Hyvin usein pelejä pelatessa niitä pelaa joko tietyllä tavalla tai niissä pyrkii tekemään tiettyjä asioita tietyssä järjestyksessä. Näin ei ole pakko toimia, mutta syystä tai toisesta, niin tulee vain toimittua.

 

 

 

Turhan usein, varsinkin tietyn tyyppisissä peleissä tulee vastaan tilanteita joissa tulee toimittua tavalla, joka ei välttämättä ole se paras mahdollinen, mutta se on se tapa joka tuntuu omasta mielestä parhaalta, joskus aivan käsittämättömistä syistä. Kyse voi olla sivutehtävien tekemisestä tai tavasta jolla ne tehdään. Ole tilanne mikä hyvänsä niin pelejä pelatessa, kehittyy tiettyjä pakotteita joita tulee vain tehtyä, vaikka ei olisi mikään pakko.

Joitakin asioita ei vain pysty vastustamaan ja jotkut asiat vain haluaa tehdä tyylillä, tai tietyllä tavalla. Vaikka toinen tapa olisi monella tavalla, paljon tuottavampi ja ehkä jopa, helpompi.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Tapa kaikki mikä liikkuu

- Tietyissä peleissä, tulee jossakin kohtaa tilanne, jossa pitää vain purkaa stressiä. Tappamalla aivan kaikki, kunnes sinut tapetaan.

 

Hahmojen ympärillä härvääminen

- Jos hahmoa A:ta pitää seurata ja hän on hidas, niin lopputulosena on se, että alat härvätä hänen ympärillään, kunnes voit taas edetä.

 

Ammu yksi luoti ja lataa

- Tämä on lähes refleksi. Koskaan ei voi tietää josko kulman takaa saisi kerättyä ammuksia talteen tai jos asetta ei hetkeen käytäkään, tai jos ei ole muuta tekemistä.

 




24. Hyppääminen alas korkeimmilta paikoilta

Jos pelissä pystyy liitämään, niin se tekee tästä vain ja ainoastaan hauskempaa ja kannustaa tähän toimintaan enemmän. Jos tämän pystyy tekemään ajoneuvolla niin se pitää tehdä ajoneuvolla. Syitä voi olla monia, mutta korkealta hyppääminen ja syöksysukellus ovat todella hauskoja aktiviteettejä. Ja nopea tapa matkustaa kauas.


23. Liikkuminen hyppien, kierähdellen, syöksyen...

Jos on olemassa nopeampi tapa päästä paikasta A paikkaan B, niin tietenkin se otetaan käyttöön, varsinkin silloin kun välimatkan ovat pitkiä. Lopputulos onkin se, että kun on luvassa pitkä taival, niin ei sitä kävellen tehdä, vaikka se käveleminen olisikin se tapa, joka näyttää luonnolliselta. Juokseminen on hyvä ratkaisu, paitsi silloin kun sitä ei voi tehdä loputtomiin.


22. Kameran pyörittely

Tämä tapahtuu pääasiassa silloin kun pitää kuunnella NPC:n juttuja. Jos kameraa voi pyörittää ihan miten haluaa, niin heti kun on tylsää, niin sitä tulee tehtyä juurikin sitä. Myös silloin, kun liikutaan pelimaailmassa ja edessä on pitkä matka, niin myös silloin kameran kääntely tuo virikkeitä. Se harmitonta touhua ja mahdollistaa ympäristön ja hahmojen tarkastelun, mutta syystä tai toisesta, sitä ei vain voi lopettaa.


21. Jatkuva tallennusten tekeminen

Tämä on loppuviimeksi aika tarpeetonta monissa tapauksissa. Itse olen huomannut että kun on kyse todella laajoista ja mahdollisesti vielä tarinallisista peleistä valintoineen, niin teen helposti monia välietappeja kokonaisuudesta. Osittain tämä juontaa juurensa siihen, että tällä tavalla voi pelata aiempia osia pelistä, jotka olivat niin hyviä. Nykyään se on enemmänkin tapa. Eihän se paljoa vaadi mutta on naurettavaa siinä vaiheessa kun tekee tallennuksen ja aiemmasta ei ole kulunut kuin ehkä 15 minuuttia. Kun puhutaan parista tunnista tai kourallisesta tehtäviä, niin tilanne on vähän ymmärrettävämpi.


