Batman_%20The%20Enemy%20Within.jpg?15022

Uusi kausi alkaa lupaavasti

 

Telltalen Batmanin toinen kausi tuo mukanaan vanhoja ja uusia tuttavuuksia. Pelaaja on uusien haasteiden edessä niin Batmanina, kuin Bruce Waynenä kun mahdollisia liittolaisia ja vihollisia astuu kuvioihin.

 

 

Ensimmäinen jakso on monella tavalla aika tärkeä, sillä jos se ei koukuta pelaajaa, niin tuskin sitä palaa myöskään seuraavien jaksojen pariin. Kun kyseessä on toinen kausi, niin sillä ei ole samalla tavalla väliä. Tämä johtuu siitä että jos ensimmäinen kausi ei napannut, niin tuskin tällä kaudelle antaa mahdollisuutta samalla tavalla. Itse tosin pidin ensimmäisestä kaudesta, vaikka sen viimeinen jakso olikin hyvin huono osa kokonaisuutta. Tämän kauden kanssa olen uudenlaisen tilanteen edessä, sillä en ole ennen pelannut Telltalen kakkoskausia.

Yksi erittäin suuri vaaran paikka tämän tyyppisissä peleissä on se, että jos ensimmäisen kauden päätökset sivuuttaa, niin samalla onnistuu todella helposti romuttamaan sen, mitä pelisarja kokonaisuudessaan voisi olla. Batmanin tapauksessa näin ei käy. Peliä voi pelata aivan omana kokonaisuuteenaa, ilman tietoa ensimmäisestä kaudesta. Peliin voi ladata ensimmäisen kauden tallenteen tai eräänä erittäin hienona ratkaisuna, peliin voi luoda ensimmäisen kauden valinnat.


Ensimmäinen jakso alkaa oikein hyvin ja menee asiaan nopeasti. Batman on nyt tunnettu sankari, legendaarinen Yön Ritari. Hänellä on edessään uusi vihollinen sillä aiemminkin Gothamia terrorisoinut Arvuuttaja nousee nyt esiin. Samalla aikaa Bruce Wayne tapaa vanhan tutun, kun John Doe / Jokeri tulee tapaamaan kaveriansa. Uutena kasvona Gothamiin saapuu myös teräksinen Amanda Waller joka voi olla liittolainen tai vihollinen, riippuen siitä, miten pelaaja hänen kanssaan toimii. Pelaaja joutuu edelleen tekemään päätöksiä kahdella rintamalla ja välillä nämä rintamat yhtyvät.

Tarinallisesti ensimmäinen kausi teki monia klassisia Batman vetoja, mutta yritti olla omanlaisensa uudenlaisella pääroistolla. Se ratkaisu oli katastrofi ja lady Arkham on edelleen yksi huonoimpia pääroistoja videopeleissä, osittain johtuen siitä, että tällä hahmolla pilattiin yksi klassinen Batman hahmo. Tavallaan ymmärsin ratkaisun, sillä aika hankala Batmanin kanssa on olla oikeasti uudenlainen, siinä mielessä tämä pelisarja kuitenkin onnistuu.

Toinen kausi tekee myös asioita uudella tavalla. Arvuuttaja on ollut olemassa jo ennen Batmania ja on varsin kokenut rikollinen. Nämä tälläiset pienet ratkaisut voivat toimia jos tehty oikein. Omalla tavallaan on erittäin virkistävää että Batman pelissä ei tehdä aina niitä samoja juonikuvioita ja ratkaisuja. Joskus uudet yritykset poikivat jotakin todella hyvää. Kakkoskausi on varsin lupaava, mutta toisaalta, sitä oli myös ykköskausikin.

Ykköskausi eteni omasta mielestäni todella nopeasti, lähinnä siksi että Batmanin henkilöllisyys selvisi Kissanaiselle todella aikaisin. Tämä toinen kausi lisää höyryä, tehden pari todella kovaa vetoa hyvin nopeasti, nostaen panoksia ja tehden selväksi että tässä pelisarjassa, tulee tapahtumaan isoja asioita ja osa niistä, erittäin vaikeita sulattaa.


