Pelien uusi tuleminen remaken tai remasteroinnin muodossa on varsin muodikasta nykyään ja monissa tapauksissa, jopa tarpeetonta. Nyt otetaan huomioon vain se että mitkä pelit ovat saaneet parhaan modernisoinnin, oli se sitten kokonainen remake tai graafinen remasterointi. Tietyssä pisteessä se raja alkaa olla todella häilyvä.

 

 

 

Remake on tapaus jossa peli tehdään kokonaan uudestaan, alusta alkaen ja peli voi olla merkittävästi erilainen kuin alkuperäinen peli, josta se on tehty.

Remasterointi taas on pelin päivittäminen nykykonsoleille ja voi olla hyvin samankaltainen kuin alkuperäinen, mutta on lähinnä paranneltu.

Jos pelit on remasteroitu settinä, niin setistä valitaan yksi.

Pelkät käännökset eri konsoleille eivät kelpaa vaan pelissä täytyy olla jotakin mikä oikeasti saa sen vaikuttamaan jollakin tavalla modernisoidulta verrattuna aiempaan. Resident Evil 4 on esimerkiksi saanut monta erilaista käännöstä, mutta mitään merkittävää muutosta niissä ei ole tapahtunut, graafista parantelua huomioimatta ja se ei nyt suoraan riitä.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Resident Evil 2 Remake

Peli korjaa sen isoimmin ongelman, pelattavuuden. Mutta kovalla hinnalla, koska tarinan tämä peli pilaa todella pahasti verrattuna alkuperäiseen.

 

Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered

Sanotaan että tämä on niitä tapauksia kun remasterointi on vähän liiankin uskollinen alkuperäiselle. Tässä pelissä olisi voitu tehdä enemmänkin hienosääntöä, eikä jäädä vain ulkoisiin puoliin. 

 

Darksiders: Warmasterd Edition

Pelattavuudessa merkittävästi sulavampi, kun vertaa siihen alkuperäiseen. Myös graafisesti hienompi eikä mitään ole pudonnut pelistä pois.

 




24. Darksiders II: Deathinitive Edition

Alkuperäiseen verrattuna todella selvä remasterointi jossa pääpointti on ollut tuoda grafiikkaa hiotumpaan muotoon, mutta jossa pelattavuudesta on myös saatu merkittävästi sulavampa. PS4:n ja PS3:n eron kyllä huomaa todella selvästi. Peliin ei ole oikeastaan lisätty mitään eikä siitä ole poistettu mitään vaan paketti on pysynyt samanlaisena, se on lähinnä tuotu uudellen alustalle ja siinä samalla kokonaisuutta on vähän kiillotettu sieltä täältä, mitä kautta siitä on saatu vähän mielekkäämpi pelata.


23. Resident Evil 3 Remake

RE: Nemesis ei ole erityisen tuttu, mutta kyllähän tämä on jo pelkästään pelattavuudessaan merkittävä parempi kokonaisuus. Se mikä pelissä pääasiassa nyppii on tiettyjen hahmojen toteutus ja tietynlainen todella yliampuva tyyli. Nicholai varsinkin on tehty enemmän sellaiseksi peruspahaksi ryssäpahikseksi, sen sijaan että hänet olisi pidetty viileänä ja enigmaattisena kuin alkuperäisessä ja Carlos on selvää kikkailua. Mutta toiminnallisesti erittäin hyvä kokonaisuus.


22. The Last of Us: Remastered

Monella tavalla vähän turha remasterointi, sillä tämä tuli niin aikaisin alkuperäisen jälkeen. Grafiikkaa on päivitetty varsin vähäisesti ja pelattavuudessakaan ei ole suuria eroja. Mutta tässä on DLC mukana ja se on oitis hyvä tapa modernisoida paketti seuraavalle alustalle. Tavallaan tätä arvostaa vähän enemmän, kun tästä on kuitenkin tehty, jo nyt remake, jon on siis pelkkää rahastusta.


21. Metro 2033 Redux

Siistitty ja hiottu versio alkuperäisestä. Redux on lähes täysin sama peli, mutta pelattavuudessa ja ulkoasussa hienomman näköinen, jokusilla korjauksilla. Ei siitä paljoa sanottavaa keksi, mutta kyllä sen eron huomaa. Jos siis on sattunut pelaamaan molempia koska alkuperäistä ei taida saada enää mistään koska Redux on korvannut sen kaikilla kauppapaikoilla.


