Witcher 3: Wild Hunt on yksi kaikkien aikojen parhaita pelejä eikä sieltä kovin äkkiä putoa. Kahden valtavan lisäosan kanssa tulee valtavasti sisältöä ja näin voimallinen tarina pitää sisällään paljon erityisen vaikeita päätöksiä jotka vaikuttavat niin tarinan loppuratkaisuun, kuin moniin muihinkin käänteisiin matkan varrella.

 

 

 

Kolme vuotta pelin ilmestymisen jälkeen sain sen verran aikaa että pystyin upottamaan tähän peliin taas sen 100 tuntia, voidakseni kokea tarinan uudelleen kaikkine vaikeine ratkaisuineen. Witcher 3:n tarinan käänteet ovat siksi niin vaikeita, koska kyseessä on niin laaja peli. Kun peliin menee useita kymmeniä tunteja pelkkien päätarinan tehtävien kautta, niin päätöksiä tulee miettineeksi aika tarkkaan, sillä joidenkin päätösten vaikutukset näkyvät vasta useiden tuntien tai kymmenien tuntien jälkeen, jolloin aiemman tallennuksen lataamisessa ei ole enää mitään järkeä. Päätösten kanssa pitää vain elää. Lisäksi monien päätösten kohdalla on vaikeaa sanoa, että kuinka tärkeitä ne ovat?

Hearts of Stone sekä Blood & Wine lisäosat tuovat mukanaan valtavasti lisää pelattavaa ja runsaasti tarinaa monine kovine käänteineen. Itse koen tälläiset pitkät pelit vaikeiksi aloittaa, koska niihin menee todella paljon aikaa. Mutta nyt kun peli on kokonaisuudessaan aika tuoreena mielessä, niin päätin nostaa esille tämän legendaarisen mestariteoksen vaikeimmat valinnat.

Lienee sanomattakin selvää, mutta valtavia spoilereita tulee vastaan!

 
24. Shaelmarrin kohtalo

Blood & Wine DLC:n alkupuolella tulee vastaan tilanne jossa joutuu pelastamaan yhden ääliön shaelmarr hirviöltä. Kehässä sitten pitää nujertaa tämä peto ja Geraltin päätökseksi jää se että tappaako hän sen vai antaako hän sen elää. Kyseessä on kuitenkin tilanne jossa tämä hirviö on pakotettu taistelemaan viihteen tähden areenalla. Onko sitten oikein mestata shaelmarr sen takia?

- En tappanut sitä


23. Peikot Noiturilinnakkeen lähellä

Patikkaretki Lambertin kanssa johtaa lopulta yhteenottoon peikkojen kanssa. Tilanteen voi hoitaa hyökkäämällä oitis, tai sitten neuvotella sopimuksen siitä miten asia voidaan hoitaa rauhanomaisesti. Lambert nyt on heti taistelun kannalla mutta peikot tarjoavat vaihtoehtoa. Jos Noiturit eivät vie aseita mukanaan niin he saavat mennä. Lähtökohtaisesti tässä ei ole juuri syytä luottaa peikkoihin koska he iskivät ensin. Mutta heillä oli kuitenkin perustelut.

- Itse hoidin rauhanomaisesti


22. Sile Tansarville

Silen tapauksessa kaikki johti tilanteeseen jossa velhotar oli käyttämässä viallista kristallia. Kysymys onkin se että annoitko kristallin räjähtää ja tappaa hänet, vai pelastitko hänet. Tilanne ei ole se yksinkertaisin sillä vaikka Silestä oli paljon apua, niin myös kyseenalaisia asioita oli tapahtunut ja vähän pahaa verta oli mukana kuvioissa. En muista yksityiskohtia, mutta muistan hyvin oman ratkaisuni.

- Annoin hänen räjähtää


21. Dopplerin kohtalo

Kaikki alkaa varkaan jahtaamisesta. Eriskummallinen tilanne johtaa lopulta dopplerin jäljille ja eihän tätä ilman takaa-ajoa selvitetä. Kun sitten ollaan vastakkain dopplerin kanssa niin Geraltin päätettäväksi jää se että hoitaako hän tehtävän loppuun ja tappaa tämän pitkäaikaisen varkaan, vai antaako armon käydä oikeudesta ja päästää dopplerin menemään. Siinä pelataan vähän myös sitä peliä että kuinka miellyttävä henkilö on kyseessä.

