Monien pelien kohdalla se aloitus on todella selkeä, kun taas joidenkin kanssa se voi olla varsin mutkikas. Joskus taas voi olla kyseenalaista tulkita että mihin asti aloitus yltää, sillä joidenkin pelien prologi voi olla pitkä ja jotkut pelit taas opettavat uusia mekaniikkoja varsin kauan. Sitten on niitä tapauksia kun tuntuu että selvää aloitusta ole olleenkaan.

 

 

 

Sama idea kuin aiemmin, samoilla säännöillä:

- Aluksi voidaan laskea:

  • Eritelty prologi
  • Ensimmäinen taso/kenttä/alue
  • Aloitus elokuva
  • Ensimmäinen vartti/tunti
  • Tutoriaalivaihe

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Final Fantasy VII

- Suoraan toimintaan ilman selityksiä.

 

Assassin's Creed II

- Kuin aloitus puhtaalta pöydältä

 

Spyro 2: Ripto's Rage

- Uusia tuttuja ja selvästi enemmän taustaa kuin aiemmin.

 

Crash Bandicoot: Warped

- Uhkaava aloitus ja varsin lupaava sellainen.

 

Fallout 3

- Aika kasvaa ja kehittyä

 
24. Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Cliffhanger lopetuksia seuraavilla aloituksilla on aina vähän enemmän paineita ja kun kyseessä on trilogian päätösosa, niin niitä paineita on oitis lisää. Dawn of the Dragon ei vedä mitään yli vaan aloittaa kaiken varsin hyvin, tehden monet säännöt selviksi ja tarjoten muutenkin näyttävän aloituksen hyvien hahmojen kera.


23. Ratchet & Clank: Crack in Time

Sopivan rento aloitus Ratchet & Clank tyylillä tilanteesta jossa ollaan tarinallisessa loppuhuipennuksessa. Siinä samalla ei missään vaiheessa unohdeta sitä erinomaista humoristista otetta ja tarinan kuljetusta jossa esitellään myös pääroisto ja loppuhuipennuksen näyttämö.


22. Control

Tapa jolla peli alkaa olla samalla aikaa todella salaperäinen mutta myös tavallaan selkeä. Jesse Fayden astelee sisään virastoon ja pelaaja ottaa ohjat. Sitten lähdetään etenemään ja vastaan tulee ensimmäisenä oikeana ihmisenä talonmies joka on erittäin hyvä esimerkki siitä, millainen pelin ote tulee olemaan eikä vauhdi muuta kuin tule kiihtymään ja monimutkaistumaan, sillä kun aloitusosuus päättyy, niin pelaaja on viraston uusi johtaja. Nopeasti ja melko kyseenalaisesti.


21. Demon's Crest

Harva peli aloittaa oitis pomotaistelulla ilman mitään selityksiä. Tässä tapauksessa se kuitenkin toimii yllättävän hyvin, etenkin sillä lyhyellä hetkellä kun vihollinen lähestyy. Nopeasti opetellaan pelaamaan, samalla kun lohikäärme yrittää kärventää pelihahmon. Tästä eteenpäin peli on jo saanut otteeseensa.


20. Sly Raccoon

Ovelan pesukarhan ensimmäinen tuleminen. Kaikki alkaa tyylikkäästi, hiljalleen. Mitään selityksiä ei anneta heti, vaan pelaaja saa tehdä omia tulkintojaa, kun varas murtautuu poliisin toimistoon ja poistuu vähin äänin, mutta sitten poliisi onkin vastassa ja lyhyen sananvaihdon jälkeen alkaa pako. Sitten voidaan kertoa tarinan taustat.


19. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

Yksi niitä onnistuneimpia NES aloituksia. Loistavan musiikin saattelemana kilpparit hyppäävät rakennuksesta toiseen ja ryntäävät liekkien sekaan. Ensimmäinen kenttä toimii poikkeuksellisen hyvin koska musiikki on loistava, ympäristö on todella upea ja kentän lopussa hetken näyttää että tyttö on pelastettu, kunnes sitten pääroiston musiikki alkaa ja hän kaappaa Aprilin uudestaan ja pakenee ikkunasta.


