposti eroon. Kaksi eri moodia mahdollistaa myös tuhovoimaisemman taistelun lähietäisyydeltäkin, mutta ns. Kivääri tilalla pärjää aivan hyvin etäisyydellä kuin etäisyydellä, joten kikkailuun ei ole isommin minkäänlaista tarvetta, koska vihollisia kaatuu olivat ne vieressä tai kauempana. Tulinopeus on myös hyvä ase näyttää todella upealta. Tyylipisteet myös latauksesta.


2. Blackhole Storm / Blackhole Vortex (Ratchet/Rivet) - Ratchet & Clank: Rift Apart

Minigun joka lopulta on koko pelin hauskin ase käyttää. Tämä ase on todella hienon näköinen, erittäin hyvin nimetty ja varsinkin Vortex versio tästä musta-aukko tykistä on todellinen voimanpesä. Tulinopeus aseessa on todella hyvä, ammusmäärä on hyvä ja vaikka se kuumeneekin nopeasti, niin lähemmäs mihin tahansa tilanteeseen tämä ase on todella hyvä. Erityisen hyväksi ase nousee siksi, että tämä on pitkästä aikaa oikeasti todella erinomaisesti tehty ja oikeasti omanlaisensa ase, koko sarjassa mitä tulee äkkiä mieleen.


1. Arm cannon (X) - Megaman X

Megamanin perusase ja erittäin hyvä sellainen. Tosin, tämä ase pystyy käyttämään myös pomovihollisten aseita mikä tekee tästä hyvin monipuolisen aseen. Vaikka Megamanin ammukset muuttuvatkin, niin kyllä se on käsitykki josta ne lähtevät liikkeelle. Pelkästään X buster on jo todella tehokas ase, varsinkin kun sitä voi virittää todella tehokkaaksi aseeksi. Voi tosin sanoa että osa aseen tehosta tulee Megamanin erilaisista parannuksista, mutta tämä klassinen ase on aina osa tätä hahmoa.