Monesti ajattelee että viimeinen pomotaistelu on yhteenotto sieltä vaikeimmasta päästä ja vaikka monesti viimeinen pomotaistelu ei mikään vitsi olekaan, niin aina välillä tulee vastaan pomotaisteluita jotka ovat huomattavasti sitä helpompaa sorttia. Joskus tämä on tarkoituskin, mutta monesti taas ei suoranaisesti.

 

 

 

Lopputaistelua verrataan muihin taisteluihin pelissä, mikä määrittää sen että kuinka vaikeita ne ovat kyseisen pelin tasolla. Sillä keskeinään vertailu ei suoraan kerro koko totuutta, sillä tietynlaiset pelit usein ovat haastavampia kuin toisenlaiset.

Yksi per pelisarja, samasta genrestä.

  • Tiettyjen pelisarjoja alasarjat eivät ole varsinaisesti samaa genreä kuin pääsarja. Jotkut taas ovat.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Scarecrow (, Joker & Batman) - Batman: Arkham Knight

Loppuviimeksi se koko taistelun viimeinen pätkä ei ole normaalia nyrkkitappelua vaikeampi ja kokonaisuudessa ei merkkaa haaste millään tavalla.

 

Max - 24: The Game

Tämä pomotaistelu riippuu täysin siitä, miten nopeasti ja hyvin pelaaja pääsee tähän pisteeseen, sillä kenttä joka edeltää, on täynnä vihollisia ja aikarajakin on olemassa. Tässä taistelussa riittää että vain tähtää ja osuu Maxiin, ei Kateen.

 

Human Reaper - Mass Effect 2

Kyllähän tässä vihollisia tulee häiritsemään, mutta pääasiassa kyse on hehkuvien kohtien ampumisesta ja ajoittaisesta suojan ottamisesta.

 




24. Gnasty Gnorc - Spyro the Dragon

Pääasiassa erittäin simppeli yhteenotto jossa vaarana ovat tietenkin putoaminen laavaan ja osuman ottaminen vihollisen ammuksista. Tämä on kaikki pitkälti juurikin sitä mitä on tähänkin asti tehty, joten ei se vaikeaa ole, varsinkaan Reignited versiossa, jossa ohjattavuus on entistä parempi. Jos oikein nopeasti pystyy jahdin tekemään, saa vihollisen kiinni sen verran äkkiä, että viimeisessä vaiheessa ei tule ammuksia yhtään. Tasohyppely lopussa on ehdottomasti se haastavin osa, jossa todennäköisimmin kuolee, jos kuolee.


23. Osmund Saddler - Resident Evil 4

Vaihtoehtoja riittää ja heikot paikat ovat aika selkeät. Saddler on tässä viimeisessä versiossa helpoimmillaan ja vaikka hän tekeekin vahinkoa osuessaan, ei tämä ole aggressiivinen vihollinen. Korkeimmalla vaikeusasteella resurssit tulee kentältä kyllä käytettyä, mutta tämä on loppuviimeksi erittäin simppeli yhteenotto RE pelien tasolla, vaikkakin vaatii sentään hieman oikeaa ajoitusta ja muutamia tarkkoja laukauksia, mutta ei tämä ole mitään kaiken muun jälkeen ja vastaavaan toimintaan on kyllä jo tottunut.


22. Darth Vader - Star Wars Jedi: Fallen Order

Sanotaan heti, että itse kuolin ensimmäisellä yrittämällä, mutta heti kun tässä tietää mitä ensimmäiseksi voi ja pitää tehdä, nopeasti, hoituu loppu lähemmäs itsestään. Kal ei voi voittaa Vaderia miekkataistelussa ja siksi pitää tehdä hämäys jotta pystyy juoksemaan pakoon. Pako hissille on tilanne jossa voi kyllä kuolla tarpeettomalla hidastelulla tai todella huolimattomalla etenemisellä. Loppuviimeksi tätä on pelin aikana tehty sen verran, että ei paon pitäisi aiheuttaa isompia ongelmia.


