Mitä tulee tähän genreen, niin se on ehdottomasti oma suosikkini. Monet genret ovat sekoitus monista eri asioista, joten paikka paikoin on hyvin hankalaa jakaa pelejä yhteen tiettyyn kategoriaan. Toimintaseikkailut valitisin siksi että olen pelannut niitä niin paljon, että ainakin luulen tietäväni mitkä pelit kelpaavat siihen sarjaan.

 

 

 

Toimintaseikkailupelit jakautuvat sen verta moneen eri alakategoriaan, että voi olla hyvin vaikeaa välttyä sekoittumiselta. Monet toimintaseikkailut on monien eri pelien yhdistelmiä ja sitä kautta monet näistäkin peleistä sopivat useaan muuhunkin peligenreen.

Toisin kuin toimintaseikkailupelit, toimintaroolipelit ovat paljon helpommin luokiteltavissa, lähinnä se roolipelimäisyyden takia jossa korostuu se hahmonkehitys. Siinä missä toimintaseikkailussa hahmo ei samalla tavalla kehity tasolta toiselle, on se näissä peleissä huomattavasti näkyvämpi juttu, vaikka peli muutoin olisikin hyvin lähelle kaltaistaan.

Mitä tulee taas siihen että miten nämä valikoituivat, johtuu siitä, että ne kuvastavat parhaiten sitä, mitä toimintaseikkailuroolipeleiltä voisi odottaa. Korostetaan vielä että yksi peli voi olla useampaa genreä.

Sääntöjä on tämä perus yksi peli pelisarja ja genre, mikä tässä tapauksessa korostuu erityisen hyvin.

Sitten pyrin valitsemaan pelejä joiden kanssa toinen on se päägenre.

- Jos peli siis tuntuu enemmän räiskinnältä (Punisher) tai beat em up (TMNT2: Battle Nexus) niin ne eivät yllä niin ylös kuin "puhtaammat " toimintaropet tai -seikkailut.

Lisäksi, nämä perustuvat siihen miten itse ajattelen tämän genren, se ei ole virallinen määritelmä. Mutta todella lähellä toisiaan nämä ovat joka tapauksessa.

 

Toimintaseikkailupeli: Videopeli joka on kahden genren yhdistelmä. Se yhdistää toimintapelin taistelun seikkailupelille tyypilliseen tarinalliseen etenemiseen. Koska kyseessä on kahden genren yhdistelmä, on sen rajoja hyvin hankala määrittää. Jokainen siis tehköön oman määritelmänsä. Itse odotan toimintaseikkailulta toimintaa ja tarinallista etenemistä jossa ei juututa kumpaankaan osuuteen. Paikka paikoin toimintaroolipeli on hyvin läheinen sisargenre jossa paljon yhteistä, mutta myös paljon erottavaa. Isoin erottava tekijä on se, että toimintaroolipeli monesti panostaa pelihahmon kehittämiseen siten, että vaihtoehtoja on useita ja se nousee yhdeksi aivanasiaksi pelissä.

Toimintaroolipeli: Hyvin pitkälti kuin toimintaseikkailupeli, mutta roolipelielementeillä, eli hahmon kehityksellä, mikä on se ratkaiseva ero näiden kahden välillä.

 

Muutamien pelien kohdalla tämä korostuu erityisen hyvin sillä jotkut ovat todella selkeästi toista, mutta joskus, se ero voi olla aika häilyvä...

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Punisher

- Pääasiassa räiskintäpeli, mutta kyllä seikkailupelipuolikin siellä nostaa päätään.

 

Jak 3

- Toiminnallinen tasohyppely vahvalla tarinalla.

 

Greedfall

- Tyylikäs ulkoisesti, mielekäs pelattavuudessaan.

 

Metal Gear Solid V: Phantom Pain

- Hiiviskelykin menee toimintaseikkailun alle.

 

Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

- Pääasiassa Beat 'em up mutta tarina korostuu siltä varsin hyvin, TV-sarjalle uskollisesti.

 




24. Dragon's Dogma

Hyvin selvä roolipeli jossa kuitenkin myös runsaasti niitä seikkailupelityylisiäkin vivahteita, mutta ne on monesti jätetty sen verran syrjään että kyllä tämä on selvä rope. Se voisi olla tosin paljon enemmänkin ja paremminkin, minkä takia tätä on aina vähän vaikea todella nostaa huipulle. Vaikka niitä heikkouksiakin onkin, niin samalla tavalla on niitä vahvuuksiakin sillä mielekäs tämä peli on monella tavalla.


