Lopputaistelut voivat olla erittäin haastavia saada oikein, sillä kaikki niitä ennen tulleet taistelu määrittävät helposti sen yleisen tason. Lopputaisteluissa voi tosin myös rikkoa kaavaakin aika tehokkaasti, sillä varsin erikoisiakin loppunäytöksiä on tullut vastaan ja vähän samalla tavalla kuin tavallisten pomotaisteluidenkin kanssa, myös lopputaisteluiden kanssa ei ole mitään selviä sääntöjä.

 

 

 

Muutama sääntö on kuitenkin hyvä huomioida:

- Viimeisen taistelu voi koostua useasta osasta, ne lasketaan yhdeksi. Varsinkin Final Fantasy ja Kingdom Hearts useimmiten pitävät sisällään pomotaistelun jossa on monta eri vaihetta.

- Viimeisen taistelun jälkeen voi olla vielä pelattavaa päätarinassa, mutta ei selviä pomovihollisia. Pelissä voi olla osioita joissa pitää tehdä jotakin muuta ja jossa voi olla myös vihollisia.

- Viimeinen taistelu ei ole aina armotonta taistelua jossa vain pyritään saamaan vihollisen HP alas. Nykyään on tullut enemmän ja enemmän erilaisia viimeisiä taisteluita.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Albert Wesker - Resident Evil 5: Lost in Nightmare DLC

Vaikka tämä taistelu onkin tietyllä tavalla turhauttavan haastava, niin tyylillisesti ja ideallisesti se on hyvin pitkälti juurikin sitä, mitä tämän taistelun pitääkin olla, koska Wesker on parempi ja taitavampi taistelija.

 

Pedro - My Friend Pedro

Todella yliampuva ja näyttävä viimeinen yhteenotto jo valmiiksi näyttävässä kokonaisuudessa. Samalla aikaa paljastuu se, millainen Pedro todella on.

 

Godslayer - Pathless

Tyylikkyydessään erittäin upea taistelu ja hahmoon, sekä yleiseen tarinaan ja tunnelmaan todella hienosti sopiva. Mekaniikoiltaan myös oikein hyvin tehty.

 

Emperor Nefarious - Ratchet & Clank: Rift Apart

Koko taistelu jakautuu useaan vaiheeseen joista osassa pelataan Ratchetilla ja osassa Rivetillä mikä tekee tästä erittäin hyvin rytmitetyn kokonaisuuden.

 

Viego - Ruined King: League of Legends Story

Vuoropohjainen taistelu jossa on pitkälti sitä samaa fiilistä mitä monissa parhaissa Final Fantasy taisteluissa on ollut. Haastava taistelu erittäin hyvillä tyyliratkaisuilla ja erinomaisella pääroistolla.

 

Super Shredder - Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time

Silppuriversiosta se josta on kaksi versiota, tämä ja Hyperstone Heist versio. Kumpikin on sieltä helpommasta päästä mitä Silppureihin tulee, mutta samalla aikaa niistä on osattu tehdä todella mielekkäitä taisteluita.

 




24. Cyberlife/Garden/Programming- Detroit: Become Human

Tämä on todella venytetyllä idealla pomotaistelu, sillä kyseessä on paljon enemmän pako kuin taistelu. Connorin on päästä irti ohjelmoinnista mikä hänen mielessään/ohjelmoinnissaan ilmentyy zen puutarhana jossa hän on käynyt useat keskustelut. Sieltä hänen on nyt paettava nopeasti, ennenkuin hän jää ohjelmointinsa vangiksi. Ideallisesti tämä on erittäin hyvin tehty kokonaisuus, vaikka se ei mitään isompaa haastetta tarjoakaan, jos vain tietää mitä tehdä. Jos ei, niin tämä on erittäin piinava hetki.