20. Boy and his Blop

Myönnettäköön että itse olen ole NES versiota pelannut mutta pelikuvan perusteella ero sen ja tämän välillä on todella selvä, niissä yhteistä on vain idea, sillä tämä versio on paljon hienompi ja uskallan veikata että myös laajempi lähemmäs kaikilla mahdollisilla tavoilla.


19. Dead Space Remake

Sanotaan että merkittävää kokemusta alkuperäisestä ei ole, mutta jonkinlaista vertailua pystyy suorittamaan ja kyllä tämä on merkittävästi toimivampi kokonaisuus. Pääasiassa peli on paljon jouhevampi pelattavuudessaan mutta kokonaisuudessa on myös korjailtu iso määrä alkuperäisessä olleita heikkouksia mistä syystä peli on paljon mielekkäämpi kokonaisuus.


18. DuckTales Remasted

Merkittävä muutos alkuperäiseen nähden. Peleissä on paljon samaa mutta tässä remasteroinnissa on ääninäyttelyä, paljon lisää tarinaa ja selvennyksiä siihen, kentissä on lisäyksiä, pomotaisteluissa on lisäyksiä ja tämä kokonaisuus tuntuu monella tavalla aivan selvältä remakelta pelkän remasteroinnin sijaan sillä kyllä siihen on sen verran vaivaa nähty.


17. Mass Effect: Legendary Edition

Legendaarinen versio ei merkittävästi muuta mitään peleistä, mutta tekee monet asiat hienomman näköiseksi ja koska varsinkin ME3 tulee kaikkine lisäsisältöineen, tuntuu se merkittävästi isommalta kokonaisuudelta. Jos tätä pelaisi vierekkäin alkuperäisen kanssa, olisi ero varmasti melko selvä ulkoisesti, vaikkakaan ei välttämättä pelillisesti. Siitäkin huolimatta tämä tuntuu todella hyvältä modernisoinnilta erinomaisesta trilogiasta ja viimeisen pelin kanssa, se näkyy ja tuntuu kaikista selvimmin.


16. Ratchet & Clank

Remake on osuva ilmaus, sillä tämä on aivan eri peli. Ehkä jopa reboot olisi osuvampi ilmaus kuin pelkkä remake. Perusideat ovat ehkä samoja, mutta niin monet asiat ovat muuttuneet, että ei tätä meinaa edes tunnistaa samaksi peliksi kuin sitä sarjan ensimmäistä, joka on niin paljon pienimuotoisempi, perusrunkoisempi ja monella tavalla alkeellisempi kuin tämä.


15. Castlevania Requiem - Symphony of the Night

Tämä on hyvin lievällä tavalla modernisointi, sillä Requiemissa oleva Symphony of the Night on pelattavuudessa aivan samanlainen, kuin PS1:llä. Mutta ääninäyttelyä on muokattu merkittävästi ja sitä kautta kokonaisuudessa on todella selvästi modernimpi ote, koska ääninäyttely ei ole yhtä vanhentunutta. Sanotaan että tämä on todella toimiva ratkaisu, vaikka samalla aikaa olisin toivonut että kun muokkauksia on tehty, niin niitä olisi tehty pienimuotoisesti myös pelattavuuteen, kuten erikoisvarusteiden käyttöön ja syöksyyn.


14. MediEvil

Todella hyvä modernisointi alkuperäisestä PS1 pelistä, sillä tässä on paljon parannuksia ja alkuperäinen on todella turhauttava peli pelata nykyään, mistä syystä tämä modernisointi on todella hyvä tapa tutustua tähän kokonaisuuteen. Peli on pyritty pitämään todella samanlaisena kuin alkuperäinen, vaikka siinä on selvästi havaittu, että tietyt asiat ovat sellaisia, että ne tarvitsisivat hieman korjausta. Korjauksia ei kuitenkaan ole merkittävästi tehty.


13. Tomb Raider: Anniversary

PS1:n Tomb Raider on hyvin epämiellyttävä pelata nykyään, sillä se on melko omalaatuinen pelattavuudessaan. Anniversary korjaa tämän puolen todella mallikkaasti ja tarjoaa sen lisäksi myös todella hyvän uuden tulkinnan tarinasta jossa kaikki on tehty paljon eläväisemmin. Ehdottomasti todella esimerkillinen remake, mitä se tavallaan on.


