Joissakin peleissä olisi runsaasti muutettavaa ja joskus kyse on aika pienistä asioista. Toisissa peleissä taas olisi vain vähän muutettavaa mutta kyse on todella isoista asioista. Hyvin usein kokonaisuus on kuitenkin jotakin tältä väliltä. Jotkut asiat taas ovat sellaisia, että ne selvästi tuntuvat kuuluvan peliin mutta eivät silti ole osa kokonaisuutta.

 

 

 

Idea ei ole muuttunut mihinkään. 

Lisäisin sen verran että jos jossakin pelin versiossa jokin asia on muuttunut, niin en sitä silloin listaa. Esimerkiksi: Kingdom Hearts Final Mix on tehnyt Chernabog pomovihollisesta huomattavasti voimakkaamman.

 

LISÄMAININTOJA

 

Arvostelusysteemi - Evil West

Kulkee käsikädessä muutaman muun muutoksen kanssa joita tämä peli todellakin tarvitsisi ja joiden puuttuminen on melkoinen ihme.

 

Enemmän dialogivaihtoehtoja - Hogwarts Legacy

Tuntuu että tämä on niitä pelejä jossa dialogi on valintoja kahden eri vaihtoehdon välillä ja monesti tyyliin kyllä/ei. Tämä olisi ollut hyvä tilaisuus avata peliä vähän enemmän ja tehdä hahmosta oikeasti omanlaisensa.

 

Enemmän paperitöitä - Death and Taxes

Sanotaan että loppuviimeksi pelissä on hienosti muuttujia, mutta kaikki etenee aivan liian nopeasti. Tämä on yksi niitä tapauksia kun kokonaisuutta voisi laventaa, toistolla.

 

Darkness Manifested ulkoasu - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Tämä pelin eräänlainen pääroisto/loppuhuipennus on pääasiassa vähän samanlainen mitä Chaos sarjassa on, mutta tehty jotenkin hoopomman näköiseksi ja saisi olla paljon hienomman tyylinen.

 

Taistelun tarkkuus - Maneater

Pelin suurin ongelma on siinä että kaikissa taisteluissa peli menee todella epätarkaksi räpiköimiseksi. Pelkästään kameran laittaminen kuriin olisi vahva alku.

 

Pomotaistelut - Asterix & Obelix: Slap em All!

Varsinkin loppupuolella pomotaisteluissa mennään toistoon, sen sijaan että tehtäisiin kokonaan uusia pomotaisteluita niiden muutamien hyvien joukkoon.

 

Hahmonkustomointi alusta asti - Marvel's Midnight Suns

Tämän pelin kanssa yhtä jos toistakin asiaa voitaisiin muuttaa lähinnä tekemällä se monipuolisemmaksi, mutta tämän olisi pitänyt olla alusta asti yhtä rikasta, mitä se pelin edetessä tulee olemaan.

 




24. Sephirothin salaperäisyys puuttuu - Final Fantasy VII Remake

Sephiroth esitellään tässä pelissä aivan liian äkkiä, verrattuna alkuperäiseen, jossa sillä mysteerillä todella leikittiin oman aikansa. Tämä on tietysti niitä tapauksia että alkuperäistä pelanneet eivät koe erityistä mysteeriä ja eivät välttämättä nekään, jotka tietävät jotain pelihistoriasta, sillä Sephiroth on aika tunnettu. Mutta kun hahmo esitellään heti ensimmäisen tehtävän jälkimainingeissa, niin tuntuu pakostakin siltä, että tästä hahmon mysteeripuolesta, ei ole edes yritetty rakentaa mitään ja siinä samalla on onnistuttu pilaamaan muutama erittäin ikimuistoinen hetki pelistä.


23. Nemesis paljastus - Horizon: Forbidden West

Kaikki mitä pelin lopussa tehdään Nemesisin kanssa ei ole mitään muuta kuin typerä tapa aiheuttaa cliffhanger ja pedata kolmatta peliä. Kaikki olisi ollut paljon paremmin jos Nemesistä ei olisi vedetty ollenkaan mukaan tähän peliin vaan sen sijaan olisi vain pelattu niillä korteilla joita pelin aikana jaettiin, koska sen verran uusia tilanteita ehti tapahtua, roistotrio olisi ollut aivan tarpeeksi tähän peliin. Tällöin kaikki ei jäisi kesken.