- En säästänyt


20. Letho of the Gullet

Alkupuolella peliä käydään läpi kakkospelin valinnat koska kyseinen peli ei koskaan päätynyt pleikkaripuolelle. Yksi näistä valinnoista on se että mitä teitkään Lethon tapauksessa. Kyse on siis siitä että Letho tappoi joukon Pohjoisten valtakuntien kuninkaita Nilfgaardin laskuun ja yksi näistä kuninkaista oli Foltest. Kakkospeli sitten jahdattiin Lethoa joka lopulta kertoi oman versionsa ja pelaaja sai päättää että antaako Lethon mennä, vaiko tappelee ja tappaa hänet. Nyt saa sitten kertoa kenraali Voorhisille että mitä tuli tehtyä.

- Tapoin


19. Anabelle

Keira Metzin tehtäviä tehdessä vastaan tulee aavemainen Anabelle joka vaikuttaa surulliselta sielulta. Hän pyytää Geraltin apua voidakseen päästä yhteen rakkaansa kanssa. Itselläni kuitenkin heräsi kokonaistilanteesta epäilyksiä. Kysymys siis onkin että luotatko Anabelleen ja viet hänen jäänteensä hänen rakkaansa haudattavaksi vai kieltäydytkö tästä ja etsit toista vaihtoehtoa. Valitsemalla jäljemmän, käy ilmi että kyseessä on vihamielinen henki joka haluaa kostoa.

- Itse en luottanut häneen


18. Syanna

Koko tilanne Syannan kanssa on vähintäänkin hankala. Herttuattaren sisar on Dettlaffin manipuloinnin takana ja sen takia moni on kuollut. Syannalla on omat syynsä tekoihinsa mutta Dettlaff ei ole täysin paha mikä tekee tilaneesta vähän ikävän. Kysymys kuuluukin että menetkö Syannan luo ja viet hänet Dettlaffin luo vai totteletko herttuatarta ja kieltäydyt. Mutta loppuviimeksi koko pitkä prosessi johtaa kysymykseen siitä että olisitko valmis antamaan Syannalle anteeksi kaiken mihin hänen tekonsa ovat johtaneet.

- Menin satumaahan -> Valitsin anteeksiannon tien


17. Hym

Eräässä tehtävässä Cerysin kanssa tulee vastaan monimutkainen tilanne johon liittyy Hym olento. Tarkoitus olisi joko taistella sitä vastaan tai huijata sitä vaihtamaan riivaamaansa henkilöä. Saadakseen Hymin huomio, pitää tehdä jotakin kauheaa mutta mukana pitää olla huijaus ja siksi tämä on monimutkainen tilanne. Cerys kuitenkin sanoo että hänellä on ajatus ja siihen liittyy vauvan tappaminen. Cerys siis pyytää todella paljon, mutta samalla hän pyytää luottamusta. Laitatko siis vauvan uuniin vai pelaatko varman päälle ja taistelet hymin kanssa.

- Luotin Cerysiin


16. Pako Novigradista

Trissin tehtävien loppupuolella tulee vastaan tilanne jossa velhot pakenevat Novigradista. Kaksi kuitenkin puuttuu ja kysymys onkin että palataanko hakemaan nämä kaksi, vai mennäänkö suoraan muiden ja annetaan näiden kahden jäädä oman onnensa nojaan. Auttamalla kahta, riskeerataan kaikki muut. Eli siinä on juurikin se dilemma että onko kahden auttaminen riskin arvoista. Kyse on kuitenkin tilanteesta jossa metsästäjät ovat jo vauhdiassa ja on kiire. Aikaa siis on vähän jos kaksikko ei saavu, heitä ei jäädä odottamaan.

- Itse menin kaksikon apuun (tämä on yksi niitä tilanteita joita kaduin hyvin nopeasti)


15. Succubus Novigradissa

Tämä on hyvä esimerkki siitä että asiat Witcherissä eivät ole niin yksinkertaisia. Tehtävänä on tappaa tämä succubus joka tappanut pari ihmistä. Mutta jos viitsii ottaa selvää asioista niin succubus kertoo että kyse oli itsepuolustuksesta. Jatkaako siis tehtävä loppuun asti, vai päästääkö succubus menemään?

