Berserker.jpg

Hurmeinen magna saa animesta mallia ottavan pelin

 

Animesarjana Berserk on eräänlaisia omia suosikkejani. Sarja ei ole paras anime, mutta se on omalla tavallaan erityisen miellyttävä. Osasyynä on sen verinen fantasiatunnelma ja hyvin tehty maailma. Verinen fantasiatunnelma kääntyy hyvin pelimuotoon kun pelaaja pääsee ohjamaan tuttuja hahmoja, suurimman osan ajasta pelattavana on Guts.

 

 

 

SPOILEREITA JOS BERSERK ANIME EI OLE TUTTU

 

 

 

Berserk and the Band of the Hawk on toimintapeli hyvässä ja pahassa. Pääasiassa ainoa mitä pelissä tehdään on kenttä kentän jälkeen tapetaan iso lauma vihollisia, välillä demoneita ja välillä ihmisiä. Berserk tunnelma on vahvasti läsnä sillä vastaan tulee paljon tuttuja soturiryhmiä. Pelaaja pääsee ohjamaan sarjasta tuttuja hahmoja, kuten Guts, Griffith, Casca ja nosferatu Zodd, sekä monta muuta. Päätarinan lisäksi pelattavana on myös pari muutakin pelimuotoa mutta vaihtelua tämä peli ei loppuviimeksi juuri tarjoa, mutta pituutta riittää ja Berserk fani saa tästä varmasti astetta enemmän irti.


Berserk sarjan tarinaa kertova peli alkaa sieltä mistä anime alkoi ja etenee pitkälle, päättyen tilanteeseen missä mikään ei oikeastaan ala eikä lopu, tarina jatkuu, peli ei.

Luvassa on paljon anime välianimaatioita ja sitä kautta monia tuttuja kohtauksia. Pelissä on paljon myös puhuttuja kohtauksia ja ajoittain myös hetkiä jotka ovat välimallia näistä kahdesta. Koska pelissä on useammanlaisia kohtauksia, niin väkisinkin tulee tunne siitä, että pelissä on vähän laiskoteltu ja/tai yritetty välttää liikaa elokuvamaisuutta. Kun kyseessä on kohtaus jossa on vain tekstibokseja ilman animaatiota, niin se tuntuu todella laiskasti tehdyltä. Animaatiojälki ja grafiikka ovat kumpikin erittäin hyviä ja tässä pelissä näkyy todella hyvin se tuttu aikuinen ja hyvin väkivaltainen tyyli, mikä Berserk animessa ja magnassa on aina vahvasti läsnä.

Se mikä on ehkä tämän pelin suurin heikkous, tulee vastaan erittäin nopeasti mutta korostuu vasta kun peliä on ehtinyt vähän pelaamaan. Tässä pelissä on vain japanilainen puhe ilman englanninkielen mahdollisuutta. Tekstitys kyllä löytyy, mutta itse todella vihaan tätä päätöstä pelin kohdalla. Itse en vain juuri tykkää katsoa/kuulla kieltä jota en itse ymmärrä. Japanissa varsinkin nämä nimet pistävät todella korvaan ja muutenkin tästä tulee vähän sellainen olo että tästä ei nyt saa kaikkea irti.

Se missä tämä oikeasti räjähtää käsiin, on siinä, kun juttua alkaa tulla keskellä toimintaa. Jos puhe ym olisi englanniksi niin mitää ongelmaa ei olisi koska ymmärrän kieltä. Tämän pelin tapauksessa pitää lukea kaikki tekstiboxit ja kun niitä alkaa tulla keskellä hektisintä taistelua, niin niitä ei vain ehdi lukea, sillä ne menevät aika nopeasti ohi. Tämä on valtava heikkous, sillä juttua tässä pelissä riittää, mutta jos se tulee toiminnan keskellä, niin sen missaa hyvin helposti.


Toiminta on tämän pelin sielu ja sydän. Kenttä kentän jälkeen tarkoituksena on pääasiassa tappaa valtava määrä vihollisia. Tässä pelissä kombo nousee helposti useisiin kymmeniin ja tapettujan vihollisten määrä useisiin satoihin. Vihollisia on ruudulla kymmeniä ja taas kymmeniä yhtä aikaa ja pelihahmo tekee näistä hakkelusta ja viillokkia hyvinkin helposti. Tässä pelissä pelaaja on pysäyttämätön voima jota vastaan vain pomovihollisilla on oikeasti jotakin saumaa.