22. Silent Hill 2

Kontrollit ovat yksi asia joka suoraan perseestä tässä pelissä ja jokaisessa muussakin pelissä joka käyttää tälläistä ohjattavuutta. Koska kyseessä on PS2 peli niin jotakin kehitystä olisi saanut tapahtua. Sama pätee myös Silent Hill 3:n kanssa. Tämä on kuitenkin sellainen peli jota olisi todella kiinnostavaa pelata, mutta se ei ole järin hauskaa tämän ohjattavuuden vuoksi.


21. Enemmän mahdollisuuksia kuolla - Dark Pictures Anthology: Devil in Me

Kun nyt kuitenkin liikutaan Murhalinnassa HH Holmesin tyyliin, niin tuntuu suurelta missatulta tilaisuudelta että erilaisia kuolinmetodeja ei ole enemmän. Siis pääasiassa peli on yhtä suppea monella tavalla kuin kaikki aiemmatkin Dark Pictures pelit, mutta tässä kohtaa olisi ollut oikeasti mahdollisuus mennän kohti isompia ympyröitä ja päästä enemmän sisään tähän Saw tyyliseen kokonaisuuteen. Nyt lopputuloksesta jää vähän sellainen fiilis että potentiaalia ei ole käytetty nimeksikään. Tosin, suurempi hahmojoukko olisi ollut myös eduksi tässä tapauksessa.


20. Vähemmän uudelleenkäyttöä - Elden Ring

Aivan liian iso osa pelistä on suoraa toistoa. Monet tyrmät ovat samanlaisia mutta kaikista eniten pelissä ärsyttää se että tiettyjä pomovihollisia toistetaan kyllästymiseen asti, monesti naurettavan pienillä mutoksilla. Tämä nyt ei ole mitään uutta suurissa avoimenmaailman peleissä mutta olisi nyt voinut toivoa että vaihteeksi olisi voitu kehittää vähän enemmän vaihtelua sisältöön. Muutenkin pelin pelattavuusrytmi toistaa samaa kaavaa monissa tilanteissa.


19. Hahmon vahvistaminen - Sekiro: Shadows Die Twice

Iso syy miksi peli tuntuu niin kahlitulta johtuu siitä, että pelihahmon kehittyminen on niin mitätöntä. Tämä johtaa siihen että monet viholliset tuntuvat tietyssä vaiheessa turhauttavan kestäviltä ja sitä kautta pomotaistelut laahavat liikaa. Tämä on ehdottomasti sellainen tapaus joka olisi hyötynyt merkittävästi siitä että pelihahmoa olisi voinut vahvistaa jollakin metodilla, jotta taisteluissa ei menisi niin tuhottoman kauan kun yrittää horjuttaa vihollista ratkaisevaa iskua varten. Se käy varsin äkkiä aika tylsäksi.


18. Pääroiston loppu - Far Cry 6

Suoraan sanoen surkea lopetus, joka ei tarjoa pelaajalle mitään tyydytystä ja korostaa merkittävästi sitä miten typerä pelihahmo Dani on, kun ei osaa toimia. Tämä on niitä tapauksia kun koko komeus saa päähenkilön ja tätä kautta pelaajan osuuden kokonaisuudessa tuntumaan melko mitättömältä. Pääroisto nyt ei tässä tapauksessa ole mikään taistelija, mutta etenkin tässä kokonaisuudessa olisi ollut hyötyä siitä, jos pelaajalla olisi ollut jokin mahdollisuus vaikuttaa asioita. Tai sitten lopussa olisi tehty jotakin astetta radikaalimpaa, eikä jotakin näistä tylsää.


17. Erilaisia pomovihollisia - God of War

Se että pelissä tapellaan pääasiassa samanlaisia peikkoja vastaan saa pelin tuntumaan erittäin tylsästi rakennetulta. Vaikka pomotaistelut yleisesti eivät ole sieltä parhaasta päästä, olisi vaihtelu oitis iso parannus. Tämä peli ei millään tunnu niin hyvältä peliltä kuin monet antavat ymmärtää, koska kokonaisuus jättää niin paljon toivomisenvaraa. Pomotaistelut ovat mahdollisesti se kaikista isoin juttu ja samalla se mikä olisi ollut selkein tapa parantaa kaikki.


