Indie pelit ovat erikoinen joukko. Osa syy tähän on siinä että indie pelin määritelmä on niin liukuva. Tästä syystä omat valintani voivat monien mielestä olla kyseenalaisia, mutta ne ovat juurikin sellaisia jotka nykyään tuovat indie pelit mieleeni tavalla tai toisella. Tai sitten tiedän aika varmasti että kyseessä on indie peli.

 

 

 

Itse miellän indie pelit tietynlaisiksi peliksi, mutta todellisuudessa skaala on paljon laajempi kuin aluksi voisi ajatella. Tästä syystä piti tehdä vähän tutkimusta siitä että mitkä pelit ihan oikeasti mahtuvat indie pelien joukkoon ja mitkä eivät, vaikka voisivat vaikuttaakin indie peleiltä.

Koska indie pelillä ei ole tarkkaa määritelmää, niin tarjoan vain yhden, mahdollisesti virheellisen määritelmän:

Indie peli on pienen joukon tai itsenäisen studion luoma peli joka on tehty pienellä budjetilla verrattuna AAA peleihin joiden budjetti on varsin iso. Esimerkiksi Telltale Games oli/on indie studio ja samoin Supergian Games, jonka pelit monesti ovat juurikin sen tyylisiä että niistä tulee indie peli mieleen.

Itse miellän indie pelit pääasiassa astetta karkeammiksi tapauksiksi, joissa ei ole samanlaista laatua mitä monissa isomman budjetin peleissä. Mutta ulkonäkö voi monesti hämätä koska monet indie pelit voivat olla yllättävän hyvän näköisiä, samalla tavalla kuin monet ei indie pelit voivat olla todella karkeannäköisiä esim. Soul Calibur VI on aika indiemäinen, mutta se johtuu tekijöiden pihiydestä. Tästä syystä listalla voi olla kyseenalaisia valintoja, pelejä jotka eivät välttämättä ole indie pelejä, mutta ne ovat niin samanlaisia, että mahtuvat mukaan. Koska indie pelin määritelmä on niin liukuva, niin itse olen laskenut mukaan ne jotka joko tiedän indie peliksi, tai jotka vaikuttavat sellaisilta.

Yksi per pelisarja

 

KUNNIAMAININTOJA

 

VVVVVV

Yksi onnistuneimpia, vaikeimpia ja yksinkertaisimpia pulmapelejä.

 

Critter Crunch

- Todella koukuttava puzzlepeli

 

Limbo

- Erittäin tunnelmallinen, vaikkakin paikoin turhan puzzlepainotteinen

 

TowerFall

- Hektinen ja hauska moninpelinä

 

Castle Crashers

- Erittäin hyvä moninpeli jossa huumorin kukka kukkii

 




24. Incredible Adventures of Van Helsing

Vähän turhan paljon toistoa ja grindaamista, mutta pelattavaa riittää ja muutenkin peli onnistuu tarjoamaan Diablo henkistä toimintaa jossa erittäin hyvä ote. Pelissä on asioita jotka olisi voitu tehdä niin paljon paremminkin, mutta kokonaisuutena peli toimii tunnelmassa ja toiminnassa oikein hyvin.


23. Minecraft

Itse en ole koskaan todella uppoutunut tähän, mutta merkittävä teos se on silti. Sen verran mitä olen pelannut, niin kyllähän pelistä nopeasti näkee että se ei ole mikään ison budjetin juttu. Mutta juuri siksi se on niin merkittävä, koska se on tekee jotakin mitä monet ison budjetin pelit eivät syystä tai toisesta kykene tekemään.


22. Papers Please

Simppeli idea, mutta se vain toimii. Paperien tarkistaminen on kaikesa tylsyydessään yllättävän hyvin tehtyä ja omalla tavalla koukuttavaa puuhaa eikä pelin taustatarina ja pelattavuuden kehittyminen sekään ole mitenkään heikosti tehtyä vaan toimii oikein hyvin.


21. Dog Sled Saga

Tämä on sellainen tapaus joka toimii paljon paremmin kuin voisi edes odottaa. Hyvin koukuttava pelattavuus juurikin oikeanlaisilla houkuttimilla. Tietysti olisi kiva enemmän vaikuttaa koirien rooleihin, mutta pääpaino on yksinkertaisessa mutta niin oikein tehdyssä pelattavuudessa.


20. What Remains of Edith Finch

Hyvä esimerkki kävelysimulaattorista jonka jaksotus on erinomainen ja eri osuuksien erilaiset ideat toimivat erinomaisesti, luoden todella kiinnostavan ja vaihtelevan kokonaisuuden jolla kerrotaan erittäin hyvin kirjoitettu tarina.


