KINGDOM%20HEARTS%20Melody%20of%20Memory.

Kingdom Hearts-sarjan tarinakertaus rytmipelimuodossa

 

Kingdom Hearts sarjan monimutkaisuus monimutkaistuu entisestään kun uusin palanen isossa Kingdom Hearts palapelissä tuo jälleen lisää materiaalia kokonaisuuteen ja johtaa jälleen yhteen isoon alustukseen siitä, mitä seuraavaksi on luvassa, joskus hamassa tulevaisuudessa.

 

 

 

Valtakunta Sydän: Muiston Melodia

Kingdom Hearts III oli tekeillä liian kauan ja ehti kerätä liian paljon odotuksia, nousten omalla kohdalla yhdeksi viimeaikojen suurimmista pettymyksistä, vaikka pelillisesti olikin viihdyttävä ja tarjosi kivasti tekemistä ja sisältöä, mutta ei tarpeeksi hiotulla tavalla, ottaen huomioon kauanko sitä saatiin odottaa. Oma veikkaukseni on että mahdollista Kingdom Hearts IV:sta saadaan odottaa +5 vuotta, hyvällä tuurilla, mutta todennäköisempää on että jokin nimihirviöväliosa ilmestyy ennen sitä. Mutta vähän yllättäen kuvioihin astuikin ReMindin tarinakuvioiden jälkeen tapahtuva, näennäisesti tarinaa eteenpäin vievä Melody of Memory, joka vaikuttaisi kannen perusteella olevan Kairin seikkailu, mutta joka osoittautuukin joksikin aivan muuksi. Tämä on kuin vain nopeasti kasaan kyhätty kertaus menneistä tapahtumista Kairin kertomana ja kokoamana ja sitä seuraa pieni tarinan eteenpäin vieminen ja seuraavan pelin vihjaileva alustus.

 

Kairin aika... tulee myöhemmin

Kindgom Hearts sarjan kanssa on tietynlaisia odotuksia ja yksi niistä liittyy tarinaan. Tarina on yksi niitä osuuksia kokonaisuudesta jota on hyvin vaikea alkaa purkaa näin pitkällä, mutta pääasiassa kyse on hyvän ja pahan välisestä taistelusta ja alati monimutkaistuvasta maailmasta ja sen mytologiasta. Sarjan päähenkilön, Soran, mukaan on liittynyt varsin kattava joukko erilaisia hahmoja aina tämän lapsuudenystävästä Rikusta avainmiekkamestari Aquaan ja lukuisiin Disneyn ja Final Fantasyn hahmoihin. Roistorintamalla pääpahikseksi noussut mestari Xehanorth on ottanut monta muotoa ja saanut jo enemmän tai vähemmän lopullisesti turpaansa, mutta siinä samalla myös Sora on kadonnut. ReMindin aikaan Kairi ole uneksimassa ja etsimässä muistoistaan johtolankoja Soran löytämiseen, samalla kun Riku tutki uniaan ja muut hahmot ovat enemmän tai vähemmän levällään. Ystävykset Aqua, Ventus ja Terra ovat jälleen yhdessä, samoin kuin Lea, Roxas ja Xion, puhumattakaan monista eräänlaiseen päätökseen edenneistä Disney tarinoista. Final Fantasy hahmot ovat kokoajan pienemmässä osassa.

Melody of Memory viittaa oitis musiikkiin ja menneisiin, mikä on tämän pelin kohdalla hyvin kirjaimellinen titteli. Pelissä musiikki on isossa osassa ja nimenomaan musiikki kaikkialta sarjasta, joten teoriassa sisältöä olisi vaikka kuinka. Mutta aivan kaikkia kappaleita ei käydä läpi, mikä voipi tämän pelin laadun tapauksessa olla jopa hyvä asia. Pelin kansi taas antaa viitteitä siitä, että Kairi on kärkiosassa ja selvästi Soran paikalla. Eli nyt kun kuningas on poissa, niin on kuningattaren aika. Tämä on kuitenkin hyvin kauakana todellisuudesta, sillä Kairi on pelissä kertojan roolissa, avaamassa omia muistojaan, joiden kautta monet tilanteet etenevät ja monimutkaistuvat entisestään. Vielä ei ole Kairin aika ottaa toiminnallista asemaa, mutta pelin lopetus viittaa siihen, että seuraavassa pelissä, voisi olla jo hyvinkin mahdollista että Kairi olisi pelattavana hahmona. 