20. Ympäristön hajottaminen

Jos paikkoja voi laittaa tuhannen päreiksi niin jossakin kohtaa sitä alkaa tekemään ihan vain koska voi. Tämä voi olla hyvin pienimuotoista: Ammun kaikki ikkunat rikki tms. Tai sitten todella massiivista: Tuhoan koko korttelin koska voin. Jos kentissä on paikkoja ja esineitä joita voi tuhota, niin siinä on vain jotakin mikä vetää puoleensa. Jos ympärisö ottaa minkäänlaista vahinkoa, niin silloin sitä vahinkoa tulee todellakin tehtyä. Eihän sitä ympäristöä tehtäisi hajoaviksi, jos sitä ei haluttaisi hajotettavan.


19. Vapaaehtoisten tavoitteiden suorittaminen

Näitä ei ole pakko tehdä, mutta silti, ne täytyy suorittaa. Oli sitten kyseessä yhden tehtävän yksi vapaaehtoinen lisä tai yksi esine jota ei ole pakko hankkia mutta jonka voi hankkia. Nämä kaikki on pakko tehdä ja pakko hankkia. Kyse voi olla hyvin pienestä palkinnosta, mutta ajoittain, kyse on vain siitä että suoritat tehtävän kokonaan ja oikein.


18. Aiemman tallennuksen lataaminen

Tämä on nykyään niin helppoa että siihen sortuu pienestäkin virheestä. Olen itseni kanssa tehnyt kuitenkin sellaisen sopimuksen (mistä olen onnistunut pitämään todella hyvin kiinni) että hyvissä tarinapainotteisissa ja vielä enemmän, valintoihin pohjautuvissa peleissä, ei palata taaksepäin. Mutta hyvin usein jos pelissä tulee vastaan tälläinen tilanne jossa menettäisi ns. Parhaan lopputuloksen yhden pienen mokan takia, niin aiempi tallennus tulee ladattua, jotta voi yrittää uudestään. Latausruutua tulee katseltua aika paljon.


17. Sooloaminen

Tätä ei tapahdu kaikille mutta olen huomannut että oli kyseessä kuinka tiimipohjainen moninpeli tahansa, niin itse olen se soolopelaaja. It's my way or the highway, and highway ain't got shit. Se ei ole se paras mahdollinen tapa, mutta koittaa aikoja, jolloin se toimii ja sillä tavalla voitetaan koko peli. Mutta vastapainona on monia kertoja joilloin se on paras tapa saada oikein kunnolla turpaan.


16. Helppo grindaaminen kunnes olet ylivoimainen

Sillä sekunnilla kun löydät roolipelissä paikan, jossa voit helposti grindata leveleitä, teet sitä ainakin kymmenen levelin verran. Dark Souls on erityisen hyvä esimerkki tästä. Kun löydät paikan jossa voit helposti, ja vaikka puolihuijaamalla saada kokemuspisteitä ja vielä suhteellisen helposti ja vielä parempaa, nopeasti, niin se on aika houkutteleva diili.


15. Parhaiden esineiden säästäminen

Laajoissa roolipeleissä, kuten Kingdom Hearts ja Final Fantasy on monia erittäin arvokkaita esineitä. Megalixir on yksi parhaista. Näitä ei tietenkään käytetä harkitsemattomasti. Hyvin usein käykin että niitä ei käytetä ollenkaan. Niitä säästetään siihen suurimpaan haasteeseen ja hyvin usein kun viimeinen loppari tulee vastaan niin Megalixireitä on vaikka muille jakaa. Tämä pätee kaikkeen sellaiseen, mikä kuluu. FF8:ssa loppujen lopuksi tuli se tilanne että kun oli saanut kasaan täyden satsin mitä tahansa taikaa, niin sitä ei sitten enää käyttänyt, ettei se kulu.


