Lopputaistelun idea on olla kohokohta pelille, koska peli päättyy siihen. Haasteellisessa mielessä viimeisestä pomotaistelusta monesti pyritään tekemään jotakin sellaista mikä laittaa pelaajan siihen viimeiseen testiin, mahdollisesti haastaen kaiken tähän mennessä opitun. Aina tosin haaste ei ole sieltä reiluimmasta päästä.

 

 

 

Lopputaistelua verrataan muihin taisteluihin pelissä, mikä määrittää sen että kuinka vaikeita ne ovat kyseisen pelin tasolla. Sillä keskeinään vertailu ei suoraan kerro koko totuutta, sillä tietynlaiset pelit usein ovat haastavampia kuin toisenlaiset.

Vaikeustason laatuun ei nyt oteta suoraan kantaa että onko vaikeus tehty hyvin ja taistelu on vaikea oikealla tavalla, vai onko vaikeus pääasiassa epäreiluudesta tai halpamaisuudesta johtuvaa.

Yksi per pelisarja, samasta genrestä.

  • Tiettyjen pelisarjoja alasarjat eivät ole varsinaisesti samaa genreä kuin pääsarja. Jotkut taas ovat.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Eredin - Witcher 3: Wild Hunt

Pääpelin taisteluista Eredin on ehdottomasti niitä vaikeimpia ja sitä kautta todella hyvä loppuhuipennus. Lisäksi tämä on oikealla tavalla tehty haaste jossa pitää huomioida koko arsenaali ja taitovalikoima.

 

Creator - Final Fantasy IV: After Years

Yksi näitä vähän erilaisempia viimeisiä yhteenottoja Final Fantasy sarjassa. Ehdottomasti myös yksi vaikeimpia mitä on vastaan tullut.

 

Leon Kennedy - Resident Evil: Operation Raccoon City

Haastavammaksi tekee se, että pari Umbrella spesialistia ottaa Leonin puolen, mutta Leon itsessään on hyvin tarkka ampuja ja käyttää tappavalla tarkkuudella myös granaatteja.

 




24. Dragon Master - Tai-Fu: Wrath of the Tiger

Tämä on pelin vaikein pomotaistelu ja ansaitusti. Vain yksi hyökkäys tekee oikeasti vahinkoa kohteeseen, mutta myös monia muita taktiikoita joutuu käyttämään välttääkseen Lohikäärmemestarin hyökkäykset. Pelaaja on merkittävässä alakynnessä välittömästi koska vihollisella on paljon tehokkaita hyökkäyksiä jotka myös osuvat kauas ja tämä osaa myös lentää. Pelaajan tehtävänä on lisäksi liikkua alueella, päästäkseen hyviin asemiin ja välttääkseen osumat, mikä sekin vaatii tiettyjen ominaisuuksien hyödyntämistä.


23. Gonzo - Yaiba: Ninja Gaiden Z

Vaikean tästä tekee se että taistelu on tehty todella laahaavan pitkäksi ja jatkuvasti muuttuvaksi. Pelattavuus ei ole sieltä parhaasta päästä millään tavalla ja taistelu täytyy aina aloittaa alusta, mikä vain lisää sitä turhauttavuutta. Taistelu on monella tavalla taistelu pelattavuutta vastaan, siinä samalla kun pitäisi taistella pomovihollistakin vastaan. Suurin haaste tulee kuitenkin siitä miten pitkään pelaajan täytyy pitää pakka kasassa ilman isompia virheitä.


22. Darth Malak - Star Wars: Knights of the Old Republic

Tässä vaikeus tulee enemmänkin pelattavuudesta ja sitä kautta tämä on niitä turhauttavampia pomotaisteluita, eikä edes mitenkään näyttävä tai hauska. Vaikea se todellakin on, vaikkakin pelaajalla on käytössään tiettyjä taktiikoita joilla saa merkittävän etulyöntiaseman, mikäli osaa käyttää niitä hyödykseen tai niistä ylipäätään tietoinen. Ilman ennakkotietoja ja valmistautumista tämä on hyvin haastava taistelu, varsinkin koska tämä täytyy käydä kokonaan yksin, toisin kuin iso muista taisteluista.


21. Gunzar - Joe Dever's Lone Wolf

Tästä saa oitis vaikeamman jos ei ole tehnyt yhtään sivutehtäviä tai valmistautumista. Gunzarilla on todella laajan elinvoimamittari, todella suuri määrä erilaisia taktiikoita ja tämä taistelu todellakin vaatii pelaajaa tekemään todellakin parhaansa monella saralla. Täytyy osata säännöstellä resursseja, täytyy olla hyvä QTE pätkissä ja tietää milloin hyötätä ja milloin puolustautua. Se kuitenkin helpottaa, että Gunzarilla on pitkälti aina sama taktiikkaa, jota voi vaikka opetalla hyödyntämään.