21. God - Simpsons

Rytmipelitaistelu jossa hieman tanssimattofiilistä. Voi olla haastava koska tämä minipeli on aika uusi juttu tässä pelissä, mutta loppuviimeksi tämä on melko simppeli ja lähinnä sellainen kiva uusi idea loppuun. En kutsuisi vaikeaksi, vaikka siinä vähän pitää sorminäppäryyttä ja ajoitusta ollakin että nappulakomennoissa selviää loppuun asti ja oikeasti voittaa tämän yhteenoton. Riippuu siis tavallaan todella paljon siitä että millainen pelaaja on kyseessä ja miten tämä minipeli luonnistuu.


20. Cyrille Le Paradox - Sly Cooper: Thieves in Time

Näennäisesti näyttäisi että tähän on tuotu jotakin sisältöä, sillä kyllähän tässä pitää hyppiä, kiipeillä ja taistella QTE tyylii mutta se kaikki on tehty niin simppelisti, että tässä on selvästi haettu sellaista eeppistä kaksintaistelufiilistä, jossa haaste on lähinnä toissijaista. Tässä yhteenottossa ei oikeastaan ole mitään sellaista, mikä ei olisi itsestäänselvää.


19. Super Electro - Spider-Man 2: Enter Electro

Ainoa haaste on mahdollisesti keksiä että mitä tässä taistelussa pitää tehdä, mutta Hämis kyllä vihjaa oikeaan suuntaan, joten ei tässä ole mitään erityisen haastavaa. Tuntuu että pääosan ajastaan Electro tekee ihan omia juttujaan, mikä antaa pelaajalla selvästi aikaa tehdä omiaan ja sitten uudestaan ja uudestaan antaa Electrolle turpiin.


18. Ginantonicus - Asterix & Obelix XXXL: Crystal Menhir

Lähinnä samanlaista vihollisten niittämistä kuin tähänkin asti ja siinä samalla lopparin koneen tuhoamista. Simppeliä ja melko nopeasti ohimenevää, puhumattakaan että tämä ei ole oikeastaan mitään sellaista mitä ei tässä pelissä olisi jo tehty, kokoaikana.


17. Frank Fontaine - BioShock

Pääasiassa luotisienivihollinen joka kyllä juoksee kohti ja härvää ympäri kenttää, mutta joka on lähinnä liikkuva ja pullisteleva maalitaulu eikä mitään sen ihmeellisempää. Kyllähän tässä pitää jotakin sentään tehdä, mutta räiskintäpeliin tälläinen lopputaistelu on sieltä helpoimmasta päästä.


16. Neo Cortex - Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back

Vaatii vain rakettirepun käyttöä ja nopeaa etenemistä. Cortex ei itse tee mitään muuta kuin pakenee ja pelaajan haasteena on väistellä asteroideja tällä radalla. Cortexiin riittää kolme osumaa ja hänet saa loppuviimeksi todella nopeasti kiinni. Tietysti tämä on tavallaan aikarajallinen tehtävä, mikä vaatii rakettirepun käytön hallintaa, koska asteroideihin törmääminen antaa viholliselle etumatkaa ja jos hän pääsee maaliin asti, pelaaja häviää. 


15. Vigilante Joker - Batman: Enemy Within

Ei mitään sen ihmeellisempää mitä lukuisissa QTE tilanteissa joita pelin aikana on tullut vastaan vaikka kuinka paljon. Tämä on vain yksi sellainen taistelu muiden joukossa, eikä vaadi lopulta pelaajalta mitään erityistä, koska pohjimmiltaan tämä on samalla tavalla enemmän tarinallinen pelissä jossa toiminta on vain yksi osa kokonaisuutta, eikä mitenkään haastava osa. Tämä versio viimeisestä taistelusta on lopulta erittäin simppeli ja helppoudestaan huolimatta, todella näyttäväksi tehty.


14. Bowser - Super Mario Bros

Tämä riippuu siitä, että onko pieni vai iso Mario. Isona, riittää että juoksee Bowseria päin, ottaa osuman ja jatkaa maaliin. Pienenä, pitää väistellä aika paljon tavaraa ja sitten oikealla ajoituksella juosta ali, mutta ei tätä nyt mitenkään erityisen pahaksi voi kutsua, varsinkin jos on käynyt läpi kaikki aiemmat jotka ovat noudattaneet samaa kaavaa, pienillä lisäyksillä. Siinä mielessä tämä ei ole mitään uutta johon varautua. Lisäksi jos on tulikukka, voi tämä tulittaa hengiltä, mikä ei sekään kauaa vie.


