Skywalker%20Saga.jpg?1655637579

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...

 

LEGO aiheiset pelit alkoivat Star Wars peleillä ja ovat sen jälkeet levinneet vaikka minne. Skywalker saaga on tavallaan paluu menneeseen, mutta täysin uudenlaisella ja modernilla otteella. Kyseessä ei ole kokoelma kaikista LEGO Star Wars peleistä, vaan paketti on enemmänkin remake tyylinen tapaus, jossa kerrotaan kolmen trilogian tarinakokonaisuus.

 

 

 

 

LEGO Tähtisodat: Skywalker Saaga

PS2:n kaksi LEGO Star Wars peliä ovat jääneet muistiin todella loistavina tapauksiana. Ne pelasi läpi melko nopeasti, mutta avattavaa ja tehtävää oli silti varsin mukavasti ja tapa jolla LEGO tunnelma ja Star Wars tunnelma kohtasivat oli esimerkillisesti tehty. Ei siis ollut ihme että LEGO pelejä alkoi tulla vähän kaikkialta. Skywalker Sagan kanssa aluksi ajattelin että se oli kokoelma kaikista LEGO Star Wars peleistä, tuotuna PS4:lle, mutta kyseessä on enemmänkin remake jossa käydään läpi kaikkien yhdeksen numeroiden elokuvan tarinat, paikoin lavennetusti ja paikoin supistetusti.

Pelin aloitusruudusta täytyy tosin heti todeta, että hahmoasettelu vaikuttaa aika oudolta, lähinnä siinä mielessä, että siinä korostetaan tavallaan fan fic trilogiaa. Pelin kannessa taas oikea hahmo on korostettuna.

 

Pimeän Uhasta Uuteen Toivoon ja Skywalkerin Nousuun

Pelissä käydään läpi kaikkien kolmen trilogian tarinat ja pelaaja voi vapaasti valita että missä järjestyksessä. Trilogiat pitää aloittaa ensimmäisestä osasta, mutta pelaaja voi vapaasti valita että aloittaako alkuperäisestä trilogiasta, esiosatrilogiasta vai jatko-osatrilogiasta. Pelattavuus ei muutu merkittävästi pelistä toiseen vaikka tiettyjä lisäyksiä/muutoksia tuleekin. Pääasiassa kantavat ajatukset pysyvät mutta ainakin omassa pelijärjestyksessä panin merkille että jos jaksot pelaa kronologisessa järjestyksessä, niin kyllä IX on selvästi haastavampi loppupuolen taistelun suhteen, mitä I on. Eniten tämä näkyy vihollisten elinvoimapalkissa, mutta koska on täysin mahdollista kehittää omaa hahmoaan merkittävästi paremmaksi, on myös mahdollista että jos pelit pelaa läpi eri järjestyksessä, niin haaste muuttuu sen mukaan. Sen lisäksi on vielä vapaatila, jossa pelaaja voi pelata aiemmin avaamiaan alueita ja tehdä sivutehtäviä joita ei välttämättä aiemmin huomannut, tai viitsinyt tehdä. Tällöin ei ole tarinatilan rajoja, vaan enemmän vapautta. Tällöin voi pelata millä tahansa hahmolla jonka on avannut, kuten Darth Maulilla, kenraali Grievousilla tai muilla hahmoilla, joita ei saa vain pelaamalla peliä, kuten Darth Vader, R2D2 tai Chewbacca.