- Päästin menemään.


14. Alexanderin paperit

Keira Metzin tarinan risteyskohdassa pitää päättää mitä hänen kanssaan pitäisi tehdä. Itse neuvoin häntä oitis Kaer Morheniin mutta se varsinainen kysymysmerkki on se että mitä tekisin Alexanderin paperien kanssa. Toisaalta niistä voisi olla suurta hyötyä mutta samalla niistä voisi olla myös suurta haittaa ja sitten on se kysymys että voiko Keiraan luottaa ihan oikeasti. Voit joko antaa hänen pitää paperit, tai ottaa ne pois. Tietysti voit aloittaa kunnon taistelun jolloin lopputulos on selvästi vähemmän idyllinen.

- Annoin hänen pitää paperit.


13. Näytelmän teko

Novigradissa tulee vastaan vaihe jossa pitää kehittää näytelmä. Näytelmän käsikirjoitus ja rooli on se missä alkaa arpoa. Nämä ovat kaikki kahden vaihtoehdon valintoja, mutta se jotenkin tekee niistä niin hankalia. Komedia vai draama? Kauneus vai kokemus? Luotettava vai suosittu? Sanoisin että näytelmän kirjoitus on se helppo osa mutta roolitus on se missä oikeasti saa arpoa että kumpi ratkaisu olisi oikeasti se paras.

- Komedia. Kokemus ja luotettavuus.


12. Poseeraus maalaukseen

Tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä miten marginaalisista asioita voi tehdä tarpeettoman ison numeron. Geraltia pyydetään poseeraamaan maalausta varten. No itse ajattelin että siitä tulisi hieno sisuste taloon joten tietenkin täytyy valita paras mahdollinen poseeraus. Itse olin täysin kahden vaiheilla mutta jos olisin vain tiennyt että tämä on yksi näitä kusetustapauksia, niin en olisi ottanut paineita siitä että olenko nyt sitten sankarillinen vai ratsailla.

- Olin sankarillinen


11. Palkkion Cirin tuomisesta Emhyrin luo

Tämä tulee vastaan vain jos viet Cirin Vizimaan, ennen kuin menette jahtaamaan Imlerithiä. Emhyr tarjoaa Geraltille korvausta tehdystä työstä, aivan kuin oli sovittu. Mutta Ciri seisoo vieressä ja kysymys onkin että tulisiko kullasta kieltäytyä, sitä saa aika kivan summan, mutta Ciri satavarmasti paheksuu sitä ja eihän se kovin hyvältä näytä. Mutta Emhyr on sanansa mittainen ja maksaa minkä lupaa. Siitä voi tietysti kieltäytyä, mutta aika houkuttele summahan se on, mutta ei kuitenkaan niin iso, etteikö sitä voisi passata.

- Olin ahne ja hyväksyin kullan


10. Trissin kidutus

Tämä on tilanne jossa kysytään luottammusta. Saadakseen tietoa Dandelionista Triss kehottaa Geraltia viemään hänet noidanmetsästäjille. Hyvin arkaluontoinen tilanne on alusta asti kuin ruutitynnyri ja yksi virheliike räjäyttää sen. Triss käskee pysymään leikissä mukana vaikka mikä olisi, mutta kun kidutus alkaa, niin se ei ole kovin helppoa siedettävää, varsinkaan jos Triss on mielitietty. Kidutusta ei voi käskeä lopettamaan herättämättä epäilyksiä mutta samalla ei ole mitään varmuutta että kuinka pahaa jälkeä kiduttajat tekevät.

- Luotin Trissiin ja leikin mukana


9. Cirin tapaaminen velhottarien kanssa

Ciriä revitään moneen suuntaan ja velhottaret ovat yksi ryhmä joka haluaa Cirin osaksi heitä. Ciri pyytääkin Geraltin apua tilanteessa jossa hänet on kutsuttu tapaamiseen. Pelaaja voi joko tulla mukaan henkiseksi tueksi tai kehottaa Ciriä menemään yksin. Joko menet mukaan ja saat tietää mitä velhottaret juonivat tai luotat siihen että Ciri tietää mitä tekee. Tämä on lisäksi sellainen valinta joka vaikuttaa pelin lopetukseen ja vielä sillä tavalla, että mukaan meneminen on se negatiivinen ratkaisu koska sillä ei rakenneta Cirin itsevarmuutta.