14. Tehosteiden/koodien käyttäminen

Aikoinaan, peleissä oli huijauskoodeja joilla sai ylimääräistä rahaa tai jotain muuta hyödyllistä. Se aika alkaa olla takana päin, mutta kun palaa vanhojen pelien pariin, niin siinä on jotakin nostalgista kun ei pelaa reilusti. Jotkut pelit vielä tarjoavat näitä tehosteita vapaaseen käyttöön, yleensä kun olet jo läpäissyt pelin, kuten Uncharted 4. Se on tosin nerokas tapa, jolla pelin pelaa läpi vaikka pari kertaa uudestaan, vain voidakseen tuntea itsensä täysin ylivoimaiseksi.


13. Kaikkien vihollisten nujertaminen

Oli sitten kyseessä millainen peli tahansa niin jos pelissä on vihollisia jotka voivat hankaloittaa alueiden tutkimista, tehtävien suorittamista tms. Niin pakkohan heistä on hankkiutua eroon: Tappamalla tai tainnuttamalla. Tämä on varsin koomista silloin kun yhteen nurkkaan on kasattu puoli tusinaa vartijaa vain jotta pelaaja voi rauhassa tehdä juttujaan. Myös hiiviskelypelissä jossa vihollisten välttämäninen on mahdollista, se on tarpeeton riski.


12. Kaikkien paikkojen koluaminen

Tämä johtuu täysin siitä että monissa peleissä on piilotettuja esineitä joista on oikeasti hyötyä. Jos on olemassa kaksi reittiä, molemmat täytyy tarkistaa koska toinen vie eteenpäin ja toisesta löytyy aarteita. Tämä on kuitekin hyvin rasittava tapa, varsinkin silloin kun kyseessä on laaja peli täynnä paikkoja, täynnä roinaa. Dishonored varsinkin tekee tästä hauskan leikin, sillä siinä on hyvä esimerkki pelistä jossa lyödettävää on vaikka kuinka. Mikään pakko tätä ei ole tehdä, mutta se vain täytyy tehdä. Koska: Raha tms.


11. Mustavalkoinen hyvä-paha valintareitti

Tämä tulee vastaan silloin kun kyse on pelistä jossa pituutta on aika paljon ja mukana on ratkaisuja jotka keräävät joko hyvää tai pahaa karmaa. Siinä lukittuu täysin sinisiin tai täysin punaisiin valintoihin, miettimättä mitä tulee sitten oikeastaan edes tehdyksi. Tämä vaihde jää helposti päälle ja se leviää myös sellaisiin peleihin, jossa moraalisysteemi ei ole näin mustavalkoinen tai jos on, niin siitä ei seuraa samanlaista hyötyä. Mass Effect ja Infamous kun ovat sellaisia pelisarjoja joissa tiettyihin tilanteisiin täytyy olla joko täysin hyvä tai paha. Sitä helposti alkaa olettaa että muissakin peleissä on näin.


10. Pelihahmojen miellyttäminen

Tämä on suoraa jatkoa aiemmalla kohdalla, mutta enemmänkin Dragon Age laatua, kuin Mass Effect laatua. DA:ssa on hyväksyntä systeemi ja anna olla kun vastaan tulee niitä hahmoja joista pitää enemmän kuin muista. Sitä alkaa helposti toimia vain sillä tavalla, joka miellyttää tiettyä hahmoa, vaikka se suututtaisi kolme muuta. Pelissä pelaaja saa kuitenkin itse valita mitä tekee, joten miksi ei tekisi jotakin mitä itse haluaa. Koska haluaa olla parhaissa väleissä hahmon X kanssa.