23. Baldur - God of War

Vaikka pääroisto ei ole erityisen hyvä ja päähahmo ei sitäkään, niin yhteenotto on erittäin hyvä. Taistelussa on tyyliä ja tunnetta puhumattakaan siitä että mittasuhteet ovat melko isot ja siitä otetaan todella paljon irti. Tarinallisestikin pakettiin on saatu melko paljon sisältöä.


22. Villain Joker - Batman: Enemy Within

Merkittävästi vähemmän hyvä vaihtoehto Jokerista ja yhteenotto joka käydään Bruce Waynellä. Tämä puhdas roisto versio tästä legendaarisesta hahmosta on kuitenkin ihan hyvä ja pitkälti se pitkä alustus kohti tätä viimeistä yhteenottoa Jokeria vastaan on erittäin hyvä, vaikkakin paikoin hieman ylivedetty. Se varsinainen taistelu alkaa yhteenotolla Jokeria ja Harleya vastaan yhtäaikaa ja päättyy sitten Jokerin kiinniottamiseen ja viimeisiin sananvaihtoihin. Varsin hyvä loppuhuipennus jossa mukana paljon sitä "leikkimistä" väkivaltaisella otteella.


21. Mother Miranda - Resident Evil: Village

Sanotaan että tavallaan tämä taistelu jatkuu vähän liian pitkään, mutta ideallisesti se on tehty erittäin hyvin vaikka nojaakin paikoin liiankin paljon moniin kliseisiin mitä RE taisteluissa usein tulee vastaan. Miranda ottaa erilaisia muotoja taistelussa ja Ethan on pitkälti täysin alakynnessä taistelun aikana. Siitäkin huolimatta tämän on erittäin hyvin tehty taistelu jossa käytetään hienosti Miranda ominaisuuksia.


20. Crawford Strarrick - Assassin's Creed: Syndicate

Huomattavasti parempi taistelu, mitä tältä olisi voinut odottaa. Strarrick on merkittävästi parempi nyrkkitappelija miltä pitkään vaikuttaa ja kun mukaan heitetään vähän yliluonnolista voimaa, niin hän tarjoaa melkoisen vastuksen sisaruksille. Taistelullisesti tämä on aika itseääntoistava, mutta niin ovat monet muutkin AC taistelut näissä peleissä, loppuviimeksi tämä kuitenkin jää parempien joukkoon.


19. 9S - Nier: Automata

Sanotaan heti että 9S ei ole läheskään niin hyvä viimeinen pomovihollinen mitä A2 olisi, mutta koska A2 on oma valintani pelihahmoksi, on 9S siis se viimeinen pomovihollinen. Paljon enemmän tässä korostuukin se tarinallinen painoarvo mikä kuuluu tähän taisteluun ja mitä kaikkea tässä taustalla oikein tapahtuukaan. Taistelu on oikein hyvin tehty ja toimii todella hienona loppuhuipennuksena tarinalle joka on jatkunut hyvin pitkään. Siitä peli tämä saa todellakin isoimmat pisteet.


18. Examiner Cepheus - Ziggurat

Hyvin vaikea yhteenotto tämän pelin tasolla. Mutta myös hyvin tehty sellainen. Tämä vihollinen itsessään varsin hyvin tehty ja taistelu on suuri haaste jossa pitää pysyä liikkeessä ja samalla aikaa heitellä taikoja vihollista päin. Koska Cepheus ei ole ainoa kohde paikalle, se tuo oitis lisähaasteen kokonaisuuteen. Tämä on monella tavalla sellainen taistelun jonka ei uskoisi olevan näin hyvä koska tavaraa on niin paljon, mutta se jostakin syystä vain toimii.


17. Flintheart Glomgold - DuckTales 2

Varsin yllättävä taistelu, sillä Kulta Into Pii muuttuu joksikin oudoksi limahirviöksi ja käy taistoon Roopea vastaan. Tämä on niitä hetkiä joka pitää lähemmäs itse kokea että sen oikeasti uskoo, koska sen verran puskista tulee tämä muutos juuri kun taistelu alkaa. Mutta jostakin syystä, se toimii todella hyvin.