Roistot ovat olleet Batman pelien suurimpia valtteja sillä Lepakkomiehellä on yksiä sarjakuvamaailman parhaita vihollisia. Jokeri on mukana on varsin lupaava, mutta toisaalta, Jokeri on usein aika onnistunut, Arkham Origins onnistui poikkeuksellisen hyvin kun taas varsinainen Arkham trilogia toi esiin aika tylsän tavallisen Jokerin ilman mitään oikeasti uutta tai omaa.

Arvuuttaja on kuitenkin se, mikä on tehty enemmän kuin vain hyvin. Tässä pelissä on paras Arvuuttaja pitkään aikaan. Yhdessä Batman animaatiossa oli myös todella erilainen ja todella onnistunut Arvuuttaja, tämän pelin versiossa on samaa tyylikkyyttä ja laatua. Arkham sarjassa Arvuuttaja on ollut aina ärsyttävä neropatti joka ei ole hyvin tehty ja on läsnä vain ärsyttääkseen pelaajaa. Ulkoisesti Arkham Knight onnistui parhaiten, mutta Enemy Withinin Arvuuttaja on paljon parempi.

Arvuuttajassa on jopa hieman Jigsaw maista vivahdetta ja se sopii hahmoon erittäin hyvin. Arvuuttaja on vaarallinen ja älykäs. Hahmosta on saatu yllättävän hyvä ja tätä hahmoa näkisi mielellään enemmänkin, mutta tässä sarjassa, sitä laatua säänöstellään ja vaihdetaan tietyssä vaiheessa uuteen.


Ääninäyttely oli ensimmäisessä pelissä parasta laatua. Troy Baker oli täydellinen Batman ja Laura Bailey täydellinen Kissanainen. Osittain tämän takia moni muu, kuten Harvey Dent pääasiassa, tuntuivat vähän heikoilta. Tosin Travis Willinghamin Dent parani heti kun Kaksinaama alkoi tulla peliin. James Gordon oli alusta asti loistava ja samoin Vicky Vale. Tosin Erin Yvetten ääninäyttelemä Vicky Vale heikkeni järkyttävästi loppupuolella, samalla kun Harvey Dent parani.

Toisella kaudella laatu on edelleen hyvää. Batman, Alfred ja Gordon kuullostavat kaikki siltä miltä heidän pitääkin ja pakko sanoa että Arvuuttaja on uusi napakymppi, sillä Robin Atkins Downes on loistava. Nolan North vielä mukaan tähän sarjaan niin paketti on entistä parempi. Tosin en panisi pahakseni jos Adam Harrington (mm. Bigby Wolf) tulisi mukaan joksikin hyväksi pahikseksi (esim. Bane) samoin Jennifer Hale (esim. Poison Ivy). Sitten on tietysti myös Steve Blum... varsinkaan kun tämä ensimmäinen jakso tekee selväksi, muutamia asioita joiden valossa voisi päätellä, että rikollisia ei kierrätetä, vaan ne vaihdetaan uusiin.


________________________________________________________________________________________________

Sanotaan että mitä tulee lopetukseen, siitä voi olla montaa mieltä. Batmanin pitkäaikaisena fanina, mikään yllätys ei ole järin iso. Se että Waller sattuu tietämään Batmanin henkilöllisyyden ei ole mikään iso yllätys. Se on todella hyvä tapa kiristää välejä ja laittaa pelaajat miettimään päätösten seurauksia. Itse pelaan ensimmäisen kerran siten, että teen päätökset ja elän niiden kanssa, oli se kuinka vaikeaa tahansa.

Se että Riddler kuolee lopussa vihjaa siitä, että tässä sarjassa ei välttämättä kierrätetä rikollisia. Batmanilla riittää vihollisia, joten on vain hyvä, jos niitä aletaan tuomaan peliin tasaista tahtia, olettaen että sarja jatkuu vielä kolmannellekin kaudelle.