 

Toistoa ja puuduttavaa pelattavaa

Tarinan ohella merkittävä osa mielekästä kokonaisuutta on tietysti pelattavuus. Kingdom Hearts sarjan numeroidut osat ovat olleet hyvin perinteistä toimintaa, kehittyen kokoajan ja automatisoituen, muuttuen elokuvamaisemmiksi. Sivuosat kuten Chain of Memories ja Birth By Sleep ovat olleet korttitoimintaa, eli varsin erilaista roolipelaamista. Pääasia on kuitenkin ollut toiminnassa, erittäin hienosti tehdyissä maailmoissa ja Disney tunnelmassa sekä toinen toistaan paremmissa pomotaisteluissa. Pelattavuudessa on ollut vaihtelua, mutta sellainen tietynlainen mielekkyys on ollut samankaltainen ja toiminnassa on ollut samanlainen ote. Mutta tämän pelin kohdalla, se kaikki on nyt muuttunut täysin, sillä Melody of Memory on rytmipeli, joka on hyvin äkkiä erittäin puuduttavaa ja itseääntoistavaa, eikä oikeastaan kehity mihinkään suuntaan pelin edetessä.

Alusta asti pelattavuus koostuu oikeassa rytmissä tehtävistä nappulakomennoista. Joskus pitää vain lyödä, joskus pitää hypätä, ehkä liitää kaartaen ja joskus pitää painaa kahta tai kolmea nappia yhtä aikaa ja myös erikoiskomennot kuuluvat pakettiin. Tähänä pääsee sisään varsin äkkiä ja visuaalisia merkkejä on oikean ajoituksen saavuttamiseen, mutta varsin nopean rytmin kentissä paljon helpommalla pääsee, jos syöttää komentoja musiikin tahtiin. Toiset kentät ovat helpompia ja toiset huomattavasti vaikeampia, mutta kenttien läpäisy on loppuviimeksi varsin helppoa, kun taas korkean arvosanan saaminen ei niinkään. Harmillista on tosin se, että tälläinen pelattavuus ei ole kovinkaan hauskaa, siitä puuttuu kaikki todellinen mielekyys sillä vaikka rytmipeleissä onkin hetkensä, niin ovat harvassa kuten vaihtelukin. Vasta aivan loppupään kentissä tulee muutamia erilaisia kenttiä, joiden vaihtelu olisi ollut varsin tervetullutta jo paljon aiemmin. Kun kerran mukana on musiikkia kaikkialta sarjasta, niin miksi eri pelien kentät eivät voisi olla yhtään erilaisia, sillä KH3:n kentät erottuvat muista selvästi.

Eräs ongelma pelissä on siinä, että koska musiikkiraidan ulkopuolella tapahtuu, niin se voi sekoittaa sitä, miten hyvin radalta erottaa tulevat pisteet ja osa vihollisista joita tulee vastaan, voivat olla todella häämäviä sen suhteen että ovat ne vierekkäin vai peräkkäin, puhumattakaan että missä järjestyksessä ne tulevat. Monesti hyvät refleksit kyllä ratkaisevat tälläiset ongelmat ja kenttien uudelleenpeluulla tulee paremmaksi, mutta mikään ei oikeastaan kannusta siihen, koska valtaosa pelistä on samaa tavaraa, eikä edes kovin kiinnostavaa sellaista. Viimeinen niitti pelin heikkoon kokonaisuuteen on siinä, että pomotaisteluja pelissä on säälittävän vähän ja ne ovat pelattavuudessa niitä parhaita osuuksia, sekä todella näyttäviäkin vielä.

 

Kingdom Hearts 4?