12. Crash Bandicoot: Nsane Trilogy

Pääasiassa Nsane trilogia on graafisesti paranneltu versio PS1 trilogiasta ja monet muut muokkaukset ovat melko pienimuotoisia. Tosin mukana on selviä lisäyksiä jotka varmasti toimivat monilla todella hyvin ja tietyissä tapauksissa parannukset ovat vähän isompia. Mutta pääasiassa lopputulos ei ole niin valtava parannus, koska monilla asioilla on hyvin selvät varjopuolensa. Trilogiasta Warped on paras modernisointi, samalla tavalla kuin alkuperäinen oli paras peli ylipäätään.


11. Crash Team Racing: Nitro Fueled

PS1:n CTR on paras rallipeli mitä on koskaan tehty ja Nitro Fueled on pääasiassa pelattavuudeltaan hiottu kokonaisuus jossa grafiikka on tuotu nykypäivään. Se mikä on kirsikka kakun päällä, on pääasiassa se, mitä tähän on tuotu lisää. Ja se on iso kirsikka, sillä lisäsisältöä on paljon, Spyro mukaanlukien. Pelattavuudessa kaikki toimii erittäin hyvin. Se ei tee alkuperäisestä pelikelvotonta, mutta kyllä tässä huomaa, miten paljon parempi moderni versio on pelata kun niitä pelaa vuorotellen.


10. Resident Evil Remake

Tämä on oikea tapa tehdä remake, kun ei haluta eksyä liian kauas alkuperäisestä. Graafisesti peli on hienompi, ääninäyttely on elävämpää ja pelissä on useita lisäyksiä, ilman karsintaa. Se mikä on todella suuri plussa, on vaihtoehtoinen ohjattavuus, joka korjaa sen yhden asian, joka alkuperäisessä pelissä on tehty niin järkyttävän huonosti, että kyseinen peli on lähemmäs pelaamiskelvoton.


9. Final Fantasy VII Remake

Tietyt asiat tässä remakessa nyppivät. Peliin on tuotu lisää sisältöä, mutta ajoittain ei tarpeeksi, vaikka selvästi olisi ollut tilaa. Tiettyjä asioita on karsittu tai muutettu todella rumasti, jolloin pelistä tuntuu selvästi puuttuvan jotakin, tai siitä tulee täysin erilainen fiilis mitä silloin ennen. Lisäksi, tämä on vasta ensimmäinen osa ja päättyy melko huonosti. Mutta kaiken tämän jälkeen, tarina on edelleen hyvä pelattavuus on luo uuden standartin sille, millainen pelattavuus tulevissa Final Fantasy peleissä pitäisi olla, sillä se on paras pelattavuus sitten FFX:n.


8. Final Fantasy VIII Remastered

Remasteroitu versio FF8:sta on monella tavalla juuri sitä mitä siltä toivookin, vaikka siihen olisikin kaivannut monia muutoksia, jotka olisivat tosin saattaneet vaatia remake kohtelua. Ääninäyttely olisi ollut poikaa, sekä myös muutos siihen, miten vihollisten tasoa nousee pelaajan tasoon nähden. Puhtaana paranateluna ja pienimuotoisena modernisointina tämä on kuitenkin todella hyvä kokonaisuus ja FF7 sai varsin samankaltaisen, mutta tässä kohtaa erona on se, että kasissa grafiikka on todella hienoa, kun taas seiskassa edelleen ihan kuraa.


7. Kingdom Hearts: Final Mix

Muutamia erittäin hyviä lisäyksiä ja muutoksia, joista pari on todella fantastisia muokkauksia, joiden jälkeen alkuperäistä ei edes viitsi pelata. Chernobog pomotaistelu on merkittävästi haastavampi, niin kuin pitääkin. Eräs selvästi virheellisesti asetettu trinity merkki on uudessa paikassa ja monia värikomboja on muutettu. Muokkaukset ovat ehkä pieniä, mutta tämä on kuin korjattu versio alkuperäisestä pelistä ja se tekee tästä oitis oikealla tavalla modernisoidun pelin, vaikka sitä ideaa olisi voitu viedä pidemmällekin.


6. Kingdom Hearts RE:Chain of Memories

1,5 ReMixissä osana oleva merkittävästi alkuperäistä parempi tapaus, sillä nyt kokonaisuus näyttää oikeasti siltä, miltä KH1 ja 2 näyttivät. Alkuperäinen oli käsikonsolilla, mikä asetti aika merkittäviä rajoituksia, joten ei ole mikään ihme että PS3:lle tehty kaikilla mahdollisilla tavoilla parempi peli päihittää alkuperäisen. Tässä on selvää PS2 henkeä ja tämä olisi ollut hyvä silloinkin, Kingdom Hearts 1,5 tittelillä.


