Aika monesti on tullut ajatelua että miksi tietystä aiheesta ei ole tehty peliä tietyllä idealla. Monesti se on niin yksinkertaista, että mielessä on yksi peli, jonka päämekaniikat ja ideat toimisivat todella hyvin myös silloin jos aihealue vaihtuisi. Tai sitten tietty aihealue toimisi todella hyvin, tietyn pelin ideoilla.




Monesti näistä eivät varmaan koskaan tule tapahtumaan ja ehkä juuri siksi niitä pitää niin hyvinä ideoina. Sitten on niitä tapautksia että ne voisivat tapahtua, mutta ovat hyvin epätodennäiksiä. Pelit ovat vain esimerkkejä, sillä tietynlaiset ideat ovat käytössä monissa peleissä, mutta itse nostan esiin sen pelin, joka parhaiten tuo idean esiin.

Tietysti itsellä on muutamia suosikkimekaniikkoja sun muita joita toivoisi vaikka kuinka paljon lisää, mutta nyt yritän hillitä niiden käyttöä. Niihin kuuluu mm. Batman Arkham taistelusysteemi jota käytettiin mestarillisesti myös Middle-Earth Shadow sarjassa tai Final Fantasyn vuoropohjainen taistelusysteemi josta on myös moneen. Devil May Cryn toimintatoteutuksesta puhumattakaan.

Pyritään siis valitsemaan vain yksi idea, esim. Vain yksi Final Fantasy yhdistelmä (sillä todella moni peli sopisi tähän yhdistelmään). Mutta samalla todetaan, että monet ideat ovat aika lähellä toisiaan. Varsinkin kun ottaa huomioon että monet pelit lainaavat jo valmiiksi ideaoita vaikka kuinka monesta suunnasta. Lisäksi tämä ei tarkoita että kaikki kopioidaan kyseisestä pelistä, vaan otteita voidaan ottaa muualtakin, tämä on enemmänkin suuntaan antava ajatusmalli. Puhumattakaan että monet pelit käyttävät yleensä useita ideoita. Esim. Marvel's Guardians of the Galaxy käyttää useita peli-ideoita todella hyvässä synergiassa.

Lisäksi, kun valitaan aihealue, niin pyritään kuitenkin jonkin verran rajaamaan. Eli ei pelkästään Star Wars, tai Lord of the Rings, vaan tarkempi rajaus, etenkin näin laajoista aihealueista. Ellei sitten ole jotakin sellaista mielessä, jossa se rajaus ei samalla tavalla onnistu.

Tietyt ideat ovat myös jo kohdanneet, mutta lopputulos ei vain ole ollut kovin hyvä. Vaikka tavallaan haluaisinkin nähdä paremman version tästä ideasta, niin se ei ole tämän listauksen tarkoitus.

Esim.

Van Helsing ja Devil May Cry. Ei se paras mahdollinen lopputulos mutta Van Helsing on parempi kuin Devil May Cry 2.

Lord of the Rings ja Final Fantasy kohtasivat Third Agen muodossa. 


Viimeinen lisähuomio: Telltale tarinankerrontaa en ota nyt mukaan laskuihin, sillä siitä aiheesta on kokonainen oma listansa, sillä lopullisen valinnan tekeminen oli hyvin haastavaa.


KUNNIAMAININTOJA


Judge Dredd - Mass Effect

Tässä on ehdottomasti isossa roolissa se väkivaltainen toiminta, mutta lisävivahteina myös ihan oikeaa tuomarointia jossa ei oitis ammuta vaan hoidetaan asioita puhumalla, yleensä aggressiivisesti.


He-Man and the Masters of the Universe - God of War

Pääasiassa vain toiminnallisessa mielessä, sillä tyylillisesti paketin pitäisi olla merkittävästi siistimpää laatua. Niin ja useampi pelattava hahmo Hän-Miehen lisäksi.


Werewolf Apocalypse - Dragon Age

Juurikin tälläinen tarinallisesti rikkaampi kokonaisuus jossa pelaajavalinnat vaikuttavat siihen, miten muut hahmot suhtautuvat pelaajaan.