23. Dark Souls 3

Ehkä se onnistunein Soulsborne tapaus vaikka Bloodborne voisi helposti olla myös tällä paikalla. Hyvin samanlaisia tapauksiahan ne kaikki ovat ja ansaitsisivat korkeammankin sijan, mutta ovat sen verran haastavia että se rajoittaa sitä hauskuutta mitä monet muut tarjoavat. Paitsi sitten kun on saanut hahmonsa sen verran korkealle että se roolipelin levelausgrindaus on päässyt kunnolla oikeuksiinsa.


22. Lord of the Rings: War in the North

Erinomainen toimintaroolipeli jossa ovat mukana monet genren parhaat palaset. Tämän kanssa todella tuntuu se roolipelimäisyys kun saa kehittää hahmonsa ominaisuuksia. Se tosin ottaisi vielä paremman sijan jos sen saisi tehdä kaikille hahmolle helpommin ja hahmojen käyttö olisi muutenkin helpompaa, ilman tarpeetonta ja erillistä vaihtelua.


21. Darksiders Genesis

Tyylikäs kokonaisuus jonka kanssa on monesti vähän arpomassa että onko se kuitenkaan sarjan paras mutta kun alkoi miettimään enemmän sitä että onko se tämä vai ykkönen, niin tässä pelissä se pulmanratkonta oli huomattavasti vähemmän rasittavaa, joten valikoin tämän. Tässä tosin päästään siihen pisteeseen, että sarja alkaa olla sen seikkailun ja ropen rajan suhteen huomattavasti häilyvämpi, sillä tämän kanssa voi olla hankalaa sanoa, että kumpaan tämä kuuluu enemmän.


20. Star Wars Jedi: Fallen Order

Tämän kanssa oltaisiin helposti roolipelitunnelmissa jossa hahmon kehitys olisi rikkaampaa, mutta kyllä se näyttävä seikkailu tuntuu silti enemmän kuin osuvalta. Toiminnallisuudesta ei ole mitään pulaa ja ketterä etenminen korostaa seikkailupelin kaavaa, mutta varjopuolensa, sitä korostavat myös ajoittaiset pulmanratkonnat.


19. Control

Tässä pelissä tarina korostuu varsin hyvin vaikka räiskintä onkin helposti pääosassa ison osan ajasta. Mutta Control onkin yksi niitä tapauksia joka todella näyttää että toimintaseikkailun tai -roolipelin ei tarvitse olla miekalla tai vastaavalla huitomista ja se tapa jolla peli todella toimii on pääosassa. Tässä tapauksessa se tarinan paino on isossa osassa.


18. Ninja Gaiden Sigma 2

Helposti yksi vaikeimpia toimintaseikkailuja mitä löytyy. Ensimmäinen Sigma on vaikeampia, mutta tämä kakkonen on parempi. Siinä on timanttinen mutta armoton ohjattavuus, enemmänkin kuin mielekästä toimintaa ja varsin hienosti etenevä tarinallinen kokonaisuus, vaikka moni varmasti sanoisikin, että tämä ei ole juuri seikkailupeli, vaan puhdas toiminta. Mutta se tekeekin siitä genrerajasta niin hiuksenhienon ja vielä enemmän, tulkinnanvaraisen.


17. Red Dead Redemption 2

Western pelien parhaimmistoa kaikkine pienine lisineen. Vaikka pelissä onkin paljon sellaisia asioita joihin ei ole panostettu tarpeeksi, niin kokonaisuus on enemmän loistava toiminnallisessa mielessä ja seikkailupelinä siihen kuuluu vahva tarina. Kokonaisuudessa on paljon heikkouksia mutta se on kuitenkin erittäin hyvä kokonaisuus.


16. Crash Bandicoot 3: Warped

Tasohyppelyjen kuninkaallisia ja ehdoton sarjansa toimintaseikkailun huippu. Kaikki sarjan puolet ovat korostuneet ja parantuneet pelisarjan aikana. Tämän pelin monia lähemmäs virheettömyyteen asti vietyjä puolia ei voi olla korostamatta tarpeeksi, sillä monet tasphyppelyt eivät ole millään päässeet yhtä pitkälle.


15. Victor Vran

Toimintaroolipeli huomattavasti erilaisemmalla tavalla kuin yleensä. Tämä on näitä tapauksia kun peliä voisi helposti pitää seikkailupelimäisenä koska roolipelielementit ovat niin erilaisia mitä monissa perinteisemmissä tapauksissa. Mutta tapa jolla roolipeli puolet on tuotu esiin, korostaa sitä, miten erinomainen peli todella on.


