Pelit joissa voi luoda itse oman hahmonsa toimivat erittäin hyvin, kun niissä on kunnolla vaihtoehtoja ja vielä ääninäyttelykin. Tosin erinäisiä variaatioita on joissa ihan kaikkea ei voi tehdä, mutta kokonaisuus voi silti olla uskomattoman hyvän, etenkin jos kustomointi on samassa paketissa mukana, jolloin hahmoa voi myöhemmin muokata.

 

 

 

Ei isommin rajoituksia, sillä hahmonluonti useimmiten kehittyy myös oman sarjansa sisällä, ainakin kaikissa hyvissä sarjoissa. Monesti voi olla että erot eivät ole kovin isoja, mutta ne voivat silti olla varsin ratkaisevia. Tietysti jos samasta sarjasta valitaan useampi peli, niin silloin kyseisten hahmonluontien tai hahmokustomointien pitää todella erottua toisistaan ja muutenkin joukosta. Jos hahmonluonti on parissa pelissä samanlainen, niin vain toinen valitaan.

Hahmonluonti: Hahmon ulkonäen luominen alussa.

Hahmonkustomointi: Hahmon ulkoasun (vaatetus tms) muokkaaminen.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Red Dead Redemption

Hahmonmuokkaus jää pitkälti vaatetukseen joka on heti jatko-osaan verrattaessa todella mitäänsanomaton. Mutta oman aikansa tuotteena se kuitenkin toimii erittäin hyvin ja antaa pelaajalle mahdollisuuden pelata omanlaistaan lännenmiestä.

 

Dragon Age II

Pitkälti se keskiverta hahmonluontisysteemi sarjassa. Hahmon kasvojen muokkaus on merkittävästi parempi kuin ykkösessä, mikä ansaitsee kyllä hatunnoston siinä mielessä.

 

Conan Exiles

Mitä tahansa osaa hahmosta voi muokata vaikka kuinka härskisti. Lähinnä pisteet siitä että muotojen kanssa saa pelleillä todella reippaasti.

 




24. Divinity II: Ego Draconis

Perushyvää settiä sekä hahmonluonnissa että kustomoinnissa. Oman aikakautensa tuotteeksi oikein hyvän tasoinen hahmonluonti jossa saa melko hyvännäköisen hahmon, vaikkakin suhteellisen karsitun monista hienouksista. Voisi olle merkittävästi parempikin, mutta kyllä se kokonaisuus on juurikin sellainen, mitä tämäntyyliseltä peliltä jopa toivoo. Vaikka todella monet asiat ovatkin sellaisia, että niiden toivoisi olevan kattavampia, niin huonoksi tätä kokonaisuutta ei voi sanoa, lähinnä rajalliseksi.


23. Biomutant

Peli jossa pelaajan korostamat ominaisuudet suoraan vaikuttavat siihen, miten hahmo muuttuu. Väritystäkin saa itse muovata, mutta tässä olisi voitu mennä paljon pidemmällekin. Tälle pelille pitää nostaa hattua sen hyvin omanlaisesta ideasta joka näkyy hahmonluonnissa, vaikka muutoin peli onkin siinä rajoilla että onko se oikeasti hyvä, vaiko vain kelvollien.


22. Dark Souls 3

Hahmonluonti nyt ei mitään kehuja kerää, mutta se miten paljon erilaisia asusteita pelistä löytyy kyllä ansaitsee erityisen huomion, sillä tällä määrällä pystyy tekemään todella omanlaisensa hahmon, varsinkin koska eri settejä saa aika vapaasti yhdistellä. Tosin ei sillä vielä kuuhun asti mennä.


