Lost%20Words_%20Beyond%20the%20Page.jpg?

Laadukkaasti toteutettu ja yllättävän vahva draamatarina ja fantasiatarina samassa paketissa

 

 

Kokonaisuus, joka kulkee ennalta määrättyä reittiä muutamilla valinnoilla ja kertoo erittäin vahvan tarinan isoilla teemoilla, samalla tarjoten fantasiatarinan pakokeinona todellisuudesta.

 

PlayStation Plus: Premium

 

 

Kadonneet Sanat: Sivun Tuolla Puolen

Kannen perusteella tämä peli vaikutti yhdeltä "hidden object" peliltä tai muulta vastaavalta seikkailupeliltä. Ehkä tälläinen vähän kevyempi tapaus. Eipä tästä nyt nimen perusteella mitään isompaa kokonaiskuvaa saa joten vain pelaamalla saa vähän paremmin kiinni siitä, mistä tässä on kyse. Lopputulos onkin positiivinen yllätys, joka toimii niin hyvin, koska siitä ei etukäteen tiennyt juuri mitään. Lisäksi tapa jolla peli etenee, toimii erittäin hyvin todella hyvien pellisten ratkaisujen ansiosta, vaikkakin ajoittain siinä mennään myös vähän täytteen puolelle.

 

Heippa taas päiväkirja...

Pelin pääosassa Isabella niminen tyttö, joka pitää päiväkirjaa elämästään. Päiväkirjan hän sai lahjaksi mummoltaan ja pelaaja pääseekin kiinni Izzyn elämään tämän kirjoitusten myötä. Tavallaan pelaaja on siis päiväkirja jolle peli kertoo tarinaa, mutta samalla aikaa pelaaja ohjaa piirrosversiota Izzystä, tämän kirjoittaessa. Päiväkirja osuudet ovat nokkeluudessaan todella hyvin tehtyjä, jokusilla satunnaisilla erikoisratkaisuilla ja pienillä lisillä joissa pelaajan valinnat hieman muuttavat asioita. Toisaalta taas Izzy alkaa kirjoittaa omaa fantasiatarinaansa, jossa pelaaja ottaa vähän aktiivisemman roolin ja ohjaa Izzyn tarinan sankaritarta tämän matkalla, jossa isossa osassa on hänen apunaan oleva taikakirja, jolla hän voi manipuloida ympäristöä.

Pääasiassa peli on pulmanratkontaa ja tasohyppelyä melko hyvässä suhteessa. Kumpikaan osuus ei ole erityisen haastavaa ja pääosassa on ennenkaikkea tarina, pulmanratkonnan ollessa useimmiten selvää täytettä. Onhan pelissä myös hieman keräiltävää tavaraa, mutta loppuviimeksi kaikki pelin puolet ovat melko simppeleitä, niin kauan kuin pelaaja vähän seuraa mitä ympärillä tapahtuu eikä vain hosuen liiku eteenpäin. Vaikka Izzyn tarinan tapahtumat ovatkin oikein hyvin tehtyjä, niin itse tykästyin paljon enemmän päiväkirjaosuuksiin, joissa peli oli todella omanlaisensa ja uppoutui todella hienosti tapaan jolla Izzy kertoo päivästään ja elämästään. Tätä kautta peli myös menee tietyssä vaiheessa merkittävästi dramaattisempaan suuntaan ja muuttuu tarinaksi, johon monien on varmasti erittäin helppoa samaistua. Parhaiten se kaikki kehittyy ja uppoaa, kun siitä ei tiedä etukäteen mitään, minkä vuoksi Lost Words on ehdottomasti peli, johon kannattaa uppoutua "sokkona".

 

Yhdessä etenevät tarinat

Lost Words ei ole pitkä peli, sillä sen läpäisee ehkä viidessä tunnissa. Pulmat ja tasohyppely ovat melko simppeleitä läpi pelin eikä pelin keräilyesineet ole nekään merkittävästi jemmassa, sillä suoraviivaisena pelinä pieni polulta poikkeaminen vie nopeasti keräiltävän tavaran luo. Pelissä on melko vähän pätkiä joihin voi jäädä millään tavalla jumiin, sillä pulmanratkonnassa käytetään kourallista sanoja, joilla vaikutetaan ympäristöön, joten erilaisia vaihtoehtoja on loppuviimeksi melko vähän. Myöskään tapa jolla näitä taikasanoja käytetään ei ole se paras mahdollinen, sillä tietyissä tilanteissa todella huomaa, että peli on selvästi kehitetty PC mielessä, sillä konsolin ohjaimella käyttöliittymä ei aina tunnu parhaalta mahdollisesti. Se tosin korostaa sitä, miten paljon parempia päiväkirjaosuudet pelissä ovatkaan, vaikka kertomusosuudet ovatkin eri tavalla hyviä.

