Ratchet%20%26%20Clank.jpg?1520533917

Vanha kaava toimii edelleen

 

 

Ratchet & Clank on peli joka perustuu elokuvaan perustuva joka perustuu peliin jonka reboot tämä peli oikeastaan on. Hahmot ovat tuttuja, pelimekaniikka on tuttu ja koko idea on tuttu. Lähemmäs kaikki on jollakin tavalla tuttua. Mutta kaikki hyvällä tavalla.

 

 

 

Ensimetreistä alkaen ja aina lopputeksteihin asti on Ratchet & Clank vuosimallia 2016 hyvin uskollinen sarjalle. Se yrittää olla remake ensimmäisestä pelistä, mutta niin paljon on muuttunut että ei se oikeastaan ole, se on reboot. Hahmot ovat tuttuja sarjan muista peleistä ja tarina on sekin laitettu uuteen uskoon. Vaikea sanoa että mikä on todellinen idea tämän pelin kanssa, mutta peli itsessään toimii todella hyvin, seuraa elokuvan tarinaa uskollisesti, mutta tekee myös omia juttujaan. Itse olen nähnyt elokuvan ja täytyy sanoa että peli on parilla tavalla selvästi suppeampi. Toisaalta se tekee omia juttujaan ja näyttää asioita joita elokuvassa ei ole.


Tarina alkaa kun pahamaineinen vanki Shiv Helix siirretään. Yllätyksenä onkin se että Shiv kohtaa vankilassa olevan Qwarkin, jonka suuri fani hän on. Qwark saakin tilaisuuden kertoa oman versionsa siitä, mitä tapahtui elokuvassa josta on nyt tulossa peli.

Kaikki alkaa kun Ratchet pyrkii Galaxin Vartijoihin, mutta kapteeni Qwark ei hyväksy häntä. Ratchet kohtaa sitten pikkurobotti Clankin, jolla on tietoa suuresta uhasta johon kuuluvat niin ensimmäisestä Ratchet & Clank pelistä tuttu puheenjohtaja Drex, sekä kolmannesta pelistä tuttu tohtori Nefarious. Tästä alkaa kaksikon yhteinen matka joka vie heidät ympäri galaxia, mitä ihmeellisempiin paikkoihin ja haasteisiin.

Tarina ei toimi niin hyvin kuin se toimii elokuvassa. Vaikka pelissä onkin asioita joita elokuvassa ei ole, niin monet tarinakohdat ovat jotenkin suppeamman tuntuisia, mutta kokonaisuus tulee kyllä selväksi. Sääli onkin että pelissä ei menty kunnolla pitkälle ja rikastettu elokuvan tarinaa entisestään. Pääpaino onkin näin ollen enemmänkin siinä pelattavuudessa. Mutta se mikä pelissä tehdään edelleen enemmän kuin loistavasti on se huumoripainotteinen tyyli. Tämä peli on hauska kuin mikä ja niitä vitsejä riittää todella paljon. Jotkut hyvin pieniä ja lähes huomaamattomia, mutta niin hauskoja.


Pelattavuus ei ole muuttunut oikeastaan minnekään. Ehkä ohjattavuutta on hieman hiottu sieltä tai täältä, mutta hyvin samanlainen fiilis tästä tulee kuin monista aiemmin pelatuista Ratchet & Clank peleistä. Tasohyppely on todell jouhevaa ja ammuskelu erittäin mielekästä. Näistä kahdesta elementistä kootaan kokonaisuus joka viihdyttää aivan todella.

Aseet ovat pelin tärkeimpiä osia ja siksi onkin ilo huomata että aseita on moneen lähtöön ja monet klassisimmatkin aseet tekevät paluun. Tietenkin ultrasuperhyperase RYNO tekee jälleen paluun uutena variaationa. Aseet kehittyvät käytettäessä ja niiden tehokkuus kasvaa. Aseiden ominaisuuksia voi myös kehittää harvinaisella aineella ja onhan mukana myös korttien keräilyä. Nämä ovat sellaisia pieniä uusia juttuja, mutta ne eivät missään vaiheessa mene pelaamisen edelle.

Valtaosa ajasta hypitään tasolta toisella ja siinä samalla tuhotaan laumoittain vihollisia millä aseella milloinkin mieli tekee. Ajoittain saatetaan vähän maustaa pelattavuutta vaikkapa lentorepulla tai kiskogrindauksella. Varusteita saa myös lisää pelin edetessä jotka helpottavat keräiltävien esineiden hankkimista. Korttien lisäksi mukana on tuttuja kultaisia pultteja.


Pelissä on niin monta asiaa jotka tuovat muistoja mieleen niin Ratchet & Clank: Up Your Arsenalista sekä Crack in Timesta jotka ovat kaksi ehdotonta suosikkiani pelisarjassa. Kilpailussa tämä peli ei niitä voita, mutta samanlainen peli on kyseessä. Ympäristöjä hajottamalla saa paljon pultteja joilla voi ostaa aseita joiden hintaa senkun nousee. Se ei tosin ole vielä yhtään mitään sillä kun pelin kertaalleen läpäisee (mikä tulee tehtyä yllättävän nopeasti) niin aukeaa haastetila jossa aseita voi kehittää ensitä pidemmälle.

Ratchet & Clank ei ole vaikea peli, se on ajoittain vähän haastavampi mutta pelin läpäisee aika nopeasti siinä 10 tunnissa riippuen vähän siitä että mitä kaikkea haluaa tehdä. Uudet pelikerrat pidentävät pelikokemusta mutta ei tästä pelistä saa ihan samaa määrää irti kuin pelisarjan kolmannesta osasta.


Pelihahmoista vain muutamat saavat kunnolla aikaa kehittyä. Valtaosa on tuttuja naamoja, mutta olisi heihin voinut vähän enemmän panostaa. Uusiakin tuttuja tulee vastaan, mutta ei heihinkään juuri ehdi kunnolla tutustua. Pääpaino on tietenkin Ratchetissa joka on edelleen erittäin hauska ja kaikin puolin erinomainen pelihahmo. Clank on se uskollinen apuri joka on todella erilainen kuin Ratchet. Clankin asiallinen tyyli sopii hyvin Ratchetin rentoon ja huolettomaan tyyliin. Myös Qwark saa tilaa olla oma idioottimainen itsensä.

Pääkolmikkoa lukuunottamatta aika vähän aikaa muihin käytetään mikä on tavallaan sääli. Peli on enemmänkin bingoa siitä että kuinka monta hahmoa tunnistaa ennestään. Juoni ei ole sieltä parhaimmasta päästä sillä niin monen hahmon yhdistäminen jo kerrottuun tarinaan tekee siitä vähän sekavan. Todella hauskan, mutta sekavan. Ajoittain tuntuu että hahmojen vuorovaikutukseen olisi voitu panostaa vähän enemmän, ainakin ilmeisiin ja eleisiin.


Kokonaisuutena Ratchet & Clank on hyvä peli. Se ei tarjoa mitään uutta, mutta se sama vanha kaava toimii. Jos pelisarjan muista osista on nauttinut, niin ei tämä ole niitä mitenkään huonompi, ainakaan siinä intensiivisessä toiminnassa. 

 

+ Ratchet

+ Huumori ja pelin tyyli

+ Paljon aseita ja paljon ammuttavaa

 

- Lyhyt

- Ei mitään uutta

- Hahmot eivät saa tilaa kehittyä

 

Arvosana: 7,5

 

Erityinen