24. Digimon - Persona 5

Digimonissa juurikin tälläinen roolipelityylinen lähestymistapa olisi se merkittävästi parempi, kuin mahdollinen lemmikin hallinta. Hahmo voi supermuodossa nousta korkeampaan muotoon ja kylvää merkittävästi enemmän tuhoa. Tässä olisi myös mahdollisuus tuoda näitä valittuja lapsia mukaan, jotka sitten voivat Digimonien avulla tehdä erilaisia hyökkäyksiä ja toimia itse lähinnä tukihahmoina. Siinä pitäisi myös valita että mitä hahmoa milloinkin haluaisi käyttää.


23. Zorro - Ghost of Tsushima

Tämä on kuin kohtalon luoma yhdistelmä. Zorro ratsastaa hevosellaan vähän erilaisessa ympäristössä kuin Jin. Zorro voi myös luottaa hiiviskelyyn, tai ajoittain vähän suorempaankin toimintaan, miekkailussa tottakai. Tosin katanan ja rapiirin käytössä on merkittäviä eroja, mutta paperilla tämä kaikki kuullostaa oitis todella hyvältä.


22. Power Rangers - Victor Vran

Jotkut hahmot käyttävät lyömäaseita, toiset tuliaseita ja niin edelleen. Victor Vran nyt on vain yksi esimerkki tälläisestä pelityylistä, mutta se on myös yksi niitä selvästi onnistuneimpia ja vaikka Power Rangers toimisi paremmin värikkäämmällä tyylillä, niin tässä olisi kuitenkin todella hyvä suunta.


21. Iron Man - Kingdom Hearts  

Lähinnä se miten toiminta on toteutettu olisi todella hyvä tässä toisenlaisessa aihepiirissä. Kingdom Hearts on tietysti nähnt toiminnallisesti todella monet eri vivahteet mutta varsikin KH3 on toiminnallisesti jo todella monitahoinen. Silti, tavallaan itse lähtisin ensin hakemaan mallia KH2:sta. Rautamiehen kohdalla juurikin se monenlaisten erilaisten varusteiden ja aseiden yhdistely hyväksi synergiaksi toimisi todella hyvin Kingdom Hearts tyylisellä idealla, joskin liitäminen muutetaan suoraan lentämiseksi.


20. Transformers - Ratchet & Clank: Rift Apart

Avoimemman puoleinen maailma jossa ajoneuvoksi muuttumisesta olisi oikeasti hyötyä. Taistelussa sitten mennään perinteisempään räiskintään ja mäiskintään. Eri hahmoilla tietysti myös erilaiset ominaisuudet. Sanotaan että PS2:n pelissä oli koko mittakaavassa hyvä ja kyllähän siellä olivat ne tärkeimmät hahmot. Siinä vain se tasapainotus olisi voinut olla parempi. Värikkäämpi tyyli ja näyttävä toiminta vähemmällä realistisuushakuisuudella voisi kantaa todella pitkälle.


19. Predator Assassin's Creed: Valhalla

Ei pitäisi olla vaikeaa laittaa Predatoria avoimeen pelimaailmaan, vaihteleviin ympäristöihin kattavalla arsenaalilla aseita, joilla sitten metsästää milloin mitäkin. Tämä kaikki pitäisi olla tarinallisessa kampanjassa, jotta siitä oikeasti saisi jotakin irti. Assassin's Creed sarja ja varsinkin Valhalla on saanut tästä todella hyvin kiinni, joskin Predatorin huomattavasti kehittyneemmät varusteet ansaisivat tälle metsästäjälle todella paljon etuja ennenkuin taistelu edes alkaa.


18. Mandalorian - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Oli sitten kyseessä kuka hyvänsä kyseisen uskonnon edustaja, niin erityisen hyvin tähän palkkionmetsästystunnelmaan pääsee juurin Phantom Painin tyylillä. Kohde on tuolla jossakin, ehkä varuskunnan suojelemana, ehkä ei. Pelaaja saa itse päättää että millaiset varusteet pakkaa mukaan ja miten lähtee etenemään maastossa. Tosin hiiviskely ei erikseen korosteta suoran toiminnan ohi ja erilaiset varusteet muutenkin mahdollistavat monipuolisemmat temput mitä Snakella on.


