New Game + on nykyään yleisempää kuin aiemmin ja esiintyy useammassa muodossa kuin aiemmin. Perusidealtaan simppeli konsepti tarjoaa monesti mitä parhaimmat mahdollisuudet pelata peli uudestaan läpi, mutta mielekkäämmin. Toisinaan tilanne on hieman erilainen, mutta NG+ on siitäkin huolimatta usein pelkkää plussaa.

 

 

 

New Game + tarkoittaa mahdollisuutta pelata sama peli läpi uudestaan, mutta sillä varustuksella, jonka on pelin aikana saanut kerättyä. Tästä syystä NG+ on monesti merkittävästi helpompi prosessi kuin ensimmäinen peli kerta. Tämä on kuitenkin pelistä riippuvaista, sillä erittäin usein NG+ on tehty myös haastamaan pelaajan entistä kovemmin.

Itse pidän merkittävästi enemmän peleistä joissa NG+ on mahdollisuus todellakin tehdä selvää jälkeä kaikista haasteista, koska pelihahmo on merkittävästi vahvempi, kuin olisi tarkoitus ja aseistus myös. Monesti NG+ on myös mahdollisuus tehdä kaikki haasteet, joita ei ensimmäisellä kerralla ehtinyt tai pystynyt.

Selvennyksenä vielä täytyy sanoa että chapter select ei suoraan riitä tässä tapauksessa, jos pelissä ei ole mitään sellaista, mikä toisi sellaista NG+ fiilistä, vaan pelissä pitää olla jotakin, mikä tekee siitä jollakin tavalla NG+ tyylisen, vaikka se olisi kuinka kaukaa haettua. Pelit kuten Hades, jossa pelataan samaa kiertoa uudestaan ja uudestaan eivät suoranaisesti lopu, joten ne eivät kelpaa listaukseen.

Yksi per pelisarja, koska muuten menisi liian helpoksi ja tietyt pelisarjat oitis dominoisivat koko listauksen. Eivät ne, mitä monet nyt ajattelevat.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Dying Light 2

Yksi näitä tapauksia jota en ole itse kokeillut, koska lopetin pelin pelaamisen, ennen tämä ilmestymistä. Mutta jos alusta asti saa käyttöönsä loppupelin ominaisuudet, on toinen pelikerta huomattavasti parempi.

 

Borderlands 2

Vault Hunter mode. Ihan kiva lisä jos haluaa lisää pelattavaa ja mahdollisuuden hankkia vieläkin parempia aseita. Vaikeustaso tietysti nousee aika merkittävästi.

 

Shovel Knight

Tämä on yksi niitä pelejä joka käyttää juurikin näitä moderneja metodeja. Peli on merkittävästi vaikeampi NG+ tilassa, vaikka pelaajalla onkin käytössään kaikki aiemmin saadut päivitykset.

 




24. Star Wars Jedi: Fallen Order

Tämä oli sellainen asia, jota en itse alunperin isommin huomioinut, mutta jonka sitten myöhemmin panin merkille. Erinomainen tapa kokea peli uudestaan ja mahdollisesti kerätä esineet joita ei alunperin huomannut. Se mikä kuitenkin todella korostuu tässä ovat muutamat uudet esineet, joita saa käyttöönsä jos haluaa leikitellä pimeällä puolelle, kosmeettisesti. Peli itsessään ei isommin muutu ja jedivoimat pitää kerätä uudestaan, mikä on kyllä iso miinus. Mutta loppuviimeksi tämä on oikein hyvä "New Journey Plus".


23. Horizon Zero Dawn

Varsin perinteinen NG+ kun kyseessä laaja avoimenmaailman kokonaisuus. Lähemmäs kaiken joutuu tekemään uudestaan vaikka varustuksen ja päivitykset pelissä saakin pitää. 


22. Dark Souls 3

Varsin hyvillä tavoilla kehittynyt sitten soulslike alun. Pelaaja pitää kaiken keräämänsä ja päivittämänsä, mutta kaikki muu tehdään alusta asti ja viholliset ovat vahvempia, mutta paremmat varusteet ja korkeammat ominaisuudet kyllä tasoittavat pelikenttää. Se mikä tekee tästä astetta erilaisemman on siinä, että uudet saatavilla olevat esineet ovat parempia, joskin ne ovat eri paikoissa.