16. Energiamittari - Dolmen

Sininen mittari tässä pelissä on jotenkin todella umpisurkeasti toteutettu. Sen pitäisi latautua automaattisesti tai kulua merkittävästi hitaammin, sillä tällä yhdistelmällä parantaminen ja kaikkien tuliaseiden käyttö on todella surkealla tasolla. Kun tähän lisätään vielä sekin että mittarin täydentäminen vaatii tämän pelin estusin käyttämistä, tuntuu että tähän mekaniikkaan ei ole panostettu millää tavalla. Oikein tehtynä tämä olisi voinut merkittävästi parantaa peliä kokonaisuutena.


15. New Game Plus - Hades

Yksi näitä pelejä joka tavallaan toimii oikein hyvin ilmankin, mutta johon tämä olisi melko kiva lisä, tavallaan. Hades on peli joka ei välttämättä lopu olleenkaan, mutta joka voisi olla kiinnostava katsoa läpi uudestaan, alusta asti ylivoimaisena. Tietysti peli toistaisi itseään hyvin selvästi, mutta monien NG+ tapaan kokonaisuus olisi ollut huipputasoa jos pelissä olisi mahdollisuus katsoa kaikki uudelleen, mutta tehden vähän erilaisia ratkaisuja, kun kaikki parhaat temput on käytössä alusta asti.


14. Arnon ulkonäkö - Assassin's Creed: Unity

Arno on liian monella tavalla kuin suora kopio Eziosta, luonteesta ja varsinkin ulkonäöstä alkaen. Ulkonäköä varsinkin olisi voitu muokata merkittävästi jotta hahmo näyttäisi oikeasti omanlaiseltaan ja erilaiselta. Ulkoiset muutokset olisivat voineet korjata sen miten huonosti hahmo on näytelty ja miten heikosti häntä on tarinassa käytetty. Se ei välttämättä olisi ollut paljoa, mutta olisi kuitenkin ollut alku johonkin suuntaan.


13. Odinin loppu - God of War: Ragnarök

Tämä on monella tavalla kuin mitä Metal Gear Solid V:n Skullface kanssa tehtiin, eli koko homma on lopussa ryssitty todella pahasti. Odinin kanssa tilanne nyt ei ylipäätään ollut sieltä parhaasta päästä, mutta lopetuksen kanssa kaikki on lopulta ryssitty todella pahasti. Odinin tilanne kokonaisuudessa on vain yksi ongelma monien joukossa. Iso ongelma on siinä kuka "tappaa" Odinin, jos sitä haluaa niin katsoa, sillä sitä kautta vastaan tulee yksi typerimpiä käänteitä koko pelissä. Odinin kanssa olisi voitu tehdä niin paljon enemmän ja vieläpä niin paljon paremmin kuin nyt.


12. Seraph Sephiroth - Final Fantasy VII

Mikä on mahtanut olla syy siihen, että tämä vihollinen on nimetty Safer Sephirothiksi EU versiossa, vaikka kyseessä on selvä serafi. Tämä voi olla monille hyvin pieni ja mitätön asia, mutta omalla kohdalla tuntuu todella häiritsevältä, jopa siinä määrin että en itse edes haluaisi käyttää tätä "virallista" termiä, vaan enemmänkin sitä termiä, joka se oikeasti on. Kun ottaa huomioon että kyseessä on aivan lopussa oleva tapaus ja tälläisiä räikeitä käännösvirheitä ja typeryyksiä on videopelihistoria täynnä, niin tämä ei ole mitenkään uusi asia, niin tämän voisi antaa anteeksi. Voisi, mutta en anna.


