Mielipidekysymyshän tämä on, mutta joskos tuntuu oikeasti korostuvan se, miten paljon jotkut pelit saavat sellaista ei ansaittua ylistystä, kun huomioi että ne eivät millään ole kaiken sen kehun arvoisia.

 

 

 

Kertausta:

Kelpuutan listaukseen vain sellaiset pelit joita olen itse pelannut, eli joista on ihan oman käden kokemusta mielipiteen muodostamiseen.

Kaikki näistä peleistä eivät ole missään nimessä huonoja, joukossa on myös pelejä joista itse pidän todella, mutta joissa on sellaisia heikkouksia että ehkä pelit eivät ole ihan sen kaiken hehkutuksen arvoisia.

Niin ja yksi per pelisarja

 

EPÄKUNNIALLISIA MAININTOJA

 

Spelunky

- Ei ole millään kaiken hypetyksen arvoinen vaikka täynnä sisältö onkin

 

Braid

- Hyviä ideoita, mutta ei nyt "niin" hyviä

 

Overwatch

- Hyvä peli, mutta selkeitä heikkouksia ja puutteitakin on

 

Rocket League

- Onhan se kiva peli mutta aika moni vähän ylikorostaa sitä

 

Undertale

- Nokkelia ratkaisuja ehdottomasti, mutta aika ylikorostetusti positiivinen

 
24. Resident Evil 2: Remake

Siis hyvä peli, mutta kun huomioi miten huonosti tarina oli tehty verrattuna alkuperäiseen, niin vähän liikaa on tullut sokeita kehuja. Kaikki tuntuu keskittyvän vain pelattavuuteen, mikä on siis alkuperäiseen verrattuna timanttinen, mutta tässä pelissä on paljon harmillisia puutteita ja typeriä ratkaisuja. Ei väistöliikettä, selviytymisveistä jolla oikeasti tekee jotakin, eikä samalla tavalla erinomaisesti toteutettua tarinaa, mitä alkuperäisessä. Tarinan paremmalla kehittämisellä tämä voisi olla RE pelien parhaimmistoa.


23. Grand Thef Auto: San Andreas

Kyllähän tästä huomaa että sisällöstä ei ole pulaa, mutta tarina ei ole oikein koskaan itsellä napannut ja mukana on niin paljon niin rasittavia tehtäviä että ei tätä mielellään pelaile uudelleen. Mutta samalla aikaa GTA pelien joukossa monet pienet asiat on tehty aika hyvin, vaikka toiset isot asiat on tehty aika heikosti.


22. Fall Guys

Tuntuu että tämä on niitä tapauksia kun pelistä ei nosteta esiin mitään heikkouksia, vaikka niitä on aika paljon onkin. Siis kyllähän tässä pelissä on tiettyä tyyliä ja battle royale tyylisissä peleissä tämä erottuu hyvin joukosta, mutta ei tämä nyt niin hyvä peli ole, millaisen kuvan aika monet antavat. Kivaa ajanvietettä hetkeksi aikaa, mutta ei vain toimi niin hyvin, kuin voisi toivoa, eikä loppuviimeksi ole niin hauskaakaan.


21. Tony Hawk Pro Skater 2

Tämä on hyvä peli, mutta ei niin hyvä kuin monet antavat ymmärtää. Siis ehottomasti rullalautailutemppuilukikkailupelien kuningas, mutta ei tässä nyt ole niin paljon kiinnostavaa ja vaihtelevaa sisältöä että tämä jäisi mieleen yhtenä kaikkien aikojen parhaita pelejä. Pelattavuus ja tyyli sentään ovat kohdallaan ja urheilupelien joukossa tämä pärjää, mutta turhan paljon ylistystä tämä saa osakseen.


20. Final Fantasy XII

Tämä on niitä FF pelejä, joka ei enää tunnu FF peliltä, niin monesta syystä että niitä en nyt ala tähän listaamaan. Mutta pääasiassa kyseessä on tapaus jossa taistelu ei tunnu siltä miltä pitää, pelihahmot ovat pääasiassa aika tylsiä, tarina ei nappaa ja summon olentojen kanssa on mennyt eeppisesti metsään. Tämä ei ole samalla tavalla ylikorostettu kuin FF6, mutta pelkästään se, että tätä pidetään hyvänä Final Fantasynä, on liikaa.


