Aikoinaan tämä oli ykkösgenre omalla kohdalla ja vaikka se edelleen tarjoaa mielekästä pelattavaa, ei se ole kehittynyt samalla tavalla kuin muutamat muut genret ovat. Kun mennään ajassa taaksepäin, niin tasohyppelyt olivat kuitenkin sitä mielekkäintä tavaraa mitä pelimaailmasta saattoi löytää ja potentiaalia on edelleen olemassa.

 

 

 

Tasohyppelyitä on monenlaisia sillä vaikka ne perusideat ovatkin hyvin ilmeisiä, niin monet muut genret ovat vahvasti läsnä monissa tapauksissa. Siitä syystä on tärkeimpänä asiana onkin se, että tasohyppely on jollakin tavalla vallitsevien tyylien joukossa pelissä sillä vaikka mukana olisi yhtä jos toista muutakin tekemistä, niin niiden pitää pysyä enemmän tai vähemmän sivugenrenä.

Esimerkiksi Middle-Earth: Shadow sarjassa on paljon tasohyppelytyylisiä elementtejä, mutta ne ovat pitkälti vain sivuosassa, aivan kuten Batman: Arkham sarjankin kanssa, joka on valtava kokoelma toimintaseikkailupelien alagenrejä. Joten vaikka molemmat loistosarjoja ovatkin, niin vaikea niitä on tasohyppelyiksi kutsua. Yksi isoimpia kysymyksiä mielessä olikin se, että onko Batman: Arkham sarja tasohyppelyä. Itse sanoisin että pelattavuudessa ei ole hyppelyssä sellaista otetta, joka mahduttaisi Batmanin tasohyppelyyn, koska pelistä puuttuu se tietty tasohyppelyjouhevuus. Kyllähän paikasta toiseen pääsee aika helposti ja kiipeilyäkin on, mutta ei siinä ole sellaista tasohyppelytunnetta.

Tasohyppelytittelin alle mahtuu sen paljon erilaisia pelejä, että monien kanssa voi tuntua kyseenalaiselta että peli on edes valittu, mutta tasohyppelyitä on todella monenlaisia. Erityishuomiona sanottakoon että tasohyppely on toimintaseikkailun alagenre joten kaikki tasohyppelyt ovat teoriassa toimintaseikkailuja mutta kaikki toimintaseikkailut eivät ole tasohyppelyitä ja käytännössä edes kaikki tasohyppelyt eivät ole toimintaseikkailuita.

Yksi per pelisarja

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Messenger

- Ninja Gaiden tyylistä menoa josta olisin toivonut vähän toiminnallisempaa

 

Mission Kelloggs

- Yllättävän hyvä tasoloikkakokonaisuus

 

Prince of Persia: Sands of Time

- Näyttävää parkouria ajankelaamisella ja sapelinkäytöllä

 

Bloodstained: Curse of the Moon

- Klassisten Castlevanioiden jälkeläinen muutamilla hienoilla omilla ideoilla

 

Megaman X2

- X sarja jyrää vanilja Megamanit mennen ja tullen

 




24. VVVVVV

Hyvin omalaatuinen, hyvin vaikea ja hyvin palkitseva peli joka ei suoraan mahdu tasohyppelyn alle, kirjaimellisessa mielessä, mutta tämä on genressä todella toimiva tapaus koska se käyttää todella omanlaistaan ideaa. Pulmapelien joukossa yksi onnistuneimpia tapauksia joka on omanlaisensa tasopeli.


23. Strider

Tämä on niitä pelejä jossa on vauhtia, vaarallisia tilanteita ja jossa aivan lopussa tuntee todellakin olevansa todellinen ninja jolle esteet ovat pelkkiä hidasteita. Hyppiminen ja kaikki sujuu niin helposti että pelin tapauksessa on pakko ihastella sitä jouhevuutta ja vauhtia mikä yhdistyy näyttävyyteen lähes saumattomasti.


22. Chip and Dale: Rescue Rangers 2

Yksi onnistuneimpia moninpelitasohyppelyjä joka on ehdottomasti haastava, mutta armollisella tavalla, koska apukeinoja riittää. Tiku ja Taku kakkonen on todella hyvä peli pelata ja monien kikkojen ansiosta moninpeli todella nostaa pelattavuuden aivan uudelle tasolle mielekkyydessä.


21. Gremlins 2: New Batch

Yksi NES kirjaston aliarvostettuja helmiä. Paikoin todella vaikea, mutta myös todella palkitseva ja erittäin hienon näköinen. Lisäksi tämä on todellakin yksi niitä upeimpia elokuvan pohjalta tehtyjä pelejä.


20. DuckTales Remastered

Esimerkillisellä tavalla tehty remasterointi, joka on kaikilla tavoilla rikkaampi kuin alkuperäinen. Vaikka ensimmäinen DuckTales onkin monien mielestä se paras, niin kyllä itse NES peleistä pidän enemmän kakkosesta, mutta kun tämä remasteri on myös mukana tappelussa, niin kyllä se nousee ykköseksi.