21. Dishonored 2

Tämä on itseasiassa sellainen joka on tullut peliin myöhemmin, mutta joka on silti hyvä lisäys. Pelin voi pelata uudelleen, mutta parhaimmilla ominaisuuksilla ja kaksi pelihahmoa voivat käyttää toistensa ominaisuuksia, joka tosin ei ole omasta mielestäni se paras lisäys. Joka tapauksessa tämä on juurikin sellainen ominaisuus mitä olisi ensimmäiseen peliin kaivannut ja harmillisinta on että tämä ei ollut mukana alusta asti. Hyvä tapa kokea peli uudestaan, mutta suuremmalla määrällä temppuja.


20. Metal Gear Solid 4: Guns of Patriots

Tässä sarjassa muistan hyvin että MGS3:ssa oli mahdollisuus pelata peli uudestaan, loppupelin varusteilla, tai ainakin Patriot aseella, jonka saa viimeisestä pomotaistelusta. Mutta MGS4 on se, jossa muistan paremmin tämän NG+ tyylisen asetelman ja joka merkittävästi enemmän tuntuu sellaiselta peliltä, jossa tälle on käyttöä erilaisten aseiden, koodinimien sun muiden kanssa. MGS3 oli kyllä hauskaa uudella kerralla, mutta MGS4 tuntuu ottavan ideasta enemmän irti.


19. Marvel's Spider-Man

Varsin tavanomainen uusi pelikerta. Pelaaja saa pitää kaikki varusteet ja päivitykset. Kaikki aktiviteetit ja kerätyt esineet tosin nollaantuvat joten tiettyjä selviä rajoitteita pelissä on, mutta tämä on juurikin sellainen hyvä tapa kokea peli uudestaan ilman mitään keräilyä tai päivittelyä, koska pelihahmo on alusta asti pitkälti täysissä voimissaan.


18. Ghost of Tsushima

Peli jonka todellakin pelaa mielellään uudelleen, ideana kerätä kaikki mahdollinen. Koska peli säilyttää kaiken jo kerätyn ja pelihahmo pitää kaikki päivitykset sun muut, alkaa seuraava pelikerta merkittävästi nopeammmin kun aseistusta ei tarvitse alkaa päivitellä ja asusteetkin ovat huipputasoa. Vaikeustaso nousee, mutta sen voi palauttaa takaisin entiselleen jos ei kaipaa isommin haastetta. Tekemistä pelissä kyllä riittää joten niitä voi pyrkiä tekemään ensimmäisellä, tai toisella pelikerralla.


17. Demon's Souls

Soulslike genren aloittaja jossa NG+ etenee varsin pitkälle. Tämä on se peli ei ole ensimmäinen joka on käyttänyt NG+ tilaa, ei lähellekään, eikä ole välttämättä ollut myöskään se, joka on tehnyt niistä suosittuja. Mutta tässä soulsasetelmassa tämä on joka tapauksessa se, joka on luonut perusteet From Softwaren tekeleille ja niiden seuraajlle.


16. Jak 3

Pelin termein 'Hero Mode' jossa pelin voi pelata uudestaan kaikilla saaduilla aseilla ja tarvikkeilla, mutta vaikeustaso nousee. Itse muistan että pelistä kuitenkin merkittävästi paremmin sen, että tästä saa todellisen New Game plussan, kun käyttää pelissä saatuja pelinmuokkauksia, joiden avulla peliin saa entistä kovemman etulyöntiaseman, kuten vaikka... loputtomat ammukset, joilloin voi alusta asti leikkiä kaikilla pelin parhaimmilla aseilla ja vastata siihen haasteeseen jota viholliset tarjoavat.