19. Heavenly Sword

Tämän muistan sellaisena täyden kympin pelinä jota kaikki kehuivat. Omat kokemukseni ovat todella kaukana siitä. Tarina on heikko, peli on varsin lyhyt ja monet hahmot eivät vain toimi. Toiminnassa on monipuolisuutta mutta pääasiassa pelattavuus on tylsää puurtamista jossa se toiminta on kyllä kohokohta, mutta ei niin merkittävä että tälle antaisi paremmalla puolella olevia arvosanoja. Mikä kuvastaa aika hyvin pelin tekijöitäkin.


18. Apex Legends

Tämä battle royale tekee monet asiat todella hyvin, mutta se on myös liian suppea ja turhauttava ollakseen niin hyvä kuin annetaan ymmärtää. Oikeasti hyviä hahmoja ei ole yhtään ja muutenkin hahmojen kanssa on hyvin vaikea valita sellaista hahmoa joka näyttäisi hyvältä tai jolla olisi oikeasti hauska pelata. Sitten on tietysti se juttu että tämä peli on kaukana tasapainoitetusta. Paljon mieluummin pelaa TitanFall 2:sta.


17. Grim Fandango

Voisi melkein sanoa että kaikki Tim Schaferin pelit joita ylistetään, eivät sitä ansaitse ja tämä on yksi parhaita esimerkkejä. Tämä on niin väärällä tavalla old school että oksat pois. Valtaosa pelistä on turhauttavaa aarteenetsintää ja harhailua mistä johtuen tämän pelin kanssa alkaa nopeasti keittää. Kokonaisuutta ei myöskään auta huono päähenkilö ja tylsähkö sivuhahmojoukko. Tim Schafer luulee ehkä olevansa pelimaailman Tim Burton tai Wes Anderson, mutta ei paine lähellekään samassa sarjassa, kummankaan kanssa.


16. Horizon Zero Dawn

Hyvä peli, mutta ei niin ihmeellinen kuin monet aina hehkuttavat. En suoraan edes pitäisi vuoden peli materiaalina. Kyllähän tässä pelissä on ehdottomasti puolensa, mutta myös aika liuta heikkouksia. Perusasiat ovat kyllä kunnossa, mutta se jalusta jolle tämä peli on nostettu, on kyllä merkittävästi liian korkea, ottaen huomioon pelin kokonaisuutena.


15. Amnesia: Dark Descent

Itse kutsun tämän pelin genreä pelkurikauhuksi ja tämän vanavedessä niitä on tullut paljon lisää, monet täyttä skeidaa. Omalla kohdalla ei yhtään nappaa nämä pelit joissa pelataan täydellä munattomalla luuserilla mtuta kun siihen sitten ängetään vielä todella vähän sinne päin pelattavuus ja rasittavaa harhailua niin kyllä tämän pelin kanssa menee kärsivällisyys lopullisesti ennen loppua. Kyllähän tämän kohdalla sen ymmärtää että tiennäyttäjä on kyseessä, mutta ei tee pelistä hyvää.


14. Half-Life

On varmaan ollut jossakin vaiheessa teknillisesti ihmeellinen, mutta pelinä niin perusräiskintä kuin olla ja voi. Siis itse vain saa kiinni että mikä tästä sarjasta tekee niin ihmeellisen että iso osa pelaajia kuolaa Half-Life 3:n perään ja sitä rataa. Turhaa kaikkailua ja perustoimintaa ilman mitään erikoista.


13. PlayerUnknown's Battlegrounds

Fortinessa nyt ymmärtää tietyllä tavalla monet asiat, mutta tässä ei ole sitäkään vähää mielekkyyttä. PUBG on rasittavan hidas, hyvin epäreilu ja epätasapainoitettu peli joka on kaikenlisäksi vielä tylsäkin ja niin täynnä bugeja että nimi vain korostaa sitä. Tiennäyttäjä, käsitän, mutta ei kovin hyvä peli isona kokonaisuutena.