21. God Eater 2: Rage Burst

Lähinnä sitä miettii että tämäntyylisessä pelissä hahmonluonnin tulisi olla paljon kattavampi erilaisten kampausten suhteen ja muun tilpehöörin muodossa. Tyylikkyys kuitenkin pääsee varsin hyvin oikeuksiinsa pukujen kanssa jossa pidetään kiinni pelin organisaation tietysti arvokkuudesta, mutta annetaan silti pelaajalle mahdollisuus oikeasti tehdä omanlaisensa hahmo, omanlaisellaan tyylillä, riippumatta siitä, mitä asetta sattuu käyttämään. Plussaa myös se, että ulkoasua voi vaihdella kasvoista alkaen pelin aikana.


20. Cyberpunk 2077

Tämä on todella kahtiajakoinen valinta, sillä monien ratkaisujen vuoksi tätä voi pitää myös todella huonona. Hahmoa ei voi muokata jälkikäteen, hiustyylejä on aivan liian vähän eikä niiden pituutta tai vastaavaa voi muokata. Mutta kun huomioi miten paljon hahmoa voi muokata, niin siinä suhteessa peli nousee todella hyvälle tasolle. Sinänsä jännä juttu, koska pelihahmoa ei paljoa pelissä näe, mutta vaihtoehtoja ainakin on. Se mistä silti voi naputtaa on se, että niitä olisi pitänyt olla enemmän.


19. Fallout 4

Tämä on näitä tapauksia kun hahmonluonti on naaman suhteen yllättävän kattava ja tässä kohtaa sarjaa alkaa jo näyttää varsin kelvolliselta, sillä parissa aiemmassa pelissä on ollut aika rumaa. Ongelmallista tässä on se, että erilaisia kampauksia on tässäkin pelissä aika vähän eikä niitä voi muokata samalla syvyydellä kuin kasvojen muotoja. Tässä tapauksessa hahmonluonti on kyllä kattava kaikessa yksityiskohtaisuudessaan, mutta siitä puuttuu "se jokin".


18. Borderlands 2

Iso osa vaatetusvariaatiosta on lisäsisältöä ja maksullista sellaista. Mutta ilman sitäkin kokonaisuudessa riittää kyllä muuttujia. Tosin pääasiassa se on muiden silmille koska peli on ensimmäisen persoonan. Hahmoissa on kuitenkin todella paljon erilaisia vaihtoehtoja. Pääasiassa pää ja ruumis ovat niitä joita voi muokata hieman tyylillisesti ja sitten on paljon erilaisia värityksiä. Ne ovat pääasiassa kivoja lisiä, mutta joukossa on myös muutamia todella onnistuneita lisäyksiä.


17. Grand Kingdom

Rajallinen, mutta omalla tavallaan silti juuri sopivalla tavalla kattava. Tiettyjä naamoja, kampauksia sun muita on suht rajatusti, mutta silti tämä on juurikin sellainen peli, jossa suuri joukko erilaisia hahmotyyppejä ja värivaihtoehtoja tekee hahmonluonnista tarpeeksi omanlaisensa, jotta hahmojoukostaan saa tarpeeksi värikkään ja erilaisen. Voisi sanoa että hahmonluonti on kuin XCOMissa, mutta värikkäämpi ja parempi.


16. Bloodborne

Soulsbornen pelit eivät ole oikeastaan missään kohtaa todella osuneet hahmonluonnillaan. Bloodborne on kuitenkin näistä peleistä tässä mielessä se onnistunein. Naaman muotoja voi todella vapaasti väännellä vaikka millaiseksi muotopuoleksi ja värejä voi vaihdella aika vapaasti, mutta kampauksia ja parta/viiksityylejä on todella säälittävästi. Tosin hahmon asustus on sitten taas askel oikeaan suuntaan siinä mielessä miten paljon siinä on sopivanlaista vaihtelua.


