Inscryption.jpg?1688555045

Korttipeli kuin monet muutkin... vai onko?

 

 

Korttipelivideopelit tai muutoin pakanrakenteluun keskittyvät pelit ovat parhaimmillaan todella koukuttavia. Inscryption on tästä hyvä esimerkki, sillä se on simppeli peli joka onnistuu koukuttamaan todella vahvasti ja tarjoaa muutakin on kuin korttipeliosan.

 

 

PlayStation Plus: Premium

 

 

Salaperäinen korttipeli

Inscryption on yksi näitä pelejä josta on kuullut entuudestaan vähän, mutta jota on sitten lopulta pitänyt yhtenä korttipelivideopelinä monien muiden joukossa eikä miettinyt sitä juuri sen enempää. Voisi olla kiinnostavaa jossakin kohtaa kokeilla, koska Slay the Spide oli peli joka vaikutti samanlaiselta, mutta nappasi todella hyvin ja koukutti nopeasti. Inscryptionissa on paljon samaa, vaikka se näyttääkin täysin erilaiselta.

 

Korttipeli, mysteerihuone ja pelinjohtaja

Peli alkaa varsin salaperäisissä olosuhteissa ja alkaa auteta hiljalleen. Iso osa alkupelistä aukeaa lähinnä pelaajan omien tulkintojen mukaan ja peli ehtii edetä aika pitkälle ennenkuin siitä aukeaa jotakin vähän selkeämpää. Tapa jolla pelin tarinallinen ja tunnelmallinen puoli asettuu ja etenee on rakennettu erittäin onnistuneesti. Peli toimii todella hienosti siksi että se etenee todella hyvin rytmitettynä. Kaikki alkaa siten että pelaaja on aivan pihalla kaikesta ja sitten kun peli lähtee etenemään niin aika hullujakin asioita alkaa tapahtua, samalla kun vähemmän hulluja asioita tulee vastaan. Kokonaisuus tapahtuu eräänlaista metsästysmökkiä muistuttavassa sijainnissa ja iso osa pelaamista on korttipeliä, salaperäistä pelinjohtajaa vastaan joka luo kokonaisen tarinan korttipelin ympärille.

Korttipelin lisäksi pelaaja voi tutkia huonetta ja siellä olevia pulmia joiden ratkaiseminen on avain pelin etenemiseen. Mukana on todella nokkelia, vähän erikoisempiakin pulmia joissa on omanlaisiaan sääntöjä ja tästä syystä kokonaisuus onnistuu koukuttamaan yllättävän hyvin. Pääpaino on joka tapauksessa varsin simppelissä, mutta juuri oikeilla tavoilla monipuolisessa korttipelissä joka myös kehittyy hyvin ja muutenkin pelin eteneminen on tehty erittäin hyväksi ja sitä kautta koukuttavaksi.

Inscryption on peli josta saa ehdottomasti eniten irti silloin kun sen tarinallisesta osasta ei tiedä erityisen paljoa, koska kun peli vaikuttaisi päättyneen, niin silloin se tavallaan vasta alkaa. Tällöin kokonaisuus myös muuttuu todella merkittävästi ja tämä voi olla joko hyvä tai huono asia, riippuen siitä millaista peliä hakee. Itse sanoisin että asetelma ja idea on kiinnostava, mutta itse en isommin lämmennyt sille mihin peli lähti tämän alkuosan jälkeen etenemään sillä alun salaperäinen osuus oli oikeasti hyvä ja kiinnostava ja kun tämä loppui, niin kiinnostus peliä kohtaan hieman väheni. Kyllähän se on hyvä että pelattavaa on enemmän, mutta toteutus ei nappaa läheskään yhtä hyvin.

 

Pakanrakennusta roguelike pelimuodossa

Pääosassa on joka tapauksessa korttipeli joka lähtee etenemään todella hyvin. Kaikki alkaa simppelistä kun pelaaja oppii säännöt. Pääasiassa korttipelissä on ideana tehdä tarpeeksi vahinkoa vastustajaan ennenkuin vastustaja tekee tarpeeksi vahinkoa pelaajaan. Korteilla on tietty määrä hyökkäysvoimaa ja tietty määrä puolustusta jotka määrittävät ne perusrakenteet hyökkäyksessä ja puolustuksessa. Tähän päälle sitten rakentuu erilaisia lisäominaisuuksia kuten lentäminen, myrkyttäminen ja uudelleensyntyminen näin muutamina esimerkkeinä. Korttien arvokkuus määräytyy tavallaan niiden hinnan mukaan koska arvokkaammat kortit vaativat enemmän uhkrauksia kuin toiset. Ensin kyse on vain verimaksuista, eli muiden korttien uhraamisesta jotta saa pelattua parempia kortteja. Ensin peli kehittyy vain lisäämällä ominaisuuksia kortteihin, mutta muuttujia tulee myös muuallekin.