17. Wolverine - Uncharted

Ties vaikka Insomniacin tulevassa Marvel's Wolverine pelissä mentäisiin jollakin tasolla tähän suuntaan. Tietysti toiminnassa ei ole aseita mukana, mutta pääpaino on enemmänkin siinä astetta suoremmassa toiminnassa jossa pääpaino on toinen toistaan hektisemmissä toimintapätkissä, satunnaisessa tarinankuljetuksessa vähän rauhallisemmalla tavalla. Tietysti kaikkien tulitaisteluiden sijaan mennään varsin hurmeisella lähitaistelulla mutta idea onkin siinä, että rytmitys on kohdillaan.


16. Asterix - Warriors sarjat

Iso määrä roomalaisia joita mäiskiä ympäriinsä ilman mitään suurempaa vaaraa. Yhden voimajuomalla mehustetun gallialaisen pitäisi pystyä helposti niittämään tusina roomalaista ilman ongelmia. Tietysti tästä ideasta ei välttämättä saa kovinkaan paljoa vaihtelua irti, mutta esimerkiksi Berserk and the Band of Hawk oli tällä tyylillä tehty peli ja se oli parempi kuin yksikään Samurai- tai Dynasty Warriors sarjan peli.


15. Marvel - InJustice 2

Tämä olisi todella hyvä aihepiiri tälläiselle tarinallisesti vahvalle tappelupelille. DC teki sen ja onnistui, Marvel voisi ottaa mallia ja valikoida valitut tähdet mukaan. Tämä on juurikin sellainen tilanne jossa se rajaus ei isommin toimi. Tietysti voisi sanoa että joko Kostajat, X-Men tai muuta vastaavaa, mutta idea on sama kuin InJustice sarjassa, jossa koko DC:n kattaus on mukana ryminässä. Sama idea tässäkin, mutta Marvelin hahmoilla. Tietysti voisi sanoa että Marvel vs Capcom on jo, mutta nyt pyritään astetta kovempaan tyyliin.


14. Castlevania - Dark Souls

Varsinkin jos mukaan saisi Alucardin ja palattaisiin kohti sitä Symphony of the Nightin kokonaistunnelmaa. Sellainen metroidvania tyylinen lähestymistapa olisi paikallaan, tosin ilman isompaa pulmapainotteisuutta. Eikä pelissä haeta nyt sellaista korkeaa vaikeustasoa, vaan enemmänkin sitä hyvin vapaasti aukeavaa pelimaailmaa. Lisäksi mukaan tarvitaan merkittävästi enemmän Sekirosta tuttua hyvin jouhevaa liikkuvuutta jossa korostuu erittäin hyvin flow, mitä tulee kiipeilyyn sun muuhun. 


13. Sherlock Holmes - Heavy Rain

Omasta mielestäni Sherlock Holmes pelit ovat menneet liikaa täytepuzzlepeleiksi jossa se todellinen tutkimus katoaa eikä toiminnalle ole juuri edes sijaa. Heavy Rain ja Detroit: Become Human ovat tapauksia joissa Sherlock Holmesista saisi enemmän irti. Varsinkin kun miettii Norman Jaydenin ja Connorin osuuksia, paikkojen tutkimista, päätelmien tekemistä ja ajoittaisia nopeita ratkaisuja, puhumattakaan mahdollisista toiminnallisemmista hetkistä nyrkkitappeluiden ja takaa-ajojen muodossa.


12. Doctor Strange - Darksiders

Sanotaan että Tohtori Oudon kohdalla on haastavaa valikoida sellaista oikeasti hyvää esikuvaa, koska peliin tarvitaan sekä vapautta että monenlaista erilaista pelattavaa. Darksiders on tässä tapauksessa kuitenkin pitkälti juurikin sitä mikä todella voisi toimia uskomattoman hyvin. Ajoittaiset pulmat, uudet ominaisuudet joilla pääsee paikkoihin joihin ei aiemmin ollut mitään pääsyä ja vaihteleva toiminta jossa oikeuksiinsa pääsevät sekä lähitaistelu että mahdollinen kaukotaistelu. Taikuuden mestari kun pystyy vaikka mihin, jopa monipuolisempaan mihin Darksiders. Oli sitten kyse mistä osasta sarjaa hyvänsä, kaikissa on puolensa.