15. Witcher 3: Wild Hunt

Ainoa asia, mitä pidän tämän kanssa eräänlaisena heikkoutena, on se, että NG+ korottaa suht tuntuvasti pelin vaikeustasoa, sen sijaan että antaisi käydä pelin läpi uudestaan ilman mitään korotuksia tai vastaavia. New Game Plus on joka tapauksessa erinomainen tapa kokea seikkailu uudestaan siten, kun kaikki Game of the Year päivitykset ovat alusta asti mukana. Silloin kun itse alunperin pelasin tämän, peli ei ollut ns. Kokonainen. NG+ on hyvä tapa kokea peli silloin, kun siinä on alusta asti kaikki. Tosin, eipä tullut kaikkia kysymysmerkkejä tutkittua enää toista kertaa, sillä se oli ensimmäisellä kerralla sen verran valtava prosessi. Tämä peli nimittäin säilyttää kaikki varusteet joita matka-arkussa on, mutta lähemmäs kaikki muu pitää kerätä uudestaan, mikä nostaa kynnystä aloittaa plussakierrosta.


14. Nier: Automata

Peli joka tavallaan koettelee rajoja mitä tulee perinteiseen NG+ malliin. Tämän pelin uudelleenpelaaminen on hieman erilaista, sillä uusilla pelikerroilla peli muuttuu ja uusia lopetusmahdollisuuksia avautuu. Pelihahmoja tulee lisää ja muutenkin peli muuttuu aivan uudeksi kokonaisuudeksi kun sen on pelannut läpi kaikilla kolmella pelihahmolla. Tämän jälkeen se todellinen NG+ leikki alkaa. Nier: Automatta ottaa enemmän kuin paljon irti tästä ideasta ja kehittää siitä todella hienosti eteenpäin.


13. The Last of Us

Peli joka on pakko pelata kahdesti, jos haluaa kehittää kaiken mitä kehitettävissä on. Toinen pelikerta on myös hyvä mahdollisuus etsiä tavaraa mitä ensimmäisellä kerralla ei välttämättä löytänyt ja koska aseet ja ominaisuudet ovat nyt kehittyneemmät, on pelaamienn merkittävästi helpompaa. Koska pelissä on vaikeustasosysteemi, ei uusi kierros itsessään tee pelistä juuri vaikeampaa ja siksi kokemus ei varsinaisesti heikkenä mihinkään vaan pysyy pitkälti samana, eli laadukkaana.


12. Ninja Gaiden Sigma 2

Kappalevalinta on mahdollinen, mutta se mikä todella tekee tästä selvän NG+ tapauksen, on se varusteiden taso. Aluksi pelissä on varsin vaatimaton määrä aseita kun taas lopuksi niitä on valtavasti ja niitä saa loppuakohden korkeammalle tasolle. Tämä on omiaan tekemään pelistä merkittävästi helpomman uusilla pelikerroilla ja kokemuksesta voin kertoa, että kyllä se peli kannattaa aina aloittaa alusta, jos on pitänyt taukoa, että ehtii oppia uudestaan kaikki pelin jipot ja jujut, ennenkuin peli alkaa oikeasti.


11. Darksiders II

Tämä on jäänyt Darksiders pelien parissa todella hyvin mieleen, koska keräiltävien esineiden määrä on aivan överi tämän pelin kanssa. Siitä syystä loppupelin aseilla ja tarvikkeilla voi aloittaa uuden kierroksen siten, että alusta asti pyrkii löytämään kaiken, sen sijaan että alkaisi lopuksi sitten perkaamaan alueita uudestaan mitä sekalaisimmalla tavalla. Peli itsessään jättää kyllä toivomisenvaraa, mutta NG+ on mitä parhain tapa uppoutua peliin alusta asti uudestaan ilman että joutuu kohtaamaan isompia haasteita uudestaan ja voi keskittyä keräilymaratooniin sun muuhun.


10. Uncharted 4: Thief's End

Tämä on ehkä kyseenalaisin valinta koko listalla, sillä pelissä ei suoranaisesti ole New Game Plussaa termillisesti ja ideallisestikin se on hyvin lievää. Pelin voi aloittaa uudelleen ja mahdollista on säilyttää kaikki kerätyt aarteet ja statsit. Tämä ei suoraan riitä, mutta koska pelissä on varsin hyvä määrä pelin muokkauksia, saa näillä hyvin lisää sisältöä ja tyyliä peliin. Tämä on parin muun valinnan kanssa tässä aihepiirissä todella kyseenlainen valinta, mutta Thief's End on enemmänkin sellainen tapaus jossa NG+ ei ole suoraan pelissä, mutta pelaaja voi tehdä sellaisen.