12. Metal Gear Solid

Tämä on ehdottomasti yksi sellainen tapaus josta ei tunnu koskaan kuulevan yhtään huonoa asiaa, vaikka niitä on aika runsaasti. Osa syynä voi olla se että itse en juuri hiiviskelystä välitä, mutta MGS:ssä on monia erittäin hyviä puolia, siinä vain on myös aika paljon sellaista turhaa täytetty ja tarpeetonta pelleilyä ja kikkailua joka ei isona kokonaisuutena vain ole millään tavalla kaiken ylitsevuotavan palvonnan arvoista.


11. Fortnite

Yksi viime vuosien suurimpia hittejä ja ylivoimainen battle royale kuningas. Mutta sitten kun miettii että mitä kaikkea Fortine oikeasti tarjoaa, niin värikkään ja viitauksia täynnä olevan kuoren alla on loppuviimeksi aika perustyylinen peli joka ei yksinpeliin tarjoa oikeataan mitään ja moninpeliltään erittäin (siis todella) epätasapainoitettu. Fortine on ei ole se helpoin lähestyttävä peli eikä se mielekkyydessään mitenkään yllä niin korkealle, kuin monet sen asettavat.


10. Earthbound

Monet tituleerat tämän pelin yhdeksi SNES kirjasto suurimmaksi mestariteokseksi. Siis kyllähän tässä omalaatuiset puolensa on, ehdottomasti, mutta kokonaisuutena kyseessä on monilla tavoilla aika pitkäveteinen ja turhauttava peli. En sano että Earthbound on suoranaisesti huono, mutta se ei millään mittarilla ole niin hyvä mitä valtaosa tuntuu väittävän. Tuntuu että kaikkia asioita yritetään korostaa mestarillisina ideoina, vaikka loppuviimeksi kyseessä aika tavallisenoloinen kokonaisuus.


9. Legend of Zelda

Jälleen pääsee puukottamaan Zeldasarjaa kylkeen ja ansaitusti, joten kunnolla puukotetaankin. Kyllähän tämä oli varmasti NES kaudella iso juttu, mutta en nyt kovin hyväksi peliksi kutsuisi kun sen verran paljon kryptistä shaissea on että tulee korvista ulos. Pelattavuus on ihan kiva mutta päähahmosta alkaen peli saa ylistystä tyhjästä. Joo, kiva peli, mutta ei se mitenkään yllä parhaiden pelien joukkoon, edes NES pelien joukossa.


8. Minecraft

Kukaan ei voi kiistää etteikö Minecraft oli yksi suurimpia kulttuurillisia tapahtumia ja ilmiönä jotakin sellaista mitä on äärimmäisen vaikea päihittää. Nyt puhutaan siis pelistä joka on päihittänyt Tetriksen. Mutta onko tämä yksi parhaita pelejä mitä on koskaan tehty? Ei lähellekään, ei mahdu top 100 parhaisiin peleihin eikä tarjoa samaa, mitä niin monet muut tarjoavat. Siis mahdollisuudet mitä tässä pystyy tekemään ovat rajattomat ja tämän parissa saa helposti käytettyä kymmenia ja satoja tunteja, mutta se ei silti tee tästä peliä joka on kaiken arvostuksen arvoinen, sillä aika sokeita tämän pelin heikkouksille ollaan ja niitäkin on runsaasti. Ei huono peli, mutta yliarvostettu ja isosti.


7. Persona 5

Alunperin Persona 3 oli listalla, mutta nyt kun tämä vitonen on itsellä paremmassa muistissa ja tuntuu hyvin isolta jutulta, niin on pakko todeta että ei tämä nyt niin ihmeellinen ole. Hyvin vaikea sanoa että mihin se kaikki lopulta tiivistyy mutta isona kokonaisuutena Persona 5 on kyllä hyvä peli, mutta ei millään niin hyvä erityinen mestariteos millaista siitä maalataan. Tässä pelissä nimittäin on paljon laahaavaa, turhauttavaa ja ärsyttävää materiaalia, että kyllä se pudottaa kokonaisuuden merkittävästi pois messiaan paikalta.


