Tälläisissä tilanteissa monesti huomaa että elokuviin pohjautuvat pelit joko kertovat miltein sanasta sanaan saman tarinan, jolloin niitä ei viitsi ottaa mukaan laskuihin. Mutta jos ne kertovat saman tarinan, mutta uusilla puolilla ja lisäosuuksilla, niin silloin sitä voi oitis harkita.

 

 

 

Vain yksi per sarja (kun peleissä on jatkuva tarina)

- Monet pelisarjat pitävät sisällään yhtenäisen tarinan joten se osa valitaan, jossa tarina on parhaimmillaan.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Assassin's Creed IV: Black Flag

Edward Kenwayn tarinakaari kuuluu niihin merkittävästi parempiin ja muutenkin Black Flag on parantanut tätä tarinan avaamista, kun nykyaikaosuuksien osa ei ole samaa roskaa mitä tähän asti.

 

Man of Medan

Tarinallisesti erittäin hyvä kauhukertomus, heikkouksistaan huolimatta. Juurikin se miten pelin iso mysteeri avataan monilla todella hyvillä psykologisillakin tavoilla, tekee tästä niin hyvän.

 

Evil Within 2 (Evil Within sarja)

Vasta toisessa pelissä ihan oikeasti käyntiin lähtevä kauhutarina, joka on myös todella irrallinen ensimmäisen pelin tapahtumista.

 

Greedfall

Erittäin tyylikäs kokonaisuus jossa tarina jää helposti hieman sivuun kaiken muun tieltä, mutta joka on kuitenkin erittäin hyvin tehty.

 




24. Cyberpunk 2077

Pääasiassa hyvä tarina, vaikka siinä saisikin olla enemmän ratkaisevia päätöksiä. Sanotaan että se syvällinen ja taustalla kehittyvä tarina on varsin lupaavaa settiä, mutta loppuviimeksi se on myös sellainen, että siitä jää sellainen fiilis, että sen olisi pitänyt olla merkittävästi parempi. Tämä on siksi ongelmallinen tilanne, että tämä peli oli hypetetty niin korkealle, että se lopulta putosi todella korkealta. Lopetuksessa on kiinnostavia ideoita, mutta tätä kaikkea olisi pitänyt rikastaa niin paljon enemmän, pelaajan päätöksillä.


23. Broken Age

Kahdesta hyvin erilaisesti näkökulmasta kerrottu ja erinomaisesti jaksotettu tarina, joka olisi merkittävästi parempi jos ei jäisi niin järeästi kesken niin monella tavalla. Eniten tarinassa kuitenkin nappaa se miten hyvin salaperäisyyttä avataan ja miten upeasti pelin kahden rintaman tarina sitten lopulta avaakaan niitä alkuasetelmia. Parhaimmillaan alkupuolella, koska lopussa ei oikeastaan päästä minnekään.


22. Life is Strange

Vaikka tämä onkin aihepiiriltään sitä luokkaa että se ei ole juurikaan erityisen kiinnostava, niin ainakin isona kokonaisuutena se toimii erittäin hyvin. Aikamatkustus on hyvä lisä, mukana on monta hyvää hahmoa, sekä monta huonoa ja tarinan jaksotus ja rakentuminen toimivat erittäin hyvin. Liian lälly omaan makuun, mutta ainakin tarina on hyvä.


21. Bleed & Bleed 2

Kaikessa yksinkertaisuudessaan alkava ja erittäin nopeasti etenevä paketti jossa päähenkilöllä on tarkoituksena nousta maailman parhaaksi valitsemassaan jutussa ja siksi hän tekee listan jonka suorittamalla pääsee tavoitteeseensa. Kakkospeli sitten jatkaa sitä tarinaa uudenlaisella otteella. Tarina nyt ei millään pelin tärkein juttu, mutta se toimii nokkelasti juuri siten, että toiminnalle on jokin syy.


20. Ninja Pizza Girl

Isoa asiaa käsittelevä tarina, joka hieman hiipii kohti sitä pointtiaan, kunnes sitten ihan oikeasti alkaa pureutumaan siihen kiinni. Kaikki vaikuttaa varsin simppeliltä tarinalta ninjamaisesti pizzoja toimittavasta tytöstä, mutta pureutuu siinä samalla todella kipeään aiheeseen kiusaamisesta. Tämä käänne tulee hieman puskista, mutta tuo tarinaan aivan uudenlaista painoarvoa, kertoen kaiken yllättävän hyvin.