15. Witcher 3: Wild Hunt

Vaikka Geralt on ja pysyy, niin yllättävän paljon tässä pelissä on muokkausmahdollisuuksia. Erilaiset asut tietysti tuovat omanlaisensa muokkaukset siihen miltä hahmo näyttää ja niiden väriäkin pystyy muokkaamaan (voi olla lisäsilsältöä) mikä mahdollistaa oitis omanalisensa sävytyksen. Geraltin partaa ja kampausta voi muokata mieleisekseen ja vaikka nämä ovat aika pinnallisia asioita ja vieläpä todella rajoitettuja, niin ne kuitenkin tuovat peliin todella hyvän lisän joka mahdollistaa sellaisen tietyn lisän kokonaisuuteen joka saa sen tuntumaan oitis astetta mielekkäämmältä.


14. Soul Calibur III

Kaikkine PS2 rajoituksineen erittäin hyvä hahmonluonti. Kyllähän tässä jo ikä näkyy, mutta ideallisesti kaikki on kohdallaan koska tässä kaiken voi saada peliä pelaamalla, ei lisäsisällöllä. Vaihtoehtoja on runsaasti ja vaikka rajoituksiakin on, niin loppuviimeksi tämä on todellakin yksi aikakautensa onnistuneimpia hahmonluonteja josta moni voisi vielä nytkin ottaa enemmän tai vähemmän mallia. Ihan jopa omassakin pelisarjassa.


13. Ghost of Tsushima

Jin Sakai ei muutu, mutta se miten hän pukeutuu on aika vapaasti muokattavissa ja erilaisia värimahdollisuuksiakin löytyy. Tässä kohtaa tietysti ottaa aikansa ennenkuin pelaajalla alkaa olla vaihtoehtoja, mutta kun pelissä päästään tiettyyn pisteeseen, niin niitä vaihtoehtoa alkaa olla aika mukavasti. Lisäksi eri pukutyylejä saa hieman yhdistelläkin eikä kaikki ole täysin kiveen kirjoitettua. Pelaaja pystyy luomaan todella omanlaisensa samurain, perinteisellä haarniskalla, tai enemmän ronin tyylisellä varsin vaatimattomalla vaatetuksella.


12. Death and Taxes

Loppuviimeksi aika simppeli koska valittavana on pää ja puku, mutta tämän pelin tasolla se on aika hyvin. Death and Taxes ei ole järin iso peli minkä vuoksi on aika positiivista että siinä on hahmon ulkoasuun panostettu näinkin paljon, vaikka hahmoa itseään ei pelissä merkittävästi nähdäkään kuin muutamissa kohdissa. Tosin niissä kohdissa sitten korostuukin se, miten hienosti pienillä muutoksilla, hahmon siluetti esimerkiksi muuttuu.


11. Saint's Row IV

Tässä kohtaa sarjaa hahmonluonti ja muokkaus on saavuttanut huippunsa sillä se variaation määrä on aivan mieletön. Erilaisia asuja on valtavasti ja mitä hullumman näköisiä. Tämä sama pätee niin kampauksiin kuin hahmon ulkoasun muokkaukseen. Tämä on niitä tapauksia kun aikaan voi saada mitä hulluimman näköisen friikin kuin vain viitsii tehdä. Mutta aivan ihmismäisenkin voi saada aikaan. Tämän sarjan pähkähullun tyylin mukana tämä hahmonluonti on kuitenkin pitkälti napakymppi, sillä näin mielenvikaisessa kokonaisuudessa pitääkin olla varsin pähkähulluihin ideoihin yltävä hahmonluonti.


10. NiOh 2

Hyvin positiivisesti yllättävä siinä mielessä, että vaihtoehtoja on todella paljon siinä että millaisen hahmon sitten oikeasti haluaa luoda. Varusteet nyt eivät merkittävästi nouse esiin, mutta erilaisia hiustyylejä on runsaasti ja monia suhteellisen pieniäkin asioita voi muokata todella vapaasti ja ilman isompia rajoitteita. Vaikka pelissä onkin monia sellaisia osia joita voisi haluta muokata enemmänkin niin aivan perushahmonluonti on todella laadukkaasti tehty, mahdollistaen hyvin kattavan samurain/ninjan luomisen.


