Untitled%20Goose%20Game.jpg?1679780226

Honk honk

 

 

Kevyttä pulmanratkontaa ja sekasorron aiheuttamista veikeällä grafiikalla varustetussa eläinseikkailussa, jonka nimeäminen osuu pelin yleiseen tyyliin varsin hyvin.

 

 

PlayStation Plus: Premium

 

 

Nimetön Hanhipeli

Tämä on yksi tapaus josta tietää varsin paljon etukäteen, koska tästä on kuullut paljon positiivisia asioita. Kevyttä pulmanratkontaa ja kaaoksen aiheuttamista ympäristössä. Tästä on saanut juurikin sellaisen fiiliksen että peliä ei ole tarkoitus ottaa kovinkaan vakavasti ja ideana on enemmän härvätä ympäriinsä ja ehkä siinä samalla sitten saavuttaa enemmän tai vähemmän jotakin rakentavaa. Voisi sanoa että tämä peli on kissapeli Strayn hengenheimolainen.

 

Terrorisointia vai trollausta

Peli alkaa nopeasti, ilman isompaa taustatarinaa tai esittelyä. Hanhi tulee esiin pensaasta ja sitten pelaaja saa puolivapaat kädet tehdä mitä lystää pelin asettamissa rajoissa. Pelaaja voi juosta, äännähdellä, levitellä siipiään, laskea päätään ja ottaa esineitä. Pelaajalla on eräänlainen lista askareita, jotka ovat enemmän tai vähemmän paikallisten ihmisten kiusaamista. Kaikki alkaa simppelisti kun paikalla on vain yksi ihminen ja erilaisia muuttujia ei ole suurta määrää. Opettelualueena paikka toimii oikein hyvin ja siinä samalla saa käsityksen siitä mikä on homman nimi. Peli ei ole pitkä, sen läpäisee jokusessa tunnissa, riippuen tietystä vähän siitä että kuinka hyvin pulmanratkonta, trophymetsästys ynnä muu nappaa. Pelin pulmat ovat pääasiassa kiinni ajoituksesta, oikeaan aikaan oikeassa paikassa olemista ja npc hahmojen rutiinien opettelemista ja niiden yhtäaikaista hyödyntämistä. Joskus pulmat ovat erittäin simppeleitä, kun taas tietyissä vaiheissa tuntuu että muuttujia on sen verran paljon, että yritys-erehdys metodilla saavuttaa parhaan lopputuloksen.

Hanhen "to do list" muodostaa pelaajan tavoitteet, mutta tiettyä vapautta synnyttää se että pelaajalla on mahdollisuus suhteellisen vapaasti vain härvätä ympäriinsä ja siinä samalla ehkä suorittaa enemmän tai vähemmän vahingossa jokunen tehtävä listalta. Itse aloitin pelin vain opettelemalla ohjaamaan hanhea ja siinä samalla sitten huomasin että tehtäviä tuli tehdyksi, ennen kuin edes vilkaisin listaa askareista. Koska Untitled Goose Game on niin pienimuotoinen ja simppeli, on yhtenä ideana pelissä suorittaa jokainen alue mahdollisimman nopeasti, noin viidessä minuutissa, mikä on viimeisellä alueella jo aika haastavalta vaikuttava prosessi ja vaatii melko tarkkaa suunnittelua ja suhteellisen virheetöntä toteutusta, mikä ei ole ihan sieltä helpoimmasta päästä, sillä vaikka hanhen ohjaaminen on simppeliä, niin se ei aina ole sieltä kaikkein vastaanottavimmasta päästä.

 

Dubloleikki vesivärigrafiikoilla

Graafinen ulkoasu pelissä on melko veikeä. Tavallaan se muistuttaa värimaailmaan ja simppeliltä kuvitukseltaan jonkinlaista vesiväri tai akvarellipiirrosta josta muodostuu liikkuvaa kuvaa ja joka on yllättävän yksityiskohtainen ja täynnä erilaisia muuttujia. Toisaalta taas, pelin ulkoasu tuo mieleen dublot, eli pikkulasten legot. Omalla tavallaan tämä sopii hyvin pelin asetelmaan joka on paikoin slapstick komediaa ja toisinaan harmitonta leikkiä. Eri hahmot reagoivat hanheen eri tavoin sillä siinä missä eräs poitsu pelkää hanhea kuollakseen ja pakenee sitä, eräs toinen hahmo toimii portsarina eikä siedä hanhea ollenkaan. Tietyt hahmot myös reagoivat vahvasti joko tiettyyn rajaan kentällä, tai tiettyihin esineisiin kentällä. Jos pelaaja vie tietyn esineen, jahtaavat hahmot hahnhea kunnes joko saavat esineen takaisin tai eivät enää löydä sitä. Tässä korostuukin se, että tekoäly lukittuu aina tiettyyn kohteeseen, kunnes se saa jonkin toisen kohteen johon keskittyä. Ongelmalliseksi tämä tulee lähinnä silloin, kun pelaaja on riippuvainen siitä että tietty hahmo tekee tietyllä tavalla, mutta on lukittunut tiettyyn rutiiniin josta ei pääse yli. Speedrun haasteissa tämä muuttuu todella ärsyttäväksi, mutta normaalissa pelaamisessa se vain pakottaa aloittamaan alusta.