11. Teenage Mutant Ninja Turtles - Marvel's Guardians of the Galaxy

Turtlesit avoimempaan pelimaailmaan ja sivutehtävien rikastamaan tarinaan jossa vastaan voi tulla runsaasti tuttuja hahmoja ympäri sarjaa. Niin kyllähän siihen kuuluvat myös viholliset. Guardians of the Galaxy tuntuu pitävän sisällään juurikin kaiken, mitä tämä porukkakin voisi tarvita. Pelaaja ohjaa yhtä hahmoa ja antaa käskyjä muille. Keskinäinen jutustelu olisi myös todella hyvä tyyliseikka ja tässä olisi myös mahdollisuus suuresti avata erilaisia Turtles hahmoja ja tapahtumia.


10. Taskmaster - Ninja Gaiden

Pääasiassa se tapa jolla osataan yhdistää erittäin jouheva toiminta monenlaisilla lisävaivahteilla erinomaiseen liikkuvuuteen. Toiminnassa on juurikin sillä tavalla monipuolinen ote, että se sopii erittäin hyvin Urakoitsijalle. Tosin merkittävästi enemmän vaihtelua eri asevalintoihin, sillä myös tuliaseet ovat erittäin tärkeässä roolissa tämän hahmon kanssa. Niin ja itse ottaisin isoksi asiaksi vaikeustason merkittävän laskemisen. Mutta ideana juurikin se, että nappia painamallla vaihtuu taistelutyylikin.


9. Punisher - Resident Evil 6

Sanotaan heti että RE6:ssa on yksi parhaita toimintatoteutuksia mitä mieleen tulee, kun on kyse räiskinnästä ja sitä Punisher todellakin tarvitsee. Erilaisia aseita, toimintaliikkeitä ja lähitaistelua. Sanotaan että lähitaisteluun vielä lisää syvyyttä ja muutenkin lisää muuttujia. Erilaisia tappoliikkeitä löytyykin jo ja muutenkin pelissä on erittäin hyvä idea. Tietysti zombit ja muut vaihdetaan rikollisiin ja mukaan vähän Red Dead Redemption Dead Eye hidastusta mutta pääasiassa toiminnan näkökulmasta RE6 tuntuu erittäin hyvältä vaihtoehdolta tähän tarkoitukseen.


8. Darth Vader - God mode

Darth Vaderin tapauksessa pääpaino on siinä varsin ylivoimaisessa toiminnassa jossa pääosassa on tottakai valosapeli, mutta myös mahdin käyttö. Tämän kanssa varsin suoraviivainenkin lähestymismalli voisi olla oikein hyvä, jossa toimintaa korostavat monet eeppiset mittasuhteet. Tietysti vaihtelua saa aikaan monella tavalla mutta erityisen paljon tässä valinnassa korostuu se jaksotus ja sitä kautta monipuolinen toiminta, josta tosin saa paljon irti varsin simppeleilläkin metodeilla.


7. Van Helsing - Remnant: From the Ashes

Itse olen aina pitänyt elokuvasta ja se olisikin omiaan synkäksi fantasiatoimintaseikkailuksi suurella määrällä erilaisia varusteita, minkä vuoksi Remnant nousee mieleen. Joskin lähitaisteluun pitäisi saada enemmän monipuolisuutta, Bloodborne tyyliin. Itse tosin en korottaisi tätä Soulslike vaikeaksi ja en suoraan sitoisi täysin elokuvaankaan, vaan mahdollistaisin hahmon isomman tutkimisen useiden erilaisten hirviöiden muodossa. Lisäksi liikkumiseen pitäisi saada enemmän nopeutta ja ketteryyttä lisävarusteilla.


6. Spawn - Devil May Cry

Spawnin tapauksessa tarvitaan mahdollisuuksia taisteluun lähietäisyydeltä ties millaisilla aseilla aina ketjuista tapparaan, mutta myös kaikki mahdolliset tuliaseet ovat tärkeässä osassa. Tämän vuoksi ensimmäisenä tulee mieleen nimenomaan pelisarja joka parhaiten yhdistää miekat ja pyssyt. Devil May Cryn tyyli ei sekään ole kaukana siitä, mihin Spawnin kanssa pyritään. Paljon tapettavaa ja paljon aseita sekä taivaasta että helvetistä. Niin ja pakettiin kuuluu myös valtava määrä toinen toistaan pahempia pomovihollisia.