- Itse menin mukaan henkiseksi tueksi.


8. Woodland Spirit

Hirviöitä on tähän mennessä tullut vastaan aika paljon. Perusasetelmana ollaan tilanteessa jossa kylä on jakautunut kahtia menettelyn suhteen. Vanhat palvovat olentoa ja haluavat että sen annetaan olla. Nuoret taas haluavat siitä eroon, koska hirviönä se tappaa. Pelaajan päätökseksi jääkin sitten se että kumman puolella oikeasti haluaakaan seisoa. Jatkaako leshenin palvomista, vaiko tappaa se. Tämä on lisäksi sellainen ratkaisu jossa lopputulos ei ole hyvä, teki mitä tahansa, mutta erona on lähinnä se, että miten kaikki etenee ja mitä vaihtoehtoja pelaajalla on.

- Tapoin leshenin


7. Viimeiset sanat Cirille

Aivan pääpelin lopussa koittaa hetki kun Geralt on voittanut kuningas Eredinin kaksintaistelussa ja jahdannut Avallachia kaaoksen ytimeen. Siellä Ciri kuitenkin kertoo että aikoo viedä tämän loppuun asti. Tunteikkaan keskustelun aikana Geralt ja Ciri käyvät keskustelun siitä mihin tämä kaikki on johtanut ja mitä on todella pelissä. Lopetus määräytyy aiemmin tehtyjen viiden ratkaisun perusteella, mutta se minkä itse lopulta koin niin vaikeana, oli se, että mitä ihan lopuksi sanoisin Cirille, Geraltin asemassa. Aikaa on vähän ja vaihtoehtoja on muutama ja ne ovat kaikki aika hyviä ja samalla sen verran suppeita että jokaisella on omalaisensa sointu.

- Good Luck


6. Hjalmar vai Cerys

Skelligen isoin päätös on todellakin se, että kumpaa tukee aivan lopussa Crachin lapsista. Voi tietysti olla tukematta kumpaakaan, mutta tämä päätös on lopulta se mikä määrittää sen että millaisen hallitsijan tämä maa saa. Cerys on altavastaaja ja kaikenlisäksi nainen, mutta hän on älykäs ja rauhanomainen johtaja jonka hallinnassa Skelligen hampaat ehkä tylstyvät, mutta kansa säästyy sodilta. Hjalmar sen sijaan on todellinen viikinki, vahva ja hurja soturi jonka hallinnassa Skellige pysyy vahvana, mutta melko varmasti ajautuu sotiin. Sitten on myös tämä puoli että mitä haluaa, kostoa vai tietoa. Hjalmarin kanssa haetaan verikostoa kun taas Cerysin kanssa selvitetään taustat.

- Valitsin Cerysin, koska halusin todellisen syyllisen vastuuseen teostaan.


5. Silver Basilisk

Tämä tehtävä Blood & Wine DLC:ssä on loppuviimeksi aika mitätön isossa kokonaisuudessa, mutta siinä on silti monta sellaista seikkaa jotka tekevät siitä todella vaikean. Tilanne on yksinkertaisuudessaan se, että alueella elää viimeinen hopeanvärinen Basiliski, joka on siis aika vaarallinen peto. Tehtävä olisi tappaa se ja palkintona olisi aika hieno uniikki trophy. Mutta sitten on tämä juttu että basiliski elää erään kreivin mailla ja kreivi suojelee sitä ja varoittaa kulkijoita pedon reviiristä. Pitäisi siis peto tappaa ja samalla tappaa kokonaan yksi alalaji sukupuuttoon. Mutta toisaalta, jos tämä on oikeasti viimeinen, niin voiko se enää edes lisääntyä. Nämä ovat ne isoimmat kysymykset kun miettii että tappaako vai säästääkö?

- Säästin


4. Olgierd von Everec vai Gaunter O'Dimm

Hearts of Stone kulminoituu tähän ratkaisuun. Lopussa on tilinteon aika voit joko antaa Gaunterin ottaa omansa tai auttaa Olgierdia ja päätyä näin ollen taisteluun. Tämä on siksi todella vaikea tilanne, että Gaunter on todella epäilyttävä ja melko varmasti aika paha olento, kun taas Olgierd on kovia kokenut mies parka. Mutta toisaalta, Olgierd on loppuviimeksi aikamoinen mulkku kun taas Gaunter pelaa yllättävän reilua peliä. Tässä on aika paljon muuttujia ja Noiturin maailmassa kaikilla asioilla on monta eri puolta.

