Pienikin käänne voi johtaa isoihin ja ikimuistoisiin tapahtumiin, se riippuu niin paljon siitä, miten kaiken rakentaa osaksi isoa kokonaisuutta. Joskus voi olla niinkin, että käänne rakentuu pikku hiljaa, ehkä myös monista pienemmistä käänteistä.

 

 

 

Kertaus:

Vain yksi per peli, mutta yhden kokonaisen pelisarjan kaikki osat ovat kelvollisia omaan sijaansa, vaikka tarina olisi kuinka yhtenäinen tahansa. Tämän takia juonikuviot jotka tapahtuvat niin sanotusti "pelin vaihtuessa" kelpaavat myös.

Episodipelit lasketaan kaikkine jaksoineen yhdeksi kokonaisuudeksi, joten niiden joukosta on valitta vain yksi.

Tarinallisissa peleissä monet käänteet voivat olla valintariippuvaisia.

Ja vaikka tämä olisi kuinka itsestään selvää, niin spoilereita tulee olemaan luvassa.

 

 

KUNNIAMAININTOJA

 

Jackin pehmeä puoli - Code Vein

Jack on juurikin sellainen todella cool, kiven kova hahmo joten on yllättävää ja positiivisella tavalla yllättävää, että hahmoon on tuotu ihan sisältöäkin.

 

Rally the crowd - Mass Effect 2

Shepardin metodi taistella epäkohtia vastaan ilman että on suoraan hyvä tai paha. Vaatii monta oikeaa valintaa, mutta on erinomainen käänne, kun sen pystyy tekemään.

 

Claire liittyy taisteluun - Resident Evil: Revelations 2

Lopputaistelussa Claire tulee Barryn tueksi. Siinä missä Barry käy taistelu maan pinnalla, tarjoaa Clairea tukea tarkkuuskiväärillä, helikopterista käsin.

 

Vihollispuolellakin on oikeudenmukaisuutta - Marvel's Guardians of the Galaxy

Hala on selvä roisto, mutta hänen oma poikansa, ei näe asioita aivan samalla tavalla kuin äitinsä ja on valmis korjaamaan epäkohtia.

 

Lelianan kahdet kasvot - Dragon Age: Inquisition

Lelianasta voi Originsissa tehdä kovemman version ja Inquisitonissa, sen voi perua. Tämä vaatii runsaasti oikeita ratkaisuja eikä sitä juuri mainosteta. Siksi se toimii niin hyvin.

 
24. Alan Wake - Control

Remedyn erittäin onnistunut tapa tuoda lisää makua Control universumiin, samalla kun yhdistää siihen yhden omista pelimaailmoistaan, luoden näin Remedyversen. Control on maailmaltaan ja mytologialtaa erittäin kiinnostava kokonaisuus jossa riittää mahdollisuuksia vaikka mihin ja nyt Alan Waken omalaatuinen maailma on osa sitä kaikkea. Nerokas ratkaisu, varsinkin kun Control on kokonaisuutena merkittävästi rikkaampi kuin Alan Wake.


23. Manny kuolee - The Last of Us Part II

Tämä on siinä mielessä hyvä käänne, että ainakin tämä täysi urpo kuolee. Se on huono käänne siinä mielessä, että Manny kuolee liian helposti, koska tämän hahmon olisi pitänyt kuolla siihen malliin miten Norah kuoli. Mutta parempi tämä on, kuin se, että Manny olisi selvinnyt loppuun asti.


22. Todellinen Allant - Demon's Souls

Tämä viimeinen pomotaistelu on käänteeltään erittäin onnistunut. Sitä odottaa jotakin supermörköä ja vastassa on tälläinen nuijapää josta ei ole yhtikäs mihinkään. Itse koen sen erittäin hyvänä yllätyksenä ja tarinallisessa mielessä se toimii myös erittäin hyvin tarjoten mukavasti syvyyttä.


21. Keltullis puhuu - Thronebreaker

Lohikäärmeitä ei Witcherissä paljoa näy ja peleissä edellinen oli Witcher 2:ssa ollut Saesenthessis, joka ei tosin välttämättä paljoa juttele, riippuen pelaajan reitistä. Keltullisin tapauksessa on kuitekin erittäin positiivista, että tämä lohikäärme ei ole pelkkä peto, vaan älyllinen olento jonka kanssa voi neuvotella ja jonka kanssa voi päästä sopuu. Tosin, se maksaa yhden aika hyvän liittolaisen.


20. Muller antautuu - Battlefield V

Yksi harvoja oikeasti hyviä osia tässä pelissä on natsien näkökulmasta pelattu osuus jossa pelaaja ohjaa Tiger panssarivaunun komentajaa, Peter Mulleria. Osion edetessä vastaan tulee erinomainen jatkumo jonka lopussa Muller tekee valinnan, joka johtaa hänen todennäköiseen kuolemaansa, kun hän hylkää sen, jonka eteen on pitkään taistellut, koska sen puolen metodit ovat maksaneet hänelle jo aivan kaiken.


