Vaikeus ei aina tarkoita sitä, että kohtaus pelissä olisi huono. Haaste on ajoittain ja varsinkin oikein tehtynä hyvä asia. Mutta jos osuus on turhauttava, johtuen vaikeudesta ja surkeasta pelisuunnittelusta, niin se on jos mikä on tuskallista.

 

 

 

Osuudet, joita pelatessa tekee mieli heittää ohjain seinään, tulee vastaan aina silloin tällöin. Vaikka peli olisi kuinka hyvä, niin se ei tarkoita etteikö se voisi pitää sisällään hetkiä joita pelatessa hauskuus on vain sana, joka ei tilannetta kuvaa. Tämänkaltaiset tapaukset voivat johtua monista asioista, oli sitten kyse vaikeudesta tai pelkästään jostakin sellaisesta, mikä todella ärsyttää.

Nyt poimitaan yksittäisiä hetkiä, ei kokonaisia pelejä, vaikka niitäkin löytyisi. Lisäksi vain yksi hetki per peli eikä pomotaisteluita.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Roger Red Ant - Croc 2

- Tehtävä jossa on pidettävä kiirettä, kankeilla kontrolleilla ja hyvin kapeilla kielekkeillä

 

Lentoharjoittelu - GTA: San Andreas

- Ei se lentäminen, vaan se laskeutuminen. Lisäksi, tämä tehtävä on pakko tehdä.

 

Tulipalo - Mickey's Wild Adventures

- Pakko liikkua kokoajan ja vielä ylöspäin

 

Coruscant - Star Wars: Phantom Menace

- Ainoa kenttä jossa pitää pelata pelin turhimmalla hahmolla

 

Loputtomalta tuntuva tasohyppely - Simpsons: Bart vs the World

- Vähemmälläkin tasolta tasolle hyppimisellä olisi pärjätty ihan hyvin.

 

Finding Igor's room - Book of Unwritten Tales 2

- Täydellisessä pimeydessä voi luottaa vain ääneen

 

Foot Fight: Feudal Ninjas - Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

- Suurin syy on näiden ninjojen potkukombo jota nämä tuppaavat käyttämään kokoajan.

 
24. Keskusteluja ei voi ohittaa - Tales from the Borderlands

Tämä voisi olla melkeinpä mikä tahansa Telltalen peli. Niissä peleissä uudelleenpelaamisen arvo on todella korkea. Tämä on turhauttavinta eniten tässä pelissä jossa huumori on niin usein sellaista kiusallista ja noloa kuin oikeasti hauskaa. Olisi se kyllä kiva jos tilanteita voisi hieman nopeuttaa, ettei tarvitsisi aina kuunnella samoja läppiä.


23. Viemärikristallit - Ratchet & Clank 3

Tämä voisi olla aivan hyvin kumpi tahansa kristallijahti Ratchet & Clank 2:ssa, mutta itse koin tämän viemäripelleilyn vielä ärsyttävämmäksi. Tässä yhdistyy täysi sokkelo kaikkine kiemuroineen, umpikujineen ja epäselvyyksineen. Sitten on tietysti se juttu että tätä ei aluksi voi edes kokonaan läpäistä. Kristalleja on paljon ja alue on ennenkaikkea muuta, todella epäselkeä.


22. Kilpa-ajo kaupungissa - Jak II: Renegade

Koko pelin vaikein tehtävä. Tämä on juurikin sellainen tehtävä jossa pitää ajaa kokoajan täysillä ja oppia kenttää kokoajan enemmän. Virheitä ei sallita juuri yhtään, sillä tämä kisa pitää voittaa. Rata on varsin pitkä ja täynnä vaikeuttavia tekijöitä, sekä Errol, joka on erittäin taitava kuski.


21. Blitzball - Final Fantasy X

Mikä tahansa kohta jossa pitää pelata tätä minipeliä on erityisen ärsyttävä. Pakollisia ei ole kuin jokunen mutta jos haluaa Wakkan parhaat setit, niin näitä pitää pelata kyllästymiseen asti. Tämä kun ei ole millään tavalla hauska peli ja sen lisäksi se tuntuu todella epäreilulta. Tämän paikan voisi ottaa melkein mikä tahansa FFX:n minipeli, mutta Blitzball on minulle se kaikkein turhauttavin.


