Arvostelu tulee paljon ja tärkeää onkin asettaa tietynlainen asteikko jonka mukaan pelejä sitten arvostelee. Monet asiat vaikuttavat lopulliseen arvosanaan aina pelin hahmoista, pelattavuudesta ja tarinasta alkaen, mutta lopulta kaikki päättyy kokonaisarvosanaan.

 

 

 

Asteikko 0-10

 

0 - Ei mitään hyvää (Pohjanoteeraus0,5 -> Pohjakosketus

1 - Surkeimmista surkeimpia / Ei ole hankkimisen arvoinen (Epäonnistuminen1,5 -> Kaamea

2 - Kannattaa välttää (Surkea2,5 -> Heikko

3 - Selkeästi huono / Erittäin huono (Pettymys3,5 -> Säälittävä

4 - Enemmän huono (Huono4,5 -> Huonommalla puolella

5 - Hyvä ja huono (Välimallia5,5 -> Paremmalla puolella

6 - Enemmän hyvä (Hyvä6,5 -> Loistokas

7 - Selvästi hyvä / Erittäin hyvä (Loistava7,5 -> Erityinen

8 - Kannattaa pitää mielessä (Mahtava8,5 -> Fantastinen

9 - Parhaista parhaita / Hankkimisen arvoinen (Mestariteos9,5-> Legendaarinen

10 - Ei mitään huonoa (Täydellinen)

 

Niin monia asia vaikuttaa lopulliseen arvosanaan että veisi tovi luetella kaikki. Tärkeää on kuitenkin muistaa että kyseessä on mielipide (jokaisella on sellainen) ja jokaisella on omanlaisensa.


Koska olen vuosien saatossa pelannut lukuisia eri pelejä, mutta aloin kasata ajatuksiani tänne vasta viime vuosina, niin en koe kovin järkeväksi laittaa tänne kaikki niitä huippupelien arvosteluja jotka sen kyllä ansaitsisivat. Saatan harkita sitä ehkä joskus jonkinlaisena "Best of" kirjoitelmana tai kokoelmana, jos tänne nyt jaksaa kirjoitella. Tai sitten satunnaisina arvioina kun peliä tulee uudelleen pelanneeksi tms.

Tiettyjä poikkeuksia voisi harkita jos tilanne olisi sopiva. Esimerkiksi pelit jotka ovat vahvasti yhtä, saattaisivat olla tälläisiä.


Sitten on tämä miten arviot ovat kehittyneet ajan kuluessa. Nykyään en enää odota että olen pelannut pelin kokonaan ennenkuin kirjoitan arvion (arviota en myöskään mielellään enää muokkaa kirjoitusvirheiden korjaamista enempää) vaan sitten kun pelistä on jotain sanottavaa niin arvion voi kehitellä. Ennen en kirjoittanut mitään arviota ennenkuin peli oli loppuun asti pelattu, nykyään on toisin, varsinkin kun monia pelejä alkaa jättämään kesken, jota ei aikoinaan koskaan tehnyt.