11. Ääninäyttelyn määrä - Final Fantasy IV

Sitä voisi olla paljon enemmänkin, sillä kun tehdään eräänlainen 3D remake johon myös tuodaan ääninäyttelyä mukaan, niin kenen idiootin ajatus on, että sitä tuodaan peliin vain muutamissa, aika harvinaisissa kohdissa peliä. Kun tämä ratkaisu päätetään tehdä, niin voitaisiin sitten yhtä hyvin ääninäytellä kaikki tarinapätkät, ellei peräti aivan kaikkia osia pelistä. Tälläisenään lopputuloksesta tulee sellainen vaikutelma että ääninäyttely on tuotu mukaan sellaisena kivana lisäajatuksena, vaikka sen pitäisi olla yksi pääajatuksista.


10. Hahmonkehitysvaihtoja - Code Vein

Yksi tämän pelin suurimmista heikkouksista soulslike tyylisessä rakenteessa on se, että pelihahmon ominaisuuksia ei voi kehittää oman mielensä mukaan. Koodisysteemissä on tietystä omat juttunsa joilla tätä paikataan, mutta itse olisin suoraan mennyt sillä klassisella tavalla jossa voi panostaa hyökkäysvoimaan, kestävyyteen tai elinvoimaan, mutta myös muihin tälle pelille ominaisiin omiin juttuihin. Tälläisenään peli erottuu kyllä joukosta, mutta hahmon kehittyessä tuntuu monesti siltä, että tämä olisi voitu tehdä niin paljon paremminkin.


9. Garland haarniska - Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Tämä on yksi pelin suurimpia todellisia missattuja mahdollisuuksia johon alkunäytöksessäkin selvästi viitataan. Tämä olisi ollut se lähestulkoon paras viimeinen silaus tähän hahmoon. Haarniska joka on suoraan Garlandin tuttu haarniska, joka sitten olisi pelaajan käytettävissä ja antaisi mahdollisuuden tuntea oikeasti pelaavansa ensimmäisen FF pelien ensimmäisellä roistohahmolla. Tietysti siihen olisi pitänyt tuoda myös asiaan kuuluva ase, mutta tämä on yksi asia mikä pelistä puuttuu, mikä siinä olisi ehdottomasti pitänyt olla.


8. Ääninäyttelyn määrä - Legend of Dragoon

Koska pelissä on ääninäyttelyäkin, niin tuntuu että sitä pitäisi olla paljon enemmän. Koska tämä ei ole niin valtava ja monitahoinen peli kuin läheisimmät Final Fantasyt, niin johonkin olisi voitu panostaa enemmän ja se on tarinankerronta. Tietyissä vähän elokuvallisemmissa kohdissa pitäisi olla enemmän ääninäyttelyä ja niitä pitäisi muutenkin olla enemmän. Tämä on eräs sellainen asia joka olisi merkittävästi parantanut peliä isona kokemuksena ja tavallaan myös nostanut sen PS1:n FF pelejä paremmaksi parilla osa-alueella.


7. Taistelusysteemi - Divinity: Dragon Commander

Tämän taistelusysteemin laittaisin itse kokonaan uusiksi ja lähemmäs Ego Draconisin systeemiä. Koko strategiaosuus saisi olla vain pieni osa ja pääpaino ylivoimaisesti enemmän lohikäärmeessä sekä maalla että ilmassa. Tälläisenään kyse on parhaimmillaan siedettävästä ideasta, kun taas nopeatempoisemmassa ja monipuolisemmassa lohikäärmetoiminnassa olisi paljon enemmän mahdollisuuksia oikeasti mielekkääseen kokonaisuuteen josta saisi todella paljon irti, jos siinä olisi erilaisia systeemeitä ja vaihtoehtoja.


6. Combosysteemi - Evil West

Suuri ihme on ettei tälläistä ole tässä pelissä, sillä sen verran vahva Devil May Cry fiilis pelistä välittyy. Combosysteemi ja sitä kautta arvostelusysteemi olisi ollut enemmän kuin osuva tapa tuoda peliin enemmän mielekkyytä, houkutusta kokeilla erilaisia aseita ja taktiikoita yhdessä ja lopulta pelata peliä enemmän, paremman arvosanan toivossa. Tämä on yksi asia jonka puuttumista todella ihmettelee tälläisessä pelissä, joka olisi niin merkittävästi hyötynyt sellaisesta, useamallakin tavalla. Taistelun muuttamisessa olisi muutama muukin asia, mutta tämän kautta peli kehittyisi merkittävästi.