5. Ninja Gaiden Sigma 2

Sigma versiot moderneista Ninja Gaiden peleistä ovat selviä paranneltuja versioita tietyillä lisäyksillä ja tietyillä muokkauksilla. Ne muokkauset eivät kaikki ole parempaan suuntaan, mutta pääasiassa tämä on erityisen hyvä modernisointi jossa tuntuu olevan kaikkea oikeat palaset kohdallaan. Sigma 2 on merkittävästi parempi mitä Sigma, sillä se on haasteeltaan tasapainoisempi, vaikka muutoin pelit eivät merkittävästi toisistaan eroakaan, tosin Sigma 2 on tarinaltaan ja pomotaisteluiltaan sekä varsinkin loppuhuipennukseltaan kokonaisuutena parempi.


4. Resident Evil 4 Remake

Siitä lähdetään, että tätä ei olisi välttämättä edes tarvittu, koska alkuperäinen on edelleen pelikelpoinen. Mutta tämä on helposti yksi parhaita remakeja koskaan. Toiminnassa on todellakin puolensa ja remakessa ei ole unohdettu että ressa4 on toimintapeli. Uusia jippoa löytyy, tarinaa on rikastettu merkittävästi ja muutenkin kokonaisuutta on päivitetty monella tavalla. Lisäksi karsintaa on aika vähän ja lisäyksiä aika paljon, mikä tekee tästä paremman kuin yksikään aiempi RE remake. Tämän jälkeen todellakin haluaisi nähdä RE5 ja RE6 remaket. Mutta Code Veronica ensin.


3. Final Fantasy IV: 3D Remake

Sanotaan heti että tämä nukketyylinen grafiikka ei ole se paras mahdollinen, mutta kun tätä kokonaisuutta vertaa SNESIN ja PS1:n pikseligrafiikka peliin, on muutos todella merkittävä. Pelissä on lisäksi ääninäyttelyä, jonka kanssa on ehkä menty sieltä missä aita on matalampaa sorttia, koska ääninäyttelyä on rajallisesti, mutta se että sitä on, on oikea suunta. Kokonaisuutena tämä on ehdottomasti remake sieltä parhaasta päästä koska pelattavuuteen tämä ei kajoa oikeastaan yhtään vaan tekee kaiken samoin, vain hienommin ja pienehköillä parannuksilla. Uudelleenrakennus keskittyy muuhun.


2. Kingdom Hearts II: Final Mix

Kingdom Hearts II: Final Mix ei välttämättä ole modernisointi, mutta se osuu kuitenkin melko lähelle, sillä tässä versiossa on paljon lisäyksiä ja muokkauksia alkuperäiseen. Vaikka peli ei merkittävästi eroakaan siitä, millainen alkuperäinen PS2 versio on, niin kyllä PS3:lla tämä versio tuntuu selvästi hiotummalta kokonaisuudelta, vaikkakin todella pienistä asioita johtuen. Ehkä tämä ei ole sellainen selkein remasterointi, koska ei edes kulje siellä nimellä, mutta itse miellän tämän modernisoinniksi, vaikkakin hyvin minimaaliseksi sellaiseksi, koska PS2:lla, mitään Final Mixiä ei ollut.


1. Spyro: Reignited Trilogy

Ylivoimaisesti se paras modernisointi PS1 pelistä mitä olen koskaan pelannut ja erittäin kova kultastandarti kaikille tuleville modernisoinneille, oli sitten kyse remasteroinnista tai remakesta. Reiginited trilogy ei tee kaikkia asioita paremmin, kuin alkuperäinen, mutta se tekee monet kriittiset asiat paremmin. Ohjattavuus ja sitä kautta pelattavuus on todellakin tuotu nykyaikaan ja on merkittävästi luontevampaa. Tarinankerronnassa on tehty lisää pätkiä tapahtumien sekaan, eli kokonaisuutta on rikastettu, eikä oikeastaan mitään ole karsittu. Pääasiassa ainoa asia mitä kokonaisuudessa oikeasti kaipaa, on enemmän eloa hahmojen perustilanimaatioon, sillä eräässä todella hyvässä kohtauksessa, moderni versio ei vain pärjää alkuperäiselle. Mutta se onkin vain yksi kohtaus.