9. Yhden ominaisuuden maksimointi

Peleissä joissa hahmonkehitys on isossa osassa, tulee vastaan tilanteita että pitäisi valita mitä ominaisuuksia kehittäisi ensin. Usein ominaisuuksista tulee kalliimpia kehittää, kun sen taso nousee. Joissakin tapauksissa kehitys-systeemiin tulee täysi putkinäkö ja sitä alkaa kehittää vain yhtä ainoaa osa-aluetta, vain koska se on joko hienoa tai se on oma suosikki, koska sillä pystyy tähän ja tähän. Ongelmaksi nousee se, että muut osa-alueet jäävät ikävän vähälle huomiolle ja ne saattavat olla aika tärkeitä osa-alueita.

Tämä on ihan mieltymyskysymys, mutta hyvin usein tuntuu pakottavalta tarpeelta nostaa ominaisuus X välittömästi niin korkeaksi kuin mahdollista, kaiken muun kustannuksella.


8. Asioiden selvittäminen/tarkistaminen internetistä

Koska tämä on nykyään niin vaivatonta niin tätä tekee enemmän. Aikuisena ei ole samalla tavalla aikaa pelata kuin nuoremapan. Tästä syystä  eräs yleinen osa tätä itselläni on se, että peleissä joissa puzzlet eivät ole pääpainona, ratkaisun tulee tarkistaneeksi internetistä jotta voi taas jatkaa tarinaa tai toimintaa, joka on sitä hauskaa tekemistä. Pääasiassa netistä tarkistetaan ne asiat joita ei pelissä huvita itse selvittää. Tämä tulee vastaan myös tilanteissa joissa tuntuu että pelissä on bugi tai kun jotakin asiaa ei voi tehdä. Silloin katsotaan että onko asia näin, vai teenkö vain jotakin väärin?


7. Pikkumaisuus hahmonluonnissa

Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun pelin on ehtinyt aloittaa ja sitten se pitää aloittaa kokonaan uudestaan, vain koska custom hahmossa on muutama kauneusvirhe. Tämä on tuskallinen taival peleissä joissa hahmonluonti on hyvin monipuolista mutta graafinen ulkoasu varsin kehnoa. Dragon Age: Origins on sellainen peli jossa on hyvin vaikea tehdä oikeasti hienoa hahmoa. Siinä on aina jotakin väärin. Kun hahmoa sitten pitää katsella useita kymmeniä tunteja, niin kyllä siihen hahmonluontiin tulee helposti kulutettua tarpeettoman paljon aikaa.


6. Salaisuuksien / keräiltävien esineiden etsiminen

Joissakin peleissä on tiettyjä keräiltäviä esineitä vaikka kuinka. Joissakin peleissä niiden etsiminen ei kiinnosta ja poimin niitä lähinnä jos sattuvat kohdalle. Mutta anna olla jos kaikkien löytämisestä palkitaan saavutuksella (kuten PS trophy) niin silloin niitä alkaa oikeasti etsiä, vielä suuremmalla vimmalla jos platina on mahdollinen. Tämä nousee vielä isompaan rooliin jos kyseessä on hyvä peli tai vielä parempaa, mahdollinen suosikkipeli.


5. Trophy/Saavutus metsästys

Tämä on PlayStation 3:n aloittama juttu, ainakin minulle. Kyllähän niitä saavutuksia on muillakin alustoilla ja jne jne. Mutta itse olen huomannut että Trophy metsästys on noussut omalla kohdalla varsin isoksi asiaksi.

Tässä on tosin pari asiaa jotka pitävät tämän kurissa. Itse en ole niin perfektionistinen että kaikki on pakko tehdä kaikissa peleissä. Trophy metsästyksessä rupean siihen pääasiassa vain silloin jos:

a) Trophy on niin naurettavan helppo että sen saavuttaminen ei vaadi juuri mitään.

b) Jos platina trophyn saaminen on kohtuullisen mahdollista.