9. Greedfall

Hahmossa on yksi piirre jota ei voi muuttaa, mutta sen ulkopuolella pelaajalla on runsaasti vapautta tehdä juurikin sellainen hahmo kuin haluaa. Pääasiassa hahmonluonti on todella tavanomainen, mutta se toimii eikä siinä ole sellaisia todella ilmeisiä rajoituksia. Kustomointi sitten taas vetää aivan omanlaisensa pisteet sillä tämä aikakausi tulee todella hienosti esiin vaatetuksen kautta jossa tyylikkyys korostuuu todella esimerkillisesti.


8. Soul Calibur VI

Tämä olisi merkittävästi korkeammalla, jos ne monet muokkausvaihtoehdot eivät olisi DLC sidonnaisia. Monet hienoimmat asusteet ja lisäykset mitä pelissä on, tulevat lisäsisällön kautta. Mutta jopa niiden kanssa pelissä on tiettyjä rajoitteita. Ne rajoitteet tosin voisi unohtaa, jos tämä kattavuus vain olisi pelissä kiinni samalla tavalla kuin Soul Calibur III:ssa jossa ne piti vain avata, pelaamalla peliä. SC6 kärsii monella tavalla nykypäivän vitsauksista, mutta niistä huolimatta tämä peli tarjoaa todella kattavan hahmonluonnin kattavalla määrällä asusteita ja taistelutyylejä. Siinä on todella selkeitä rajoja niin kasvoissa, hiuksissa jne, mutta silti ehdottomasti mainitsemisenarvoinen.


7. Dragon Age: Inquisition

Hyvin mututuntumalla valitsen Inquisitionin Originsin ohi, mutta lähes samalla viivalla ollaan sillä monet asiat tämä hahmonluonti tekee paremmin, mutta tiettyjä asioita sitten taas ei. Tästä muistuu lähinnä se, että kampauksien ja vastaavien kanssa ollaan paljon rajoittuneempia, kun taas kasvojen luonnin suhteen taas ollaan valtavasti paremmassa asemassa. Se mikä kuitenkin sitten lopulta todella erottaa tämän pelin edeltäjistään on se miten hienosti hahmon asusteita ja varusteita voi muokata ja minkä painoarvoa ei vain voi olla korostamatta tarpeeksi, koska niitä katsellaan niin paljon. Varsinkin Originsissa piti tyyntyä siihen mitä sai, nyt väriä voi muuttaa.


6. Red Dead Redemption 2

Arthur Morgan on ja pysyy mutta kaikki mitä hänellä voi olla, on pelaajan valinnoista kiinni. Parran ja hiusten pituus on vapaasti muokattavissa mutta kyllä tässä kokonaisuudessa se millainen cowboy haluaa olla, nousee erittäin isoksi jutuksi. Arthurista voi saada todella erilaisen sillä vaatetusmahdollisuuksia on niin paljon. Tämä on niitä tapauksia kun pelissä pystyy todella roolileikkimään omanlaistaan hahmoa, tietysti pelin tarjoamassa maailmassa ja tietyillä rajoituksilla. Pelihahmo pysyy samana, mutta hänen asunsa ei. Moninpelin hahmonluonti ei kuulu tähän sillä se on ihan kuraa.


5. Dragon Age: Origins

Tämä on eräällä tavalla todella suuri pettymys, nimittäin siinä, että hahmografiikka jättää niin paljon toivomisenvaraa, mutta vaihtoehtojen määrä on aika kattava. Monesti tämän pelin kanssa tuntuu että kaikkea muuta pystyy muokkaamaan mieleisekseen, mutta hahmon naama ei koskaan lopulta miellytä sillä siinä on aina jotakin pientä, mitä pitäisi saada tehtyä toisin. Kokonaisuutena Dragon Age sarjalla on parhaita hahmonluonteja mitä mieleen tulee, vaikka niissä onkin monia aika oudolta tuntuvia rajoitteita jotka vähentävät sitä mielekkyyttä. Tässä pelissä se on kasvojen muokkaus... ja ääninäyttelyn puute.


