Pelisarjoissa on joskus tapauksia kun muutama peli nousee selvästi muita paremmiksi. Sitten on niitä tapauksia kun kaksi peliä on todella lähellä toisiaan mitä tulee puhtaaseen laatuun, että on hyvin vaikeaa päättää että kumpi onkaan sitten se parempi. Mielipiteet tietysti muuttuvat mutta usein sitä mielipidettä jaksaa kyseenalaistaa.

 

 

 

Aika usein jatko-osa on se parempi peli, koska jatko-osassa otetaan edeltäjän parhaat osat ja kehitetään niitä eteenpäin. Mutta aina se ei mene niin koska joskus jatko-osassa ei joko pidetä sitä, mikä teki edellisestä niin hyvän, tai sitten mennään jo niin paljon eteenpäin että se ydinidea alkaa kadota. Sitten on tietysti niitäkin tapauksia kun kaikki menee kunnolla uusiksi.

Vaikka itse tykkäänkin usein jatko-osista enemmän, juurikin koska niissä osataan ottaa mallia entisestä, niin poikkeuksiakin tähän on hyvin paljon. Nyt nostetaankin esiin pelejä jotka ovat joko samaa sarjaa, saman tekijän tai muuten vain hyvin samankaltaiset. Kunhan niitä pystyy reilusti ja selkeästi vertailemaan keskenään ja ne ovat tasolliset hyvin lähellä toisiaan.

Huomioitavaa on myös se että aina, kahdesta vertailtavasta pelistä kumpikaan ei ole pelisarjansa paras. Mutta lähes poikkeuksetta kyseessä on pelisarjan kaksi parista.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Overlord vai Overlord 2

- Hyvin samankaltaiset pelit ilman isoja muutoksia.

 

Megaman X2 vai Megaman X3

- Pienoisia eroja mutta ei mitään oikeasti isoa.

 




24. Batman vai Batman: Enemy Within

Ensimmäisellä kaudella oli monta erittäin hyvää kohtausta ja hahmoa kuten Kaksinaama ja Kissanainen. Toisella Jokeri ja Bane tosin tekivät tämän uudestaan ja upeita kohtauksia jälleen. Ykkösessä tosin oli surkea loppuhuipennus kun taas kakkosessa upea. Ykkönen tosin oli tarinallisesti paremmin jaksotettu vaikka kakkonen tarinallisesti onnistuikin todella hyvin, mutta vasta aika loppupuolella. Ykkönen on kokonaisuutena paremmin etenevä kun taas kakkonen on loppuakohden kiihtyvä. Ensimmäisellä kaudella tavallaan tutustuttiin hyvin yllättäviin tapauksiin ja aivan uuteen Batman saagaan kun taas toisella kaudella hiottiin ensimmäisen kauden pelillisiä mekaniikkoja ja vietiin tarinaa eteenpäin. Hyvin vaikeaa sanoa että kumpi on kokonaisuutena parempi, vaikka siitä tavallaan selkeä mielipide onkin.


23. Jak II: Renegade vai Jak 3

Tässä tapauksessa muutokset ovat aika selkeitä. Kolmosessa on enemmän ajoneuvoja ja iso aavikko jossa ajella ja paljon lisää aseita. Kakkosessa on synkkä ja painosta tunnelma ja melkoisesti haastetta. Tarinallisesti kakkonen on paljon vahvempi kuin kolmonen kun taas huumorissa tilanne on todella tasan.


22. BUZZ Monsterimania vai BUZZ Dinojengi

Nämä kaksi partypeliä ovat omalla kohdallani ne parhaat. Hyvin pitkälti kyse on siitä että kummassa on paremmat pelit ja tässä tapauksessa kyse on ihan muutamasta pelistä. Dinoilla on Liftaa kyytiin ja Joustoralli kun taas Möröillä on Törttöilevät törmäilyautot ja Böö!. Pitkälti kyse on siitä että kumpi kattaus on parempi, mutta hyvin tasoissa ollaan näiden kahden kanssa.