16. Ansem - Kingdom Hearts

Pitkällinen ja monivaiheinen yhteenotto jossa merkittävänä tyylillisenä heikkoutena on jättiläisversio Ansemista ja tämän tylsät energiahyökkäykset. Isona kokonaisuutena taas, yhteenotossa riittää erilaisia vaiheita ja muuttujia jotka ainakin tekevät yhteenotosta enemmän kuin eeppisen. Ainoa merkittävä heikkous on siinä, että jos lopussa kämmää, niin pitää käydä koko sirkus uudestaan alusta alkaen, kaikkine eri vaiheineen, mikä voi olla melko turhauttava prosessi.


15. Exo Shredder - Teenage Mutant Ninja Turtles 3: Mutant Nightmare

Silppurista on ollut versio jos toinenkin, mutta kyllä nämä taistelut kerran toisensa jälkeen vain ovat mielekkäitä taisteluita. Tämä versio ei ole tyylillisesti se hienoin, mutta ajaa kyllä asiansa ja erottuu ainakin joukosta, vaikka ei täysin edukseen. Nelikätinen versio on tehokas taistelija, ei erityisen vaikea, mutta kuitenkin mielekäs yhteenotto, varsinkin useammalla pelaajalla. Tarinallisesti todella hyvä ja uskollinen versio animaatiosarjan tarinakaaresta jossa turtlesit ottavat jälleen yhteen vihollisensa kanssa.


14. Weisz the Immaculate - Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII

Tämä on näitä taisteluita jossa todellakin tähdätään korkealle mitä tulee näyttävyyteen ja eeppisiin mittasuhteisiin. Yhteenotto Weiszin kanssa on joka tapauksessa erittäin näyttävä ja hahmo itsessään on juurikin sen tyylinen, mitä tältä sarjalta voisi odottaakin. Tarinallisesti hahmoa hieman kampitetaan, mutta se ei poista sitä näyttävyyttä tästä loppuhuipennuksesta.


13. Sam - Mafia: Definitive Edition

Hahmo on huono, mutta yhteenotto viimeisenä luotikuja on hieno. Vaikka tämä taistelu onkin suurelta osin taistelu Samin mukana olevia gangstereita vastaan, niin se on samalla aikaa todella tyylikkäästi tehty viimeinen yhteenotto näiden kahden välillä hienossa ympäristössä ja sillä todella hyvällä mafiaelokuvamaisella tyylikkyydellä joka päättyy viimeiseen sananvaihtoon, josta tosin saisi irti paljon enemmän, jos Sam olisi paljon parempi hahmo.


12. Stranger - Walking Dead

Telltalen ensimmäisen kauden viimeinen pomotaistelu, joka ei ole sitä perinteisempää mallia. Tämä on paljon enemmän tiukkasanainen keskustelu ja kertaus kaikesta pelaajan tekemästä, ollen samalla myös testi pelaajan luonteesta. Se johtaa lopulta QTE taisteluun jossa otetaan yhteen muukalaisen kanssa ja tapa jolla taistelu päättyy, on sekin vahvasti kiinni siitä, miten pelaaja korttinsa pelaa. Erinomaisesti tehty yhteenotto joka tapauksessa ja sopii tälläiseen peliin erittäin hyvin, tarjoten hyvin tyylikkään kohtauksen.


11. Deimos - Assassin's Creed: Odyssey

Tarinallisesti tämä on todella merkittävä taistelu koska sisarukset ottavat rajusti yhteen ja lopputuloksene vaikuttaa merkittävsäti myös se, millaisia valintoja pelaaja on pelin aikana tehnyt. Oli pelaajan hahmo sitten Kassandra tai Alexious, on Deimos se toinen. Taistelu itsessään ei ole se erityisin, mutta toimii silti oikein hyvin isossa kokonaisuudessa, varsinkin kun huomioi miten lopputaistelut usein menevät tässä pelisarjassa.