19. Overcooked 2

Yksi hektisimpiä moninpelejä pitkään aikaan. Ulkoasu on hieno ja pelattavuus on simppeli. Mutta pelattavuudessa on jippona se että se vaikeutuu todella näppärillä tavoilla ja onnistuu kokonaisuutena todellakin viemään mennessään, varsinkin hyvässä seurassa.


18. Battle Chasers: Nightwar

Oikealla tavalla old school vuoropohjainen taistelu. Pelistä siis paistaa sellaiset halvat ratkaisut, mutta siitäkin huolimatta kokonaisuus on yllättävän koukuttava ja tarjoaa juurikin sitä oikeanlaista vuoropohjaista toimintaa usealla hyvin erilaisella hahmolla ja tosi hyvällä otteella.


17. Ziggurat

Yllättävän toimiva räiskintä omanlaisella idealla joka ei ole mitenkään loppuun käytetty. FPS mutta taikuudella. Ziggurat on haastava tapaus, sen toteutus on erittäin onnistunut ja kokonaisuutena se tarjoaa erittäin hyvän paketin erinomaisella pelattavuudella ja hienolla graafisella ukoasulla.


16. The Messenger

Erittäin hyvällä huumorilla täytetty nokkela kokonaisuus jossa laajuutta melko kiitettävästi. Pelattavuus on hyvä vaikka meneekin liikaa tasohyppelypuolelle toiminnan sijaan. Kokonaisuus on kuitenkin yksi laadukkaimmin tehtyjä kokonaisuuksia jossa valtaosa eri osista peliä toimii erinomaisesti.


15. Bloodstained: Curse of the Moon

Castlevania sarjan manttelinperikäksikin tituleerattu tapaus joka on monella tavalla hyvin moderni ote NES aikakauden peleihin aina grafiikasta alkaen. Pelattavuudessa erittäin hyvä toiminnallinen ote ja erinomainen idea ympäristöineen. Yksi parhaita esimerkkejä retrotyylisestä pelistä, joka on kuitenkin tehty modernilla otteella. Mutta joka myös tarjoaa mahdollisuuden pelata kokonaisuuden läpi myös sillä vanhalla tavalla.


14. Flower

Todellinen ajantappopeli ilman mitään ihmeellistä haastetta tai vaikeutta. Sen kun vain katselee värejä ja ohjailee tapahtumia. Kiva katsella ja auttaa rentoutumaan, vaikka ei tarjoakaan pelattavuudessa mitään sellaista mikä todella koukuttaisi ja saisi palaamaan pelin pariin uudestaan ja uudestaan.


13. Marvel's Guardians of the Galaxy

Telltalen ehkä hauskin peli jossa hyvä huumori yhdistyy erittäin hyvin tehtyyn hahmojoukkoon ja tarinaan jossa Galaksin vartijat pääsevät hienosti oikeuksiinsa. Tarinassa on paljon hienoja yksityiskohtia, mutta harmillista onkin se, että paketti jää vähän vajaaksi, koska monet isot päätökset eivät ehdi johtaa mihinkään.


12. Hollow Knight

Ulkoasu ja äänimaailma pelissä ovat todella hienosti toteutettuja ja pelin veikeä ulkoasu todella nappaa mutta söpön ulkoasun taustalla onkin sitten todella haastava peli. Erittäin hienosti pelissä on toteutettu myös laaja hiljalleen avautuma maailma ja muutenkin hyönteismaailmasta on otettu erittäin paljon irti ympäristöissä ja hahmoissa.


11. A Way Out

Astetta uniikimpi tapaus joka on pakko käydä läpi toisen ihmispelaajan kanssa. Pituudeltaan aika lyhyt mutta sisällöltään varsin monipuolinen, täynnä kaikkea pientä lisätekemistä päätarinan ohessa. Kokonaisuutena varsin onnistunut tapaus jollaisia ei oikeastaa ole muita.


10. Walking Dead

Telltalen ensimmäinen todella iso hitti joka loi samalla aivan omanlaisensa jatkuman ja uuden standartin genrelle. Walking Dead ei ole yhä hyvä kuin monet jotka ovat tulleet sen jälkeen, mitä tulee kokonaisuuteen, mutta tästä pelistä alkoi studion kulta-aika, joka on jo päättynyt.


9. Shovel Knight

Retroa modernilla otteella ja laadukkaalla totetuksella. Shovel Knight lainaa ideoita sieltä täältä ja kokoaa yhteen paketin jossa pitkälti ne pääasiat ovat todella hyvin kunnossa. Pelattavaa on varsin runsaasti, toteutus on onnistunut ja pelin jaksotuskin on todella hyvä. Kaikenkaikkiaan tämä on juurikin sellainen oikealla tavalla retro-otteinen tapaus.