18. Darksiders II

Se että kyseessä on esiosa, vähän syö jatko-osassa sitä merkittävyyttä, mutta se tapa jolla tämä peli alkaa on erittäin tyylikäs kokonaisuus. Kaikki alkaa kun Kuolema ratsastaa hyytävissä lumisissa maisemissa, yläruumis paljaana. Tämä lumimyrskyinen maisema on todella hieno ja se, että hahmoa seurataan ensin kaukaisuudesta ja sitten ohjakset annetaan pelaajalle, toimii yllättävän hyvin sillä kun mitään isompia selityksiä ei anneta, niin pelaajaa kiinnostaa nähdä, että mitä kalpealla ratsastajalla on mielessään.


17. Spyro the Dragon

Tyypillinen fantasiamaailma jossa lohikäärmeet asuvat. Nokkelana tyyliseikkana kuvaan astuvat televisiokamerat ja haastattelija. Pari huonosti valikoitua sanaa suututtaa pelin roiston joka muuttaa lohikäärmeet kristalliksi, paitis heistä pienimmän. Nyt on sitten Spyron aika keksiä jotakin ja siitä peli alkaa. Joskus ei enempää tarvita kuin vapaat kädet tutkia ja kokeilla. Tässä tapauksessa toimii esimerkillisesti koska pelimaailma on suhteellisen avoin ja pelaajalla on tilaa totutella pelaamiseen.


16. Castlevania: Lords of Shadow

Castlevania sarja on yksi niitä merkittävimpiä Konamin sarjoja ja sitä kohtaan oitis tiettyjä odotuksia. Kun sitten tämän kertainen Belmont, Gabriel, astelee kuvaan, niin kokonaisuus on enemmän kuin onnistunut. Sateinen tunnelma hirviöineen ja öisine tunnelmineen on todella hyvä. Tämä on se oikea tapa luoda eeppinen asetelma ja erinomainen aloitus pelille. Vaikka peli ei olekaan sieltä parhaasta päästä, niin tämä aloitus on enemmän kuin loistava tunnelmassa ja tyylikkyydessään, unohtamatta päähahmon esittelyä.


15. Witcher 3: Wild Hunt

Kolmas noituri peli alkaa varsin eeppisissä tunnelmissa. Toisaalta näytetään tapahtumia aiemmin ja siinä ohessa esitellään myös se mystinen velhotar Yennefer. Sitten palataan nykyhetkeen kun Geralt yhdessä opettajansa Vesemirin kanssa jäljittää velhottaren askeleita. Kahden ajanjakson tapahtumat nivoutuvat hienosti yhteen ja sitten kun pelaaja pääsee ohjaksiin niin hänellä täysin vapaat kädet tehdä mitä haluaa ja White Orchard toimii jatkettuna aloituksena, tarjoten valtavan näyttämön pelin aloituskokonaisuuteen. 


14. Super Mario Bros.

Peli alkaa heti, ei selityksiä ei mitään. Pelaaja aloittaa kaiken kun liikkuu eteenpäin ja oppii nopeasti pelaamaan, tai kuolee ensimmäiseen viholliseen. Toimii todella hyvin juurikin siksi koska peli antaa pelaajan oppia eikä tee mistään liian vaikeaa, vaan tarjoaa sopivasti pieniä vihjetä siitä mitä ehkä kannttaisi tehdä. Kontrollit kun eivät tuolloin olleet sieltä monimutkaisimmista päästä, niin ei ollut ongelmallista nopeasti keksiä että miten peliä todella pelataan, mutta kyllä ne pääideat ovat ensimmäisen kentän jälkeen selvät.


13. Victor Vran

Tämä on niitä tapauksia kun mystinen soturi saapuu kaupunkiin jossa kaikki on mennyt huonoon suuntaan. Erinomainen kertojaääni kertoo ne pääasiat ja muutamat erinomaisesti tehdyt kuvat luovat tunnelman erinomaisesti. Loppuviimeksi aika vähällä saadaan luotua erinomainen astelma pelille josta ei aloittaessaan tiennyt oikeastaan juuri mitään.