Tyylillisesti peli on erittäin selvää LEGO tasoa. Kaikista elokuvista tehdään merkittävästi huumoripainotteisempia mitä ne oikeasti ovat ja heti voidaan todeta että tarinallisesti kaikesta saa paljon enemmn irti, jos elokuvat ovat tuttuja. Jos elokuvat eivät ole tuttuja, niin isosta kokonaisuudesta ei saa välttämättä kunnolla kiinni, koska todella monet kohtaukset ovat erittäin nopeasti tehtyjä, jää usein monia tarinakuvioita kokonaan pois ja tietyt tilanteet eivät aukea samalla tavalla, kuin silloin, kun sen näkee elokuvassa, jossa kaikkeen käytetään enemmän aikaa. Se mikä pelissä erityisesti iskee on se, miten upeasti huumoria käytetään tarinankerronnassa. Monista pätkistä vedetään vitsiä LEGOmaisilla vivahteilla, ja ne toimivat erittäin hyvin. Mitään ei oikeastaan oteta todella vakavasti eikä kukaan hahmoista ole niin vakavasti otetta, mitä he mahdollisesti ovat elokuvissa. Tietyissä pätkissä tämä on vedetty aivan liian pitkälle, sillä omasta mielestäni Darth Maulin loppuhuipennuksessa kaikki on vedetty lopulta pelkäksi vitsiksi. Mutta valtaosan ajasta leikkimielinen kikkailu toimii enemmän kuin hyvin ja korostaa sitä tyyliä mitä nämä pelit ovat tarjonneet alusta asti. Tosin, tällä kertaa kaikki on ääninäyteltyä, joten tarinasta saa paljon helpommin selvää, etenkin jos elokuvat eivät ole erityisen tuttuja. Siltikin, on enemmän kuin suositeltavaa että elokuvat olisi tullut katsottua. Mutta olisi varmasti kiinnostavaa kokea tarina tällä tavalla kerrottuna ja sen jälkeen nähdä elokuvat.

Tarinallisesti koko saaga käydään läpi erittäin uskollisesti, tietyillä muutoksilla, jotka pääasiassa tarkoittavat sitä, että monia kohtauksia on merkittävästi lyhennetty. Jotkut kohtaukset voi kävellä läpi erittäin nopeasti, kun taas joitakin pätkiä on sitten venytetty varsinaiseksi tasoksi asti. Joskus tämä on täysin järkevästi toteutettu, mutta toisinaan taas tuntuu että joitakin kohtauksia on venytetty täysin tarpeettomasti kun taas joitakin osuuksia joista olisi voitu tehdä kokonaisia tasoja, ei ole käytetty juuri ollenkaan. Tälläinen hyvin vaihteleva toteutus on tavallaan todella häiritsevää sillä se antaa tietyistä osista kokonaisuutta erittäin huolimattomasti tai hätäisesti tehdyn vaikutelman. Esimerkiksi se miten pitkäksi kolmannen trilogian lopputaistelua on venytetty, tuntuu liioitellulta, kun taas se miten hätäiseltä toisen trilogian lopetus tuntuu, kertoo paljon siitä heittelehtivästä laatutasosta. Jotkut kohtaukset muutenkin menevät ohi todella nopeasti, ehkä vähän liiankin hoputetusti kun taas joskus, liiankin venytetty. Tavallaan tämä tuo todella selvästi mieleen Kingdom Hearts sarjan jossa monet Disney tarinat on toteutettu erittäin hätäisesti. Selvästi näkee että tietysti pätkästä olisi voitu tehdä kokonainen taso, mutta ei ole vain viitsitty.

 

Tutkittavaa ja tehtävää kyllästymiseen asti

Vaikka pelissä monia osuuksia onkin merkittävästi karsittu, eli ei ole tehty tasoa tietysti osuudesta, vaikka selvästi olisi voitu, niin se ei tarkoita, etteikö pelissä olisi tekemistä vaikka kuinka paljon, sillä tämän pelin kanssa tekemistä on kymmeniksi ja taas kymmeniksi tunneiksi. Pelissä on valtava määrä kerättävää, valtava määrä sivutehtäviä ja sitä kautta tuhottomasti avattavaa, johon joutuu käyttämään miljoonia kolikoita. Kolikoiden kerääminen onkin yksi niitä asioita, jossa peli tuntuu todella LEGOlta. Kolikoita saa miltein kaikesta mahdollisesti sillä hajoittamalla paikkoja, saa kolikoita, nujertamalla vihollisia, saa kolikoita ja sitä rataa. Kolikoilla voi avata uusia pelattavia hahmoja, kun pelaaa vapaapeliä. Tietyissä kentissä kolikot ovat myös mittari sille, millaisen arvosanan kentästä saa. Korkeimpana arvosanana True Jedi, johon pitää kerätä valtava määrä kolikoita. Jotkut kentät ovat merkittävästi helpompia kuin toiset. Esimerkiksi monet lentokentät ovat merkittävästi helpompia kuin jalan mentävät kentät. Se erottaakin LEGO Star Warsin monista muista Star Wars peleistä, sillä näissä peleissä lentotehtävät ovat helpompia ja samalla aikaa, merkittävästi mielekkäämpiä pelata. Valtavat kolikkomäärät ovat ehkä osasyy tähän, mutta eivät ainoa syy.