13. Baron Dante - Croc 2

Vihollinen tekee loppuviimeksi aika vähän. Pääasiassa ainoa mitä pelaaja täytyy tehdä, on juosta eteenpäin, ettei puhallus pudota kielekkeeltä. Välillä täytyy myös nuijia perusvihuja että professori pystyy asettelemaan jalokivet siten, että ne tuhoavat pomovihollisen. Ei mitään monimutkaista eikä haastavaa koska isompia hasardeja kentällä ei ole.


12. Abelard Möller - Sniper Elite 5

Koska pelaajalla on aikaa valita hetkensä ja sitä rataa, ei tätä voi vaikeaksi kutsua. Tässä voi harrastaa jopa hieman kikkailua jos haluaa, koska ensimmäinen sauma ampumiseen tulee nopeasti ja koska vihollinen on monesti paikoillaan, on hyvän laukauksen valitseminen todella simppeliä. Ei sen vaikeampaa kuin yksikään toinen lukuisista laukauksista joita pelin aikana mitä todennäköisimmin on tehty.


11. Black Hand of Sauron - Middle-Earth: Shadow of Mordor

Muutama QTE ja sillä selvä. Tässä tapauksessa kursorin vieminen rinkulan sisään ja oikean napin painamista. Tämä on niitä taisteluita joka pelaa lähes itse itsensä ja pelaajan täytyy vain tehdä muutama simppeli näppäinkomento aikarajan sisällä. Ei mitään uutta eikä mitään erityisen haastavaa mikä tekee tästä helpon lopputaistelun yleisesti ja helpon yhteenoton myös tämän pelin sisällä. Ehdottomasti oman pelinsä helpoin pomotaistelu, koska örkkikapteenit voivat olla vaikeampia.


10. Damien Brenks - Watch_Dogs

Yksi nopea hämäys jossa apumies putoaa pois pelistä ja sitä nopeasti seuraava aseenveto ja ampuminen ja sillä selvä. Ei näin säälittävältä sontiaiselta oikein muuta voisi odottaakaan, mutta täysin ilmainen pomotaistelu tämä ei ole, sillä siinä on olemassa mahdollisuus siihen, että pelaaja häviää. Pieni, mutta olemassa.


9. Edgar Ross - Red Dead Redemption

Simppeli kaksintaistelu joka ei ole mitään uutta. Ross on kaikenlisäksi melko nakkisorminen vetäjä, mikä tekee tästä oitis entistä helpomman. Ilman kaksintaistelua tämä olisi tietysti ollut vielä helpompi, mutta ei tätä voi millään tavalla vaikeaksi kutsua. Mutta tämän voi joka tapauksessa möhliä, koska kyllähän tämä kaksintaistelu vaatii tietyn pelimekaniikan käyttöä.


8. True King Allant - Demon's Souls

Tässä pitää aktiivisesti yrittää kuolla, jos haluaa hävitä. Tämä möykky kyllä huitaisee pelaajaa kohti, hyvin hitaasti ja niin heikolla otteella, että on erittäin todennäköistä, että ei tässä voi hävitä yrittämättä. Vihollinen ei montaa iskua kestä ja koska vastarinta on niin olematonta, on tämä lopputaistelu lähinnä se ilmainen, kaikkien vaikeuksien jälkeen.


7. Crooked Man - The Wolf Among Us

Tämä on siitä kiinnostava tapaus, että siitä voi olla montaa mieltä että missä kohtaa tämä taistelu alkaa ja missä kohtaa se sitten loppuu. Pääasiassa lopetus koittaa viimeisessä aikakriittisessä hetkessä kun vihollinen vielä yrittää jotakin. Periaatteessa se taas saattaa alkaa ennen oikeudenkäyntiä, kun vihollisella on ase. Tämä onkin pääasiassa sanoin käytävä pomotaistelu, jonka voi tietysti myös lopettaa erittäin nopeasti heti alkutekijöihinsä. Pääpointti tässä onkin tarinankerronta ja pelihahmon maineen rakennus.