21. Assassin's Creed IV: Black Flag vai Assassin's Creed: Syndicate

Black Flagin meritaistelut ovat erittäin vahva pelimekaniikka mutta Syndicaten Viktoriaaninen Lontoon on ympäristönä erityisen hyvä. Vaikka AC2 onkin erinomainen peli, niin itse tykkään 1800-luvun loppupuolen Englannista ympäristönä hieman Renessanssia paremmin. Merirosvona pelaaminen taas on jotakin mitä ei turhan usein ole peleissä päässyt tekemään. Mutta kumpi näistä kahdesta olisi parempi. Hyvin vaikea sanoa koska kummassakin on niin paljon hyvää. Syndikaatti on tyylikkäämpi ja tarinatehtäviltään parempi. Musta lippu tosin on tarinaltaan parempi ja sivutekemisiltään parempi.


20. Max Payne vai Max Payne 2: Fall of Max Payne

Remedyn kaksi mestariteosta. Vaikkakin samaa sarjaa niin paljon ehtii muuttua. Pelattavuus on pääpiirteittäin samaa tasoa mutta myös aika paljon muutoksia on ehtinyt tapahtua. Kakkonen on jotenkin paljon jouhevampi kun taas ykkönen on monipuolisempi. Kakkonen on tarinallisesti vahvempi kun taas ykkönen on toiminnallisesti haastavampi. Tyylikkyys ja tunnelmallisuus eivät katoa mihinkään joten pakko todeta että huippulaatua molemmat.


19. Metal Gear Solid 3: Snake Eater vai Metal Gear Solid 5: Phantom Pain

Tarinallisesti MGS3 on kokonaisempi, kattavampi ja yksityiskohtaisempi. Toiminnallisesti MGS5 on kattavampi, monipuolisempi ja mielekkäämpi. Aika erilaisia pelejähän nämä ovat koska 3 on kokonainen seikkailu jossa edetään tarinan mukana. 5 taas on kokoelma operaatioita joiden ohessa tarina etenee. Kolmosessa isossa osassa on hiiviskely ja maastoon sulautuminen kun taas viitosessa toiminnallinen lähestymistapa on myös täysin toimiva. Kolmosessa kyse on soolona menemisestä kun taas viitosessa mukana voi olla partneri. Hyvin vaikea sanoa että kummasta variaatiosta tykkää enemmän, varsinkin koska kolmonen on niin kokonainen paketti ja vitonen jotenkin irrallinen ja keskeneräinen.


18. Saint's Row III vai Saint's Row IV

Huumorin ja toiminnan suhteen molemmat ovat hyvin pitkälti samalla viivalla. Kolmosessa kulkupelit ovat pääosassa kun liikutaan paikasta toiseen kun taas nelosessa supervoimat ovat nopeampi vaihtoehto. Kyse onkin pitkälti siitä että kumpi kiinnostaa enemmän, maanläheisempi (ja silti pähkähullu) paketti vai täysin ylivedetty Matrix tyylitelty sekoilu. Laadullisesti ollaan molemmissa samalla viivalla mutta pelattavuudessa on isoja eroja, mutta hankala todellakin sanoa että kumpi olisi isona kokonaisuutena parempi, koska aika samanlaiset tapauksethan nämä kaksi ovat.


17. BloodRayne vai BloodRayne 2

Kaksi yllättävän erilaista peliä. Siinä missä ykkösessä pääpaino tuntuu olevan selvästi enemmän tuliaseissa, on kakkosessa se teräaseissa. Graafinen ulkoasu on todella hyvä molemmissa ja tunnelma samoin. Tarinallisesti kakkonen on ehkä vähän parempi, mutta toiminnallisesti ykkönen taas on hieman tasapainoitetumpi. Tämä on siitä syystä niin vaikea valinta koska kumpikaan peli ei ole varsinaisesti huono tai hyvä. Ne ovat molemmat hyvää keskitasoa.


16. InFamous vai InFamous: Second Son

Moraalisysteemi on molemmissa yhtä sinipunainen, olet selkeästi vain toista. Tarina on ensimmäisessä paremmin kasattu mutta toiminta on uudemmassa monipuolisempi ja hiotumpi. Second Son on karmallisesti haastavampi ja keräiltävää on naurettava määrä. Tunnelmallisesti molemmat ovat todella vahvoja ja vaikka Delsin Rowe on hahmona parempi, niin muut hahmot ovat Colen tarinassa parempia. Valinnat ovat molemmissa peleissä aika kovia, mutta Delsinin tapauksessa ne ovat paljon vaikeampia. Colen tapauksessa hyvä ja paha ovat lähemmäs yhtä hyviä lopetuksia, kun taas Delsinillä, toinen on selvästi parempi kuin toinen.