14. Mass Effect 2

Avaruusräiskintää parhaasta päästä ja roolipelaamista parhaasta päästä, etenkin kun saa vapaasti määritellä sen, miten miehistö kehittyy ja vahvistuu. Tämä on niitä tapauksia kun roolipelielementit ovat vahvemia kuin monissa muissa ja vieläpä enemmän kuin oikein tehtyjä.


13. The Last of Us

Tähän toimintaseikkailuun kuuluu muutamia  selvästi roolipelimäisiäkin ominaisuuksia, mutta isossa kokonaisuudessa peli on enemmän seikkailupuolella sen yleisen otteen vuoksi. Muutamilla tavoilla kokonaisuus on aika häilyvä, mutta kun huomioi miten paljon peli keskittyy tarinallisuuteen niin kyllä se roolipelipuoli jää hyvin selvästi sivuun ja toimii pääasiassa vain mausteena.


12. Dragon Age: Origins

Yksi rikkaimpia ja vahvimpia roolipelejä ja vaikka taistelu onkin huomattavasti heikompaa kuin sarjan viimeisimmässä osassa ja monissa muissakin roolipeleissä. Tämä on kuitenkin yksi niitä tapauksia joka vahvimmin korostaa sitä, miten rikkaaksi toimintaroolipelin voikaan saada yhdistelemällä siihen valtavasti erilaista tekemistä ja miten isossa osassa tarina monine valintoineen voikaan olla.


11. Devil May Cry V

Tämä toimintaseikkailu sisimpään asti, vaikka moni voisikin korostaa sen olevan enemmän kuin selvästi puhdas toimintapeli ilman mitään ihmeempiä seikkailuelementtejä, mutta itse olen enemmänkin sillä kannalla että tässä toimintaseikkailussa on karsittu monien seikkailupelien heikoimmat osat kokonaan pois ja ehkä eniten se korostuu siinä, miten vähän tässä on puzzleja, joita ilmankin pärjätään. Se miten hyvää toiminta todella onkaan, on kuitenkin se mikä todella merkkaa tässä tapauksessa. Devil May Cry 3 voisi myös olla tämän sijan valinta.


10. Castlevania: Symphony of the Night

Roolipelielementtejä tästä pelistä ei puutu, mutta ei myöskään toimintaseikkailun elementtejä, vaikka ne jäävätkin roolipelielementtien varjoon. Se miten loistava kokonaisuus tässä onkaan kyseessä ei ole pikku asia. Tässä pelissä on paljon asioita joka olisi voitu tehdä paremminkin, mutta aikakautensa tapaukseksi tämä toimii erinomaisesti, vaikka monet asiat ovatkin aika perusrunkoisia.


9. Sly 3: Konnien Kunnia

Erinomainen tasohyppely ja yksi parhaita hiiviskelypelejä joka kaikessa monipuolisuudessaan nousee sarjansa parhaaksi. Kaikki ne pienet asiat korostavat sitä, miten hyvä peli kokonaisuudessaan on sillä pääasiassa kaikki osa-alueet ovat enemmän kuin esimerkillisesti toteutettuja. Ei ehkä se kaikkein selkein toimintaseikkailu, mutta alalajien joukossa yksi niitä joka todella toimii.


8. Final Fantasy VIII

Hyvin perinteinen JRPG josta niin monet ovat ottaneet mallia ja jossa korostuvat monet sarjan parhaat osa-alueet. Vaikka FFVII ja FFVII:n remake kumpikin voisivat olla tämän paikan edustajia, niin kasi on muutamista syistä se minkä yleensä itse päädyn valitsemaan. Se ei jää kesken ja eräästä hyvin selvästä ja vahvasta heikkoudestaan huolimatta, kyseessä erinmainen kokonaisuus ja esimerkkilinen roolipeli.


7. Resident Evil 4

RE6 voisi olla helposti tämän paikalla, mutta ratkaisevilla tavoilla tämä on se paras peli koko sarjassa. Vaikka tämä onkin niin selvästi kolmannen persoonan ammuskelypeli, niin kyllä se mahtuu toimintaseikkailujen joukkoon, koska seikkailupelille tyypilliset ominiasuudet ovat erittäin vahvasti läsnä, kuten selviytymiskauhu ja se pulmapelillinen puolikin. Mutta tapa jolla toiminta on tässä osassa tehty korostaa sitä, miten erityinen peli tämä monella tavalla on, varsinkin sarjan tulevaisuuden määrittäjänä.