6. Admiral Havelock - Dishonored

Riippuu tavallaan siitä, että millä tavalla on pelin pelannut. Korkeassa kaaoksessa ainoa kysymysmerkki on se miten Emilyn käy, koska tämä pelkuri tappaa vaikka itsensä jos siihen mennään. Jos taas ollaan matalassa kaaoksessa, tämä pelkuri tappaa muut salaliittolaiset, eikä pistä isommin edes hanttiin, jolloin hänet voi tappaa valitsemallaan tavalla aivan helposti.


5. Alejandro Sosa - Scarface: The World is Yours

Sosa ole suuri uhka. Hänellä on kyllä pistooli, mikä voi tasoittaa tilanteen, mutta pääasiassa tämä yhteenotto ei paljoa vaadi, koska heti kun saa tilaisuuden, voi ampua ja peli on ohi. Jos ammuksia on olemattomasti, voi olla oitis vähän pahempaa sorttia koska kyllähän Sosa ampuu vastaan. Mutta se on melko epätodennäköistä koska resursseja tässä kentässä riittää tuhlattavaksi asti ja koska Sosa on heti kättelyssä maalitauluna, voi tämän taistelun halutessaan lopettaa heti, ilman mitään herkuttelua.


4. Yu Yevon - Final Fantasy X

Taistelu jossa pelaaja ei voi kuolla, lopullisesti, mutta ei myöskään saa tätä voittoa ilmaiseksi, sillä tässä pitää aktiivisesti tehdä hyökkäyksiä ja vieläpä sillä tavalla. Pelaajalla on aktiivisesti auto-life, eli pelihahmot syntyvät aina uudestaan kaatuessaan. Yu Yevon heittää kaikki mahdolliset Aeonit kyllä pelaajaa vastaan ja lopulta kun hän itse on taistelussa, hän parantaa itseään. Ihan pelkällä aktiivisella hyökkäämisellä tästä kyllä selviää, mutta kaikki menee nopeammin jos pelaaja hieman käyttää taktiikkaa.


3. Kenny/Jane - Walking Dead: Season 2

Hyvä esimerkki siitä että helppous ei pelkästään kuoleman välttämistä, sillä tarinallisessa pelissä oma haasteensa on myös siinä että miten paljon tarina kehittyy vielä viimeisessä pomotaistelussakin. Tässä taistelussa pelaaja on se tukihenkilö, koska pelaajalla ei ole mitään varsinaista vaaraa hävitä ja ainoa asia mikä merkitsee on se että kumman puolen pelaaja valitsee, koska tietty puoli vaatii edes sen yhden aktiivisen valinnan, mikä tavallaan lisää haastetta jotta tietää milloin tehdä ja mitä.


2. Joker - Batman: Arkham Origins

Tätä taistelua edeltävä yhteenottoa Banea vastaan on merkittävästä enemmän sellainen perinteisemmäntyylinen pomotaistelu, mutta itse lasken myös Jokerin pomotaisteluksi. Periaatteessa tämänkin voinee hävitä jos yrittää, mutta yhteenotto on niin helppo ja hidastein avustettu, että se on enemmänkin tarinallinen kohtaaminen joka on tyylitelty pomotaistelulliseksi ja siinä osoitetaan se että Lepakkomies on merkittävästi Jokeria parempi lähitaistelussa. Joker tekee ihan pari hyökkäystä, mutta tässä vaiheessa peliä, niiden torjunta tulee lähemmäs reaktiomaisesti.


1. Lucien Fairfax - Fable II

Taistelu jota ei voi hävitä ja jonka "peli" vie tarvittaessa loppuun jos pelaajalla kestää liian kauan. Loppuviimeksi melko antiklimaattinen lopetus oikein hyvälle pelikokonaisuudella, mutta nyt katsotaankin lähinnä helppoutta. Tämä hoituu ihan parilla näppäinkomennolla ja sitä isompaa häviämisenvaraa ei oikeastaan edes ole olemassa. Hyvä esimerkki mitä itse kutsuisin "kikkailupomotaistelusta" sillä tästä voisi sanoa, että kyseessä ei edes ole oikea pomotaistelu, mutta kyllä itse lasken joukkoon.