Viimeinen taistelu voi olla eeppisin asia koskaan, mutta se voi myös olla varsin yllättävästi rakennettu yhteenotto joka ei ole edes vaikea. Eniten merkitsee se että millaiset loppuvaiketelman se peliin luo, eli toimiiko se, vai.

 

 

 

 

Sääntökertausta:

- Viimeisen taistelu voi koostua useasta osasta, ne lasketaan yhdeksi. Varsinkin Final Fantasy ja Kingdom Hearts useimmiten pitävät sisällään pomotaistelun jossa on monta eri vaihetta.

- Viimeisen taistelun jälkeen voi olla vielä pelattavaa päätarinassa, mutta ei selviä pomovihollisia. Pelissä voi olla osioita joissa pitää tehdä jotakin muuta ja jossa voi olla myös vihollisia.

- Viimeinen taistelu ei ole aina armotonta taistelua jossa vain pyritään saamaan vihollisen HP alas. Nykyään on tullut enemmän ja enemmän erilaisia viimeisiä taisteluita.

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Shredder - Teenage Mutant Ninja Turtles II: Arcade Game

- Se musiikki on legendaarinen.

 

Ardyn Izunia - Final Fantasy XV

- Hienossa ympäristössä käytävä varsin hienosti tehty taistelu.

 

Metalhead Leader - Jak II: Renegade

- Todella haastava yhteenotto tätä hyönteistmäistä vihollista vastaan.

 

Scar - Lion King

- Rasittavan haastavaa kiipeilyä ja oikealla tavalla tehtyä tappelua.

 
24. Master Xehanorth - Kingdom Hearts III

Tässä taistelussa on eeppisyyttä eeppisyyden päälle, mutta ei se yllä sarjan parhaiden tasolle, sillä kokonaisuutena tuntuu että toiminnassa ei ole samanlaista tunnetta kuin aiemmin. Ympäristö, tilanne ja iso kokonaisuus huomioiden, tämä on kuitenkin erittäin upeaksi tehty yhteenotto joka viimeistelee tarinakokonaisuuden, vaikka ei tarjoakaan ihan lopuksi mitenkään tyydyttävää päätöstä Xehanorthin loppua ajatellen.


23. Edgar Ross - Red Dead Redemption

Tämä nyt on lähinnä sellainen runollinen päätös pelille jonka tarina on jo kuitekin kunnolla pilattu. Edgar Ross siis ei ole hyvää pääroista lähelläkään (eikä ole edes pääroisto) mutta tähän viimeiseen aseen vetämiseen päättyy tämä peli ja kyllähän se on Jack Marstonin tarinassa se vaikuttava päätös.


22. Rodrigo Borgia - Assassin's Creed II

Paavi osaakin tapella, mikä sinällään tekee tästä AC sarjan parhaan lopputaistelun. Eivät muut sarjan osat ole samaan päässeet. Vaikka taistelu itsessään onkin aika itseään toistava, niin se painoarvo ja eeppisyys mitä tähän on saatu tuotua on omiaan tekemään tästä yllättävän hyvän.


21. Clayton - Tarzan

Yhteenotto Claytonin kanssa alkaa pakenemisella kun juostaan latvustoon, jossa sitten jäädään satimeen ja aletaan se varsinainen taistelu. Clayton ampuu ja heittelee veitsiä kun taas Tarzan voi heittää hedelmiä tai iskeä veitsellä. Kun Clayton lentää tarpeeksi monta kertaa taaksepäin, hän putoaa alas. Tämä on erittäin hyvä päätös erittäin hyvälle pelille ja monella tavalla parempi kuin elokuvan päätös.


20. Cyrille Le Paradox - Sly Cooper: Thieves in Time

Yhteenotto tämän haisunäädän kanssa on rakennettu varsin eeppiseksi ja toimivaksi, varsinkin kun vertaa pelin muihin yhteenottoihin. Taistelu käydään aikakoneella, kaupungin yllä, aivan reunalla. Cyrille on varsin kykenevä taistelija rapiirilla ja varsin tasapuolinen vastustaja Slylle, ottaen huomioon että aiemmin näin ei ole ollut. Vaikka peli päättyykin aivan paskasti, niin kyllä tämä lopputaistelu on tehty erittäin näyttäväksi.