Se miten arvelen tämän kauden menevän on pitkälti sitä että kuinka paljon pelaaja tulee toimeen Wallerin kanssa ja kuinka paljon Jokerin kanssa. Nämä kaksi nimittäin taitavat olla aika tärkeitä palasia tässä kokonaisuudessa ja kun kuvassa on näemmä myös Harley Quinn, niin jatkoa odottaa todella innolla. ________________________________________________________________________________________________


Kun kyseessä on toinen kausi niin oleellista on se, että miten hyvin tämä kausi, yhdistyy ensimmäiseen kauteen?

Vastaus on: Erinomaisesti. Alusta asti tiettyjä viittauksia menneeseen on ja jakson edetessä niitä kaivellaan lisää esiin, osaa ei juuri tuoda esille kun taas osa tuodaan.

Sanoisin että pitkälti tämä on samaa tasoa kuin edellinenkin kausi, mutta eräässä mielessä tämä kausi laittaa alusta asti paremmaksi ja se on toiminnassa.

Tämä sarja on alusta asti ollut todella mielekäs ja näyttävä toiminnallisessa mielessä ja nyt sitä toimintaa rikastetaan juurikin sillä oikealla tavalla. Toiminta on näyttävää ja juuri sen verran hyvin tehtyä että siihen pääsee loistavasti sisään. Vaikka kyse onkin QTE taistelusta, niin se on tehty erittäin hyvin ja taistelu on mielekästä.

Niitä lisävivahteita ovat ajoittaiset taistelun sisäänrakennetut valinnat siitä, että millaisella liikkeellä jatkaa taistelussa. Nämä ovat juurikin niitä oikeita tapoja parantaa pelisarjaa, joka ei ole alunalkaenkaan rikki.


Mitä tulee sitten valintoihin, niin pari erityisen vaikeaa valintaa tulee vastaan heti tämän ensimmäisen jakson aikana. Edellisen kauden avausjaksossa niin ei ollut, mutta tällä kertaa ollaan alusta asti vaikeiden päätösten keskellä ja jakson edetessä niitä tulee vastaan juuri silloin kun sitä ei osaa odottaa.

Eräs todella hyvä ratkaisu valintoihin liittyen piilee siinä, miten pelaajan ihmissuhteet eri hahmoihin kehittyvät. Toivoa sopii että tämä ratkaisu pysyy mukana kauden edetessä. Pelissä tehdyt päätökset johtavat siihen että ihmissuhteet muuttuvat ja jakson lopussa kun valintoja tutkaillaan, selviää että miten hahmot kehittyvät. Päätökset muokkaavat hahmojen suhtautumista Lepakkomieheen, mutta myös yleiseen toimintatapaansa, tämä on erittäin kiinnostava pelimekaniikka ja siinä piilee valtavasti mahdollisuuksia.


Kokonaisuudessaan Batman: Vihollinen sisimmässä on erittäin hyvä alku pelille jolla on todellakin mahdollisuuksia nousta ensimmäistä kautta paremmaksi peliksi. Toiminta, salapoliisityö ja tarina ovat todella hyvässä synergiassa keskenään. Tässä on todella lupaava alku.

Telltale on ottanut uuden tyyliin peliensä kanssa. Ennen jokainen jakso jaettiin osiin ja pelaamisen voi jälkikäteen uudelleenaloittaa mistä tahansa kohtauksesta, nykyään jakso pitää aloittaa alusta asti. Tämä antaa ratkaisuihin uutta voimaa, kun päätöksiä ei jälkikäteen niin vain korjailla.

 

+ Batman

+ Näyttävä ja mielekäs toiminta

+ Paljon todella hyvää dialogia

+ Erinomainen ääninäyttely

+ Useita todella hyvin tehtyjä valintoja

 

- Tiettyjä asioita suljetaan nopeasti pois

- Nämä asiat joita haluaisi tehdä, mutta ei voi

 

Arvosana: 9,2

 

Mestariteos