4. Esineiden hamstraaminen

Tämä on suoraan sanoen ihan naurettavaa ja vaikka sen itse tunnustankin, niin teen sitä silti ja joka kerta. Monissa peleissä on tälläinen pieni rajoite, siinä kuinka paljon voit kantaa roinaa mukanasi. Kun ylität tietyn määrän niin pelihahmo voi liikkua vain kävellen eikä fast travel ole enää mahdollista. Itselläni on sellainen juttu, että kaikki mistä voi olla hyötyä, lähtee mukaan ja roina sitten vain myydään. Ahneus on paha synti videopeleissä, varsinkin jos sitä roinaa on ihan älyttömästi ja sen kasaaminen on erityisen helppoa. Itse en hamstraa ihan kaikkea, mutta jos vihollisilta voi jotain ottaa, niin otan kerralla kaiken. Monessa tapauksessa tässä puhuu puhdas ahneus (raha).


3. Koko kartan tutkiminen, välittömästi

Avoimen pelimaailman peleissä tämä on todellinen rutto. Kartat ovat usein täynnä kysymysmerkkejä tai tummia paikkoja, joissa et ole vielä käynyt. Tai sitten on tähyspaikkoja jotka avaamalla näet kaikki keräiltävät esineet. Ehkä kartta on sumea, kunnes käy kaikissa sen nurkissa ja tiedät mitä siellä on. Oli variaatio tästä ihan mikä tahansa niin olen huomannut että ensimmäinen asia mitä avoimessa pelimaailmassa teen, on se, että käyn läpi kaikki sellaiset paikat, jotka avaavat/näyttävät muut paikat.


2. Tehtävien tekeminen heti

Tämä on esille tuleva asia kun kyseessä on peli jossa on paljon sivutehtäviä. Dragon Age: Inquistion esimerkiksi koostuu useasta valtavasta alueesta jotka ovat täynnä tehtäviä ja tietyt tehtävät toistuvat alueesta toiseen. Myös Witcher 3 on täynnä sivutehtäviä ja kartta täynnä kysymysmerkkejä jotka kertovat: "Täällä on jotakin".

Tehtävät täytyy tietenkin tehdä heti, siis aivan kaikki jotka on mahdollista tehdä heti, miksi jättää niitä myöhempään kun ne ovat nyt selvästi esillä. Tämä on todella rasittavaa kun tehtävää on paljon ja sitä kautta, edestakaisin ravaamista on paljon. Mutta vielä rasittavammaksi tämä kaikki muuttuu silloin kun joukossa on yksi tai muutama sellainen tehtävä joka on esillä, mutta jota ei voi, vielä, suorittaa.


1. Tietyn esineen käyttäminen

Tämä on tietyllä tavalla ihan mielipidekysymys. Itse suosin aseiden kohdalla miekkoja yli kaiken muun. Jos pelissä saa aseen joka olisi nykyistä asetta selvästi parempi, mutta se ei ole miekka, tai se on selvästi nykyistä asettani rumempi, niin passaan ja pitäydyn nykyisessä. Tämä näkyy vielä enemmän asuisteissa sillä hahmon pitää näyttää hienolta ja se tarkoittaa todellakin sitä, että valitsen sen hienoimman asun, en sitä jossa on parhaat statsit.

Middle-Earth: Shadow of War on tästä monumentaalisen hyvä esimerkki. Siinä tulee tavaroita ja varusteita vaikka kuinka, mutta tietyt varusteet ja aseet ovat vain niin paljon muita hienompia, että niitä tulee käytettyä, vaikka ne olisivat selvästi huonompia. Paljon enemmän tämä haittaa silloin, kun valikoit varusteita jotka näyttävät hienoilta, mutta eivät todellakaan tue hahmon ominaisuuksia, esimerkiksi League of Legendsissä.

Tämä on loppuviimeksi aika pieni ongelma sillä monissa peleissä tämä ei ole välttämättä nyt niin iso juttu, mutta tämä on ehkä omalla kohdallani se kaikkein yleisein.