12. Batman: Arkham Asylum

Batmobile ajaa vauhdilla kohti Arkhamin mielisairaalaa ja viittaritari retuuttaa Jokerin ties kuinka monetta kertaa sisälle. Batman aavistaa että jotakin on vinossa ja saattaa arkkivihollisensa perille asti. Koko tunnelma ja kävely synkissä ympäristöissä on todella upeasti tehty ja luo peliin juurikin sellaisen omanlaisensa todella tyylikkään kokonaisuuden jossa tunnelma on enemmän kuin mahtava.


11. Dishonored

Kun keisarinnan henkivartija saapuu tehtävältään niin ennen tapaamista ehditään vähän tutkailla ympäristöä, leikkiä piilosta ja muutenkin tehdä vähän tulkintoja eri hahmoista todella hienossa ympäristössä. Mutta se mikä todella tekee tästä aloituksesta todella mieleenpainuvan on se, miten koskettava aloituksen lopetus on, kun Corvo pistää hanttiin, mutta keisarinna murhataan ja hän kuolee Corvon käsivarsilla. Lopputuloksena Corvo saa syyt niskoilleen murhasta ja hänet häpäistään.


10. Dragon Age: Inquisition

Kakkospelin päättyessä vähän salaperäisiin tunnelmiin annetaan tässä pelissä pelaajalle oitis tyhjä paperi ja vapaus luoda mieleisensä hahmo joka sitten tulee osaksi tarinaa joka onkin sitten paljon isompi mihin hän on valmis. Kaikki alkaa painostavasti ja pelaaja joutuu tekemään valintoja sen mukaan millainen hän haluaa olla. Sitten käydään läpi ne toiminnankin pääasiat samalla kun tutustutaan muihin hahmoihin. Tapa jolla aloitus luo astelmia toimii todella hyvin koska Dragon Agen tapauksessa mitään ei pidä odottaa ennalta koska pari aiempaakin peliä noudattivat aivan eri kaavoja. Siinä mielessä tämä peli onnistuu todella hyvin että se ei oitis kasaa isoa kasaa odotuksia, vaan pikku hiljaa, tyylillä ja taidolla.


9. Lord of the Rings: War in the North

Pelin kanssa päästään todella nopeasti siihen Sormusten herra tunnelmaan ja se mikä todella toimii, on se, että pelihahmot esitellään samalla kun itse Aragorn kertoo heille tehtävästä joka heitä odottaa. Tämä aloitus on tehty todella tyylikkäästi ja samalla kiinnostusta pakettia lisään nostaa se, että kaikki lienee tapahtuvan samaan aikaan kuin se alkuperäinen trilogia.


8. Star Wars: Force Unleashed

Voisia sanoa että ainoa oikeasti hyvä osuus tässä pelissä on se, missä pelataan Darth Vaderilla. Peli alkaa nimittäin siitä kun pelaaja ohjaa Darth Vaderia kun tämä etenee taistelun tuoksinnassa, tehden helposti selvää kaikesta mitä tulee vastaan. Tämä on todella hyvin tehty osuus ja tästä eteenpäin onkin sitten luvassa alamäkeä kun pelataan särmättömällä ja tylsällä Starkillerilla.


7. Uncharted: Drake's Fortune

Kunnon veijariseikkailuelokuva otteella alkava tarina jossa ollaan valtamerellä ja reportterineitokainen Elena Fisher kuvaa tapahtumaa selostaen sitä samalla. Sitten tutustutaan pelin sankariin, veijarimaiseen Nathan Drakeen tämän laukoessa ensi töikseen vitsiä ja avatessaan arkkua joka aloittaa seikkailun. Viimeinen todellinen kirsikka tämän kakun päällä on se kun merirosvot lähestyvät ja ainoa ratkaisu on taistella, sattuneista syistä. Nopeatempoinen, huumoripitoinen ja nokkela aloitus jonka lopuksi esitellään vielä rikoskumppani/partneri/opettaja hahmo Sully Sullivan.