8. Oxenfree

Mitä tulee tarinallisiin peleihin niin Oxenfree on samalla aikaa hyvin omalaatuinen, mutta myös erittäin perinteinen. Ääninäyttely on laadukasta, tarinan jaksotus on erittäin hyvä ja muutenkin tarina on kirjoitettu todella hyvin, puhumattakaan siitä, miten hyvin paketti toimii useamman pelikerran tapauksessa. Oxenfree osaa yllättää useammallakin tavalla ja kehittyy varsin äkkiä sellaiseksi tapaukseksi joka kannattaa todellakin kokea itse.


7. Hard West

Yksi yllättävämpiä ja onnistuneimpia länkkäripelejä. Ei sitä suoraa ammuskelua tyyliin Red Dead Redemption tai Call of Juarez, vaan enemmän taktista ja suunnitelmallista josta tulee nopeasti ja heti mieleen XCOM. Tapa jolla Hard West onnistuu kertomaan tarinan on hyvin onnistunut, mutta kyllä se on se toiminta joka todella nappaa sillä haaste ei ole XCOM tasoa, mutta onnistuu kyllä haastamaan ne jotka kaipaavat haasteita.


6. Plague Inc

Vaikea, monimutkainen ja mahdollisesti hyvin turhauttava opetella. Mutta Rutto OY tarjoaakin sitten todella monipuolisen ja kiinnostavalla tavalla toteutetun kokonaisuuden. Pelattavuus on yllättävän hyvä kaikessa haastavuudessaan ja yksityiskohtaisessa sisällössään josta on moneksi pelikerraksi.


5. Batman: Enemy Within

Ykköskausi voisi myös olla listalla, mutta itse koen että tällä toisella kaudella kaikki panokset ovat kovempia, pelattavuus on merkittävästi kehittynyt monilla tavoilla ja vaikka tiettyjä asioita joita ykköskaudella oli, ei olla viety eteenpäin, niin tämä on helposti sellainen peli jota on pakko kehua koska se tekee kaikki tarinallisen pelin asiat erittäin hyvin kokonaisuudessa, vaikka enemmänkin potentiaalia olisi ollut. Lisäksi tässä pelissä on osattu tuoda esiin uusia puolia monista hahmoista, kuten Jokerista, ennen Joker elokuvaa.


4. Darksiders Genesis

Hyvin vahva indie fiilis tai sitten sulaa pihistelyä. Darksiders Genesis on kuitenkin yksi oman sarjansa kohokohtia ja vaikka muut sarjan pelit eivät indie leiman alle mahdukaan, niin Genesis kantaa tätä merkkiä kunnialla ja on esimerkillinen kokonaisuus kaikilla kaltaisilleen sillä peli on varsin laaja sisällössään, erinomainen tyylissä ja tarinassaan ja ainoa mistä sen indie tyylikkyyden todella huomaa, on siinä miten tarinaa kerrotaan, sillä animaation sijaan, ote on selvää indie tyyliä, vaikkakin sillä paremmalla tavalla.


3. Hades

Yksi viimeaikojen parhaita indie pelejä ja merkki siitä miten tätä tyyliä käytetään oikein. Pelissä huomaa että monissa asioissa on tehty leikkauskia, mutta kokonaisuutena peli on erittäin hyvä ja varsin laaja paketti jossa lähemmäs kaikki tärkeät palaset ovat todella hyvin kohdallaan niin pelattavuudessa, tarinassa kuin ulkoasussakin. Hades on juurikin sellainen selvä indiepeli joka on esimerkki kaikille muille indiepeleille jotka tulevat sen jälkeen. Tälläinen on se laadukas taso.


2. Victor Vran

Ei välttämättä indiepeli, mutta sellainen tietty indie tyyli pelissä kyllä on, vaikkakin sellainen astetta laadukkaampi. Victor Vran on kuitenkin juurikin sellainen peli josta indie peli tulee erittäin vahvasti mieleen. Tämä on lisäksi sellainen kokonaisuus jossa on todellista tyyliä erittäin mielekkäässä paketissa jossa pelattavuus on kohdillaan ja mukana vieläpä moninpelikin. Kaikenkaikkiaan voidaan sanoa että jos Victor Vran ei ole indie peli, niin se on paras indietyylinen peli mitä mieleen tulee.


1. The Wolf Among Us

Telltalen paras peli, yksi parhaita tarinallisia pelejä koskaan ja kokonaisuutena helposti yksi parhaita pelejä koskaan. Kun nyt on jo todettu että kyllähän se Telltale mahtuu indiestudioiden joukkoon niin pakkohan heidän parhaan pelinsä on olla mukana ja kun kyseessä on helposti yksi niitä pelejä josta pidän hyvin paljon, niin ei liene yllättävää että se nousee listan huipulle. En nyt tiedä että onko tämän pelin kanssa mitään isompaa kiteyttämistä, muuta kuin tämä on esimerkillinen tapaus niin monella tavalla.