20. Bad Breath - Final Fantasy VII

Malboro viholliset ovat tuttuja aika monista Final Fantasy peleistä ja seiska on vain esimerkkinä. Yksi Bad Breath voi laittaa koko ryhmän sellaiseen tilaan että et voi tehdä juuri mitään kun kaikki negatiiviset statukset ovat ympäri ryhmää. Hyvin ärsyttävä tilanne, oli kyseessä mikä Final Fantasy hyvänsä. Paitsi FFXV jossa en tätä tilannetta oikeastaan kohdahnnut.


19. Great Hollow - Dark Souls

Monille nousee ensimmäisenä mieleen Blight Town ja ne puhallusputkipaskiaiset. Se on itsellenikin hyvin lähellä, mutta ainakaan ne kusipäät eivät synny uudestaan kun kerran kuolevat. Great Hollow sen sijaan on yhtä tasoloikkaa ja mustien basiliskien välttelyä hyvin kapeilla oksilla joilta putoaa todella herkästi. Putoaminen johtaa melko varmaan kuolemaan ja tässä pelissä on paljon kankeutta aiheuttavia seikkoja. Tämä kaikki on alaspäin mentäessä vielä hallittavissa mutta ylöspäin mentäessä kaikki on paljon pahempaa.


18. Hidas eteneminen - Age of Empires 2

Tässä pelissä ja hyvin muussa vastaavassa turhauttavuutta aiheuttaa eräs aika iso osa peliä, nimittäin tämä hitaus. Tässä pelissä on todellakin puolensa mutta varsinkin alussa toivoisi vähän vauhtia. Resurssien kerääminen on erittäin hidasta ja se johtaa siihen että alkuosan jokaisesta tehtävästä vain toivoo että peli etenisi vähän nopeammin. Siksi tämä peli on paljon hauskempaa koodien kanssa. Aegis = Kaikki on paremmin.


17. Ylisuuret vihollislaumat - Incredible Adventures of Van Helsing

Tuntuu että tämä peli on useimmiten juurikin tätä, mahdollisimman paljon vihollisia kerralla. Tämä ei aluksi ole mikään iso juttu mutta pian käy kyllä ilmi miten ärsyttävää tämä voi olla, etenkin jos mukana on kovaa lyöviä vihollisia sekä nopeita tökkijöitä. Sellainen vihollismassa kun tekee kaikesta epäselvää ja poistaa taistelusta sen tietyn taktisuuden ja miellyttävyyden.


16. Metsä - Hugo 2

Yksi asia: Hyppääminen. Hyppääminen on jotenkin niin naurettavan huonosti tehtyä, että se tuhoaa kaiken mitä voisi olla. Se hyppääminen kun tuntuu olevan jotakin sellaista jonka välillä pystyy tekemään aivan helposti ja välillä se ei onnistu sitten millään. Sitten on vielä se hauska juttu että parissa kohdassa pitää hypätä veneeseen ja sen onnistuttava just eikä melkein. Vielä pahempaa on kun se hyppy, mikä on helpompaa vauhdin kanssa, pitää tehdä ahtaasta veneestä.


15. Shadow Wars - Middle-Earth: Shadow of War

Tämä on oma vuoden 2017 pelini, mutta en ole sokea sen heikkouksille ja ehkä se suurin heikkous on se aivan viimeinen osa. Siinä kohtaa kun Varjosodat alkavat, pelistä tulee turhauttava, johtuen juurikin siitä että pitkän aikaa ainoa mitä teet on käyt taistelua toisensa jälkeen. Viholliset voimistuvat lopulta sellaisiksi että heitä ei voi rekrytoida ja he omaavat naurettavan määrän vahvuuksia ilman heikkouksia. Kaikki tämä on pelkkää toistoa ilman mitään oikeaa sisältöä. Suuri sääli että näin hyvä peli päättyy näin.


14. Overencumbered - Elder Scrolls V: Skyrim

Oli sitten kyseessä Elder Scrolls tai Fallout, kun kannat liikaa tavaraa niin kaikki hauskuus katoaa välittömästi. Tämä on läsnä myös Witcher 3:ssa, mutta toisin kuin siinä pelissä, Bethesdan sonnassa liiallinen taakka tulee vastaan paljon helpommin ja kun peli ei muutenkaan ole kovin hyvä, niin tämä ei varsinaisesti tee siitä yhtään parempaa. Missä tahansa isossa pelissä jossa on paljon resurreja, on turhauttavaa, kun tulee vastaan se raja, jonka jälkeen hidastut etkä voi nopeasti matkustaa, ennenkuin heität jotakin pois.