19. Rayman Legends

Vauhdikas ja värikäs tasohyppely jossa tuntuu monella tavalla tulevan esiin Sonicin vauhtia ilman että siitä tulee epäselvää sotkua. Rayman Legends on kuin hiottu Origins jossa pelattavuus pääse hienosti oikeuksiinsa ja monen pienit temput todellakin auttavat sitä vauhdikasta toimintaa tulemaan hienosti esiin.


18. Mirror's Edge

Ensimmäisen persoonan tasohyppelyitä ei ole hirveän paljoa, mutta Mirror's Edge onnistuu ottamaan tästä ideasta todella paljon irti. Vaikka pelissä onkin suuria heikkouksia, niin samalla aikaa se on todella esimerkillinen tasohyppely, koska se tekee jotakin todella erilaista.


17. Assassin's Creed: Syndicate

Vaikka sarjassa olisi monta muutakin hyvää kandidaattia, niin Syndicate on tässä tapauksessa oma valintani, koska sen tasohyppely tuntuu olevan parhaiten edustettuna, ilman että meritaistelu vie siltä merkittävästi jalansijaa. Kyllähän Black Flag voisi aivan hyvin ansaita tämä paikan, mutta vaihteeksi valitsen tämän.


16. InFamous: Second Son

Parkour pelit ovat kuin moderneja tasohyppelyjä ja InFamous on helposti tämä sarjan kärkeä, jopa AC:n yli. Vaikka tyylillisesti kiipeily onkin välillä aika sielutonta, niin se laajuus, näyttävyys ja määrä kyllä korjaavat monet pienet heikkoudet ja Second Son pelissä tämä parkour on ehdottomasti kaikkein hietuimmasta päästä.


15. Batman

Yksi NES kirjaston parhaita pelejä ja yksi parhaita elokuvasta tehtyjä pelejä. NES vaikeus kyllä rajoittaa todella pahasti sitä miten paljon pelistä oikeasti nauttii, mutta kun tätä peliä vertaa isoon osaan muita NES pelejä, on tätä hyvin vaikea päihittää, varskin tasohyppelygenressä, joka oli aikoinaan se ylivoimaisin genre.


14. Darksiders

Darksiders sarjassa tasohyppely on monesti osa pulmanratkonnallisempia osia ja nousee niin usein esille, että pakostakin tämä tuntuu olevan yksi pelin keskeisiä genrejä vaikka sitä ei niin paljon korostettaisikaan. Genesis on tätä huomattavasti vähemmän mutta ensimmäinen peli sarjassa oli merkittävästi tasohyppelypainotteinen todella monissa osissa peliä, vaikka toiminta olikin pelin helposti parhaita osa-alueita. Erityisesti siksi tätä peliä täytyy korostaa, että se on niin hyvä, puzzleista huolimatta.


13. Disney's Jungle Book

Viidakkokrija ei ole millään omia suosikkielokuviani Disney elokuvien joukossa, mutta tämä peli on helposti niitä mistä on parhaat muistot. Kilpailuun verrattuna aika helppo peli mutta myös todella nautinnollinen tapaus joka tuntui yllättävän laajalta kenttäsuunnittelussa ja onnistui tarjoamaan todella nappaavan pelattavuuden.


12. Hollow Knight

Syy miksi en tätä paremmalla sijalle nosta, tulee siitä ajoittaisesta turhankin tiukasta pikkutarkkuudesta. Hollow Knight on ehdottomasti pelaamisen arvoinen kokonaisuus erään toisenkin ritaripelin rinnalla ja tyylillisesti se on huipputasoa. Tietty haastementaliteetti kuitenkin kurittaa sitä, mutta kokonaisuutena peli tarjoaa todella hienoa tasohyppelyä juuri oikeilla lisävarusteilla.


11. Shovel Knight

Yksi niitä tapauksia joka näyttää indie pelien mahdin. Lapioritari on erinomainen esimerkki modernista tavasta tehdä old school tasohyppely Megaman hengessä. Peli on tyylikäs ja muuttuu aika sujuvalla tavalla haastavaksi. Vaihtelua on sopivassa määrin ja pelattavuus muutenkin rikastuu hienosti pelin edetessä monien erilaisten varusteiden muodossa ja siinä samalla myös tasohyppely kehittyy.


10. Disney's Tarzan

Ehkä paras kaikista Disney elokuvien pohjalta tehdyistä peleistä. Tarzanissa on pitkälti kaikki ne klassiset palaset kohdallaan ja paketti seuraa elokuvaa todella hienosti. Tasohyppelyhengessä peli myös nappaa erittäin hienosti ja onnistuu koukuttamaan. Aika on vähän koulinut, mutta aikanaan, tämä oli todellista laatua.