19. Second Sight

Tarina joka tuntuu kokoajan muuttuvan pelin edetessä ja jonka kanssa voi helposti mennä täysin sekaisin. Se miten peli alkaa tuntuu sijoittuvan täysin erilaiseen aikajanaan, mihin pelin kanssa sitten lopulta päädytään. Tämä mielenkiintoinen tapa uppoutua aikamatkustukseen ja historian muuttamiseen on kerrottu yllättävän hyvin ja vaikka alkupuoli onkin ehdottomasti paras osa kokonaisuudesta, kestää pelin tarinan loppuun asti oikein hyvin.


18. Bugsnax

Merkittävästi parempi tarina mitä aluksi ainakin itse odotin. Tästä pelistä odotukset olivat lähinnä sitä että pulmanratkontatyylillä tutkitaan ja pyydestetään eläviä ruokaolentoja, tai vastaavaa. Taustalla on kuitenkin todella hyvin jaksotettu ja kerrottu salaisuudenselvittely jonka aikana tutustutaan syvällisesti myös kaikkiin paikallisiin ja heidän tarinoihinsa. Päätarina jää monesti täysin sivuun, mutta kun se iso salaisuus paljastuu, niin se paljastuu ryminällä.


17. Undertale

Varsinkin pelaajalle ne yllätykset voivat iskeä todellakin puun takaa. Undertale on peli jonka kokemisessa lähes ehdotonta on se, että pelistä ei tiedä etukäteen mitään, koska silloin ne monet suurimmat käänteet ja yllätykset eivät yksinkertaisesti tapahdu samalla tavalla, varsinkin pelattavuuden suhteen. Vaikka peliä ajattelisi pelkästään tarinallisesti, niin myös silloin kokonaisuus on erittäin hyvin kirjoitettu ja veikeästi toteutettu.


16. Primal

Tiettyjä kliseeideoita käyttävä, yllättävän hyvin rytmitetty ja varsin hauska kokonaisuus. Kahden päähahmon, Jenin ja Screen välinen kemia on pelin suurin voimavara ja monet pelin parhaat hetket nojaavatkin tähän. Vaikka pelissä onkin todella ennalta-arvattavia puolia ja moniin kliseisiin nojaava maailmankuva, niin tarinallisesti tärkeintä on ehdottomasti se matka, ei niinkään se loppupuoli, koska matkan tapahtumat ovat pelin parasta antia.


15. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origins

Sanotaan heti että lopetus on se, mikä oikeasti pelastaa tämän vähän kyseenalaisesti kerrotun kokonaisuuden täysin. Ensimmäisen Final Fantasyn maailmaan, mytologiaan ja tarinaan uppoutuva kokonaisuus seuraa Jack Garlandia ja tämän liittolaisia näiden matkalla kukistamaan Kaaos. Pelin tarinankerronta jättää paljon toivomisenvaraa koska siinä on monia todella typeriä tyyliratkaisuja, mutta yhden käänteen jälkeen, kaikki toimii oitis paremmin, käy täysin järkeen ja nostaa tarinan merkittävästi paremmaksi, vaikka sen pystyykin melko helposti arvaamaan etukäteen, osittain.


14. Ratchet & Clank: Rift Apart

Multiversumi aukeaa. Erityisesti tässä kokonaisuudessa kiinnostaa kaikki se, mitä tästä voi seurata. Tarinassa on monia todella ennalta-arvattavia tilanteita ja iso osa kokonaisuudesta etenee varsin tutuntyylistä kaavaa. Se mikä kuitenkin todella pelissä kiinnostaa on se, miten tätä asetelmaa käytetään, kun rinnakkaistodellisuuksien hahmot kohtaavat rinnakkaisitsensä. Tämä on juurikin sellainen tarinallinen kokonaisuus, joka voi saavuttaa todella paljon, jos se pitää seuraavassa pelissä kiinni siitä, mihin nyt ollaan päästy.