15. Kingdom Hearts vai Kingdom Hearts II

Vaikka minulla onkin hyvin selkeä mielipide siitä kumpi on parempi, niin kun alkaa miettiä niitä kaikkia pieniä yksityiskohtia ja asioita niin tästä tulee melkoinen vertailu. Toiminnassa kakkonen vetää oitis pisteet kotiin, loppuhuipennuksesta puhumattakaan mutta ykkönen onnistuu puolestaan tarinan aloittamisessa esimerkillisesti ja monet Disney maailmat tuntuvat jotenkin syvemmin esiin tuoduilta sillä kakkosessa se hätäisyys näkyy selvemmin. Molemmissa on puolensa, mutta kyllä sitä joskus kysyy itseltään että kumpi näistä nyt ihan oikeasti voisikaan olla se parempi peli, vaikka se mielipide aika selkeä joskus onkin.


14. Dark Souls 3 vai Bloodborne

Monella tavalla nämä kaksi peliä ovat hyvin samanlaiset. Taistelumekaniikassa on paljon samaa mutta silti paljon eroa. Bloodborne on nopeatempoinen ja aggressiivinen peli tunnelmallisessa Viktoriaanisen Lontoon  tyylisessä maailmassa kun taas Dark Souls 3 on fantasian täyttämä metodisempi paketti jossa puolustus on myös iso osa taistelua. Bloodbornessa työkalut ja pyssyt ovat tärkeä lisä kun taas DS3:ssa asuissa on iso osa taistelu. Kummankin aseissa on omat juttunsa ja samoin pomovihollisissa. Tyylillisesti kyse on siitä että kumpi kiinnostaa enemmän puhtaampi fantasia vai steampunk henkisempi tosimaailma Lovecraft maisella otteella.


13. Dishonored vai Dishonored 2

Vaikka molemmat ovat hyvin samankaltaisia, niin kummassakin on sellaiset omanlaisensa jutut. Kakkonen on monella tavalla paljon haastavampi ja isompi peli, varsinkin kun pelattavia hahmoja on kaksi. Tarinallisesti ykkönen on jotenkin paremmin jaksotettu ja kasattu, puhumattakaan sen kylmän kalmaisesta tunnelmasta rottien runtelemassa maassa. Kakkonen on jotenkin lämminhenkisempi ja eläväisempi. Toiminnan ja hiiviskelyn suhteen kumpikin on tasapainoitettu erinomaisesti omalla tavallaan mikä tekee tästä niin vaikean valinnan. Vaikka kakkonen onkin isompi, niin siinä ei ole mitään sellaista mikä tekisi siitä selvästi paremman.


12. Uncharted 4: Thief's End vai Uncharted 3: Drake's Deception

Se mitä kolmonen tekee selvästi paremmin on lähitaistelu, siinä nimittäin on todella sitä jotakin. Myös viimeinen taistelu Talbotia vastaan on upea. Tosin Rafe on kokonaisuutena sarjan paras roisto. Nelosessa on ehkä enemmän uusia puolia, mutta tarinallisesti kumpikin onnistuu tarjoamaan vaikuttavan kokonaisuuden, pystyen omalla tavallaan vaikka lopettamaan tarinan. Toimintatoteutukset ovat molemmat upeita ja vaikka kakkonen pystyykin tässä suhteessa kilpailemaan molempien kanssa niin tarinalliseti nämä kaksi ovat ne vahvimmat osat.  Vaikka minulla tästä onkin aika selkeä mielipide olemassa, niin tämä on silti kaksikko joista voi miettiä että kumpi on kokonaisuutena parempi.


11. Ratchet & Clank 3 vai Ratchet & Clank: Crack in Time

Tarinallisesti tykkään vanhemmasta enemmän kun taas uudempi ja pelattavuudessa jotenkin mielekkäämpi. Asevalikoima on molemmissa valtava ja omanlainen, kolmonen on hieman mieluisampi. Huumorin suhteen kumpikin onnistuu erinomaisesti, Crack in Time ehkä hieman paremmin. Hyvin samankaltaisiahan kumpikin on mutta uudempi on ehkä vähän nopeatempoisempi. Vanhempi taas laajemman oloinen asevariaatiossa.