Myönnettäköön että tämä käy pitkässä juoksussa todella puuduttavaksi ja vaihtelua ei juuri ole tulossa. Viholliset ja kentät vaihtuvat mikä tuo omanlaistansa vaihtelua mutta valtaosan pelistä pelaaja tappaa vihollisia vihollisten perään.

Pelihahmolla on ne peruseväät. Normaali hyökkäys, voimakas hyökkäys, torjunta, syöksy, erikoisase ja vimmatila. Näitä käyttämättä pitäisi sitten selvitä kentistä ja tehtävistä niissä. Tiettyä vaihtelua peliin tulee kun hahmo kehittyy ja oppii lisää. Tämän lisäksi pelihahmolle voi laittaa tiettyjä varusteita mitkä korostavat tiettyjä ominaisuuksia ja mahdollisesti tuovat mukanaan myös lisää ominaisuuksia. Nämä pienet asiat saavat pelin tuntumaan oikein hyvältä, vaikka se perusidealtaan onkin hyvin simppeli ja yksinkertainen.


Kentissä on usein tiettyjä erikoisvaatimuksia joita suorittamalla avautuu osia kuvaruuduista. Osa näistä tehtävistä avautuu kun kentän pelaa vain läpi, mutta hyvin usein mukana on tiettyjä vapaaehtoisia tehtäviä. Harmittavan usein vastaan tulee aikarajallisia tehtäviä, ilman että aika rajaa kerrotaan. Tehtävissä epäonnistuminen on suhteellisen harvinasita, sillä ihan normaalilla vaikeusasteella, kentistä selviää helposti, erityistehtävät tuovat lisähaastetta.

Peli vaikeutuu pikkuhiljaa, mutta huomasin että taistelussa sitä ei juuri huomaa, sillä tietyillä taktiikoilla selviää pitkälle. Haasteellisuus näkyy tehtävissä joita ei sillai vain suoritakaan. Tosin hahmo kehittyy sen verran nopeasti että aiemmin hankalista tehtävistä tulee hyvin helposti hoidettavia, aikarajalliset tehtävät ovat kuitenkin niitä mitkä aiheuttavat harmaita hiuksia ja raivonpuuskia.

Toiminnassa ei juuri vaihtelua ole, vähän lisää temppuja ja varusteita tulee pelin edetessä. Sotasaaliina saatuja kamoja ei todellakaan kannata myydä, sillä varusteiden kehittämiseen tulee lisää temppuja joissa näitä sotasaaliita käytetään. Itse olen oppinut tämän käytännön pelistä Victor Vran ja olisi ollut tosi kiva jos sen olisi tiennyt jo silloin. Kehittämällä varusteita niihin saa lisää ominaisuuksia mitkä taas tuovat pelihahmolle lisää jerkkua.

Pelihahmoilla on olemassa myös vaihtoehtoisia asuja joita niitä tulee varusteiden tapaan pelin edetessä. Tarina on oikein hyvin tuotu mukaan ja sen takia peliä pelaakin innolla eteenpäin, sillä valtaosan ajasta pelissä todella tuntee olevansa Guts joka valtavalla Dragon Slayer miekalla tekee vihollisista selvää jälkeä, kunhan siihen asti pääsee pelissä.


Valtaosa tarinasta pelataan Gutsilla, mutta tietyissä tehtävissä voi pelata myös muilla hahmoilla ja Free modessa saa pelata millä tahansa hahmolla missä tahansa kentässä. Endless Eclipse areenataistelussa voi myös pelata millä tahansa hahmolla. Eri hahmoilla on vähän erilaista pelata sillä tietyt ominaisuudet ovat tietyillä hahmoilla muita parempia. Siinä missä Guts on erittäin voimakas, on esimerkiksi Griffith huomattavasti nopeampi. Kykyjä sitten tuetaan erilaisilla varusteilla. Eniten eroa huomaa vasta sitten kun oikeasti alkaa pelaamaan hahmoilla. Erot eivät aina ole niin selviä mutta pelihahmoissa on sen verran eroa että heitä tuli kyllä kokeiltua aika paljon, viimeistään siksi että pääsisi avamaan tietyt saavutukset jotka vaativat tekemään tiettyjä asioita.

Trophien suhteen käy nopeasti ilmi että tämä on niitä pelejä joissa tapetaan yhdessä kentässä enemmän populaa kuin tietyissä peleissä koko pelin aikana. Yhdessä kentässä saldo voi helposti kohoto 1000 asti, Tälläinen pelityyli sopii omalla tavallaan oikein hyvin, sillä harvemmin vastaavaa on tullut pelattua ja se on osa syy miksi todellakin ahmin tätä peliä piittaamatta siitä, että se oli helposti todella monotonista mättämistä.