20. Metalhead Leader - Jak II: Renegade 

Tässä taistelussa korostuu todellakin se miten vähän vahinkoa pelihahmo kestää. Sitten korostuu myös se että resurssit eivät palaudu kuoltaessa, mikä tarkoittaa sitä että seuraava yritys tätä pomovihollista vastaan voi oitis olla vaikeampi kuin edellinen. Tämä taistelu vaatii liikkeessä pysymistä ja oikeiden aseiden käyttöä oikeaan aikaan. Virhemarginaali on melko pieni koska melko pienet virheet käyvät todella kalliiksi.


19. Elden Beast - Elden Ring

Iso osa haasteesta tulee siitä, että tämä taistelu jättimäistä ja laajalle iskevää vihollista vastaan täytyy käydä heti Radagonin jälkeen, joka ei henkään ole mitenkään helppo pomovihollinen. Kaksi hyvin erilaista pomovihollista yhteen putkiin on jopa tämän pelin tasolla melko raukkamainen veto. Syy miksi tämä ei kuitenkaan ole ylempänä johtuu siitä, että pelaajalla on myös taktiikoita, joilla tästä voikin saada yllättävän helpon, varsinkin tästä jälkimmäisestä taistelusta.


18. Ishin, Sword Saint - Sekiro: Shadows Die Twice

Vaikein lopputaistelu From Softwaren peleissä. Sekirossa Sword Saint on enemmänkin epäreilu maratooni hyvin ja kiinnostavan haasteen sijaan. Kolme kuoliniskua vaativa yhteenotto jossa vihollisella on valtava arsenaali taktiikoita ja paha taipumus spämmätä tiettyjä taktiikoita. Se mikä on omiaan tekemään tästä niin vaikean on se todella pikkumainen suhtautuminen taisteluun. Monesti tuntuu että tietyt liikkeet ovat todellakin sekunnista kiinni. Ishin ei ole hyvin tehty pomotaistelu, mutta se on helposti pelin vaikeimpia, häviten vain Demon of Hatredille.


17. Valkog - Rogue Galaxy

Tämä on turhauttava taistelu jossa vaikeus on siinä että kaikkia pelihahmoja täytyy käyttää ja jokaista yksinään erinäisiä haasteita vastaan. Osa on helpompia kuin osa, mutta viimeinen on se haastavin ja täysin vääristä syistä, koska peli äkkiä vaatii jotakin, mitä ei ole voinut harjoitella aiemmin ja ns. Yllättää pelaajan sillä epäreilulla tempulla. Todennäköistä onkin että tässä vaiheessa kuolee ja pitää aloittaa koko sirkusta alusta. Ei hyvin tehty pomotaistelu, mutta vaikea siitä on saatu jrpg pelitasolla, mutta väärillä tavoilla.


16. Aep Dahy - Thronebreaker: Witcher Tales

Tämä on selvästi vaikeampi kuin yksikään aiempi osa pelissä, merkittävästi. Tämä peli nojaa vahvasti hvyin rakennettuun pakkaan ja tällä vihollisella on valtava pakka jota ei voi kuihduttaa ja joka hyötyy pitkästä pelistä. Tämä on niitä taisteluita joka on hyvin vaikea, jos pelaa ns. Hauskalla pakalla, mutta kun nojaa puolitylsään taktiikkaan ja pelaa samalla taktiikalla kuin tämä vihollinen, on yhteenotto oitis helpompi, mutta silloinkin täytyy hyödyntää todella tietynlaisia taktiikoita ja silloinkin tämä on valtava vaikeuspiikki kaikkeen aiempaan verrattuna.


15. Dracula - Castlevania: Symphony of the Night

Tämä riippuu todella paljon varustuksesta ja pelaajan tasosta, mutta suhteellisen hyvällä varustuksella ja tasolla Dracula on edelleen hyvin haastava taistelu. Draculan hyökkäykset eivät ole ole millään tavalla epäreiluja, mutta ne vaativat todella nopeita refleksejä ja hyvää ennakointia että pelaaja ehtii tarvittaessa alta pois, pystyy parantamaan oikeassa kohdassa ja onnistuu samalla aikaa myös tekemään vahinkoa. Kohteeseen osuminen ei ole mikään ongelma ja haastavampaa on enemmänkin aivan kaikki muu.


14. Darth Maul - Star Wars: Episode 1: Phantom Menace

Tämä on helppo, jos käytössä on tietyt aseet ja todella nopeat hoksottimet, sekä erään kenttäsuunnittelun hyväksikäyttö. Mikäli tämä taktiikkaa epäonnistuu, tulee tästä välittömästi hyvin vaikea yhteenotto koska Maul on nopea, lähietäisyydellä erittäin vaarallinen ja kaukoetäisyydellä mahdollisesti vielä pahempi. Valomiekkailussa korostuu se että pelaaja ottaa helposti todella paljon vahinkoa verrattuna viholliseen ja kaukotaistelussa vain tietyt aseet oikeasti toimivat. Pelattavuus ei tee isommin palveluksia, mutta kyllä peli on kuin suunniteltu vaikeaksi.