9. Super Mario Bros.

Koko genren todellisia pioneereja josta niin monet ovat ottaneet mallia. Ei millään parhaita mitä löytyy, mutta pakkohan tätä on korostaa koska kun mietitään aikakautta jolloin peli ilmestyi ja vaikutus mikä sillä oli niin moniin, ei ole mitenkään pieni asia.


8. Ratchet & Clank: Crack in Time

Tasohyppelyksi tämäkin on luokitelta, vaikka se on pääasiassa räiskintää. Mutta tasohyppelykin toimii erittäin hyvin ja korostaa sitä, miten toimiva kokonaisuus peli onkaan.


7. Jak 3

Naughty Dogin toinen merkittävä sarja jossa kolmonen on helposti se ykkönen. Ensimmäinen peli on ehkä puhtain tasohyppely, mutta kolmosessa kaikki muu täyte korostaa sitä kokonaisuutta niin hyvin, että pakkohan tämä valita sillä se mikä tasohyppelyajasta karsitaankin, saadaan takaisin vaihtelussa.


6. Star Wars Jedi: Fallen Order

Toiminta on ylivoimaisesti pelin ensisijainen genre mutta tasohyppely korostuu pelissä niin monessa paikassa ja niin monella tavalla että ei sitä voi vain sivuuttaa. Samaan tapaan kuin Uncharted, myös Fallen Order osaa hienosti jaksottaa toimintaa erilaisella kiipeilyllä, hyppimisellä ynnä muulla. Tämä on ehkä sellainen tapaus että tasohyppely voi tuntua vähän pakotetulta genreltä, mutta itse sanoisin että kyllä se siihen mahtuu.


5. Castlevania: Symphony of the Night

Monelle tämä ei ehkä tunnu tasoyppelyltä mutta itse laskisin tämän kyllä mukaan monista muista puolistaan huolimatta sillä Yön sinfonia on ylivoimaisesti paras peli sarjassa ja se tarjoaa niin paljon pelattavaa, niin paljon avattaa ja vaikka toiminnallinen puoli tuntuukin pelin pääasialliselta puolelta, toimintaseikkailuhengessä, niin kyllä tässä pelissä saa aika paljon hyppiäkin, sillä linnassa riittää korkeutta ja leveyttä. Niin ja tämä kaikki käännetysti, eli tuplasti. Ehkä rajoilla mennään, mutta tälle puolelle mahdutaan.


4. Crash Bandicoot: Warped

Crash sarjassa tuntuu että Naughty Dog pisti osa osalta merkittävästi paremmaksi joten ei ole ihme että kolmonen on sarjan paras. Se on monipuolisin, hiotuin ja muutenkin mielekkäin kokonaisuus haastavuuden ja pelattavuuden kannalta. Esimerkillinen tasohyppely suurella määrällä vaihtelua.


3. Sly 3: Konnien Kunnia

Ehdottomasti parhaita hiiviskelypelejä joita mieleen tulee ja tasohyppelypelien joukossa Sly 3 on monella tavalla kuin monet genren parhaat. Vaihtelu on huipussaan todella mielikuvituksekkaiden tehtävien ja useiden pelattavien hahmojen ansiosta ja tämä on niitä tapauksia kun pelimaailmoista haluaisi isompia, mutta silti samalla aikaa huomaa että kaikki palaset ovat kohdallaan. Vaikka kolmonen karsikin muutamia kakkosen juttuja pois, niin silti itse koen sen sarjansa parhaana.


2. Uncharted 4: Thief's End

Ehdottomasti yksi parhaita moderneja tasohyppelypelejä jossa toiminnallisuus näyttelee tarinan kannassa hienosti osaa kokonaisuudesta. Mitä tulee puhtaasti tasohyppelyyn joka tulee esiin pääasiassa kiipeilyn ja hyppimisen muodossa, niin harva peli onnistuu jaksottamaan kaikkia osiaan yhtä esimerkillisesti kuin tämä pelisarja ja nelonen on ehdottomasti ykkönen mitä tulee niin moneen osa-alueeseeseen pelissä. Ei ole vaikea valita tämän pelisarja edustajaa tähän kilpailuun, koska Thief's End on niin hyvä.


1. Spyro: Year of the Dragon

Ehdottomasti yksi parhaita pelisarjoja mitä löytyy ja sitä kautta myös ehkä paras esimerkki siitä miten tehdään tasohyppely oikeasti koukuttavalla ja toimivalla tavalla. Year of the Dragon on Spyro pelien ehdoton huippu ja samaten PS1 pelien. Mitä tulee kaikkiin tasohyppelyosiin, on vaihtelua enemmän kuin runsaasti ja koska kaikki puolet on trilogian viimeisessä osassa todella hiottu loppuun asti, niin pakostakin peli tuntuu todella toimivalta kokonaisuudelta ilman mitään isompia ongelmia.