5. Pääroisto - Star Wars Jedi: Survivor

Tässä pelissä ongelmana on se, että tämä munaa sen kärkiroiston kahdesti. Ensimmäisellä kerralla ulkoasu saisi olla vähän tyylitellympi, niin tämä hahmo kestäisi kyllä loppuun asti, koska asetelma on niin hyvä. Ulkoasu jättää kuitenkin paljon toivomisenvaraa. Toisella kerralla ulkoasu menee taas peffalleen, koska tässä toistetaan ensimmäisen pelin tapaan se, että sympaattinen roistohahmo on kuin ote uusimmasta trilogiasta. Tässäkin tarinassa on puolensa, mutta hahmosta ei ole pääroistoksi, saati lopputaisteluksi.


4. Spyron tyyli - Spyro: Hero's Tail

Tämä on oikeastaan kahteen asiaan keskittyvä juttu. Spyro näyttää jotenkin hassulta verrattuna aiempaan. Sieraimet ovat jotenkin liian korostetut. Toinen osa on ääninäyttely, sillä tämän kautta Spyro kuullostaa merkittävästi erilaiselta verrattuna aiempaan, eikä hyvällä tavalla. Spyron ääninäyttelyssä on ollut useampi kokeiluvaihe ja sanotaan että tätä voisi verratta hieman ensimmäiseen peliin, mutta Tom Kennyn ääninäyttelyn jälkeen tämä on merkittävää takapakkia ja yhdistettynä ulkoasuun tästä tulee aika huono kombo.


3. Romassi - Marvel's Midnight Suns

Tämä kun tuntuu olevan yksi sellainen asia mitä monet laajat roolipelit tekevät kasvamassa määrin, tuntuu jännältä että tämä peli ei tarttunut tähän mahdollisuuteen, varsinkin kun pelihahmon sukupuolenkin voi valita. Tietysti tämä voisi johtaa heikoille jäille, mutta mahdollisuuksia olisi tätä kautta tullut todella paljon ja koko ihmissuhdesysteemi voisi olla merkittävästi rikkaampi tämän kanssa. Eräänlainen piikittely tämän mekaniikan puuttumisesta myös tulee pelin loppupuolella, mikä vain korostaa miten hyvä lisä tämä olisi ollut muutoin oikein kivaan mekaniikkaan pelissä.


2. Päähahmojen ikärakenne - Koko sarja

Tämä on niin usein toistuva asia, että se alkaa oikeasti ärsyttää. Pääasiassa sanoisin että päähenkilöiden tulisi varsinkin olla noin 5 vuotta vanhempia, mieluummin noin 25 kuin noin 20, sillä tuntuu että monet hahmot muutenkin käyttäytyvät ja toimivat siten että heidän tulisi olla vanhempia ja monet kuviot eivät isommin edes käy järkeen niin nuorilla päähenkilöillä. Lisäksi, kun tätä samaa juttua on toistettu niin kauan, alkaa se tuntua jo melko tylsältä ja tarinarakenne alkaa olla toistoa. Varsinkin Squallin ja Cloudin pitäisi olla vanhempia mitä ovat.


1. Väistäminen - Resident Evil 4 Remake

Sanotaan että itse muuttaisin tätä siten, että väistö ei olisi kiinni ajoituksesta tai vastaavasta, vaan ihan suoraan nappulakomento, vaikka sitten kyyristymisnapin tuplapainallusta tai muuta hauskaa. Tämä on siitä syystä iso asia, että tietyissä tilanteissa tuntuu että peli olisi vielä parempi jos Leonilla olisi jokin liike joka tarjoaisi nopeaa liikkumista tietyissä tilanteissa. Tämä on todennäköisesti jotakin sellaista jota tulevissa remakeissa sitten käytetään, mutta olisi se ollut hyvä osa tätäkin peliä. Puhumattakaan että RE3 Remakessa oli väistöliike, joten kysymys kuuluu, miksi se on jotakin mikä päätettiin karsia tästä pois, kun pieni hienosäätö olisi ollut parempi ratkaisu.