Eli pelit joilla ei ole jatko- tai esiosia. Vaikka jokainen peli haluaisikin aloittaa kokonaisen sarjan, niin eivät siinä kaikki onnistu. Sitten on niitä tapauksia kun pelille ei varsinaisesti ole tarkoituskaan tulla jatko-osia, vaan tekijät haluavat kokeilla jotakin muuta. Syitä on monia mutta jotkut pelit todellakin ansaitsivat jatko-osan ja jotkut eivät todellakaan. Sitten on niitä, jotka pärjäävät hyvin itsenään.

 

 

 

Hengellisia jatko-osia ei lasketa jatko-osiksi eikä myöskään lähes täysin samaa ideaa käyttäviä pelejä.

Jos peli jakaa nimen toisen pelin kanssa ne ovat lähemmäs täysin samaa maata, tai suoraan samaa sarjaa tavalla tai toisella, niin ne eivät kuitenkaan ole täysin poissa laskuista.

  • Final Fantasy pelit ovat lähes kaikki omia kokonaisuuksiaan, eivätkä jatko-osia toisilleen. Mutta esim. FFVII on saanut paljonkin jatko- ja esiosia.

Yksi per pelisarja sääntö pätee myös, vaikka valtaosa pelisarjoista putoaakin pois laskuista.

Pelisarjan alaosia tai vastaavia kelpuutetaan myös, mikäli ne ovat yksittäisiä omia kokonaisuuksiaan ja irti jostakin isommasta tarina kokonaisuudesta.

Lisäksi jotta ei tule valittua isoa liutaa todella uusia pelejä, pitää pelin olla ainakin pari vuotta vanha.

  • Marvel's Guardians of the Galaxy ja Evil West ovat liian uusia ja voivat hyvinkin saada jatkoa.

Jos pelille on tulossa jatkoa, joka ei ole vielä ilmestynyt, niin peli on poissa laskuista:

  • The Wolf Among Us, Star Wars Jedi: Fallen Order ja Greedfall esimerkiksi on saamassa jatkoa.

Jos peli perustuu johonkin olemassa olevaan lähteeseen, kuten elokuvaan ja on tavallaan jatkoa tai ennen sitä tapahtuvaa, niin sitä ei lasketa. Vain pelit lasketaan jatko- ja esiosiksi.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Tai-Fu: Wrath of the Tiger

Yksi näitä yksittäisiä PS1 pelejä jonka harvat tietävät ja ehkä se on myös syy siihen miksi tämä ei koskaan saanut jatkoa. Tosin, tarinallisesti peli on valmis kokonaisuus.

 

Detroit: Become Human

Monien Quantic Dreams pelien tavoin tämäkin toimii parhaiten omana kokonaisuutenaan, minkä vuoksi se ei tarvise jatkoa.

 

Mad Max

Oma tarinansa ilman isompia sidoksia elokuviin. Yksi sellainen peli joka pärjää hyvin omana kokonaisuutenaan sillä vaikea sanoa että mitä jatko-osa voisi edes tarjota.

 




24. Gun

Länkkäripeli joka on omiensa joukossa se paras, ennen Red Dead Redemptionia. Tarinallisesti peli kertoo koko tarinan ja vaikka päähahmo Colton Whyten tarinaa voisi aivan hyvin myös jatkaa, ei peli suoranaisesti tee mitään sellaista, joka jättäisi kaiken kesken tai tarvitsisi jatkoa. Pelissä tosin on paljon sellaisia puolia, jotka selvästi toimisivat todella hyvin myös uudella yrityksellä jossa kaikki pelin ideat tehtäisiin sitten isommin ja paremmin. Mahdollisesti RDR on sitten ottanut tästä vähän mallia ja tehnyt sen mitä tämän jatko-osa olisi saattanut tehdä.


23. Minecraft

Tälle ei ole mitään järkeä edes yrittää tehdä jatkoa, koska peli on tälläisenään valmis kokonaisuus ja muu olisi pelkkää naurettavaa rahastamista. Konsepti toimii ja vaikka itse en pelistä isommin välitäkään, niin sen vaikutus pelihistoriaan on todella merkittävä.