10. Soul Calibur III vai Soul Calibur VI

Vaikka en ole kuutosta pelannut läheskään yhtä paljon kuin kolmosta, niin monet asiat ovat samankaltaisia. Taistelusysteemi on mahtava ja kuutosessa on monia uusiakin juttuja. Myös hahmonluonti on sieltä parhaasta päästä koskaan. Kolmosen hahmovalikoima on ehkä vähän parempi ja mutta molemmat tarjoavat erittäin upean kattauksen. Taistelusysteemin suhteen 6 on kuin 3 mutta vietynä pidemmälle. Tarinallisesti molemmissa on puolensa ja aika samanlaisissa tunnelmissa ollaan. Vaikeaa tämä on koska vaikka 6 onkin monella tavalla pidemmälle viety, niin silti 3 on monilla pienillä asioilla edelleen niin hyvä paketti.


9. Ninja Gaiden Sigma vai Ninja Gaiden Sigma 2

Pomoviholliset ovat molemmissa huippuluokkaa mutta kakkosessa ne ovat jääneet paremmin mieleen koska kakkosessa viimeinen taistelu on parempi, mutta ykkösessä verinen tyyli on selvästi parempi ja haasteen suhteen ykkönen oli selvästi se vaikeampi. Asevalikoima on kattava ja pelattavuus on myös huippuluokkaa. Tarinallisesti kummassakin on omat puolensa ja lopetus on molemmissa tapauksissa varsin hyvä. Pelattavuuden erot ovat varsin pienet joten tarinan ja tunnelmaan se kaikki lopulta menee.


8. Sly 2: Konnakopla vai Sly 3: Konnien Kunnia

Kakkosessa on vihjepullot. Kolmosessa on pidemmälle kehitetty taistelusysteemi. Kakkosessa on parempi tarina. Kolmosessa on enemmän pelattavia hahmoja. Monella tavalla kolmonen on eteenpäin kehitelty versio kakkosesta koska siten jatko-osat toimivat. Mutta kakkosessa on myös niitä asioita jotka toimivat paremmin. On niin hienoa yrittää kerätä täydellinen kokoelma varastettua tavaraa kaikista kentistä. Kenttien ja pomotaistelujen suhteen eroa on paljon ja vaikka kolmosen Karibia onkin ehkä pelisarjan paras alue, niin kyllä Praha on omalla tavallaan unohtumaton sijainti.


7. Red Dead Redemption vai Red Dead Redemption 2

Tässä on kaksi niin erilaista peliä, vaikka ovatkin samaa sarjaa. Ensimmäinen RDR todella vangitsi mukaansa ja sai tekemään kaikkia sivuaktiviteetteja ennen pääpeliä. Se myös todella sai tuntemaan itsensä lännen legendaksi sillä toiminta oli enemmän kuin loistavaa. Kakkonen on raskaampi, realistisempi mutta ehkä siitä syystä niin paljon tunnelmallisempi ja pitkässä juoksussa Arthur Morgan on jopa parempi päähenkilö kuin John Marston ja se on iso saavutus. Näissä molemmissa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja pelattavaa on kummassakin todella paljon. Tämä on juurikin sellainen mututuntuma kysymys sillä vastaus riippuu niin siitä että millaista peliä kaipaa. Ykkönen on toiminnassaan ehkä vähän helpommin lähestyttävä, mutta kakkonen on karussa länkkärissä hengessä se oikea vastaus.


6. Dragon Age: Origins vai Dragon Age: Inquisition

Heti kättelyssä täytyy sanoa että Inquisitionin suuri vahvuus ja täysi etulyöntiasema tulee siitä että päähenkilöllä on dialogiääni. Mutta Inquisition on laajuudessaan monesti jopa turhauttava kun samoja asioita tehdään uudestaan ja uudestaan. Hahmojen suhteen Origins onnistuu paremmin ja tarina on myös kiehtovampi loppuhuipennuksesta puhumattakaan. Taistelumekaniikka on se haastava osa koska molemmissa on puolensa mutta myös selvät heikkoutensa. Tämä on niin monen asian summa koska tarinallisesti molemmat pelit ovat todella vahvoja ja toiminnallisesti eivät niin vahvoja. Molemmissa on laajuutta vaikka kuinka ja valintojen kautta tarina saa uutta syvyyttä. Mutta vaikeaa on päättää että kumpi on kokonaisuutena se vahvempi osa.