13. Cloudin muistot - Final Fantasy VII

Final Fantasy 7 on fantastinen peli, mutta siinä on useampi todella huono osuus. Tämä on niistä ehdottomasti se kaikkein huonoin ja se johtuu siitä, että tässä kohtaa tulee sellainen tekstitulva ettei sitä meinaa uskoakaan. Cloudin tarina ei edes kovin kiinnostavaa mutta pahinta on se että tätä roskaa ei oikeastaan voi juuri nopeuttaa. Lisäksi välillä pitää liikkua joten pelkkä naputtaminenkaan ei toimi.


12. Sukellusvene uppoaa - Resident Evil 6

Adan kampanjassa tulee ensimmäisen kappaleen lopussa osuus jossa pitää paeta uppoavasta aluksesta. Vesi nousee kokoajan mikä pakottaa pelaajan menemään kokoajan ylemmäs. Pahinta tässä on se, miten vähän aikaa tähän annetaan, sillä aikaraja on erittäin tiukka. Tästä pääsee parhaiten vain opettelemmalla reitin täysin ja myös sen mikä on ohjaus suunta jokaisella tasolla. Yksikin epäröinti tai hidas liike voi olla yksi liian paljon.


11. Vuori - Asterix

Tämä peli on todella huono tasohyppelyn puolesta. Taistelu vielä menee, mutta hyppiminen ei. Monessa kentässä huomaa että hypyt ovat sellaisia että ne vaativat vähän harjoittelua ja silti ne voivat mennä vähän poskelleen. No tämä vuori on sellainen kenttä jossa epäonnistunut hyppy johtaa kuolemaan ja niitä hyppyjä on paljon. Tämä on ehdottomasti tämä pelin turhauttavin kenttä, koska se pakottaa tekemään jotakin, johon tässä pelissä ei ole mitään oikeita eväitä.


10. Takaa-ajo - 24 the Game

Tämä on sellainen pätkä, jonka voi onnistu tekemään yllättävän helpoksi, jos on nopea ja virheetön. Mutta jos poliisit ehtivät perässäsi pois moottoritieltä, tulee heidän karistamisestaan aivan liian vaikeaa. Tässä kohtaa nimittäin alkaa tuntua että tätä kaikkea ei todellakaan ole mietitty loppuun asti.


9. Toinen painajainen - Max Payne

Ensimmäinen painajainen on ärsyttävä, mutta tämä toinen leviää käsiin aivan täysin. Ongelmat alkavat siitä kun pitää seurata verivanaa täydessä pimeydessä jossa tyhjyys odottaa yhden harha-askelman jälkeen. Tässä kentässä on aivan liian sellaisia pätkiä joissa tehdään hyppyjä ja vain toivotaan parasta. Tässä ei ole mitään oikeasti hauskaa eikä tämä juuri auta viemään tarinaakaan eteenpäin, kun kaikki kärsivällisyys menee pimeydessä sohiessa.


8. Junatehtävä - Final Fantasy VIII

Final Fantasy 8 saattaa hyvinkin olla vielä parempi peli kuin seiska, mutta myös tässä pelissä on omat rasittavuutensa, kuten SeeD koulutuksen kaupunkitehtävän täysien pisteiden hankkiminen, se on tuskallista. Tämä junatehtävä on turhauttava aivan toisista syistä. Syy on nimittäin siinä että tässä pitää olla ajoittain todella nopea, mutta jokainen komento tuntuu tulevan sellaisella pienellä viiveellä joka erittäin herkästi johtaa epäonnistumiseen. Ideallisesti tämä on ihan hyvä, mutta se toteutus on pahasti epäonnistunut.