22. War of the Monsters

Yksi näitä pelejä jolle ei edes tarvitse tehdä jatkoa koska tämä on yksi oma kokonaisuutensa omalla ideallaan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan peli on eräänlainen kokoelma tuttuja hirviöitä joista peli on tehnyt omat versiot ja laittaa ne sitten taistelemaan keskenään erilaisiin paikkoihin. War of the Monsters on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella hauskaa mättöä jossa ympäristöt tuohoutuvat ja pelihahmoissa on oikeasti eroja. Toista samankaltaista peliä ei tule mieleen yhtäkään.


21. Berserk and the Band of Hawk

Berserk sarjan tapahtumia läpikäyvä pelikokonaisuus joka jää selvästi kesken, eli lisää voisi aivan hyvin tehdä. Tämä on ehdottomasti yksi sellainen peli joka ansaitsisi kyllä jatkoa ja jossa olisi myös tilaa kehittää pelattavuutta eteenpäin. Tavallaan pelattavuutta on kehitetty kauan ennen tätä peliäkin. Lisäksi iso syy miksi jatko olisi tervetullutta johtuu siitä, että tarinassa on tilaa jatkolle vaikka kuinka. Tietysti tietyt rajat tulevat vastaan jos pyritään pysymään kiinni magnan tarinakuvioissa.


20. Primal

Peli joka lopettaa oman tarinaasa ja käyttää maailmaansa ja hahmojaan erittäin hyvin, vieden heidän tarinansa loppuun asti. Jonkinlaista jatkoa tälle kyllä pedattiin pelin lopun jälkeen, mutta siitä ei koskaan tullut mitään. Primal toimii erinomaista juuri tälläisenään. Pääkaksikon keskinäinen kemia toimii erittäin hyvin ja pelin keskeiset ideat toimivat hyvin. Kaikessa kliseisyydessään peli on oikein hyvä ja ehkä on parempi, että se pysyy myös omana kokonaisuutenaan, koska jatko-osan olisi hyvin haastavaa päästä samalle tasolle. Ei mahdotonta, mutta haastavaa.


19. Binary Domain

Peli joka selvästi jättää jatkon mahdollisuuden auki samoilla tai kokonaan uusilla hahmoilla, mutta toimii myös oma kokonaisuutenaan, ilman mitään jatkoa. Pääasiassa pelin tyyliseikat toimivat todella hyvin toiminnassa, mutta tarinanen puoli pelissä on myös yllättävän hyvä. Kokonaisuus on sitä luokkaa että vaikka se tuntuukin ja näyttääkin perustoiminnalta, on siinä sen verran omia juttuja mukana, että kokonaisuus on ehdottomasti astetta parempaa tasoa, mitä monissa keskivertoräiskinnöissä on.


18. Fahrenheit

Tarinallinen kokonaisuus joka toimii paremmin täysin omana itsenäisenä pakettinaan ilman mitään pohjustusta tai jatkamista. Tarina on tälläinen kokonaisuus ja sillä siisti. Kyllähän tästä saisi jatkoa tehtyä, mutta Fahrenheit ei varsinaisesti tarvitse mitään sellaista. Tämän pelin kanssa on enemmänkin menty hengellinen jatko-osa tyylillä, sillä pelintekijöiden peleissä on paljon samaa. Pelikokonaisuutena tämä on asetta erikoisempi tapaus, joka on lopuksi, todella erilainen mitä se oli aluksi.


17. The Council

Tarinallinen peli joka on yhtä aikaa jotakin todella tutunoloista, mutta myös jotakin oikeasti omanlaistaan. Samanlaisilla ideoilla voidaan kyllä tehdä peli (ja on tehtykin), mutta jatkoa tälle pelille on hyvin haastavaa tehdä samoilla hahmoilla, koska tämän pelin aikana ne merkittävät yllätykset ehtivät jo tulla esille. The Council toimii erinomaisesti omana yksittäisenä kokonaisuutenaan, kertoen oman tarinansa, omalla maailmallaan, joka hieman muokkailee kulisseja historian taustalla.