19. Agandaur - Lord of the Rings: War in the North

Kahteen vaiheeseen jaettu taistelu jonka ensimmäinen vaihe on aika syvältä vihollislaumaosuuden vuoksi, mutta viimeinen osuus onkin sitten yllättävän paljon parempi. Siinä on mukana jopa tarinallisesti vaikuttava valinta, mutta se näyttävyys on omiaan tekemään tästä todella vaikuttavan. Sillalla käytävä taistelu voimallista velhoa vastaan on näyttävä, oikealla tavalla haastava ja muutenkin oikein hyvä päätös pelille.


18. Hedron - Control

Yleensä en tykkää yhtään näistä laumapomotaisteluista joissa pitää tappaa tuhottomasti vihollisia. Tässä tapauksessa se on kuitekin oikealla tavalla perusteltua isossa kokonaisuudessa sillä Hedron ei itsessään taistele, mutta hiss pyrkii estämään Jessen aikeet vaikuttaa Hedroniin minkä takia kaikki mahdolliset vihulaiset käyvät kimppuun. Asetelma on yllättävän toimiva ja ympäristö sekin on todella hyvin tehty.


17. Gunzar - Lone Wolf

Tämä selvästi pääpahikseksi tehty vaikuttava haarniskoitu hahmo on todella vaikuttava näky ja vaikuttava on myös se alue jossa taistelu käydään. Mitenkään helppo taistelu ei ole kyseessä, sillä Gunzar osaa taistella ja kyllä pelaaja joutu käyttämään kaikki temput mitä hänellä on. Erittäin hieno päätös.


16. Saren Arterius - Mass Effect

Koko Mass Effect sarjan paras pomotaistelu jossa on haastetta, sekä myös tunnetta. Se mikä tekee tästä erittäin hyvän on se, että ensimmäiseen vaiheeseen, jossa Saren taistelee itsenään, voi vaikuttaa pelin karmasysteemillä, kun taas toinen vaihe näyttää sen mitä sarjan roistohahmo Sovereign todella osaa tehdä. Saren on todella hyvin tehty hahmo ja tämä taistelu on hyvä päätös hänelle.


15. Dutch Van Der Linde & Micah Bell - Red Dead Redemption 2

Arthurin tarina päättyy yhteenottoon Micahin kanssa, mutta peli ei pääty siihen ja se todellinen viimeinen taistelu käydään John Marstonilla joka ampuu tiensä läpi vihollislauman, saapuen lopulta viimeiseen yhteenottoon Dutchin ja Micahin kanssa lumisissa maisemissa. Todellista lännen menoa jossa todella nähdään että kuka on kuka ja tämä yhteenotto vielä päättyykin sellaisella tavalla jossa pelkuri ja luopio saa mitä ansaitsee, vaikkakin aivan liian myöhään.


14. Soul of Cinder - Dark Souls 3

Tähän viholliseen on fuusioitunut kaikkien aiempien tulikiviruhtinaiden voimat ja se tekee kokonaisuudesta niin hyvän. Mutta vielä paremman tästä taistelusta tekee sen paikka. Aseita on kaikkialla tuhkaisella maalla ja kaikenkaikkiaan tämä alue on ehkä koko sarjan paras pomoareena. Soul of Cinder itse on oikealla tavalla todella tavallisen oloinen pomovihollinen mutta siinä on sitäkin jotakin pientä mikä tekee siitä erilaisen ja siksi niin toimivan.