Kolikoita arvokkaampia palkintoja ovat jalokivipalikat joilla kehitetään hahmon ominaisuuksia ja joita saa keräämällä tarpeeksi kolikoita tietyissä kentissä, löytämällä niitä avoimista kentistä tai suorittamalla erilaisia sivutehtäviä. Näitä jalokiviä on todella paljon, reippaasti yli 1000, mutta myös avattavia ominaisuuksia on valtavat määrät. Osa on täysin tietyille hahmoille tarkoitettuja, kun taas osa on kaikkia hahmoja koskevia. Tiettyjen ominaisuuksien kehittäminen tekee pelaamisesta merkittävästi helpompaa tarjoamalla enemmän elinvoimaa tai enemmän tehokkuutta hyökkäyksiin. Toiset ominaisuudet taas nopeuttavat farmaamista, sillä kolikkomagneetti kerää kolikoita ja keräilyesinetutka paikallistaa kerättäviä esineitä. Kentät ovat pääasiassa varsin simppeleitä, hyvin selvällä johdatuksella, joten niissä ei ole eksymisen vaaraa, mutta jos haluaa kehittää hahmoa siinä samalla, voi usein olla suotavaa hieman tutkia paikkoja tai tehdä sivutehtäviä. Riippuen tietysti että miten paljon hahmoa/hahmoja haluaa kehittää matkan edetessä. Peli ei haastellisesti aiheuta mitään isoja ongelmia, sillä osuuksia voi yrittää loputtomiin ilman isompia rangaistuksia, mikä varmistaa että kokemattomatkin pelaajat pystyvät kyllä etenemään.

 

LEGO peli alusta loppuun asti

Vaihtelua pelissä ei ole erityisen paljoa, ainakaan silloin kun tähtää vain tarinan läpikäymiseen, eikä niinkään sivutehtävien tekemiseen, jotka tarjovat hieman vaihtelua. Tietyt sivutehtävät tietysti toistavat samoja ideoita kuin monet aiemmat, mutta erilaisissa ympäritöissä ja paikoin merkittävästi haastavammalla tavalla. Myös päätarinan aikana joutuu usein käyttämään tiettyä hahmoa tietyn pulman ratkaisuun ja siloin on luvassa tietty minipeli, joista osaa saa pelata todella paljon. Joskus pitää R2:lla tai BB8:lla käyttää laitetta ja toisinaan pitää jedivoimilla siirrellä esineitä. Erilaisten laitteiden rakentaminen on myös yksi mekaniikka, mutta tuntuu että sitä käytetään merkittävästi vähemmän, kuin alkuperäisissä LEGO peleissä. Siksi ajoittain huomaakin, että pitää hajoittaa kaikki mahdollinen ympäriltä, jotta saa tiettyyn pulmaan kaikki tarvittavat legopalikat, joista sitten rakentaa jotakin.

Koko pelin kanssa iso osa vaikutelmasta tulee siitä, miten peliä pelaa. Jos puskee tarinaa tekemättä sivutehtäviä, huomaa että tiettyjä minipelejä toistetaan melko usein, yleensä silloin, kun pitää edetä kampanjassa. Myös tietty rakenne toistuu usein, mikä tosin kertoo enemmänkin siitä, miten monet elokuvat ovat rakentuneet. Yleensä kaikki alkaa kävelyosuudella, jossa samalla kerrotaan tarinasta jotakin ja kaikki johtaa toimintaosuuksiin, jotka ovat sitten suoraviivaisempaa etenemistä, mahdollisesti lisähaasteilla. Jotkut kentät ovat avoimempia kokonaisuuksia jossa kätkettyjä esineitä ja sivutehtäviä ynnä muuta, joissa on palkinoina tuttuja hahmoja ja aluksia avattavaksi vapaapelitilaan.