13. Marluxian - Kingdom Hearts: Chain of Memories

Tämä taistelu on todella riippuvainen siitä miten hyvin siihen on varauduttu. Ensimmäinen vaihe ei ole erityisen paha, mutta heti seuraava vaihe on. Koska kyseessä on korttipakkatoiminta, vaatii peli selvää valmistautumista koska tietyt taktiikat toimivat merkittävästi toisia paremmin. Toisessa vaiheessa Marluxian varsin alkaa käyttää todella haastavia taktiikoita jotka todellakin vaativat sitä valmistautumista. Siinä missä pääsarjan pelit mahdollistavat soveltamisen taistelussa ja nojaavat reagointiin, on tämä korttipakka toiminta paljon haastavampaa.


12. Radiance - Hollow Knight

Taistelu joka yhdistää tasohyppelyn ja toiminnan ei niin hyvin tehdyksi kokonaisuudeksi. Tämä taistelu muuttuu vaihe vaiheelta suoraan turhauttavaksi yhteenotoksi joka ei ole enää edes hauskaa. Puhumattakaan että tämä tulee heti edeltävän pomotaistelu perään joka on jo omiaan viemään resursseja eikä suoranaisesti tue samaa taitovalikoimaa kuin tämä rasittava tyhjyyden päällä hyppely.


11. Thomas Mutton - Catherine

Pelaaja ei varsinaisesti taistele Muttonia vastaan, vaan yrittää ainoastaan paeta kiipeämällä maaliin. Tämä on yllättävän hienosti tehty pomotaistelu, mutta ei millään tavalla helppo, koska tässä vaiheessa peliä on pulmanratkontakiipeily mennyt jo niin turhauttavan vaikeaksi, että se ei ole enää pitkään aikaan ollut millään tavalla hauskaa. Siinä mielessä tämä on vähän haaskattu pomotaistelu, koska vaikeus tulee aivan vääristä asioista.


10. Mr. Dark - Rayman

Tässä haastavaa on juurikin se pituus koska pelaajan täytyy kestä hyvin pitkä taistelu pääasiassa virheittä. Vastaan tulee monta hybridivihollista aiemmista pomovihollisista. Tämä on vähemmän taistelu tappelun merkeissä ja merkittävästi isompi rooli on väistelyssä ja siinä erittäin pikkutarkassa tasohyppelyssä jota peli on jo pitkään vaatinut. Erityisen hyvä pomotaistelu tämä ei ole, mutta sekään ei ole suoranaisesti vaikeuden syy.


9. Ultimecia - Final Fantasy VIII

Ehkä se vaikein FF sarjan lopputaistelu osansa haasteesta tuo se, että tähän ei oikeastaan voi farmaamalla saada etulyöntiasemaa, mutta tässä voi olla helposti alivoimainen. Tässä taistelussa on neljä vaihetta joista joka toinen on todella haastava. Griever varsinkin voi olla todella haastava ja viimeistään True Ultimecia on todella vaativa vaihe. Kokonaisuutena tämä on kuitenkin myös yksi parhaiten tehtyjä pomotaisteluita koko pelisarjassa. Lähinnä siksi koska edeltävän pelin viimeisessä taistelussa ei ollut sitä todellista Sephiroth taistelu, jonka Kingdom Hearts tarjosi.


8. Archfiend - Dragon Age: Origins

Se mikä tekee tästä niin vaikean, on puhtaasti siinä vihollisten määrässä. Archfien itse on lohikäärmemuotoinen hirviö, joka yksinään on jo todella haastava vihollinen, kuten kaikki isot lohikäärmeet pelissä. Mutta kun siihen päälle tulee vielä loppumaton lauma perusvihollisia, tulee tästä taistelusta niin ylivaikea, että se ei enää tunnu reilulta. Iso ongelma on siinä, miten toiminta on toteutettu koska se menee tälläisessä toimintakohtauksessa niin sekavaksi räpellykseksi että sitä ei voi enää pitää hyvin tehtynä, vaikka sitä potentiaalia onkin.


7. Wesker - Resident Evil 5

Ei se paras mahdollinen loppuhuipennus mitä tulee Weskerin käyttöön. Tässä pomotaistelussa on useampi vaihe joista ensimmäinen vaatii todella tarkkaa taktiikkaa todella järeillä aseilla, sitten QTE mättöä ja viimeinen vaihe tulivuoressa ylimutatoituvaa Weskeriä vastaan joka voi helposti lopettaa taistelun yhdellä osumalla ja vaati selvästi tietämystä siitä mitä pitää tehdä ja miten tehdä se mahdollisimman tehokkaasti käytössä olevilla aseilla. Helposti yksi koko pelisarjan vaikeimmista pomotaisteluista.