7. Musta Portti - Lord of the Rings: Return of the King

Pelenoren kenttä on hyvä kakkonen mutta kun puhutaan turhauttavuudesta, ottaa Musta portti yksinpelissä helposti voiton. Syy tähän on siinä, että Legolas ja Gimli (itse pelaan aina Aragornilla) ovat aivan täysiä tumpeloita kun ne kovimmat örkit tulevat. Tässä tehtävässä täytyy pitää huoli siitä että kumpikaan näistä kahdesta ei kuole. Itse pystyn tappelemaan suurtakin vihollismäärää vastaan ottamatta juuri yhtään osumaa, mutta kun pitää vahtia kahta eri puolilla olevaa NPC:tä, jotka eivät tee mitään hyödyllistä, niin siinä ovat hermot koetuksella. 


6. Valley of Defilement - Demon's Souls

Mikään Souls sarjan alue ei ole yhtä turhauttava ja raivostuttava kuin tämä saastamaa. Tässä on aivan kaikki paska mitä vain voi tämänlaisessa kentässä olla. Tämä on laaja alue liejua jossa ei voi kierähtää tai juosta. Matka eteenpäin on aika pitkä ja matkan varrella tulee todella kovia vihollisia jotka eivät kärsi yhtään liejusti, mutta sitä kärsit ja olet oitis alttiina vahingolle. Ja kuten arvata saattaa, vietä liikaa aikaa liejussa ja myrkytys iskee.


5. Jääkiekko - Spyro 2: Gateway to Glimmer

Jäämaat nyt ovat lähes poikkeuksetta todella huonoja. No tämä on vain yksi tehtävä, mutta niin rasittava. Tehtävässä pitää pelata jääkiekkoa yhtä vihollista vastaan. Kiekkoa voi liikuttaa liekillä ja se on epätarkkaa. Sen lisäksi liikkuminen jäällä on erittäin nihkeää. Vastustajalla ei ole mitään ongelmaa ja näistä kolme syystä tässä tehtävässä ei ole yhtään hyvää puolta.


4. Vuori - Transformers

Tämä kohta on tämän pelin suurimpia syöpäläisiä. Kiipeä ensin luolassa korkeammalle ja etene sitten ulkopuolella huipulle. Tässä pelissä on todella kankeat hyppykontrollit ja alas putoaa todella helposti. Kun viholliset ovat kokoajan kimpussa, niin tämä kaikki on entistä vaikeampaa. Tämä on juurikin sellainen yksi kohta jossa pelaajalta vaaditaan aivan liian pikkutarkkaa osaamista kontrolleilla joilla siihen on erittäin hankalaa päästä.


3. Kohteen seuraaminen - Assassin's Creed IV: Black Flag

Tämä on turhauttavaa ensinnäkin siitä syystä, että tämä ei ole hauskaa, koska usein tuntuu että kohdetta pitää seurata todella läheltä ja kohde huomaa lähellä olevat melkein heti. Se mikä tekee tästä poikkeuksellisen turhauttavaa on se, että valtaosa tämän pelin pääjuonen tehtävistä on näitä varjostustehtäviä. Jos nämä olisi tehty hyvin ongelmaa ei olisi, mutta näitä on aivan liikaa ja ne ovat aivan liian huonosti tehtyjä.


2. Sairaala - Metal Gear Solid V: Phantom Pain

Vahva alku tälle pelille ja tässä on vasta ongelmien alku. Koko pelin alku on aivan liian hidasta mutta tämä sairaalaosuus tekee siitä kaikesta naurettavan hidasta ja laahustavaa. Lattialla ryömiminen ei ole hauskaa ja jatkuu aivan liian pitkään. Tässä ei ole mitään hauskaa, mutta sitä joutuu sietämään aivan liian pitkään.


1. Game Over ja jatkaminen - Castlevania: Symphony of the Night

Tämä on turhauttavaa sen epäkäytännöllisyyden takia. Pelin jatkaminen Game Overin jälkeen ei saisi olla näin iso projekti. Miksi voida tarjota continue mahdollisuutta tai suoraa, lataa viimeisin tallennusmahdollisuutta. Ei, se toimii näin: Kun kuolet, odotat että Game Over ruutu tulee ja poistuu, sitten valitsen uudestaan tallennuksen ja lataat sen. Tämä on naurettavan epäkäytännöllistä ja ennenkaikkea, todella hidasta. Suuri sääli on että näin typerä käytäntö on tälläisessä mestariteoksessa, sarjansa parhaassa osassa ja yhdessä PS1:n parhaassa pelissä.