10. Shogun - Huntdown

Kaksiosainen taistelu, jossa onneksi on tarkastuspiste vaiheiden välillä. Ensin käydään yhteenotto valtavaa koneversiota vastaan jossa oikea ajoitus on väistöliikkeissä ja hyökkäyksissä erittäin tärkeää. Toisessa vaiheessa sitten taistellaan ihmisen kokoista versiota vastaan johon iskeminen on tavallaan aika paljon vaikeampaa. Eeppisyydessä tämä vetää oikein isot pisteet ja on todellakin erinomainen loppuhuipennus tälle kokonaisuudelle. Kyllähän Shogun on hahmonakin selvästi se hienoin kohteista.


9. Nemesis - Resident Evil 3 Remake

Vaikka edeltävä taistelu päättyi tavalla joka olisi ollut tarpeeksi, niin kyllä tämä silti toimii, ei ihan yhtä hyvin, mutta toimii kuitenkin. Tämä on sitä vaihetta kun Nemesis mutaation on karannut jo niin pahasti näpeistä, että sitä ei voi juuri edes hallita enää. Tarkoitus onkin sitten läväyttää sitä päin näköä mahdollisimman järeällä aseella. Tässä taistelussa isossa osassa on se näyttävyys joka edellyttää hieman pehmentämistä aluksi, jotta voi sitten ampua luulot pois viholliselta ja poistua paikalta, ennenkuin koko paikka räjähtää uuteen valtakuntaan.


8. Ulysses Klau & Crossbones - Marvel's Avengers: War for Wakanda DLC

Erittäin hyvin jaksotettu taistelu, joka on samalla hyvin haastava ja vaatii hieman tulkintaa, jotta siinä oikeasti tajuaa mitä pitäisi tehdä, että voi voittaa. Klau ja Crossbones ovat hyvin erilaisia taistelutyyleiltään, mikä sopii todella hyvin ja kuvastaa heidän synergiaansa haasteellisessa mielessä hyvin. Toinen vaihe Klaww'ta vastaan sitten onkin jotain aivan muuta, sillä tämä versio ei ole erityisen hieno, mutta ainakin se on eeppisyydessä varsin toimiva. Siltikin tuntuu että siinä hieman menee ote suunnittelupuolelta.


7. Flowey - Undertale

Pieni kukkanen, joka onkin pelin suurin roisto ja joka viimeisessä muodossaan menee niin monilla tavoilla täysin yli, että päässä pyörii. Sen sijaan että taistelu käytäisiin Flowye vastaan tämän tutussa muodossa, on luvassa hyvin joukosta erottuva yhteenotto painajaismaista versiota vastaan joka heittää niin paljon roinaa niskaan että kaiken väistäminen on hyvin haastavaa. Lopputaistelu tämä on kuitenkin erittäin hyvin tehty, kunha pelaaja oikeasti tajuaa että mitä tässä pitää tehdä.


6. Mitch Conner / Eric Cartman - South Park: Fractured But Whole

Viimeinen yhteenotto on kaikessa koomisuudessaan erittäin hyvin koottu taistelu. Kaikki alkaa suhteellisen simppelisti ja monimutkaistuu taistelun edetessä, kun Cartman suoraan fuskaa taistelussa ja sitä kautta välittömästi pitkittää sitä. Tämä on tässä tapauksessa todella hyvä temppu, sillä se sopii pelin larppaustyyliin erittäin hyvin ja samalla aikaa se osuu erittäin yhteen videopeliasetelman kanssa.