6. Journey

Taiteellinen peli jne jne. Matka on kuitenkin tälläinen tapaus että sen pelaa kerran se näyttää ihan kivalta mutta pelattavuudessa se on aika puuduttavaa varsin monella tavalla, joten itse en vain ymmärrä että miten tämä on voinut vetää niin isoja pisteitä niin monissa arvosteluissa. Sisältöä on aika, mikä tavallaan on hyvä, mutta se laatu pelissä on todella heiluvaa sillä vauhdikkaat hetket ovat hyviä, mutta aika harvassa.


5. Elder Scroll's V: Skyrim

Kyllä, kyllä, itse luen tämän niin yliarvostetuksi peliksi että oksat pois. Siis tässä pelissä on puolensa, mutta ei tämä mikään virheetön mestariteos ole millään mittapuulla. Siis kyllähän tässä tekemistä ja sisältöä on, mutta määrä ei korvaa laatua missään nimessä ja tässä tapauksessa siitä laatua saa hakemalla hakea sen kaiken täytteen seasta. Siis pelattavuudessakaan Skyrim ei ole erityisen mielekäs ja kaiken tekemisen lomassa peli tuntuu todella usein todella puuduttavalta ja itseääntoistavalta.


4. Ico

Tästä ei hyvää sanoattavaa löydy, mikä korostaa sitä, miksi tämä on niin yliarvostettu. Toiminta on tylsää, päähenkilö on ihan hanurista ja pelin puzzlet ovat turhaa hidastetta, puhumattakaan siitä että tämä peli on yksi pitkä saattotehtävä. Monet nostavat esille sitä että tämä on graafisesti hieno peli. No pääsenpä taas nostamaan esiin pointin siitä että grafiikka ei peliä tee. FFVII näyttää karmealta, mutta on yksi parhiata PS1:n pelejä koskaan ja parhiata FF pelejä. Ico on pelinä aivan surkea ja yksi huonoimpia pelejä mitä olen ikinä pelannut. Jopa huonojen pelien joukossa.


3. Death Stranding

Uskallan väittää että tämä on noussut näin ylös vain kun puikoissa on ollut pelimaailman Quentin Tarantino, elikkä Hideo Kojima, jos joku muu olisi tehnyt näin tylsän ja itseääntoistavan, puhumattakaan että rasittavan pelin, niin ei varmasti olisi kehuja tullut. Death Stranding on niin monella tavalla tylsän puuduttava että pakostakin tuntuu että kaikki kehuvat sitä vain tukeaksiin Kojiman uutta yritystä, joka ei millään tavalla nappaa.


2. God of War

God of War 4 muuttaa pelisarjaa merkittävästi kun mytologia vaihtuu erinomaisesta kreikkalaisesta mytologiasta fantastiseen norjalaiseen. Vaikka GoW onkin monilla tavoilla varsin hyvä peli, niin se on myös naurettavan yliarvostettu, ei millään GOTY materiaalia kun vertaa vaikka Red Dead Redemption 2 peliin, joka sekin on oma valintani vain kun valikoima oli vähän heikohko. God of War on monella tavalla niin vajaavainen tapaus että itsellä ei vain mahdu ajatusmalliin että miten siitä on tullut niin yliarvostettu tapaus.


1. Sekiro: Shadows Die Twice

Vaikeuden arvostaminen on korostunut paljon viime vuosina ja itsekin on muutama aika vaikea peli pelattu. Sekiron tapauksessa se vaikeus tuntuu olevan vain vaikeuden takia, ilman mitään oikeasti hyvää syytä. Tätä peliä ei ole oikeastaan missään kohtaa hauska pelata ja iso osa johtuu siitä että pelattavuus ei ole niin timanttista kuin väitetään minkä kautta toiminnassa on liikaa todella rasittavaa toistoa ja puuduttavaa etenemistä. Tämä ei ole helposti lähestyttävä peli sen ylivedetyn haasteen vuoksi. Sitten on lisänä se, että tässä on paljon todella tylsiä pomovihollisisa jotka monet ovat saman toistoa. Tämä pelin kanssa on hyvin vaikea ymmärtää että mikä tässä oikeasti ihmisiä niin paljon kiehtoo että tämä on ansaitusta saanut jopa pari näkyvää Vuoden peli palkintoa.