9. Remnant: From the Ashes

Tämä on suhteellisen tavanomainen soulslike tapaus, mutta erona on se, että vaikeus määräytyy enemmänkin varusteiden tason mukaan. Mikäli varusteet ovat korkeinta tasoa, niin viholliset ovat kestävämpiä ja vahvempia ja sitä kautta peli on tavallaan haastavampi. Kokonaisuutena pelin haastetaso ei nyt niin merkittävästi nouse ja kyllä uuden kampanjan aloittaminen on tämän pelin kanssa enemmän nautinto, sillä se on mahdollisuus kokeilla eri aseita ja kehittää varusteita entistä korkeammalle, mikäli onnistuu siinä samalla löytämään mitä harvinaisinta materiaalia, jota ei voi saada muutoin, kuin pelaamattomista maailmoista ja silloinkin vain yhden kappaleen.


8. Devil May Cry 3: Dante's Awakening

Tämä on rajoja koetteleva tapaus, sillä peliä voi pelata kappalevalinnalla, mutta vain silloin, jos kyseisen kappaleen on suorittanut valitulla vaikeusasteella aiemmin. Tämä ei välttämättä vaikuta millään tavalla sellaiselta NG+ mekaniikan sisään mahtuvalta tapaukselta mutta se mikä kuitenkin tekee tästä juurikin tarpeeksi NG+ tyylisen on se, että pelin kaikki varusteet ja kehitys säilyvät ja tekevät uudelleenpelaamisesta merkittävästi helpompaa seuraavalla kerralla. Koska pelissä on erilaisia vaikeustasoja, tarjoaa peli myös mahdollisuuden korottaa haastetta ja tällöin pitää joka tapauksessa aloittaa alusta asti, jolloin NG+ tyylisyys tulee selvästi esiin. Ehdottomasti sieltä parhaasta päästä, vaikkakaan ei sillä "puhtaimmalla" tavalla.


7. Mass Effect 3

Se minkä todella hyvin muistan tästä, sekä ME2:sta, on se aseiden tasollinen korottaminen, missä pelin pelaaminen uudestaan ja uudestaan tulee apuun. ME3 on ehkä helpompi peli pelata uudelleen ja uudelleen ja siinä samalla voi käydä läpi erilaisia mahdollisuuksia tarinalllisesti, päätösten kautta. Tietysti ne tietyt alkuasetelmat pysyvät samoina, mutta pelissä voi nähdä todella paljon erilaisia vaihtoehtoja uusilla pelikerroilla ja se on kaikki helpompaa tehokkaammilla aseilla. Varsinkin jos kyseessä on Legendary edition kaikkine lisäsisältöineen.


6. Ratchet & Clank: Rift Apart

Ratchet & Clank sarjasta löytyy vaikka kuinka monta peliä joissa tämä NG+ mentaliteetti on tuotu erinomaisesti esiin. Ratchet & Clank 3 ja Crack in Time tulevat nopeasti mieleen parhaina esimerkkeinä, mutta Rift Apart on omasta mielestäni se paras. Alusta asti käytössä ovat kaikki loppupelin aseet ja tarvikkeet mikä helpottaa jos haluaa alkaa etsimään keräiltävää tavaraa vasta tarinan jälkeen. Mutta se mikä todella nostaa tämän uudelle tasolle, on suurempi määrä pultteja, joilla nostaa aseita omega tasolle ja tehdä niistä entistä tuhovoimaisempia.