13. Erroll Darkmaker - Jak 3

Valtavan koneen ohjaksissa oleva Erroll on pelin viimeinen haaste ja täytyy sanoa että tavallaan aika tylsä. Paikka on kuitenkin todella hyvä ja tarinallisella painoarvolla tässä taistelussa on paljon enemmän. Vaikka pomovihollinen ei olekaan juuri minkään näköinen niin ajatus toimii todella hyvin. Se mikä kuitenkin kruunaa kokonaisuuden se uskomattoman mahtava tapa, miten taistelu päättyy. Jak ampuu Peacemarkerilla heikkoon kohtaa ja Errollin ilme kun kaikki menee valkoiseksi, on se viimeinen kruununjalokivi.


12. Alejandro Sosa - Scarface: The World is Yours

Tämä ei ole välttämättä se haastavin yhteenotto, mutta se on omalla tavallaan todella hyvin tehty. Sosa ei ole sotilas tai vastaava, mutta osaa käyttää asetta. Hän ei tosin ole yhtään niin raskaasti aseistautunut kuin Tony, joten kyllä on aika selvää kumpi voittaa, olettaen että pelaajalla on resursseja pitkä tulitaistelun jälkeen. Niin ja Sosan lausahdus taistelun aluksi/lopuksi on todella hyvä.


11. Origami Killer - Heavy Rain

Karu ja realistisella tavalla tehty yhteenotto origamitappajaa vastaan. Tämä taistelu on todella vaihteleva mikä tekee siitä niin hyvän, sillä siihen vaikuttaa todella paljon se, että ketkä ovat päässet loppuun asti ottamaan yhteen hänen kanssaan. Jos taas ketään ei saavu, ei taistelu tietenkään käydä. Oma suosikkini on varmaankin Norman Jaydenin versio sillä siinä otetaan oikeasti kunnolla yhteen, heitellään tavaroita ja vaihdetaan nyrkin iskuja. Puhumattakaan että se on revanssi.


10. Dettlaff - Witcher 3: Wild Hunt - Blood & Wine DLC

Tämä on täysin vapaaehtoinen, tavallaan. Yhteenotto suurvampyyrin kanssa on yksi isompia haasteita mitä Noituri voi kohdata, koska tässä maailmassa on aivan omat sääntönsä mitä näihin hirviöihin tulee. Omalla tavallaan varsin haastava ja ympäristön puolesta mukana on todellakin sitä viimeinen taistelu tyylistä asetelmaa mikä toimii todella hyvin. Yö ja hirviövampyyri, kyllähän se näyttää hyvältä.


9. Gaunter O'Dimm - Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone DLC

Jos päättää ottaa yhteen Gaunterin kanssa, niin kyseessä on varsin monimuotoinen yhteenotto sillä kyseessä on eräänlainen variaatio paholaisesta, mutta tiettyjen sääntöjen ja rajoitteiden puitteissa, mikä johtaa siihen että tarinallisesti kyseessä on aika syvällinen tapaus ja pelillisesti kaikki etenee todella hyvin, sillä tämä ei ole perinteinen yhteenotto, vaan astetta monimutkaisempi tapaus, sillä peilimestari pitää hämäyksistä ja arvoituksista.


8. Cyborg - Fahrenheit

Todella kiinnostava taistelu jossa isot panokset ja sitä valinnan mahdollisuutta. Tämä saisi olla aika paljon vaikeampikin mutta kun mukana on myös sitä valintoihin pohjautuvaa etenemistä niin kaikki toimii astetta paremmin. Ympäristö on vähän niin ja näin, mutta kyllä se kokonaisvaikutelma on todella hyvä ja jos taistelu käydään kyborgia vastaan, niin siinä on sitä oikeaa viimeisen taistelun tunnetta mukana.


7. Darth Maul - Star Wars I: Phantom Menace

Syy miksi pidän tästä niin paljon on siinä, että tästä saa todella helpon jos osaa käyttää täyttä arsenaalia hyväkseen, olettaen että gunganpalloja on vielä jäljellä. Mutta tämä voi olla myös yksi vaikeimpia pomotaisteluja koskaa, jos sen pyrkii hoitamaan täysin valomiekan kanssa, sillä Darth Maul on nopea, tekee valtasti vahinkoa ja kestää sitä itse todella paljon.