6. Middle-Earth: Shadow of War

Shadow of Mordor on vahva kandidaatti, sillä se tekee muutamat asiat paremmin ja tuntuu monin paikoin astetta toiminnallisemmalta ja ainakin selkeästi helpompi ja yksinkertaisempi. Mutta roolipeliominaisuudet korostuvat todella selvästi ja ovat tässä jatko-osassa enemmän kuin selkeitä. Puhtaasti taistelun kannalta Mordor on Waria parempi, mutta isona kokonaisuutena näiden kahden välillä voi olla todella vaikeaa valita sitä oikeasti parempaa.


5. Uncharted 4: Thief's End

Yksi näyttävimpiä pelisarjoja koskaan ja todellinen esimerkki siitä, millainen toimintaseikkailupelin kuuluu olla. Monella tavalla tässä pelisarjassa ovat yhdistyneet toiminnan ja seikkailun eri puolet paremmin kuin monessa muussa tapauksessa. Vaikka monet asiat eivät olekaan niitä kaikkein toivotuimpia niin se miten hyvin ne erilaiset osa-alueet yhdistyvät tässä kokonaisuudessa, tekee tästä monella tavalla yhden parhaista toimintaseikkailupeleistä koskaan ja vaikka Drake's Deception onkin erinomainen peli, niin kyllä Thief's End on se paras.


4. Kingdom Hearts II

Final Fantasyn tavoin japanilaisten roolipelien kärkeä ja vaikka ensimmäinen Kingdom Hearts onkin erinomainen peli, niin kakkosen kanssa monet asiat ovat paremmin ja se toiminnallisuus tulee paremmin esiin sillä tämä peli tuntuu kaiken kaikkiaan paljon vahdikkaammalta. Tämä on monella tavalla makuasia mutta varsinkin tarinallisena kokonaisuutena tämä toimii paremmin, vaikka monet asiat mitkä tehtiin ykkösessä toisin, tehtiin osittain myös paremmin. Mutta roolipelien joukossa tämä erottuu selvästi.


3. Spyro: Reignited Trilogy (Year of the Dragon)

Tasohyppelypelien ylivaltias ja toimintaseikkailupelien alalajien paras edustaja. Tässä pelissä on hyvin vähän virheitä ja Reignited versio vielä on modernisoinut kokonaisuuden merkittävästi. Siltikin, tämä PS1:n peli pärjää todella hyvin vertailussa nykypäivän pelien kanssa ja siinä korostuvat monet toimintaseikkailun parhaat puolet.


2. Batman: Arkham City

Niukasti sarjansa paras, sillä Arkham Knight on myös erinomainen toimintaseikkailupeli. Tämä sarja tekee monet asia todella hyvin mutta toiminta on se missä loistaa kaikkein kirkkaimmin ja nouseekin yhdeksi parhaista toimintapeleistä mitä olen koskaan pelannut. Riippumatta siitä että kumman näistä kahdesta valitsee parhaaksi, niin eri puolet on tehty todella esimerkillisesti sillä harvoin on hiiviskelykin ollut näin mielekästä, mutta koskaan se ei nouse toimintaa mielekkäämmäksi pelattavuudessa. Monella tavalla, tämä on yksi mielekkäimpiä toimintapelejä peletä. Lisäksi tämä on sellainen tapaus, josta olisi aika helposti pienillä lisäyksillä saanut luotua aika tehokkaan roolipelin, mutta tavallaan taas on hyvä, että niin ei tehty, koska tämä ratkaisu toimii niin hyvin.


1. Witcher 3: Wild Hunt

Ylivoimaisesti sarjansa paras peli ja helposti yksi parhaita pelejä mitä on koskaan tehty. Witcher 3:ssa on paljon selkeitä roolipelielementejä, mutta siinä on myös useita toimintaseikkailupelien elementtejä mikä tavallaan tekee tästä hyvin rajamailla olevan pelin kun oikeasti miettii että mitä toimintaseikkailupeliin kuuluu ja toiminta roolipeliin kuuluu. Siinä mielessä tämä peli sopii parhaiten edustamaan näitä kahta genreä sillä vaikka se luokitellaankin monesti roolipelipuolelle, niin itse luokittelisin sen myös seikkailupelipuolelle koska nekin osat ovat mukana kokonaisuudessa niin vahvasti. Mutta joka tapauksessa, tämä on yksi parhaita toiminta pelejä ja yksi onnistuneimpia valintapainotteisia tarinoita.