16. X-Men Origins: Wolverine

Peli joka on parempi kuin se elokuva, johon peli pohjautuu ja jonka tarinan se kertoo täysin omalla tavallaan. Tietyt juonikuviot ovat täyttä roskaa, mutta pääasiassa kyseessä on erinomainen kokonaisuus joka olisi todellakin ansainnut jatkoa, jota se alusta asti myös petasikin. Tämä ei ole vain hyvä peli, se on niin hyvä peli että tuntuu suurelta haaskaukselta että peli ei saanut minkäänlaista jatkoa, jota se olisi todellakin ansainnut ja jossa olisi ollut vaikka minkälaisia mahdollisuuksia kehittää isoa kokonaisuutta eteenpäin, entistä paremmaksi.


15. Van Helsing

Elokuvaan pohjautuva peli joka kertoo elokuvan tarinan, omalla tavallaan. Samalla tavalla kuin elokuva, tämä ei koskaan saanut eikä tässä kohtaa enää tulekaan saamaan jatkoa. Tavallaan se on harmi, mutta samalla aikaa tästä kyllä huomaa, että se on tiivis ja valmis kokonaisuus joka pyrkii olemaan uskollinen elokuvalle, joka sai tavallaan esiosan animaatiomuodossa, mutta josta olisi mielellään nähnyt kokonaisen elokuvasarjan. Kyllähän tämän kanssa myös huomaa sen että kokonaisuus on täysin Devil May Cryn halpaversio johon ei ole panostettu niin paljon kuin olisi voitu.


14. Spec Ops: The Line

Tämä on niitä pelejä, jolle on lähemmäs mahdotonta tehdä jatkoa, varsinaakn suoraa jatkoa, koska tarina ei jatko-osassa millään toimisi samalla tavalla, koska sitä osattaisiin oitis odottaa. Tietystiä samoja ideoita on monissa peleissä, mutta tapa jolla Spec Ops: The Line rakentuu, kehittyy ja toimii tarinallisuutensa saralla, on erinomainen kokonaisuus joka toimii niin hyvin, että se kannattaa ehdottomasti kokea. Peruspätevän räiskinnän alla on jotakin todella hyvin kirjoitettua tarinaa. Yksittäinen peli ja parempi niin.


13. Bulletstorm

Rikollisen aliarvostettu räiskintäpeli joka selvästi petasi lopetuksellaan paikkaa jatko-osalle, jota ei sitten koskaan tullutkaan. Tämä on yksi niitä tapauksia kun jatko-osalle on tehty selvä paikka ja sen puuttuminen todella harmittaa. Toiminnallisesti tämä on sellainen räiskintä, joka on käyttänyt hyväkseen juuri oikeita ideoita, joiden kautta pelaamisesta tulee oitis mielekkäämpää kuin niin monissa muissa genren peleissä. Aliarvostettu peli joka olisi sen jatko-osansa ansainnut.


12. 24: The Game

Erittäin tiivis osa TV-sarjaa, tapahtuen tuotantokausien 2 ja 3 välissä. Itsenäisenä kokonaisuutenaan peli toimii oikein hyvin, mutta tarinallisesti siitä voi olla haastavampaa saada kiinni, koska paljon tapahtunut aiemmin, joka on vahvasti osa kerrontaa. 24:llä on paljon erinoamisia ideoita jotka todellakin toimivat yhdessä ja erikseen ja tästä syystä on sääli, että tämä ei koskaan saanut jatkoa. Toisaalta taas, on kiinnostavaa että tämä on vain yksi osa 24 tarinakokonaisuutta johon mahtuu sarjan lisäksi niin tämä peli, kuin kaksiosainen minisarjakin.


11. Transformers

Tämä on aika selvä tapaus, sillä Armada animaatiosarjan tavoin vastaan tulevat niin Megatron kuin itse Unicron. Tämä on niitä kokonaisuuksia jolle ei tarinallisesti voi tehdä jatkoa, koska tässä on käytetty kaikki ammukset. Tämä on enemmänkin niitä pelejä jolle ei pitäisi edes yrittää tehdä jatkoa ja mikä on tainnut olla idea alusta asti. Sen sijaan kokonaisuus toimisi merkittävästi paremmin remake muodossa. Tälläisenää kyseessä on yksi näitä omassa mielessä erinomaisai PS2 pelejä, joka on ehkä ajan hampaissa kulunut, mutta joka oli aikanaan erinomainen kokonaisuus.