5. Darkness Manifest - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Erityisen tästä tekee myös se, että nyt yhteenotto käydään yksi yhtä vastaan, eli liittolaisia ei ole apuna. Pimeyden ruumiillistuma on vaikea vihollinen ja vaatii todellakin oman aselajin tuntemusta ja hyvää pelisilmää. Tapa jolla tämä taistelu toimii ja rakentuu on kuitenkin erinomainen ja eeppiset mittasuhteet sopivat kokonaisuuteen erinomaisesti. Vaikka pomovihollisen kanssa tietyt tyyliratkaisut eivät isommin toimi, niin kokonaisuutena kyseessä on erittäin mielekäs loppuhuipennus erittäin näyttävälle kokonaisuudella ja hyvälle tarinalle.


4. Satan - Broforce

Herra saatana ihan itse, useammassa muodossaan. Tässä taistelussa on juurikin sellaista äijämäistä asennetta mitä voi odottaakin ja vaikka taistelu jatkuukin ehkä vähän liian pitkään, niin hyvät tarkastuspisteet eri vaiheiden välillä hieman tasapainoittavat. Erinomainen määrä pelihahmoja lisäksi pitää kokonaisuudessa hyvän vaihtelevuuden. Tämä on todellakin asennetaistelu josta ei puutu räjähdyksiä, haastetta ja näyttäviä erikoistehosteita. Niin ja kyllähän Saatana on aivan omantasoisensa pomovihollinen, vaikkakin tälläisenä hieman koomisen karatyyrisenä piruversiona.


3. Minnie - Walking Dead: Final Season

Tämä on juurikin sellainen vihollinen, joka on erittäin hyvä vastus Clementille. Viimeinen yhteenotto Minnien kanssa käydään sillalla, jossa pakotietä ei ole, kävelijöitä lähestyy ja Minnie on selvästi jo täysin seonnut. Tässä taistelussa korostuvat juurikin ne parhaat osat pelisarjasta sillä mukana on sekä QTE taistelu, dialogivalintaa että päätösten seurauksia. Lopulta tämä on se yhteenotto joka jää parhaiten mieleen tältä kaudelta ja koko pelisarjasta, ollen erinomainen viimeinen taistelu Definitive Editionillle. Iso osa ansioista kuuluu todellakin tälle roistohahmolle.


2. Magus - Marvel's Guardins of the Galaxy

Taistelu, joka pitkään vaikutti siltä, että sitä ei tuleekaan, mutta kun se koittaa, niin se tulee hieman yllättäen ja tarjoaa juurikin sellaisen loppuhuipennuksen, jollaisen tämä peli todellakin ansaitsee. Omassa mittakaavassaan tämä on todella huikea taistelu, Magus on erittäin hyvä pääroisto ja eeppisyyden suhteen tämä taistelu tarjoaa erittäin mielekkään kokonaisuuden. Tämä on hyvin monella tavalla onnistunut taistelu. Toiminnallisesti se on mielekäs, tarinallisesti se sopii pelin yleiseen tyyliin erinomaisesti, se tulee hieman yllättäen ja kuin se kirsikka kakun päällä, mitä tulee peliin isona kokonaisuutena.


1. Fenrir - Assassin's Creed: Valhalla

Tämä on omalla kohdalla aivan erityisen hyvä, sillä tämä mytologia on varsin tuttua settiä ja Fenrir hahmona, on yksi kiinnostavimpia mytologisia hirviöitä mitä mieleen tulee. Tämä taistelu on ajalta, kun Ragnarök ei ole vielä alkanut ja Fenrir olisi tarkoitus sitoa kiinni. Siitä seuraa kuitenkin koko pelin ylivoimaisesti vaikein yhteenotto tätä valtavaa sutta vastaan. Koska Fenrir osaa puhua, se tuo tunnelmallisesti oitis lisää tähän kokonaisuuteen ja tarinallisesti kaikki toimii erittäin hyvässä synergiassa. Taistelu itsessään voisi olla monipuolisempikin, mutta loppuhuipennuksessa on se joka tapauksessa erittäin onnistunut, varsinkin AC tasolla.