Berserkki ja Haukan ryhmä on toimintapelinä oikein hyvä ja tarjoaa vaihtelua hahmovalikoimallaan, ei niinkään pelattavuudellaan. Pelattavaa tässä pelissä ainakin riittää ja tarina on todellakin erittäin hyvin tuotu esiin, vaikka sen etenemistä puhuttu kieli vähän rajoittaakin ja ajoittain toivoisi että pelissä olisi nähty vähän enemmän vaivaa tarinan kuljettamiseen tai sen täydentämiseen. Välianimaatioissa animejälki on joka kerta yhtä hienoa ja muutenkin Berserk on todella uskollinen alkuperäiselle.


Hahmojen suhteen tarina on vahva. Pelin edetessä vastaan tulee valtava määrä toinen toistaan parempia hahmoja. Pääosin Berserkin hahmot ovat oikein hyvin tehtyjä ja sopivat tarinaan mainiosti, tukien toisiaan. Erilaisia persoonia on matkassa paljon ja tarina on juurikin siksi varsin hyvä. Se mikä on loppupuolella suuri heikkous johtuu osittain siitä että monet asiat jäävät kesken. Monta juonikuviota on päällä yhtä aikaa, monet erittäin hyvät tarinakuviot eivät pääse oikein kunnolla käyntiin ja niin monia asioita jää todella kaipaamaan, kuten eeppinen välienselvittely. Loppuhuipennus nimittäin on tässä pelissä erityisen huono, etenkin kun sitä vertaa pariin aiempaan isoon taisteluun. Viimeinen vastus lukeutuu helposti yhdeksi huonoimmista viimeisistä loppareista koskaan.

Guts on valtaosan ajasta ohjattavana sillä hänhän on pelin päähenkilö ja pääviholliseksi nouseva Griffith on myös tehty juurikin sellaiseksi nättien poikien kuninkaaksi kuin animessakin. Pelissä on animen tapaan paljon aikuisille suunnattua materiaalia. Vaikka alastomuutta ja seksiä on tyylitellysti rajattu ja sensuroitu niin väkivalta ja hurme ovat aina vahvasti läsnä ja ihan piilottelemattomasti.

Se mikä teki Berserkistä niin hyvän on läsnä tässä pelissä. Monta erilaista soturiryhmää tulee vastaan, kuten Black Hounds of Hell ja monta erilaista pomovihollista tulee myös vastaan, kuten Nosferatu Zodd. Loppupuolella vastaan tulee myös God's Hand ja monet tutut hahmot ovat hyvin esillä ja kaikkea pitää kasassa erittäin hyvin esille tuotu hurmeinen fantasiatunnelma.

Tunnelmallisesti peli kertoo sen minkä animekin, mutta itse en vain pääse yli siitä, että tässä ei ole englannin kielistä vaihtoehtoa, mikä nykypäivänä ja videopelissä, tuntuu todella oudolta, en muista että milloin olisi viimeksi tullut vastaavaa eteen, jos koskaan.


Kokonaisuutena Berserk and the Band of the Hawk on varsin hyvä toimintapeli. Iso varustevalikoima, varusteiden ja hahmojen kehittäminen ja hyvä hahmovalikoima tarjoavat ajoittaista vaihtelua muuten varsin yksitoikkoiseen toimintaa, joka on tietyllä tavalla varsin mielekästä ja johon sisältyy tiettyjä mausteita.

Heikoimmillaan peli on toiminnan kanssa yhtä aikaa tapahtuvassa tarinankerronnassa ja yksitoikkoisuudessaan. Berserk sarjan fanit saavat pelistä enemmän irti ja mikseivät myös sarjaa seuraamattomat mutta samantyyppiseen tunnelmaan viehtyneet pelaajat.

Kaikenkaikkiaan Berserk ei ole turhan montaa peliä saanut osakseen joten tämä on ihan tervetullut tapaus. Varsinkin kun tässä pelissä pääsee todella olemaan Guts, joka tekee isostakin laumasta selvää jälkeä, hurmeisella tyylillä.

 

+ Berserkin väkivaltainen fantasiatunnelma

+ Runsas hahmo- ja varustevalikoima

+ Animesarjan kattava, varsin pitkä tarina

+ Hurmeinen ja varsin mielekäs toiminta

 

- Vain japaninkielinen puhe

- Toiminnan aikaan tapahtuvat puhe menee ohi

- Toiminnan tietty puuduttavuus ja yksitoikkoisuus

 

Arvosana: 7,5

 

Erityinen