6. Kronika - Mortal Kombat 11

Täysin ja suoraan epäreilu taistelu koska pomovihollisella on niin paljon rikkinäisiä ja suoraan epäreilulla tavalla tehostettuja hyökkäyksiä. Tappelupelipomovihollisten joukossa on olemassa paljon näitä ylibuffattuja ja epäreiluiksi tehtyjä pomotaisteluita mutta näennäisesti samoilla säännöillä pelaavista hahmoista, varsinkin tässä sarjassa tämä on selvästi se kaikista epäreiluin ja vaikein.


5. Vergil - Devil May Cry V

Ehdottomasti todella vaikea pomotaistelu koko pelisarjan tasolla, oman pelinsä tasolla ja pomovihollisten tasolla ylipäätään, mutta kaikki on toteutettu täysin reilulla ja todella onnistuneella tavalla. Taistelussa täytyy todellakin vain osata käyttää kaikkia käytössä olevia taktiikoita ja varsinkin Dantella tämä on toteutettu erinomaisesti koska lähemmäs kaikki Danten taidot ovat jollakin tavalla hyödyllisiä. Nerolla käytävä osuus on lähinnä se seuraava vaihe joka ei ole enää sitten varsinaisesti vaikea.


4. Galactus - Marvel vs Capcom 3

Suoraan epäreilu pomotaistelu, osittain siksi että tällä vihollisella on niin ylivahvat hyökkäykset joista osaa on lähes mahdoton väistää, koska pelissä ei opeteta kaikki tarpeellisia temppuja, vaan ne pitää itse jotenkin keksiä. Niiden kanssa Galactus on kaukana reilusta yhteenotosta ja paras taktiikkaa on sokea burstaaminen joka joko riittää tai ei riitä. Eikä tällä jättiläisellä ole edes pokkaa tapella yksin, vaan ennen tätä on pari taistelua jotka pitää päihittää lähemmäs täydellisesti, että varmasti on elinvoimaa tarpeeksi Galactusta varten.


3. Vadrigar - Quake 3: Revolution

Räiskintäpelien joukossa ei ole yhtä pahaa vastusta tullut. Vadrigor on heti kättelyssä niin haastava, että pelaaja voi olla kuollut, ennenkuin ehtii tehdä yhtään mitään. Tähän on tiettyjä taktiikoita, mutta ne ovat suht riskaabelista päästä. Erityisen haastavan tästä tekee se että Vadrigar on todella tarkka ja kaiken lisäksi käyttää pelin tehokkaimpia aseita, kuten raketinheitintä, joka on monesti yhdestä osumasta tappava. Puhumattakaan että vain parhaat aseet tekevät oikeasti vahinkoa tähän viholliseen, joka osaa käyttää ympäristöä ja tehosteita hyödykseen.


2. Hades - Hades

Kuoleman jumala on todella paha vastus ja vaikka tämä muuttuukin helpommaksi pelihahmon kehittyessä, todellinen eliittiversio tästä, on täyttä kaaosta. Hades lyö todella kovaa, kestää todella paljon vahinkoa, pystyy käyttämään monia erittäin vaarallisia hyökkäyksiä ja taktiikoita, jotka varsinkin eliittiversiossa ovat niin tuhovoimaisia pitkälle yltäviä, että pelaajalta vaaditaan todella paljon. Tässä taistelussa aseella ja erikoisominaisuuksilla on väliä, sillä lähemmäs joka kerta, tämä on todellinen haaste.


1. Shinryu - Dissidia: Final Fantasy NT

Tämä on ehdottomasti yksi vaikeimpia pomotaisteluita koskaan ja syy siihen on siinä mielettömässä määrässä vahinkoa, mitä pomovihollinen pystyy tekemään yhdellä iskulla ja miten laajalle yltäviä hyökkäyksiä tämä lohikäärme tekee. Lisäksi tämä on välittömästi, merkittävästi vaikeampi taistelu, jos tätä yrittää läheltä lyövällä hahmolla, koska silloin mahdollisuudet kriittisiin osumiin, vihollisen toimesta, ovat oitis merkittävästi todennäköisempiä. Ensimmäinen vaihe on ehdottomasti se vaarallisin kun taas toinen vaihe on helposti se pitkäveteisempi, mutta myös todella haastava, jos kikkailee. Ei tätä voi sanoa varsinaisesti edes reiluksi taisteluksi, vaan yltiövaikeaksi yhteenotoksi jossa pelaaja on ryhmineen niin alivoimainen.