F.I.S.T.jpg?1684582920

Jänis istui maassa...

 

F.I.S.T on peli jossa on oitis tyylillisesti sitä jotakin mikä puhuttelee. Se on kuin synkkä aamupiirretty jossa pörröinen jänö vetää yllään nyrkkipuvun ja lähtöö taistoon pahoja robottihurttia vastaan todella tyylikkäästi rakennetussa maailmassa.

 

Epic Games

 

 

Varjo Soihdussa Taottu

Tämä on yksi niitä pelejä, josta oli joskus nähnyt pelikuvaa tai vastaavaa ja se vaikutti kiinnostavalta, vaikka sitä ei koskaan hankkinutkaan, ennen kuin se tuli ilmaiseksi Epicille, hetkeksi. Sanotaan että itse luulen tätä paljon vanhemmaksi peliksi, mutta F.I.S.T on loppuviimeksi melko uusi, vuodelta 2021. Tässä on vähän samaa tyyliä mitä Mutant: Year Zero pelissä, joka myös tuli pelattua Epiciltä saatuna. Antropomorfisten eläinten täyttämä tarina on oitis astetta kiinnostavampi vaikka genrestä tai mistään muusta ei olekaan etukäteen minkäänlaista tietoa. Tavallaan jopa hyvä niin.

 

Pörröiset eläimet dieselpunk rautakaupungissa

Tarinan päähenkilö on hienoon rotsiin pukeutuva Rayton niminen jänis, sotaveteraani joka joutuu mukaan taisteluun kovalla kädellä hallitsevaa rautalegioonaa vastaan, kun hänen ystävänsä vangitaan. Pikkuisella pupulla on myös yksi ässä, joka tasoittaa tilannetta legioonan hurttia vastaan, nimittäin kookas rautanyrkki, jolla saa aikaan todella pahaa jälkeä ja paljon rautaromua. Pelimaailman kaikkia yksityskohtia ei syötetä pelaajalle vaan osa menee tulkinnan piikkiin. Tyylillisesti F.I.S.T on peli jota voisi kuvailla dieselpunkiksi. Maailma on edennyt pidemmälle mitä steampunkissa on, mutta kyberpunkkiin ei olla vielä ylletty. Maailma on joka tapauksessa todella hienosti toteutettu ja vaikka tyylillisesti tämä ei ole mitään sellaista mitä ei olisi nähty aiemmin, niin pelillä on sellainen omanlaisensa ote tähän tyylilajiin. 

Antropomorfiset eläimet ovat ehdottomasti yksi suurimpia syitä, miksi tämä peli on itsellä jäänyt mieleen eikä tälläisiä pelejä voi olla liikaa, sillä loppuviimeksi ne ovat hyvin tehtynä aika harvinaisia. F.I.S.T on tehty hyvin. Se on hienon näköinen peli, ääninäytelty ja 2,5D tyyli istuu kokonaisuuteen erittäin hyvin. Eläinhahmojen ja konehahmojen välinen taistelu on toteutettu hienosti ja eri eläinhahmoihin on saatu hienosti sisältöä, vaikka tiettyjä eläimiä käytetäänkin vähän enemmän kuin muita. F.I.S.T ei ole valtava peli, mutta sen parissa menee enemmän kuin kourallinen tunteja ja pääasiassa ne tunnit on käytetty hyvin, vaikka teknillisessä mielessä pelissä onkin tiettyjä heikkouksia. Korostetaan vielä, asetelma on se mikä vetää merkittävät lisäpisteet omalla kohdalla, varsinkin tälläisessä vähän synkemmässä maailmassa ja tyylissä.

Rayton on jo pelkästään erinomaisesti tehty pelihahmo. Mitä eläimiin tulee, rusakko ei ole erityisen badass, mutta tässä pelissä Raytonista on todellakin tehty kova kuin kivi. Sivuhahmot tarjoavat erinoamaista lisää tarinaan, varsinkin ne jotkut tuntuvat vähän tärkeämmiltä, kuten Urso ja Q. Roistopuolella ollaan myös onnistuttu erinomaisesti sillä robottihurtat ovat todella hienosti toteutettu pahoja poliisikoiria, jotka ovat keskinäisessä jutustetussaan sopivan hauskoja, mutta varsinaisessa pelissä, uhkaavia näkyjä, varsinkin jos pelaajalla ei ole kalustoa taistella vastaan. Pääroisto on myös todella hyvin toteutettu ja kokonaisuutena peli on tunnelmaltaan ja tyyliltään erinomainen ja viihdyttävä kokonaisuus.