Melody of Memory ottaa suoran kopin Kindgom Hearts 3:n ReMind DLC:stä ja jatkaa tapahtumia suoraan siitä, vaikkakin pitkän alustuksen muodossa ja kaikki uusia tavara tulee vasta sitten, kun on ensin pelannut pelin käytännössä läpi. Uutta sisältöä on säälittävän vähän ja sekin lähinnä petaa jatkoa tulevalle. Kysymysmerkki onkin lähinnä siinä, että onko seuraava peli nyt sitten Kingdom Hearts 4, vai jokin nimihirviöväliosa joka johtaa kohti Kingdom Hearts nelosta. Yleensä numeroitujen pelien välissä kun tulee muitakin pelejä, mutta toivottavaa olisi, että samaa temppua ei tehdä kuin kakkosen ja kolmosen kanssa, jossa iso osa tästä sisällöstä, oli pakollista jos halusi ymmärtää kolmosesta yhtäänmitään. Tietysti on myös mahdollista että numeroidut osat jätetään kokonaan kun Dark Seeker saga on ns. Päättynyt. Sen verran paljon uusia irtopalasia tässä palapelissä on, että ei olisi ihme, jos uusi saaga, olisi suoraan kiinni vanhassa. Mutta kuka on pääosassa, jos Sora on poissa?

Kairi olisi yksi parhaita vaihtoehtoja, sillä hän on yksi niitä hahmoja joka on pelisarjan aikana kehittynyt todella paljon, mutta ei ole vieläkään päässyt loistamaan, vaan toiminut lähinnä motivaationa ja neitona hädässä. Mutta nykyisissä asetelmissa, hänestä on jo tulossa kyvykäs taistelija ja avainmiekan käyttäjä. Mahdollista on tietenkin myös että pääosaan nousee Riku, eikä ole mahdoton ajatus että myös Kairi olisi mukana tarinassa ja tarina olisi jaettu kahteen jatkumoon, jotka sitten yhdistyvät. No teorisointia voi tehdä vaikka kuinka paljon, samalla tavalla kun voi miettiä että mitä Disney maailmoja vielä käytetään, sillä Kaunottaren ja Hirviön tarinakaaressa ei ole vielä ollut Gastonia, Hiidenpataa tai Aarreplaneettaa ei olla vielä nähty yhtään ja lisää elokuvia tulee kokoajan.

Kingdom Hearts: Melody of Memory ei ole samanlainen välipeli kuin Chain of Memories, Dream Drop Distance tai Birth By Sleep, sillä tässä pelissä on hyvin vähän uutta sisältöä, mielekästä pelattavaa tai mitään sellaista, mikä tekisi siitä kokemisen arvoisen. Valtaosa pelistä on menneiden kertaamista ja tulevan alustamista, varsin epämiellyttävällä pelattavuudella. Mutta se on samalla ovi muihinkin peligenreihin Kingdom Hearts hahmoilla, maailmalla ja tunnelmalla. Tappelupeligenreen, kenties.


Yhteenveto

Melody of Memoryn yksi ongelma on siinä, että se tuo hyvin vähän uutta sisältöä mukanaan. Valtaosa pelistä on vanhan kertausta ja musiikkien fiilistelyä. Aivan lopuksi tarinaa revitään eteenpäin, sekottaen pakkaa entisestään ja samalla alustaen mahdollista tulevaa jatko-osaa, joka tuskin vie tarinaa sen paremmin päätökseen kuin Kingdom Hearts 3. Pelattavuuden tapauksessa kyseessä on hyvin erilainen peli kuin mikään aiempi osa sarjassa, eikä mitenkään hyvällä tavalla. Onhan se tietysti hyvä että kokeillaan uusia juttuja ja tarjotaan vaihtelua, mutta pelattavuudessa ei olla päästy mitenkään erityisen hyviin asetelmiin. Kokonaisuus on pitkälti turha lisä ja rahan tuhlausta, ellei ole todella iso Kingdom Hearts/Disney musiikki fani ja rytmipelien suuri ystävä.

 

+ Kingdom Hearts tunnelma

+ Tarinan eteenpäin vieminen (edes hiukan)

 

- Todella itseääntoistava pelattavuus

- Pelattavuuden epämääräisyys

- Hyvin vähän uutta sisältöä

 

Arvosana: 3,3

 

Pettymys