4. XCOM 2

Pelissä jossa tehdään paljon erilaisia hahmoja joista osa voi olla hyvinkin vähän aikaa mukana pelissä on tärkeää että vaihtoehtoja on sen verran paljon että hahmoista saa todella omanalaisiaan, tai vähintäänkin sellaisia että he erottuvat joukosta. Verrattuna edeltäjään, tässä on onnistuttu todella esimerkillisesti. Vaatetuksessa on juurikin niin paljon vaihtoehtoja että peliin pystyy luomaan todella omanlaisensa armeijan jossa jokainen voi erottua todella hienosti joukosta. Vaikka naamoja onkin rajallisesti, niin hahmoon rajoituksetta lisättävät tarvikkeet kyllä tekevät hahmoista omanlaisiaan.


3. WWE: Shut Your Mouth

Tämä ei ole läheskään niin hyvä peli kuin niin monet muut listalla, mutta WWE peleissä hahmonluonti on naurettavan hyvä. Tässä voi tehdä ties minkälaisia hirvityksiä sillä muokkausvaihtoehtoja on niin paljon, että niiden kanssa ei monesti edes tiedä mitä tekisi. Tietysti tiettyjä tarvikkeita, vaatteita tms haluaisi lisääkin mutta PS2 aikakauden peliksi tämä hahmonluonti oli aivan omaa tasoaan. Tässä pelissä muistaa tehneensä niin valtavasti erilaisia tuttuja hahmoja, että pakostakin tämän muistaa yhtenä merkittävimpiänä hahmonluontigeneraattorina.


2. Dragon's Dogma

Tämän pelin suurin heikkous on päähahmon mykkyys. Mutta mitä tulee hahmonluontiin ja sitten varustamiseen, niin se on hyvällä mallilla. Voi olla että tämän muistaa vähän paremmapana mitä se on, mutta Dragon's Dogma on jäänyt mieleen juuri sellaisena pelinä jossa hahmonluonnilla on saanut aikaan sellaisen hahmon jollaisen todella on halunnut. Tietysti graafisesti pelissä on selkeitä rajoitteita mitä pystyy tekemään ja määrällisesti myös. Varusteita ei voi juuri muokata, mutta niitä on kyllä todella kattavasti ja erilaiset hahmonluokat tarjovat myös valtavasti hahmonmuokkaamista omalla tavallaan. Voi olla että jos/kun tämän pariin taas palaa, niin niitä rajoitteita huomaa merkittävästi enemmän.


1. Code Vein

Monien pelin tapaan, tässäkin on muutamia todella selkeitä rajoituksia joiden vuoksi tämän kanssa miettii että onko lopputulos nyt sitten oikeasti kuinka hyvä. Tämän pelin tapauksessa se variaation määrä, mitä pelaaja voi hahmoon lisätä, tuntuu todella ylitsevedetyltä, mutta toimii. Hyvin pieniä yksityiskohtia voi muokata, värejä on paljon ja erilaisia lisävarusteita on tuhottomat määrät. Erityisesti tämä kaikki näkyy siinä kohtaa, kun alkaa miettiä että mikä väriskaala olisi sitten se paras tai mitä kaikkea lisätavaraa hahmoon haluaisi. Tietysti aivan kaikkea ei voi muokata. Arpien määrää ja kokoa ei muuttaa, tietynlaisia kampauksia ei ole ollenkaan ja naamakarvoja ei tunneta sitäkään vähää. Mutta kokonaisuutena Code Veinillä on yksi positiivisimpia hahmoluonteja mitä mieleen tulee. Kenttävarusteiden kanssa paketti tosin on hyvin rajattua sorttia.