 

Hajotettavaa, kerättävää ja hypittävää

Peli alkaa varsin suoraviivaisena kokonaisuutena, mutta kartta osoittaa varsin äkkiä, että pelissä on paljon sellaisia paikkoja, joihin ei pääse ihan tuosta vain. Monet ovet aukeavat vain toiselta puolelta tai vaativat tietyn tarvikkeen, jotta ne saa auki, puhumattakaan erikoisominaisuuksista joissa pääsee käsiksi piilotettuihin esineisiin, jotka toimivat joskus päivityksinä hahmon arsenaaliin ja joskus osana sivutehtävää. F.I.S.T on peli joka aukeaa kunnolla vasta paljon alun jälkeen, sillä vaikka erilaisia varusteita on loppuviimeksi aika rajallinen määrä, niin tämän kokoluokan peliin, niitä on juuri sopivasta, puhumattakaan että tahti johon niitä saa käyttöönsä, säännöstelee niitä. Tavallaan rytmitys on hyvä, mitä tulee varusteiden kehittymiseen, mutta tarinallisessa etenemisessä ja pelin avautumisessa, olisin suonut että kaikki olisi edennyt paljon nopeammin, sillä kuten monissa tälläisissä peleissä, rytmitys on helposti todella poskellaan. Mutta kun verrataan vaikkapa Darksiders II:een, ei F.I.S.T missään vaiheessa mene yli keräiltävässä tai löydettävässä sisällössään.

Koska pelin eri alueet avautuvat hiljalleen, tulee monissa paikoissa seinä vastaan. Todella monet alueet näyttävät sen verran samanlaisilta että harhailua tulee monesti harrasttettua paljon enemmän kuin tekisi mieli, minkä vuoksi kartta on todella tärkeä osa kokonaisuutta. Peli on 3D grafiikoissaan, mutta 2D pelattaavuudessaan. Monet salapaikat on piilotettu aika hyvin ympäristöön, minkä vuoksi kartta on todella tärkeä työkalu. Tapa jolla peli kehittyy ottaa todella paljon irti erilaisista mekaniikoistaan. Aluksi pelaajalla on vain nyrkki, joka soveltaa hajottamiseen, mutta kun käyttöönsä saa poran, huomaa nopeasti että sen kautta peliin tulee aivan uusi puoli, joka osoittaa myös sen, että pora ei ole pelkkä pora.

Pelissä ei ole resursseja erityisen suurta määrää, mikä on tässä kokoluokassa hyvä ratkaisu. F.I.S.T on peli joka osaa säännöstellä asioita eikä kurota liian pitkälle. Osat, joita saa vihollisista ja erilaisista koneista ympäri kaupunkia, toimivat valuuttana. Niillä ostetaan tavaraa ja niillä päivitetään pelihahmoa. Koska on nykyaikaa, niin kaipa tämä heikko viittaus Dark Soulsin sielusysteemiin tekee tästäkin pelistä jollakin typerällä tavalla soulsliken. Itse en sitä niputtaisi siihen joukkoon. Pelihahmon kehittämisessä on kuitenkin myös toinen osa, nimittäin erilaiset kapselit, joilla pystyy päivittämään pelihahmon erilaisia mittareita, kuten elinvoimaa ja nyrkin energiaa. Pelin edetessä huomaa että paikkojen vähän tarkempi koluaminen helpottaa matkaa tietystä pisteestä eteenpäin, sillä viholliset tekevät paikoin aika pahaa jälkeä jo ihan normaalillakin vaikeusasteella. Pomovihollisista puhumattakaan.