Skywalker saaga on monella tavalla aika hyvä katsaus siihen yleiseen tasoon, joka elokuvissa on läsnä. Omalla kohdalla jatko-osa trilogia on ylivoimaisesti se heikoin kokonaisuus ja tuntuu vain uusivan kaiken mitä aiemmin on tehty. Pelillisessä mielessä eräs todella selvä asia on se, miten paljon siinä uudelleenkäytetään pomovihollisista. Kylo Reniä vastaan taistellaan uudestaan ja uudestaan osasta toiseen, kun aiemmissa peleissä vastassa oli monenlaisia vihollisia, joista osa ei elokuvissa saanut yhtään näin paljoa tilaa. Yhteenotto Boba Fettiä vastaan on merkittävästi laajempia ja luvassa on myös pomotaistelu myös Jabba the Huttia vastaan, joka on erinomainen ajatus ja todellinen peliliike. Muutenkin iso osa kolmannesta trilogiasta, jota itse yleensä kutsu "fan fic trilogiaksi", on laadullisesti merkittävästi huonompaa mitä kaksi aiempaa, mutta pelissä se on toteutettu pitkälti samalla tasolla.

Isona kokonaisuutena Skywalker Saga on kattava pelikokemus jossa sisältöä riittää mahdollisesti 100 pelitunniksi. Laadullisesti taso hieman heittelehtii ja monesti huomaa, että tästä asetelmasta olisi saanut paljon enemmänkin pelattavaa irti jos kaikista mahdollisista kohtauksista olisi tehty kenttä, joista olisi voitu tehdä kenttä. Siinä mielessä huomaa että pelin kanssa ei olla käytetty kaikkea potentiaalia, mutta siitäkin huolimatta kyseessä on erinomainen kokonaisuus niille jotka tykkäävät LEGO peleistä ja Star Wars peleistä. Niin ja jos Star Wars LEGOt olivat joskus kova juttu omalla kohdalla, saa tästä oitis merkittävästi enemmän irti.




Yhteenveto

Skywalker saaga on todella kattava pelikokonaisuus jossa riittää pelaamista useiksi kymmeniksi tunneiksi. Jos haluaa avata aivan kaiken, voidaan lähestyä helposti vaikka 100 pelituntia. Vapaaehtoista tekemistä on valtavat määrät, löydettävää, tutkittavaa ja tehtävää on yhdeksen jakson verran joista jokaisessa paljon liikkuvia osia. Tyyliltään ja tunnelmaltaan kaikki on todellista LEGO settiä rennosta huumorista ja veikeästä ulkoasusta alkaen. Toimintaa riittää ja elokuvien tarinat kerrotaan omanlaisilla vivahteilla. Vapauksia otetaan siellä täällä mutta avainasiat ovat mukana. Pelattavaa on ehkä liiankin kanssa ja monesti tietyt tilanteet alkavat todella toistaa itseään. Laadullisesti iso kokonaisuus on hyvällä tasolla, vaikka tietyt osat ovatkin toisia parempia.

Tiivistetusti voidaan sanoa että jos LEGO pelit ja Star Wars aiheiset pelit nappaavat, niin tässä on paljon pelattavaa, hienolla toteutuksella ja arvosanaan voi mahdollisesti laittaa yhden kokonaisen pisteen lisää.

 

+ LEGO asetelma

+ Star Wars asetelma

+ Paljon pelattavaa

+ Huumori

 

- Liiankin kanssa tekemistä

- Paikoin todella itseääntoistava

- Vaihteleva toteutuksen taso

 

Arvosana: 7,5

 

Erityinen