13. House of Ashes

Dark Pictures sarjan toiminnallisin osa kertoo todella hyvän tarinankin. Peli alkaa varsin tavanomaisissa sotilasoperaatiopuitteissa, mutta kun tarinan taustat alkavat paljastua, nostaa tarina Tuhkien Talon oitis yhdeksi parhaista tekijänsä peleistä. Tarinassa on todella suuret mittasuhteet ja tapa jolla se hiljalleen palastaa isoimmat salaisuutensa, toimii erinomaisesti. Siinä ohessa myös henkilöhahmojen omat asiat rikastavat kokonaisuutta entisestään, varsinkin parin hahmon välillä.


12. Call of Duty Black Ops: Cold War

Tiivistunnelmainen vakoojatrilleri hyvällä käänteellä ja tarpeettomalla cliffhangerlopetuksella. Erittäin hyvissä pelissä toimii juurikin se "matto jalkojen alta" käänne joka muuttaa täysin kaiken sen, mitä pelissä on uskonut todeksi. Lisäksi peli tekee erittäin hyvää työtä tämän suurimman salaisuudet paljastamisessa ja toisin kuin BioShockissa, tällä kertaa kaikki toimii merkittävästi paremmin myös pelillisessä näkökulmassa. Mutta koska nyt fokus on tarinassa, niin se uppoutuu todella hienosti historiallisiin tapahtumiin, tarjoten myös vaihtoehtoisen lopetuksen.


11. Catherine

Pelaajasta riippuen tarina voi olla melko monenlainen. Omani oli yliluonnollinen ja tietyt käänteen jälkeen, se oitis nappasi paremmin kiinni. Koska pelaajan valinnoilla on iso vaikutus siihen, miten tarina kehittyy ja mihin se lopulta johtaa, voi tämän pelin tarina tuntua myös melko typerältä tai suoraan huonolta. Omalla kohdallani, se kävi merkittävästi paremmin järkeen ja onnistui kertomaan todella hyvän kokonaisuuden, varsinkin lopun käänteiden suhteen.


10. Alan Wake

Kauhutarina todella hyvillä viittauksilla, nokkelalla tunnelman rakentamisella ja käänteillä, joiden jälkeen kaiken näkee aivan uudella tavalla. Erityisesti pelissä toimii se, miten siinä leikitään asioilla, jotka ovat pitkään täysin pelaajan oman tulkinnan varassa. Stephen King tyyliset viittaukset ja tyyliratkaisut ohjaavat ajatuksia yhteen suuntaan, kun taas tietyt enemmän Lovecraft maisemmat ratkaisut toiseen suuntaan. Lopputulos onkin todella tulkinnanvarainen tapaus, vaikka se tietyt asiat kertookin todella selvästi.


9. TitanFall 2

Tarina jolta ei odottanut isommin mitään, mutta joka tarjosikin yllättävän paljon. Todella isossa roolissa on pelihahmon "henkilökemiat" titaanin kanssa ja monet heidän keskustelunsa todellakin auttavat luovaan sidettä kaksikon välille. Tarina itsessään etenee varsin vikkelästi ja vaikka siinä jätetään paljon asioita auki, niin tapa jolla se kaikki päättyy, nostaa oitis aivan kaiken paremmaksi ja ikimuistoisemmaksi.


8. Divinity: Dragon Commander

Tarina, joka on tehty paremmin, kuin se varsinainen pelaaminen. Todella suuressa osassa ovat pelaajan valinnat ja niiden vaikutukset pelaajan liittolaisiin. Tarinaa pelissä on todella paljon koska mukana on paljon eri lajijen, uskontojen, yhteiskuntien, ajatusten ja aatteiden kannattajia, puhumattakaan aina negatiivisesta lehdistöstä, haastaa peli pelaajan todellakin ajattelemaan kaikkien eri tilanteiden, tapahtumien ja kriisien eri puolia sillä vaikka monesti voisi tuntua että on olemassa vain yksi oikea vastaus, on todellisuus merkittävästi harmaampi.


7. Valkyria Chronicles

Erinomainen sotatarina, vähän laahaavalla rytmityksellä, mutta todella hyvällä tarinakaarella. Paikoitellen peli tuntuu hieman venyttävän pelillistä kokonaisuutta tietyillä täyteosuuksilla, mutta se mihin tarina lopulta johtaakaan ja millaista iskevien käänteiden kautta, tekee siitä merkittävästi paremman kokonaisuuden. Muutamat erinomainen käänne todellakin muuttaa tietyt osa-alueet tarinasta ja kannustaa todellakin katsomaan kokonaisuuden loppuun asti.