5. Hopeanuoli - Spyro

Tämä on omalla kohdalla yksi näitä ikuisia toiveajattelupelejä. Ginga sarjasta on magnaa vaikka kuinka ja pari animesarjaakin, mutta ei pelin peliä, eikä tässä vaiheessa varmaaan enää tulekaan. Siis pelkästään alkuperäinen Ginga Nagaberoshi Gin tarinajatkumo susisaagaan asti riittäisi oikein hyvin pelikokonaisuudeksi, tälläisellä Spyromaisella toteutuksella. Suhteellisen simppeliä tasohyppelyä ja nopeatempoista toimintaa erikoisominaisuuksialla/hyökkäyksillä, kuten sarjaan kuuluu.


4. Sly Cooper - InFamous

Yksi asia kolmessa ensimmäisessä Sly pelissä, jota todella olisin itse kaivannut enemmän, on se laajuus. InFamous on vain yksi sarja joka on kiinni tässä ideassa, jossa vapaassa maailmassa kiipeillään vapaasti. Kun tämä kaikki laitettaisiin Sly pelien mekaniikkoilla uuteen uskoon, ei nyt ehkä AC Valhalla laajaan mittakaavaan, vaan hallittuun, useasta kartasta koostuvaan mittakaavaan, niin saataisiin lähemmäs juurikin sellainen peli, jollaisen olisin itse todella halunnut silloin kun Sucker Punch vielä teki laadukkaita Sly pelejä. Puhumattakaan että isommassa skaalassa monet minipelit pääsisivät vielä paremmin oikeuksiinsa.


3. Aragorn - The Last of Us

Ideana korostaa aikaa ennen kuin päätrilogia alkaa. Samooja ja villi erämaa, satunnaisia tehtäviä, toimintaa mutta myös hiljaisia pätkiä, puhumattakaan keskusteluista muiden tuttujen hahmojen kanssa, joista myös voisi oppia vähän lisää. Toiminnalla on tietenkin todella iso rooli tässä kaikessa ja sanomattakin selvää on, että kyseessä on miekkataistelu ja siksi sitä tulisi todellakin parannella. Mutta se yleinen jaksotus, tavaroiden etsiminen ja kerääminen toiminnan lisäksi ovat hyvin tärkeitä. Tietysti itse haluaisin korostaa jonkinlaista keskustelua mahdollisilla monivalintavastauksilla mutta se yleinen rytmi on tässä pelissä aika osuva.


2. Darth Maul - Middle-Earth: Shadow sarja

Voisi myös sanoa että Batman: Arkham sarjan tyylillä tehty, itse lähinnä haluan mukaan tämän taistelusysteemin. Taistelu on tosin vain yksi osa, vaikkakin se tärkein osa. Se yleinen tunnelma ja ote kokonaisuudessa on myös merkittävässä roolissa ja Darth Maulin tapauksessa on paljon tärkeämpää mahdollistaa vähän korkeampi ikäraja kuin Fallen Orderissa. Valomiekan pitää tehdä oikeaa vahinkoa. Tosin se tyyli pitää korostua myös muuallakin, sillä Darth Maul on muutakin kuin pelkkä miekkamies.


1. Spyro - Final Fantasy

Pääasiassa tälläinen klassinen vuoropohjainen toimintamuoto. Se tuntuu toimivan melkein minkä aiheen kanssa tahansa, mutta tämä on yksi niitä jossa sen todellakin haluaisi nähdä, vaikka se muuttaisikin aivan kaiken hyvin erilaiseksi kokonaisuudeksi. Se olisi kuitenkin omasta mielestäni enemmän kuin hauska tapaus kokea. Sitä ei siis tule koskaan tapahtumaan, mutta tämä olisi juurikin sellainen tapaus, joka olisi ollut varmaan maailman paras peli silloin kun itse olin teini-ikäinen ja nämä olivat parhaita pelisarjoja.