Erityisen paljon pelissä nousee esille se, miten hyvin se on toteutettu. Päiväkirjaosuudet ovat tehty simppelisti, siten miten Izzy nyt sattuu kirjoittamaan ja kuvittamaan, sekä mahdollisesti tekemään lisää huomioita. Satunnaiset erikoistilanteet vain täydentävät tätä ideaa ja tekevät siitä merkittävsäti elävämmän. Kun Izzy on iloinen, on ote iloinen ja kun Izzy on surullinen, muuttuu rytmi välittömästi ja myös tapa jolla peli kuvittuu. Tämä todellisuuden vaikutus näkyy myös siinä miten Izzyn kertomus etenee ja kehittyy. Vaihtelua on loppuviimeksi aika hyvin, vaikka peli ei erityisen pitkä olekaan. Tämä toimii siinä mielessä pelin eduksi, että mitkään pelimekaniikat eivät ole varsinkaan päiväkirjaosuuksissa merkittävästi ylikäytettyjä, ainakaan mistään vähänkaan erikoisemmista tapauksista.

 

Laadukas toteutus nokkelilla tavoilla

Lost Words näyttää erittäin hyvältä ja ääninäyttely on erittäin laadukasta alusta asti. Ison osan ajasta äänessä on Izzy, joko päiväkirjaa kirjoittaessaan tai tarinaansa kirjoittaessaan. Tietyillä hahmoilla hänen tarinassaan on omat äänenstä ja nämä ovat hyvin tehtyjä. Tekstitulvaa pelissä ei juuri tule, koska iso osa on pelaajalle luettua. Tietyt lisäykset sivuilla on luettava, mutta tämä korostaakin sitä, millä tavalla peli on rakennettu. Päiväkirja on sukellus Izzyn elämään, tuntemuksiin ja ajatuksiin, kun taas hänen kertomuksensa on sukellus hänen mielikuvitukseensa, jota myös ohjaa se, mitä tosielämässä tapahtuu. Kertomus on paljon värikkäämpi ja elävämpi kuni päiväkirja, mikä erottaa nämä kaksi hienosti toisistaan ja toimii todella hyvin. Visuualisella tavalla peli onnistuu tarjoamaan erittäin hyvän kokonaisuuden, pysyen kuitenkin kokoajan uskollisena sille ajatukselle, jonka päälle peli rakentuu.

Tarinallisessa mielessä Lost Words: Beyond the Page on ehdottomasti kokemisen arvoinen peli. Sen varsinaiset valinnat ovat monesti aika pienimuotoisia, mutta toimivat todella hyvin. Peliä ei selvästikään ole tehty erityisen haastavaksi, mikä vain hyvä asia, koska tarina on selvästi pääosassa ja kun ideana on olla avaamatta isommin mitään tarinallista pelistä, voidaan sanoa että loppuviimeksi pelissä on tarinallisen painokkuuden kautta hieman samaa, mitä pelissä Celeste, joskin hieman eri tavalla, mutta omien kokemusten kautta näillä kahdella pelillä on tarinallisesti aika paljon samaa, vaikka Celeste on pelillisesti hyvin erilainen. Tarina onnistuu todellakin yllättämään, tosin riippuen siitä että millaisia ennakko-odotuksia peliä kohtaan on, tai miten pelin tapahtumia alkaa mielessään ajattelemaan ja avaamaan ennen kuin ratkaisevat asiat pelissä ehtivät tapahtua.


Yhteenveto

Lost Words on loppuviimeksi erittäin hyvä tarinallinen peli tietyillä näennäisillä valinnoilla, jotka hieman vaikuttavat kokonaisuuteen ja luovat hienosti omanlaistaan otetta pelaajan kokemukseen. Pelaaminen on simppeliä ja pointtina onkin kertoa tarina ilman merkittäviä hidastuksia, mutta tarjoten ajoittain vähän pohdittavaa. Isossa osassa on vahva tarinan ja sen mahdollisesti hyvin kipeä sanoma, josta lähemmäs jokainen voi löytää kosketuspintaa omaan elämään. Toimii hyvin yhden kerran pelattuna ja on toteutettu ratkaisevilla tavoilla erittäin hyvin ja laadukkaasti.

 

+ Tarinan vahvuus

+ Tyylillinen toteutus

+ Hyvä ääninäyttely

 

- Täytemekaniikat pelattavuudessa

- Epätarkka konsolilla

 

Arvosana: 7,5

 

Erityinen