MK11.jpg?1641847678

Jälleen yksi pitkään jatkunut pelisarja


Taistelu kuolemaan 11


PlayStation Plus



Mortal Kombat 11

Pelisarja jonka kohdalla nyt ei ihmeitä enää odota, mutta tiettyä laatua kuitenkin. Laatua peli myös tarjoaakin ja koska monet muut pelisarjat eivät näe samanlaista vaivaa, niin tätä arvostaa merkittävästi enemmän. Tuttuja hahmoja riittää ja vaikka pelattavuus ei oikeastaan kehitykään yhtään mihinkään, niin taso ei merkittävästi laskekaan. Tavallaan sitä toivoisi että pelattavuus kehittyisi johonkin suuntaan, mutta kun huomioi miten hienosti pelisarja on pitänyt tasoa yllä viimeisimmät kolme peliä, niin kyllä tätä kohtaa on positiivisia odotuksia.


Mennyt kohtaa nykyisen

Viimeiset kolme peliä sarjassa ovat tulleet hyvin tutuiksi ja niiden tarina on ollut hyvin yhtenäinen, eikä aiempien pelien pelaaminen ole edes ollut välttämätöntä, sillä Mortal Kombat nimeä kantanut yhdekses peli on ollut sarjan reboot, jossa tutut hahmot esitellään uudelleen varsin laadukkaasti kerrotulla tarinalla ja oikein hyvällä pelattavuudella. Kymppi sitten vei tarinaa eteenpäin, esitellän uutena hahmona mm. Cassie Cagen. Nyt tämä yhdestoista peli sitten jatkaa siitä mihin kymppi päättyi ja mukana ovat edelleen niin Cassie Cage, Johnny Cage, Sonya Blade, Raiden, Liu Kang sekä Scorpion. Tarina jatkuu varsin suoraan edellisen pelin tapahtumista, kun varsin synkkään suuntaan kehittynyt Raiden erottaa edellisen pelin pääroiston Shinnokin pään tämän ruumiista. Samalla aikaa ylennyksen saanut Cassie Cage osallistuu erikoisoperaatioon alamaailmaa ja sitä johtajia epäkuolleita taistelijoita vastaan. Todellisen muutoksen tähän varsin simppeliltä vaikuttavaan tilanteeseen tuo kuitenkin aikaa ylläpitävä Kronika, joka sekoittaa pakkaa ja yhdistää menneisyyden ja tulevaisuuden, jolloin menneisyydestä nykyaikaan saapuvat ne hyvin tutut taistelijat.

Tapa jolla tarina kehittyy etenee varsin hyvää vauhtia ja on esitetty todella laadukkaasti. Tarinankerronta on kaikki animaatiota ja luo todella elokuvamaisen tarinankerronnan, vaikkakin se hieman ärsyttää että tarinaa ei pysty sellaisella järkevällä tavalla keskeyttämään ja huoneen väliin katkaistu tarina voi pakottaa katsomaan pitkän pätkän "elokuvaa" uudestaan. Tähän pääsee kyllä sisään, mutta se on aluksi aika hämäävää, mikä on ollut pelisarjassa eräänlaisena ongelmana aiemminkin. Pelin tarina koostuu useammasta kappaleesta jotka koostuvat muutamasta erillisestä tappelusta, joskus neljästä joskus taas viidestä. Joskus kyseessä on yhdellä hahmolla pelaaminen kun taas toisinaan saa valita kahdesta hahmosta toisen jolla haluaa käydä kyseisen taistelun. Tämä on oikein hyvä tapa saada kokeilemaan erilaisia hahmoja ja estää peliä menemästä täysin itseääntoistavaksi. Tosin silloin kun kohdalle osuu hahmo jolla ei ole erityisen kivaa pelata, niin se kyllä vähän latistaa tunnelmaa.

Se mikä todella syö tarinatilan mielekyyttä on hyvin ailahteleva vaikeustaso ja varsinkin viimeinen yhteenotto pelissä on kaikkea muuta kuin reilu, sillä siinä on menty taas siihen pisteeseen jossa viimeinen vihollinen on tehty epäreiluilla tavoilla vaikeaksi, eikä kyse ole niinkään siitä että onko oppinut pelattavan hahmon hyvin, vaan enemmän siitä, että tietääkö hahmolta pari sellaista helposti tehtävää ja tarpeeksi halpamaista liikettä, joilla pystyy vastaamaan tähän epäreiluun haasteeseen. Tällä kertaa hahmovalinta lopulliseen yhteenottoon ei ole se paras mahdollinen, vaikka tarinallisesti se käykin täysin järkeen.