Koska kaikilla hahmoilla on rutiinit, niin pelaajan täytyy toimia niiden mukaan. Joskus pitää liikkuvia hiljaa ja varovaisesti ettei pelaajaa nähdä ja toisinaan nopeat liikkeet ovat pakollisia, että pelaaja ehtii tehdä kaiken tarpeellisen, ennen kuin tietty hahmo on tehnyt juttunsa, johon pelaaja on tämän huijannut. Tietyt tilanteet vaativat nopeuden lisäksi tarkkuutta, mikä ei aina ole ihan sieltä parhaasta päästä, koska hanhen sijainti ja pään korkeus vaikuttavat siihen, mistä hanhi vai saada kiinni. Jos kasassa on useampi esine, voi tämä mennä pelkäksi sähläämiseksi. Vaikka kentät ovat täynnä erilaisia esineitä ja paikkoja joihin reagoida, ei se tarkoita että peli olisi vaikea, sillä alueet ovat kuitenkin sen verran pieniä, että niiden salapaikat, oikotiet ja yllärit löytyy mahdollisesti melko pian ja sitten on kyse enää vain npc hahmojen rutiinien opettelemisesta ja niiden hyväksikäyttämisestä.

 

Hanhen häslääminen tuo mieleen kissan kujeet

Untitled Goose Game on samalla tavalla veikeää viihdettä ja pulmanratkontaa kuin Stray. Vaikka nämä kaksi peliä ovatkin melko erilaisia monella tavalla, niin tietyt teemat ja ideat ovat samanlaisia. Kummassakin ohjataan eläintä jolla osan ajasta ratkotaan erilaisia pulmia ympäristössä ja sitten toisen osan ajasta härvätään ympäristössä. Vaikka Stray ottaakin tässä hieman yksityiskohtaisemman, laajemman ja moniulottaisemman otteen, niin Goose Game pitää kiinni rennommasta ja koomisemmasta tavasta. Hanhi ei ole yhtä ketterä kuin kissa, joten kiipeilyä ei ole. Strayssa tosin ei ole ihmisiä, joita härnätä ja iso osa on tasohyppelyä. Pulmanratkonta on kuitenkin todella kantava teema molemmissa, joskin pelien lähestymistapa pulmanratkontaan on erilainen.

Hanhen tapauksessa ulkoasu kiinnittää enemmän huomiota sillä sen värityskirjamainen tyyli pistää nopeasti silmään, hyvässä mielessä. Pulmanratkonnan tapauksessa on vaikea sanoa että kumpi peli olisi oikeasti haastavampi, mutta jumiin ei tässäkään pelissä juuri jää sillä jopa ne haastavammat tilanteet ovat sellaisia, että kun niitä tarpeeksi kokeilee, onnistuu lopulta. Koska kukaan ei ole tappamassa hanhea, voi pelaaja yrittää uudestaan ja uudestaan ilman mitään isompaa nollausta. Kyllähän hahmot pyrkivät ottamaan omat tavaransa aina takaisin ja palauttamaan ne omille paikoilleen, mutta valtaosa pelin haasteista onnistuu ilman isompaa sähläystä. Yleensä yhdellä alueella on vain yksi isompi keräilytehtävä jossa joukko esineitä pitää siirtää tiettyyn paikkaan ja muut tehtävät ovat enemmän tai vähemmän sekasorron aiheuttamista.


Yhteenveto

Untitled Goose Game on pelaamisen arvoinen kokonaisuus, joka pysyy melko tiiviinä pulmanratkontapelinä. Jokaisen alueen läpäisee alta tunnissa, mutta pelissä on myös vähän kovempia haasteita tuomassa lisää pelattavaa. Ulkoasultaan peli on kivan näköinen ja huumoriltaan todella onnistunut, se ei ole millään vuoden 2019 parhaita pelejä, mutta ehdottomasti sellainen peli josta voi saada mukavasti kevyttä viihdettä irti, rennolla ja veikeällä otteella.

 

+ Hahnhella härvääminen

+ Yksityiskohtaiset alueet

+ Ulkoasu kaupungissa ja hahmoissa

 

- Epätarkka

- Tiettyjen pulmien pikkumiasuus

 

Arvosana: 7,4

 

Loistava