6. Nier: Automata

Syvällinen tarina jonka kertomiseen menee aika paljon aikaa, mutta lopputulos on kyllä sen vaivan arvoinen. Peli avautuu varsin hitaasti, useamman maailmaamullistavan käänteen kautta ja monet pelin tilanteet herättävät runsaasti ajatuksia useasta todella syvällisestä aihealueesta. Vasta useamman pelikerran jälkeen se todellinen totuus alkaa paljastua ja useamman eri hahmon kautta kerrottu tarina syvenee syvenemistään, haastaen pelaajansa ajattelemaan asioita uusista näkökulmista.


5. Assassin's Creed: Valhalla

Helposti yksi onnistuneimpia tarinoita sarjassa jossa ystävät voivat olla oikeasti vihollisis ja viholliset oikeasti ystäviä. Tarina jossa yhdellä päätöksellä voi olla todella kovat seuraukset ja jossa uppoudutaan erittäin hyvin viikinki mytologiaan ja lähestytään Ragnarökin tapahtumia, kerraten monia siihen johtavia tapahtumia. Valhallassa on monta tarinaa päällekkäin ja vaikka nykyaikaan sijoittuvat pätkät ovat sitä pelkkää tarpeetonta hidastetta, ovat menneisyydessä käytävät unijaksot niitä parhaita, koska ne liittyvät niin hienosti myös menneisyyden tapahtumiin.


4. Terminator Resistance

Todella hyvä lisä elokuvien tarinakaareen, ilman mitään turhaa kikkailua. Vaikka pelissä tuntuukin, että siinä tehdään tiettyjä elokuvien tapahtumia uudestaan ja kokonaisuus voi tuntua toistolta, on se tapa, jolla tutunoloisia tapahtumia käytetään uudelleen, erittäin onnistunut. Varsin erään isomman paljastuksen jälkeen tarina nousee täysin uudelle tasolle ja loppupuoli pelissä, on ehdottomasti sieltä parhaasta päästä sillä siinä voidaan samalla aikaa näyttää pelaajan arvaukset todeksi, mutta myös vääräksi.


3. Celeste

Tarina on tämän pelin kohdalla se, joka toimii paremmin kuin mikään muu osa pelissä. Madeleinen tuskallinen matka läpi kaikkien vaikeuksien, epäilyksien ja henkisen tuskan on todella hyvin kerrotu. Tarinassa on paljon sellaisia asioita joihin on todella helppo samaistua ja tapa jolla masennusta pelissä käsitellään, on yllättävän lämminhenkistä, ymmärtäväistä ja samalla aikaa kannustavaa ja ajatuksia herättävää. Vain muutaman hahmon käytöllä pelistä saadaa todella paljon irti ja peli voi toimia yllättävän terapeuttisena ja ajatuksia herättävänä tarinana, matkan jatkamisesta vaikeuksien kanssa ja niistä huolimatta.


2. Death and Taxes

Kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas tarina joka tarjoaa useamman mahdollisuuden ja lopetuksen. Kaikki alkaa simppelisti, mutta mitä enemmän pelaaja alkaa kyseenalaistamaan pelin tapahtumia ja hänelle kerrotuja "faktoja" sitä enemmän pelin tarina alkaa syvenemään ja tarjoamaan enemmän sisältöä. Pelaaja ehkä päättää ketkä elävät ja ketkä kuolevat, mutta vain kyseenalaistamalla saamansa ohjeet, voi päästä kiinni totuuksiin ja ajatuksiin, joita pelaajalle ei suoraan kerrota ja lopetuksien ja aikasilmuksen kautta tarinaa katsottaessa, se herättä vain enemmän ajatuksia ja tulkintoja isosta kokonaisuudestaan.


1. Marvel's Guardians of the Galaxy

Telltale teki hyvää jälkeä omassa GoG versiossaan, mutta tämä on merkittävästi parempi. Tämä on juurikin niin hauska kuin sen pitää, juuri niin nokkela kuin voisi toivoa ja samalla aikaa niin draamallisesti voimakas, että se pystyy helposti kilpailemaan myös MCU version kanssa ja monella tavalla jopa voittaa sen kisan. Kokonaisuudessa on pitkälti kaikki palaset oikeilla paikoillaan ja tarinassa riittää sisältöä vaikka parinkin elokuvan tarpeisiin. Puhumattakaan että pelihahmot ovat erityisen hyvin toteutettuja.