Koska peli on roguelike, tarkoittaa tappio sitä että pitää aloittaa koko hoita alusta. Tietyt kortit ovat saatavilla samantien kun ne avaa käyttöönsä, mutta valtaosa pelin etenemisestä perustuu tehokkaan pakan kasaamiseen. Peli etenee vähän samalla tavalla kuten Slay the Spire jossa pelaaja valitsee kartalla reittiä jota kulkee. Tietyt kohdat ovat taisteluruutuja joissa voi voittaa rahaa, kun taas jotkut ruudut ovat mahdollisuuksia saada tarvikkeita jotka helpottavat peliä merkittävästi. Joskus voi saada työkaluja jotka tehostavat hyökkäämistä, antavat pelaajalle lisää kortteja tai tarjoavat muita etuja. Joissakin ruuduissa käyttöönsä saa toteemeja joiden kautta avautuu tehosteita tiettyyn eläintyyppiin ja koska pakan rakennus on isossa roolissa, myös korttien tehostaminen on mahdollista. Valinnat itsessään korostuvat todella paljon siksi, että valitsemalla yhden reitin, joutuu hylkäämään pari muuta ja tehokas pelikerta on päätöksistä kiinni, jotta pelaaja pystyy samalla aikaa tekemään mahdollisimman hyvän pakan että keräämään kattavan määrän apuvälineitä pahan päivän varalle.

Pelin vaikeustaso kehittyy oikein hyvää tahtia sillä ensin peli on todella simppeli, mutta pomotaistelut ovat niitä, jotka todella sekoittavat pakkaa ja tekevät pelin ensimmäisillä kerroilla melko haastavaksi. Iso syy on siinä että pomotaisteluissa on aina omat sääntönsä, joihin on hyvin vaikeaa varautua ja siksi ensimmäinen yritys voi olla todella haastava ilman tehokasta pakkaa. Pomotaistelut muuttuvat tosin merkittävästi helpommiksi kun niiden avainmekaniikkoihin osaa varautua ja pelata peliä niiden mukaan. Inscryption on siinä mielessä todella koukuttava peli, että eri yritykset eivät vie paljoa aikaa ja kun tietää mitä on tulossa, pystyy siihen varautumaan alusta asti ja monet eri osat peliä alkavat tuntua aika helpoilta kun niitä on pari kertaa kokeillut jolloin alkuosat peliä eivät tuota isompia ongelmia, toisin kuin loppupuoli peliä, jolloin hyvä pakka on erittäin tärkeä ja monesti aika pienet asiat voivat varmistaa voiton.

 

Paljon enemmän kuin korttipeli

Inscryption on monitahoinen kokonaisuus jonka parasta antia on juurikin korttipelin pelaaminen. Aluksi peli vaikuttaa todella simppeliltä mysteeripeliltä mysteerivastustajaa vastaan mysteerihuoneessa jossa ratkottavia mysteerejä ja kortteja jotka puhuvat pelaajalle. Pelkästään tähän osaan peliä voi upottaa paljon aikaa ja ajatella että tässä on kaikki mitä pelillä on tarjottavana. Tämän osan jälkeen tosin on mahdollista päästä käsiksi toisenlaiseen puoleen peliä, joka on aivan toisenlaisella tavalla monimutkaista ja silloin tuntuu että iso osa menee aivan toisenlaisen pelin pelaamiseen ja voin sanoa että se ei ole ihan niin hyvää tavaraa, mutta tekee tästä kokonaisuudesta hyvin paljon isomman ja samalla herättää ajatuksia, paljasten samalla totuuksia kokonaisuudesta ja muuttaen pelin genren täysin siitä, mitä se aluksi oli.

Inscryption ei ole vain korttipeli, vaikka korttipeli onkin se paras osa-alue ja itse keskityin pääasiassa siihen, toinen puoli peliä ei isommin napannut. Korttipeli ei sekään ole täydellinen, sillä paikoin tuntuu että monet kierroksen suurimmat haasteet ovat pelaajan yllättämisessä, kun kuvaan tulee tilanteita joissa vedetään matto pelaajan jalkojen alta ja kaikki eivät edes tapahdu samalla tavalla joka kerta. Tästäkin huolimatta korttipeli on kivaa viihdettä ja siitä saa mukavasti irti, vaikka kokonaisuus onkin suhteellisen simppeliä kivaa ilman merkittäviä muuttujia. Ei se paras korttipeli, mutta sanoisin että Slay the Spiren jälkeen erittäin hyvää lisää pelattavaa vähän erilaisella otteella ja tyylillä, joka on merkittävä osa pelin kiinnostavuutta.

Lisäksi pelin suurempi puoli on merkittävästi parempaa ilman isompaa spoilaamista, mutta samalla aikaa täytyy todeta että hyvän korttipelin jälkeen itsellä kiinnostus suoraan romahti kun peli muuttui merkittävästi eikä peliä tullut juuri pelattua sen jälkeen kun olin voittanut korttipelin ja peli olisi auennut isommin, tämä kokoniasuus kaikkine nokkeline ideoineen ja genrenmuokkauksineen ja yllätyksineen ei vain napannut samalla tavalla.


Yhteenveto

Inscryption on aluksi melko simppeliltä vaikuttava korttipeli, mutta se monimutkaistuu nopeaa tahtia ja tietyssä vaiheessa kasvaa aivan uusiin mittoihin. Pelattavuus toimii erittäin hyvin ja tarjoaa mukavasti vaihtelua ottaen mukavasti irti roguelike tyylisestä lähestymistavasta. Inscryptionissa näkyy hyvin se että pelattavuus korostuu ulkoasua enemmän ja tapa jolla peli etenee on oikein hyvällä tasolla. Omassa genressään se ei ole paras, mutta se on kiinnostavasti rakennettu ja toimiva peli josta saa vähän enemmän irti kun ei tiedä pelistä liikaa.

 

+ Mysteeriasetelma ja eteneminen

+ Korttipelipuoli

 

- Kryptisyys

- Toinen puoli peliä

 

Arvosana: 7,5

 

Erityinen