Erron%20Black.jpg?1643063247

Tuttuja hahmoja alkuperäisistä lähes uusiin



Pelattavuus ei ole mennyt minnekään

Tappelupelin tärkeimpiin elementteihin kuuluu ehdottomasti se pelattavuus ja Mortal Kombat on yksi näitä pelisarjoja joka on pitänyt kiinni siitä omasta hyvin brutaalista tyylistään. Verta roiskuu ämpärikaupalla, taistelijat saavat vammoja joihin kuolisi normaaleissa olosuhteissa lähes välittömästi ja tappoliikkeitäkin riittää fatalityistä brutalityihin. Monien muiden tappelupelien joukossa MK ei ole omasta mielestäni se paras, mutta onnistuu oikein tehokkaasti pitämään kiinni laadukkaasta tasostaan. Ohjattavuudessa on sellainen omanlaisensa ote joka toimii oikein hyvin, vaikka siinä onkin myös muutamia asioita jotka toivoisi vähän erilaisessakin muodossa.

Pelattavia hahmoja pelissä on todella kiitettävä määrä. Itse olen sitä mieltä että tappelupelissä pelattavien hahmojen määrä pääpelissä tulisi olla ehdottomassa minimissään tusinan verran, sillä jos tähän ei päästä, niin määrä on turhan vaatimaton. Mortal Kombat yltää pariin kymmeneen, eli määrällisesti taistelijoita on aika kiitetttävä määrä. Tähän samaan on yltänyt myös Soul Calibur VI ja kuten siinä pelissä, myös tässä pelissä on vierailevia tähtiä, mutta kaikki DLC muodossa. Näistä ehdoton ykkönen olisi Spawn, mutta itse en ole dlctä tässä pelissä edes harkinnut, joten niitä en arvioi sen enempää, muuta kuin ajatuksellisesti. Oikeasti uusia hahmoja ei juuri tähän rosteriin kuulu vaan valtaosa on tuttuja viime pelistä. Tai sitä aiemmista.

Taistelusysteemiä on yhtä aikaa todella tutunoloinen, mutta samalla aikaa se on todella paljon aikaa vievä. Vaikka erikoislikkeissä on yleensä muutamia samoja variaatioita kuten ees taas ja napin painallus tai muuta vastaavaa, niin silti tuntuu että jokaisen hahmon kanssa pitää aina erikseen tarkistaa että miten kyseisellä hahmolla tehdään erilaiset liikkeet. Tämä johtaa siihen että jos pelissä haluaa oikeasti hyväksi, niin pitää pelata tietyllä hahmolla todella paljon, jolloin liikkeet alkavat tulla selkärangasta. Tavallaan tämä systeemi on erittäin samanlainen kuin pelissä InJustice 2, minkä kanssa on tavallaan harmillista tämä ees taas ylös alas painelu ennen napin painallusta. Itse kun pidän paljon enemmän kahden napin yhtäaikaisesta painamisesta ja sitä kautta tehtävistä erikoisliikkeistä.


Yhteenveto

Mortal Kombat 11 on hyvä jatke kahdelle aiemmalla pelille, joskin merkittävästi selvemmin kympille, jonka tarina jatkuu suoraan tässä pelissä. Tarina on muutenkin yllättävän hyvin ja yllättävästi koottu ja jaksotettu kokonaisuus jota oikein hyvä tappelu korostaa hienosti. Pelin haastetaso on monesti hivenen epäreilummalla puolella ja itse pidän tavallaan enemmän MK10:stä kuin tästä, voisi sanoa että myös MK9 on parempi kuin 11, mutta tapa jolla peli on toteutettu on laadukkuudessaan erittäin hyvää tasoa, josta omasta mielestäni paras tappelupelisarja saisi ottaa merkittävästi mallia, jos aikoo tehdä seitsemännen pelin.


+ Kiitettävä määrä taistelijoita

+ Laadukkaasti toteutettu tarina


- Haastetason heittelehtivyys

- Vähäiset kehitykset


Arvosana: 7,6


Erityinen