Rayman%20Legends.jpg?1525561476

Erittäin värikäs, herttainen, vauhdikas ja haastava kokonaisuusRayman pelejä on todella moneen lähtöön. Tasohyppelyssä aloittanut pelisarja koki valtavan muutoksen heti toisessa osassaan ja muutoksia on tullut senkin jälkeen. Legends seuraa Originsin esimerkkiä ja siirtyy takaisin tasohyppelyyn, mutta uudenlaisella tavalla.
Rayman Legends näyttää nopeasti katsottuna herttaiselta ja rennolta lasten peliltä värikkään ulkoasunsa ja söpöjen hahmojensa ansiosta. Luvassa on kuitenkin jotakin aivan muuta kuin rentoa ja helppoa tasohyppelyä. Legends on nimittäin nopeatempoinen ja hyvin haastava peli jossa haasteita tulee kiihtyvällä tahdilla lisää. Tässä on peli joka vaatii pelaajaa todellakin hallitsemaan ohjattavuuden, jos mielessä on kaikkien pikku teensyjen pelastaminen.


Rayman (tai kuka hyvänsä kymmenistä pelattavista hahmoista) lähtee seikkailuun tarkoitksenaan pelastaa joukko vangittuja teensy olentoja. Matka tulee olemaan vaikea sillä kentät ovat täynnä vaaroja ja mitä pidemmälle peli etenee, sitä vaarallisempi siitä tulee. Vihollisiakin on vastassa, mutta nämä pallerot ovat aika vaarattomia, olivat miten isoja tahansa. Yksi nyrkin isku nimittäin riittää, pomoviholliset poislukien.

Mitään järin ihmeellistä tarinaa ei ole, enemmänkin kokoelma erilaisia kenttiä sekä muutamia lisäaktiviteettejä. Kourallinen pahoja teensyjä aiheuttaa ongelmia ja Rayman on oikea henkilö lyömään pahikset pirujen tökittäväksi. Siinä ohessa keräillään tavaraa ja piestään pahiksia.


Pelattavuuden suhteen peli on vaikea muutamasta hyvin simppelistä syystä. Ensimmäinen syy on se että Rayman kestää vain yhden osuman. Yhden lisähiparin saa sydämestä mutta kuten perusviholliset, myös Reiska kaatuu yhteen niittiin. Pomovihollisia saa yleensä huitaista parikin kertaa heikkoon kohtaan joka on kuin suoraan monista PS kauden tasohyppelyistä, varsinkin jos sattuu pelaamaan poimintoja Origins pelistä.

Ajoittain vastaan tulee myös kenttiä joissa pitää pysyä jatkuvassa liikkeessä. Näissä kentissä ohjattavuus todellakin tulee koetelluksi sillä vaikeimmissa kentissä kysytään erittäin nopeaa reaktiota. Monia kenttiä saa pelata kerran toisensa jälkeen jotta kenttä tulee tutuksi. Siinä mielessä peli on äärimmäisen reilu, että se tarjoaa loputtomat elämät. Vaikeaa kohtaa voi kokeilla uudestaan ja uudestaan. Alkupuolella peli on myös varsin reilu tarkastuspisteiden kanssa, mutta loppupuolen kentissä koko kenttä pitää pelata läpi kerralla.

Vauhdikkuus on yksi pelin suurimpia hienouksia. Ajoittain tulee hetkiä kun peli muuttuu erittäin hektiseksi ja samalla aikaa erittäin nautinnolliseksi. Varsinkin viimeisinä olevat kentät joissa pelataan rytmipeliä ovat todella upeita. Mukana on uusia tulkintoja kappaleista kuten Black Betty tai Eye of the Tiger ja ne ovat sanalla sanoen upeita.


Pelin suurimmat heikkoudet ovat sen vaikeudessa. Ajoittain tulee vastaan tosi kovia vaikeuspiikkejä ja kun yhtä osiota saa pelata uudestaan ja uudestaan pari tusinaa kertaa niin kyllähän hermot ovat siinä helposti koetuksella. Kentistä saa myös pokaaleja riippuen siitä miten paljon lumeja tulee kerättyä ja tietyissä kentissä pitää olla todella tarkka ettei missaa juuri mitään, ellei sitten halua pelata koko kenttää alusta asti.

Kentissä on lumien lisäksi vangittuja teenyjä jotka on varsinkin lopussa piilotettu suhteellisen hyvin. Todella usein löydettävät olennot ovat aika selkeissä paikoissa mutta joskus on hetki kun piilot löytää niin sanotusti sokealla tuurilla ja monet paikat ovatkin äkkikuolema pätkiä. Peli on kuitenkin suhteellisen antelias sillä osuuden voi aloittaa alusta ja siinä samalla saa myös mahdollisen lisähiparinkin takaisin.

Pelissä on todella paljon tekemistä sillä teensyjä on 700 kappaletta ja vakiokentässä on 10 teensyä, erityiskentissä vain 3. Joskus juostaan karkuun aikaa vastaan ja joskus lennetään origins kentissä hyttysellä tai jahdataan karkuun juoksevaa arkkua. Pelissä on myös ajoittain yhteisöhaasteita joista voi voittaa lumeja. Pääpalkintoon vaaditaankin 1 000 000 lumia.


Rayman Legends on peli jonka kentät pelaa loppuviimeksi aika nopeasti mutta niitä on paljon ja niissä riittää vaihtelua niin ulkoisessa olemuksessa kuin haasteessakin. Tässä on peli joka tarjoaa hienosti vaihtelua kentistä pomotaisteluihin. Usein tuntuu että peli tarjoaa ensisijaisesti suurta haastavuutta jossa pelaajan taidot todellakin ovat koetuksella. Usein se johtuu siitä että vaikka ohjattavuus on hyvin yksinkertainen, niin tietyissä kohdissa on poikkeavia sääntöjä. Joskus tuntuu että yhdessä kohdassa ohjaussuunta vaihtuu ja se on tietenkin pelaajalle haitaksi.

Ohjattavuus on kuitenkin sellainen asia johon pääsee sisään mitä enemmän pelaa ja vaikka kentät ovatkin haastavia niin haastessa on sitä jotakin joka kannustaa yrittämään uudestaan ja uudestaan. Edes vesimaat eivät ole sitä suurta saastaa jota ne monissa peleissä ovat. Rayman Legends vaatii paljon mutta se myös antaa paljon, sillä vauhdikas ja näyttävä peli tarjoaa monia erittäin upeita hetkiä, varsinkin musiikkikentissä.


Kokonaisuutena Rayman Legends on hyvä peli. Se ei kuitenkaan ole sellainen peli joista itse todella pidän. Siinä on hetkensä ja pelaaminen ei hetkessä lopu. Kentissä on paljon vaihtelua ja graafinen ulkoasu on veikeä ja värikäs. Haastavia tasohyppelypelejä etsivät saavat tästä paljon irti.


+ Värikäs ja veikeä ulkoasu

+ Vauhdikas pelattavuus

+ Musiikkikentät


- Ajoittain ylimenevä haastavuus

- Taustalla hiipivä rasittavuus


Arvosana: 7,4


Loistava