10. Code Vein

Ainakin tällä hetkellä vaikuttaisi että Code Vein ei ole saamassa jatkoa, mutta peli on vielä sen verran uusi, että tämä mahdollisuus on joka tapauksessa olemassa. Tästä huomaa todella selvästi mikä sen esikuvana on ollut, mutta itse pidän tästä sitä esikuvaa enemmän ja mitä tulee tarinalliseen kokonaisuuteen, olisi tämä selvästi sellainen kokonaisuus, että se voisi aivan hyvin saada jatkoa. Pelattavuudessa on paljon sellaisia puolia jotka pidemmälle kehitettynä todellakin tekisivät tämän mahdollisesta jatko-osasta selvästi edeltäjäänsä paremman pelin. Puhumattakaan miten upea pelin tyyli onkaan.


9. Heavy Rain

Kuten monet muutkin Quantic Dreams pelit, on heidän magnum opusinsa täysin itsenäinen kokonaisuus jolle olisi melko turhaa edes alkaa väsätä jatko-osaa ja sen sijaan pitäytyä ideassa, jossa tehdään samankaltaisia pelejä jotka nekin ovat sitten omia kokonaisuuksiaan. Tarinassa on omat erikoisuutensa ja heikkoutensa, mutta isona kokonaisuutena se on ehdottomasti vakuuttava kokonaisuus, jollaisia on tullut sen jälkeen ja jopa ennen sitä, vaikkakaan ei yhtä hyvin. Heavy Rain on osa eräänlaista pelityyppiä, mutta jatko-osia sillä ei ole, hengenheimolisia vain.


8. Scarface: The World is Yours

Jatkoa elokuvalle, mutta pelillisesti tämä on oma kokonaisuuteensa ilman mitään ylimääräistä. Tämä on ainoa peli mikä taitaa aihealueesta löytyä ja vaikka peli helposti tituleerataankin GTA klooniksi, niin itse olen saanut tästä enemmän irti kuin yhdestäkään GTA:sta. Tony Montana on toteutettu erinomaisesti ja elokuvan tarinan jatkona kokonaisuus toimii yllättävän hyvin. Tarinallisesti kaikki päättyy melko selkeästi ja muutenkin peli on sellainen kokonaisuus että se toimii aivan hyvin ilman mitään jatko-osia.


7. Lord of the Rings: Third Age

Tavallaan, tämä ei oikeastaan edes voisi saada jatkoa, koska ideana on kertoa se Taru Sormusten Herrasta trilogian tarina uudenlaisella tavalla, ulkopuolisten hahmojen näkövinkkelistä. Tarinaa tietysti muutetaan sieltä täältä, jotta tämä kokonaisuus oikeasti toimisi. Ja sehän toimii. Tämä on ehdottomasti yksi parhaita aihepiirin pelejä ja tälläisiä Final Fantasy tyylisiä pelejä pelaisi mielellään useammasta muustakin aihepiiristä. Third Age ei jatko-osaa tarvitse eikä olisi oikein koskaan voinut saadakaan sellaista. Mutta samanlaisia pelejä olisin kyllä mielellään pelannut.


6. Spawn: Armageddon

Jälleen yksi aihealue, joka tuntuu todella vähänkäytetyltä muuallakin kuin pelimaailmassa. Spawn pelejä on jokunen, mutta PS2 peli on se, mikä on merkittävästi parempi kuin yksikään toinen. Pelistä kyllä huomaa, että siinä on otettu oikoteitä, mutta se yleinen ote ja fiilis pelissä on todella huipputasoa. Tämä on ehdottomasti yksi sellainen peli joka olisi hyötynyt jatko-osasta todella paljon, mutta ei koskaan saanut sellaista. Puhumattakaan että Spawn pelejä ei ole oikeastaan tämän jälkeen sitten näkynytkään.