6. Resident Evil 6

Tältä sarjalta osaa oitis odottaa jotakin. Tällä kertaa kaikki alkaa suoraan kaaoksen ytimestä. Asiat ovat selvästi menneet enemmän tai vähemmän huonoon jamaan. Leon Kennedy on uuden partnerinsa kanssa heikossa hapessa, mutta pysähtyä ei voi, joten eteenpäin mennään, samalla luoden vähän tunnelmaa ja lievää kuvaa siitä, mitä on tapahtunut. Samalla kun pelaaja opetetaan pelaamaan niin päästään pisteeseen, jossa joku vanha tuttu hirvitys on tullut kerjäämään lisää satikutia. Sitten voidaan hypätä alkuun.


5. Batman: Arkham City

Hyvin nopeasti esitellään pelin pääasiat. Uusi Arkham City on laajennettu vankila joka oli ennen kaupungin osa. Psykolohinen nero, professori Hugo Strange on nero tämän takana ja pian myös Bruce Wayne vangitaan ja pian Strange kertoo hänelle, että tietää hänen olevan Batman. Tätä seuraa käveleminen vankilaan jossa Waynen kimppuun oitis hyökätään ja idean takana on Pingviini. Mutta Wayne pistää hanttiin, pieksee kaikki ja pakenee vain muuttuakseen Lepakkomieheksi. Siitä se todellinen meno vasta alkaa ja pelaaja tuntee todella olevansa Batman.


4. Final Fantasy IV

Jälleen yksi niitä taidokkaimpia aloituksia FF sarjassa. Ensin pieni viittaus yhteen pelin ydinasiaan ja siitä sitten pelin sankariin mustan ritarin asussaan ja ilman isompia selityksiä pari muutakin hahmoa tukittavaksi. Sitten kun mukaan heitetään ilmalaivat niin tunnelma muuttuu oitis astetta kiinnostavammaksi tiettyjen tyyliseikkojen yhdistyessä. Sitten käydään läpi muutamia tulevia tapahtumia ja kyllä kiinnostus tätä kokonaisuutta kohtaan nousee merkittävästi kun näkee vähän että mitä voi odottaa. 


3. Ninja Gaiden Sigma 2

Ninjojen kanssa on tiettyjä odotuksia ja tämä on niitä tapauksia kun sitä osaa tuodaan esimerkillisesti esiin. Kaikki alkaa rauhallisesti kaupunkimaisemissa jossa keskustellaan siitä, mitä pelissä pian on. Sitten ninjonen hyökkäys ja nopea etulyöntiasema. Sitä seuraava ratkaisevalla hetkellä nopea ja hiljainen isku näkymättömistä. Kaksi vihollista nopeasti pois pelistä ja kun yksi on enää jäljellä niin Ryu Hayabusa tulee näkyviin viimeisen selän takana ja lopettaa taistelun, ennenkuin se alkoikin, todellisen ninjan tavoin.


2. Devil May Cry V

Itse olisin halunnut Danten mukaan tähän aloitukseen pelattavaksi hahmoksi mutta kaikkea ei voi saada. Tapa jolla tämä aloitus tehdään on kuitenkin sitä luokkaa että se iskee todella kovaa näyttävyydellään, musiikillaan, asenteellaan, toiminnallaan ja yleisellä tyylikkyydellään. Samalla kun Devil Trigger soi, niin Nero syöksyy osaksi toimintaa ja kaikki tietysti tyylikkäästi hidastettuna, samalla kun sellaiset tietyt tekijäpuolen asiat kerrotaan siinä taustalla, vaikka toiminta viekin sen suurimman huomion.


1. Middle-Earth: Shadow of War

Tässä on oitis sitä todellista Sormusten herra tunnelmaa. Siitä jatketaan mihin jäätiin. Sota uhkaa Keskimaata ja saadakseen paremman etulyöntiaseman, takoo Talion Celebrimborin avulla uuden voimasormuksen tuomiovuoren uumenissa, samoin kuin aikoinaan Sauronille. Siinä samalla taustalla ovat menneisyyden varjot Talionin perheen kuolemista jotka piinaavat häntä, mutta samoin viitteitä tulevasta, unohtamatta sitä mystistä naisääntä, joka ei tällä kertaa ole taas Galadriel, tällä kertaa se on joku aivan muu. Tämä on eeppinen tapa aloittaa peli, jota kohtaan on heti varsin suuria odotuksia.