5. Code Vein

Kuten monet muutkin soulsliket, Code Vein mahdollistaa myös uuden kierroksen aloittamisen vaikka kuinka monta kertaa jo olemassa olevilla varusteilla. Tarinalliset esineet pitää tietysti hankkia uudestaan, mutta merkittävästi helpompaa pelaaminen on. Erityisen suuren plussan peli saa siitä että vaikeustason korottaminen on vaihtoehto eikä pakote. Pelin haastetta voi nostaa, tai pitää ennallaan, mikä oitis nostaa Code Veinin NG+ moodin kaikkien muiden soulslike pelien yläpuolelle. Puhumattakaan että tämä on erinomainen mahdollisuus kokeilla erilaisia taistelutyylejä ja koodeja.


4. Super Mario Bros.

Alkuperäinen NESin SMB on siinä mielessä kiinnostava tapaus että siinäkin on tavallaan NG+, vaikka sitä ei oikeastaan sellaisena välttämättä ajattelekaan. Peli on aivan samanlainen uudemmalla kerralla, mutta goombat vaihtuvat kovakuorellisiin vihollisiin, mikä paikkapaikoin lisää haastetta suht tuntuvasti. Tämä ei ole erityisen selvä NG+, koska pelaaminen ei merkittävästi muutu, mutta kyllä tätä on syytä korostaa mahdollisena ensimmäisenä prototyyppinä tälle moodille.


3. Dragon's Dogma

Yksi näitä pelejä joka uudella syklillä nollaa aivan kaiken, paitsi pelaajan tason, varusteet ja pawnin tason ja varusteet. Kaikki tehtävät pitää aloittaa alusta, kaikki tapahtumat nollaantuvat ja sitä rataa. Erittäin selvä NG+ siis, vaikka ei sillä nimellä suoraan menekään, tai en ainakaan muista että menisi. Tämä on kuitenkin juurikin sellainen peli joka erinomaisesti näyttää sen, mistä uudessa peli plussassa on oikeasti kyse ja milloin se on ehdottomasti parhaimmillaan. Peli on merkittävästi helpompi seuraavalla kerralla, koska pelaajalla voi olla heti alusta asti käytössään erittäin kehittyneitä varusteita ja monet perusviholliset ovat todella helppoja. Tämä on hyvä mahdollisuus kehittää aselajeja lisää, yrittää tropheja, sekä kokea lopetus, joka saattaa tällä kertaa yllättää uudelleen.


2. Batman: Arkham City

Batman: Arkham Knight on toinen jota tälle sijalle itse mietin, mutta päädyn tässä tapauksessa valitsemaan Cityn, lähinnä siksi, että sen avoinpelimaailma ei ole niin täyteenahdettu kaikella itseääntoistavalla täytteellä, vaikka tiettyä täytettä onkin. Tämä uusi peli plussa on aivan sama peli uudestaan, ei niinkään korotetulla vaikeustasolla tai millään muullakaan, mutta uutena juttuna on se, että counter indikaattoreita ei enää ole, mikä on tavallaan haasteen korotus, mutta ei erityisen suuri, vaan yllättävän hyvä tapa. Kaikki mikä on keratty, on edelleen kerätty ja kaikki päivitykset ovat oitis saatavilla. Juurikin tämä päivitysten alusta asti saatavuus helpottaa keräiltävien tarvikkeiden metsästämistä heti alusta asti, jolloin plussakierros on houkutteleva ajatus.


1. Resident Evil 4

Resident Evil sarja on omien kokemuksien mukaan se paras, mitä tulee new game plus mentaliteettiin, vaikka se ei suoraan tällä nimellä menekään. Resident Evil 4 on yksi ensimmäisiä pelejä josta selvästi muistan uudelleenpeluun olemassaolevilla tarvikkeilla ja se jos mikä oli hauskaa. Tässä pelissä termi oli 'New Round' mutta ajatus oli juurikin sitä sorttia mitä se on monissa muissakin peleissä ollut. Pelin vaikeustaso ei nouse, vaan pysyy määriteltynä, mutta varustus on helposti sitä luokkaa että seuraava pelikerta on merkittävästi helpompi. Erityisen hyvin tämä toimii, koska mahdollisuutena on kokeilla erilaisia aseita, elinvoima on mahdollisesti jo maksimissa, laukkukoko on suurin ja parannustarvikkeitakin saattaa olla jo suuri määrä varastossa. Tätä seuranneet pelit tekivät NG+:n myös erinomaisesti.