 

Hutera pelattavuus, mutta erinomainen metroidvaniaseikkailu

Pelin merkittävimmät heikkoudet, ainakin Epicillä ja ohjaimella pelattuna tulevat suoraan siitä, että ohjain ei tunnu täydellisesti sopivan yhteen pelin kanssa, joten tietyissä tilanteissa näppäimistö on hyvä lisä. Toimminnassa tämä tuntuu korostuvat todella satunnaisesti, sillä joskus tietyn kombon tai viimeistelyliikkeen jälkeen, ohjain ei rekisteröi seuraavia painalluksia, mistä johtuen pelihahmo ei sitten voikkaan hyökätä, tarkemmin sanottuna, lyödä. Tarttuminen ja muunlainen liikkuminen onnistuu edelleen ja tästä syystä pelissä ei jää oitis pulaan. Yleensä lyöminen onnistuu sitten kun kokeilee tarttumista viholliseen. Tämä on ehkä se merkittävin ja näkyvin ongelma, mutta valikoiden ja pelimaailmassa hissien käyttö, on myös todella kyseenalaista ja tämä tapahtuu aina, mikä korostaa sitä, että F.I.S.T ei ole joko optimoitu kunnolla ohjaimille, tai sitten se johtuu vain peliversiosta. Valikoiden ja päivityskoneiden kanssa saa aina tapella, mutta silti se on se toiminta, missä tämä tuntuu aina tulevan näkyvämmin vastaan, koska sitä ei osaa odottaa, satunnaisuuden vuoksi.

Muutoin pelattavuudessa ei ole mitään merkittäviä ongelmia. Pelihahmo hyppii ja syöksyy hienosti, vaikkakin tietyt vähän tarkkuutta vaativammat kohdat voivat olla hivenen haastavia, jos ohjattavuus sattuu satunnaisesti nykimään. Tosin tasohyppelytilanteissa se on suhteellisen harvinaista. F.I.S.T ei ole monimutkainen peli, eikä mikään laaja avoimenmaaiman seikkailu, vaan paljon enemmän hillitty ja hyvin säännöstelty kokonaisuus, jonka tarinallinen rytmitys ja eteneminen ei ole ihan niin onnistunuttu kuin voisi toivoa. Peli ei kuitenkaan ala missään vaiheessa todella junnaamaan paikoillaan ja kaikki sivutekeminen on täysin vapaaehtoista. Joskin suoraan eteneminen ilman päivityksiä, voi johtaa tiettyihin suhteellisen harmillisiin vaikeuspiikkeihin, koska pelihahmon päivittäminen on melko tärkeää, varsinkin elinvoiman ja vastaavien suhteen.

Metroidvania genressä F.I.S.T on perushyvä kokonaisuus, ei liian iso, mutta ei myöskään niin suppea, että kaikki keräiltävä tavara ja piilotetut esineet sun muut olisivat vain ikkunankoristelua tasohyppelypelissä. Tavallaan tämä on juurikin sitä sopivassa suhteessa rakennettua pelattavaa johon ei kyllästy pelin aikana, mutta joka ei myöskään ala maistua puulta ennen loppuaan.


Yhteenveto

F.I.S.T on oikein hyvä metroidvania ja antropomorfiset eläimet tuovat mukaan oitis lisää tyyliä. Pelattavuudessa on muuttujia ja vaikka tietyllä tavalla meno on melko itseääntoistavaa, niin kokonaisuutena F.I.S.T on melko koukuttava peli samalla tavalla kuin vaikkapa Shadow Complex tai Mutant: Year Zero, kumpikin omalla tavallaan. Tarinallisesti kaikki rakentuu hienosti ja peli laajenee kuin metroidvanian kuuluukin. F.I.S.T on pituudeltaan oikein mukava kokonaisuus jossa riittää keräiltävää eikä peli ala laahaamaan ennen loppuaan. Mutta teknisesti peli nykii ja nikottelee alusta asti, varsinkin ohjameilla pelattuna.

 

+ Antropomorfiset eläimet

+ Tyylikäs ulkoasu ja asetelma

+ Tarina

 

- Hivenen itseääntoistava toiminta

- Rytmitys saisi olla parempi

 

Arvosana: 7,6

 

Erityinen