5. Devil May Cry 3 vai Devil May Cry 5

Tämä on tavallaan yksi niitä tapauksia joissa ne jatko-osan vahvuudet tulevat selvästi esille, mutta siinä samalla ne edeltäjän aloittamat puolet ovat myös vahvasti läsnä. Melkein mietin että pitäisikö tämän olla kysymys että kumpi onkaan parempi. Devil May Cry vai Devil May Cry 3 vaiko Devil May Cry vai Devil May Cry 5. Usein se päätyy siihen vertailuun että mikä on tyylikkäin paketti ja mikä on toiminnassa mieluisin paketti. 1, 3 ja 5 ovat sarjan ehdottomasti parhaat osat mutta mikä top 3:sta onkaan se paras ja mikä toiseksi paras. Kyllä itse sanoisin että kyse on siitä että kumpi on parempi, kolmonen vai vitonen. 


4. Mass Effect 2 vai Mass Effect 3

Lopetus on kolmosen suurin heikkous, sattuneista syistä. Kakkosen loppuhuipennus taas on erinomainen. Kakkosessa on isompi ryhmä ja paljon kovia päätöksiä. Kolmosessa päätökset eivät ole niin sinipunaisia ja monet kakkosessa alkaneet tapahtumat vaikuttavat kolmoseen jossa pelataan todella isoilla panoksilla ja luvassa on paljon kovia juonen käänteitä. Toiminnassa kolmonen loistaa selvästi paremmin ja hahmot tuntuvat elävimmiltä, koska liikkuvat aluksella. Molemmissa on puolensa mikä tekee tästä hyvin hankalan valinnan.


3. Final Fantasy VII vai Final Fantasy VIII

Vaikka minulla tästä tietty preferenssi onkin, niin monella tavalla nämä kaksi peliä ovat todella lähekkäin toisiaan mitä tulee laatuun. Kasi on graafisesti hienompi, seiska on hahmovalikoimaltaan parempi, 8:n päähenkilö on parempi, 7:n pääroisto on parempi. Toisen tarina lopetus on yksi parhaista kun taas toisen tarinassa on paljon hurjemmat juonenkäänteet. Pelattavuus on se mikä tekee tästä niin vaikean valinnan koska molemmat ovat niin erilaisia mutta omalla tavallaan niin hyviä. Seiskassa on paljon sellaisia asioita joita kasissa jää selvästi kaipaamaan, mutta kasissa on asioita jotka on tehty paljon paremmin. 7 on ehkä se helpompi peli, mutta 8 on helpompi peli aloittaa uudelleen.


2. Middle-Earth: Shadow of Mordor vai Middle-Earth: Shadow of War

Vaikka War on niin monella tavalla niin paljon isompi peli kuin Mordor, niin kaikkea peli ei tee paremmin. Vaikka Shadow of Mordor on lyhyempi ja pienempi peli, niin siinä on se jokin yksinkertaisuus ja helppous joka todella vetää puoleensa. Toiminta on helpompaa, yksinkertaisempaa ja jotenkin paljon mielekkäämpää. Se ei tarkoita ettäkö Shadow of War olisi toiminnassa huonompi, mutta se on merkittävästi haastavampi. Sen haasteen kautta peliin tulee paljon enemmän muuttujia ja osia jotka tekevät kaikesta niin paljon rikkaampaa. Tarinallisesti War pitää sisällään todella upeita hetkiä ja voisipa sanoa että tarina on vielä parempi, mitä Mordorin valmiiksi fantastinen tarina oli.


1. Batman: Arkham City vai Batman Arkham Knight

Lepakkomies on yksi parhaita sarjakuvahahmoja ja saanut muutamia parhaita pelejä joita on koskaan tehnyt. Monilla on omat preferenssinsä siitä mitkä Arkham sarjasta ovat niitä parhaita pelejä. Itselläni se päätyy aina tähän samaan kaksikkoon ja joskus tuntuu yllättävältä että näistä kahdesta ei vain meinaa saada valittua sitä parempaa. Kyllähän molemmissa on vahvuutensa ja heikkoutensa joten ihan oikea kisahan on kyseessä. Se mikä näistä tekee kuitenkin sarjan parhaat on siinä kokonaisuudessa joka toimii aivan omanlaisella tavallaan. Voisin sanoa että Knightin heikkoudet ovat paljon selkeämmät, mutta siinä samalla ne vahvuudetkin ovat. Siitäkin huolimatta tämä on ehkä se kaikkein vaikein kysymys kun mietitään että mikä on pelisarjansa paras peli?