5. Dragon's Dogma

Tästä pelistä huomaa tiettyjä typeriä ratkaisuja, joita jatko-osa olisi sitten voinut todellakin korjata. Tarinallisesti, kaikki on siistissä omassa kokonaisuudessaan, mutta tämä maailma ja tämä pelattavuus on sellaista tasoa, että niistä näkisi erittäin mielellään lisää sisältöä. Vaikka kokonaisuus on melkolailla sellaista aika tavanomaista fantasiaroolipelihuttua lohikäärmeineen ja muina hirviöineen, on Dragon's Dogmassa todellakin sitä jotakin, mikä tekee siitä niin hyvän kokonaisuuden että tälläistä pelaisi mielellään enemmänkin.


4. Punisher

Tuomari aiheesta on rikollisen vähän pelejä ja tämä on kaikista aiheen peleistä ylivoimaisesti se paras. Nyt kun Punisher on vielä pilattu huonolla roolituksella MCU:ssa, niin toivo uudesta Punisher pelistä on aika vähäistä. Tämä PS2 peli on siitä syystä niin korkeassa asemassa. Toiminnallisesti ja tyylillisesti tämä peli teki kaiken oikein. Tavallaan tämä on jatkoa Thomas Janen tähdittämälle elokuvalle, mutta omia pelillisesti, tämä on yksinäinen peli, joka olisi todellakin ansainnut jatko-osan ja joka nykyään, todellakin ansaitsisi remaken tai remasteroinnin.


3. Victor Vran

Monella tavalla tämä todellakin tuntuu sellaiselta peliltä, joka olisi kuin tehty saamaan jatko-osan. Toiminnallisesti kaikki toimii erinomaisesti ja pelattavuus on todella laadukasta tasoa. Aseita ja muita ominaisuuksia on vaikka kuinka ja isona kokonaisuutena tarina on sillä tasolla, että sitäkin voisi aivan hyvin jatkaa. Syystä tai toisesta näin kuitenkaan missään kohtaa tapahtunut ja todennäisin syy on siinä että peli ei noussut suuren kansan tietoisuuteen. Mutta yksittäisenä kokonaisuutena peli on joka tapauksessa huipputasoa.


2. Final Fantasy VIII

Kaikista Final Fantasy sarjan peleistä tämä kahdeksas oma kokonaisuutena on ehdottomasti se, josta itse olisin monesti halunnut nähdä jonkinlaista jatkoa. Tarinallisesti kokonaisuus on pitkälti sellainen tarina, jossa ei jää merkittäviä isoja juonikuvioita käyttämättä ja vaikka epilogissa tuntuukin että tiettyjen hahmojen kanssa hieman hosutaan mitä tulee tarinankerrontaan ja sen päättämiseen, niin päähenkilön tarina saavuttaa oikein hyvän päätöksen. Kyllähän siihen helposti saisi jatkoa tehtyä ja itse edelleen toivottaisin sen tervetulleeksi, mutta sellaista ei ole vielä tullut ja tässä vaiheessa remake on paljon todennäköisempi kuin jatko-osa, joskin se olisi yksi tapa tarjota lisää sisältöä tähän tarinaan. Niin ja kyllähän Squall Leonhartia on käytetty useammassa pelissä tämän jälkeen, mutta se ei ole missään nimessä sama asia kuin jatko-osa.


1. Hades

Yksi näitä pelejä jonka kanssa on hyvin haastavaa sanoa että tarvitseeko peli koskaan jatko-osaa ja millainen se jatko-osa sitten olisi. Puhumattakaan että onnistuisiko jatko-osa koskaan toistamaan ensimmäisen pelin menestystä. Hades on täynnä erinomaisesti toteutettuja osuuksia ja isona kokonaisuutena se on ehdottomasti yksi onnistuneimpia indie pelejä koskaan. Pelissä on paljon toistoa, mutta kaikki se toisto on tehty niin monipuolisesti, että pelaaminen on aina todella hauskaa. Tarinallisesti peli on myös niin laaja, että on vaikea kuvitella että mitä jatko-osa voisi edes tehdä viedäkseen tarinaa oikeasti toimivaan suuntaan, koska Hades on tehty niin yhtenäiseksi ja itsenäiseksi kokonaisuudeksi. Kyllähän samasta asiasta voisi aina tehdä jotakin, mutta se miten hyvin se sitten oikeasti toimisi isona kokonaisuutena, on asia erikseen.