6. Davy Jones - Pirates of the Caribbean: At World's End

Samaa eeppisyyttä mitä löytyi myös elokuvasta, oikein hyvä versio pelin mekaniikkojen puitteissa. Miekkataistelu on saatu näyttämään todella hyvältä ja pelin tasolla mukana on myös varsin hyvin haastetta. Kokonaisuutta korostaa juurikin se tunnelma myrskyn keskeltä ja kyllähän se paikkakin on hyvin valikoitu, eli oikein hyvä käännös.


5. Inferno - Soul Calibur VI

Tämä on erityisen hieno. Tähän asti sarjassa on ollut vähän niin ja näin viimeisiä pomotaisteluita, mutta tämä iskee todella kovaa ja onnistuu oitis nousemaan sarjan parhaaksi. Tässä on kuin Soul Edgen pahuus ruumillistumassa. Se on pitkälti pelkkää energiaa, mutta alkaa saamaan jo muotoa. Niin helposti pelin vaikein vastustajahan tämä on niistä mitä on vastaan tullut. Ympäristö vain korostaa panoksia ja tilannetta.


4. Shredder - Teenage Mutant Ninja Turtles II: Battle Nexus

Todellakin sellainen taistelu millainen taistelu Silppuria vastaan pitäisikin olla. Silppuri näyttää todella hyvältä ja taistelussa on juurikin sitä oikeaa tunnetta mukana. Kaikista taisteluista Silppuria vastaan, tämä on helposti se onnistunein koska taistelussa tuntuu oikeasti olevan sitä jotakin. Sanotaan silti että kyllähän NES TMNT2&3 tekivät taistelun omalla tavallaan todella hyvin, mutta tämä on kuitenkin sellainen taistelu jolta odotti jo enemmän ja positiivista oli huomata että sen jopa sai.


3. Joker (Vigilante) - Batman: Enemy Within

Tästä taistelusta on kaksi varsin erilaista versiota ja oma valintani on ehdottomasti tämä vigilante versio. Tässä taistelussa Jokeri toimii tavallaan kuin Batman, mutta mitä pidemmälle taistelu etenee sitä hullummaksi Jokeri tuntuu menevän mikä puolestaan lisää sitä railoa. Se että taistelu käydää paikassa jossa Jokeri yleensä aina on syntynyt on nappivalinta. Tämän lisäksi se miten taistelu lopulta päättyy, viimeiseen kysymykseen, on se paras mahdollinen tapa päättää tämä yhteenotto.


2. Seneschal - Dragon's Dogma

Grigorin jälkeen peli ei pääty. Pääroisto on voitettu, mutta lopulta kohdataan tämä lähes jumalallinen hahmo ja tässä taistelussa on useampi eri vaihtoehto. Hänet voi tietysti voittaa, jolloin pelaaja ottaa hänen paikkansa. Hänelle voi hävitä, jolloin pelaajasta tulee seuraava Grigori. Tämä on siitä niin hyvä taistelu että mikäli sen voittaa ja ottaa Senechalin paikan, niin peli ei varsinaisesti heti, pääty, ennen viimeistä ratkaisevaa tekoa. Tämä on todella erilainen tilanne jälkimainingin suhteen, minkä takia se on paljon isompi juttu.


1. Darth Vader - Star Wars Jedi: Fallen Order

Tämä on niitä tapauksia joita ei vain voi olla hehkuttamatta tarpeeksi, sillä tämä on tehty niin hyvin. Kun musta lordi näyttää itsensä, niin hän oitis osittaa olevansa ylivoimainen. Tämä taistelu onkin suora selkäsauna jota seuraa pako. Tämä on niitä taisteluja joita pelaaja ei vain voi voittaa ja siksi se on vältettävä. Syy miksi pidän tästä niin paljon on siinä, että tämä todellakin tekee Darth Vaderista sellaisen millaisen pitääkin. Ei häntä noin vain haasteta vaan hänen kuuluukin olla kovaa tekoa. Tunnelmassa tämä yhteenotto on parempi kuin mikään muu osa pelissä ja siksi sen voi asettaa huipulle.