- Alunperin olin Olgierdin puolella, mutta tällä kertaa valitsin Gaunter O'Dimmin.


3. Palkkio Gauter O'Dimmiltä

Olettaen että otat Peilimestarin puolen Hearts of Stone DLC:n lopussa, saat valita yhden palkinnon ja jos tätä on pelannut ajatuksen kanssa niin tämä valinta on yllättävän vaikea. Sanoisin että neljästä palkinnosta kaksi ovat yleisesti todella hyödyllisiä: Loputtomasti ruokaa (elinvoimaa) tai loputtomasti viinaa (alkeamia helpottuu) kun taas yksi on enemmänkin kosmeettinen muutos hevoseen ja viimeinen on rahaa, eikä edes kovin paljon rahaa.

Tämä on siksi niin vaikea että toiveen kanssa et välttämättä saa ihan sitä mitä oikeasti haluat ja kun kyseessä on näinkin enigmaattinen hahmo, niin taustalla voi olla aika paljon enemmänkin.

- Valitsin Runsauden sarven mutta olen myös nähnyt millaisen Satulan saa jos kaipaa nopeutta.


2. Whispering Hillock

Yksi alkupuolen vaikeimpia ratkaisuja. Geralt kohtaa metsässä mystisen olennon joka elää puun juurakossa. Olento haluaisi että hänet vapautetaan, mutta voiko tähän olentoon luottaa, varsinkaan kun toinen taho haluaa päästä siitä eroon. Se mikä tekee tästä erityisen hyvän tehtävän on se, että sillä on todella paljon merkitystä että missä kohtaa peliä tämän tehtävän tekee. Päätarinan kautta tämä tulee vastaan väkisinkin, mutta sen voi tehdä myös paljon aiemminkin. Lopputulos kuitenkin muuttuu todella paljon riippuen siitä miten tehtävän tekee ja milloin.

Itse olen tehnyt tämän tehtävän aina samalla tavalla, mutta lopputulos ei ole ollut aina sama, koska viimeisimmällä pelikerralla tein tämän paljon aiemmin. Tämä tehtävä korostaa erittäin hyvin sitä miten paljon tässä maailmassa on epävarmuutta. Koskaan ei voi olla täysin varma siitä että kuka on oikeasti hyvä ja kuka oikeasti paha, varsinkaan kun valtaosa on enemmän tai vähemmän molempia.

- Vapautin olennon (ennen kuin sen tappamista pyydettiin)


1. Yennefer of Vengeberg vai Triss Merigold

Tämä on se iänikuinen raastava valinta kahden hahmon välillä. Tumma kaunotar ja hemaiseva punapää? Itse koen tämän erityisen vaikeaksi koska olen lukenut kaikki Noituri kirjat ja niiden kautta Yennefer saa aika paljon lisää arvoa, mutta Triss on pelien kautta paljon rikkaampi hahmo. Kummallakin on omat puolensa mikä tekee tästä valinnasta niin vaikean. Tämä on niitä valintoja jotka jätän yleensä niin myöhäiseksi kuin vain mahdollista. "Now or Never" ja "Last Wish" ovat ne ratkaisevat tehtävät jotka jäävät viimeisiksi ennen tiettyä vaihetta.

Vaikka Triss on ehkä itselleni se mieluisampi, niin silti tämä ratkaisu on hyvin vaikea. Nyt kun pelin on pelannut New Game + muodossa uudestaan aivan alusta asti, niin hyvin pitkällisten ja vaikeiden ratkaisujen jälkeen tämä valinta oli taas edessä. Peli rakentaa Yenneferin varaan paljon enemmän ja romanssi hänen kanssaan on niin paljon enemmän esillä, sillä Yennefer on paljon enemmän esillä, mutta se ei silti tarkoita että Triss jäisi sivuun, sillä ihan niin helppoa tästä ei vain saa.

- Tarinanläpäisyssä päädyin yhteen Trissin kanssa. Tarkalla läpipeluukerralla valitsin Yenneferin. New Game plussalla valitsin Trissin.