19. Sinclairin salamurha - Killzone: Shadowfall

Kun Sinclair tappaa Kellanin, niin hän luulee että voitti. Mutta lopputekstien sijaan, on luvassa vielä yksi tehtävä, jonka lopuksi pelaajan ampuma luoti poistaa myös Sinclairin kuvioista.


18. Kohtalon kohtalo päätettävänä - Death and Taxes

Pelissä on monia lopetuksia, joista osa erittäin yllättävillä tavoilla vastaan tulevia. Kohtalo (pomosi) on kuin tälläinen yliolento johon säännöt eivät päde, mutta sitten eräässä lopetuksessa käy toisin, kun Kohtalo ilmestyy pöydällesi profiilina jonka kohtalon voit päättää. Voit siis tappaa hänet, tai säästää hänet ja riippumatta siitä mitä teet, tämä on erinomainen yllätyskäänne.


17. Vladin viesti Wodenille - Max Payne 2: The Fall of Max Payne

Max Payne 2 kertoo monet yllättävimmät käänteensä täysin vapaaehtoisina lisinä joista yksi tulee puhelimessa olevan viestin muodossa. Tässä viestissä Vladimir Lem (pelin pääroisto) kertoo Alfred Wodenille (yksi pelin suurimmista mysteereistä) että tulee tappamaan tämän ja samassa viestissä käy ilmi, että nämä kaksi miestä ovat isä ja poika, mikä tuo valtavasti lisää sisältöä kumpaankin hahmoon ja moniin ykköspelissäkin vastaan tulleisiin käänteisiin.


16. Pelastus - Metro: Last Light

Varsinkin edeltävän pelin jälkeen pelattuna, tämä käänne hyvään lopetukseen, toimii niin hyvin. Artyom on räjäyttämässä itsensä ja viholliset ilmaan, kun sitten hänen auttamansa pikkuinen Synkkä olento estää häntä ja pikkuisen perhe tulee ja pelastaa Artyomin ja muut, tappaen heidän vihollisensa. Tämä on juurikin sellainen tilanne, jossa pelin todellinen vaikutus tuntuu erittäin hyvin.


15. Uusi perhe - Final Fantasy IV: After Years

Yksi niitä asioita jota vihjailtiin FFIV:ssä, mutta jota ei sitten koskaan tehty, saa uuden mahdollisuuden After Yearsissa. Edgen ja Rydian välinen suhde lähtee etenemään vasta aivan lopussa, kun Edge yhdistää perheen muutamalla ratkaisevalla tavalla. Rydia ei voi vierailla vanhempiensa luona, joten he vierailevat hänen luonaan ja hänen ottotyttärensä tulee hyvin toimeen Edgen kanssa. Tämä on sellainen asetelma joka voi edetä moniin suuntiin eikä tarina varsinaisesti kerro, että miten se päättyy.


14. Kaksoset vastakkain - The Council

Council on kokonaisuus joka tarinallisuudessaan menee moniin aika kyseenalaisiin pisteisiin ja tiettyine juonikuvioineen se myös menee tiettyyn ristiriitaan keskenään. Eräs pelin onnistuneimpia käänteitä on kuitenkin se käänne, jonka lopputuloksesta pelaaja ei välttämättä voi olla millään varma. Kun Hillsborrown identtisetkaksoset ovat napit vastakkain ja pelaaja on näiden välissä, on tilanne hyvin tiivis. Pelaaja kun ei voi ulkonäöltä mitenkään erottaa näitä kahta toisistaan.


13. Xana onkin sinun puolellasi - Dark Messiah of Might and Magic

Xana on yksi näitä hahmoja johon voi olla haastavaa luottaa ja jonka odottaa jossakin kohtaa puukottavan selkään. Siksi onkin todella yllättävää että loppupuolella huomaa, että Xana todellakin on sinun puolellasi, eikä pahuuden herran (isäsi) puolella. Tämä on juurikin sellainen tilanne jossa yllättyy siitä, että riski jonka Xanan kanssa ottaa, onkin voitto.


12. Super Silppuri - Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan

Salaiseen pomotaisteluun ja sitä kautta todelliseen loppuhuipennukseen johtava satunnainen käänne, jota ei välttämättä näe koskaan. Tämä on kuitenkin juurikin sen tyylinen käänne, joka tekee muutoin hyvästä loppuhuipennuksesta mahtavan, jopa eeppisen. Erityisen hyvin tämä toimii juurikin siksi, että tämä voi saada aivan yllättäen.


11. Strife oli siellä kokoajan - Darksiders 3

Fury tajuaa ison tilanteen vasta lopussa, kun alkaa näkemään asiat uudella tavalla ja sitä kautta vaihtaa puolta. Kun vihollisjoukko lähestyy ja monet vetäytyvät, yksi selviytyjä liittyy taisteluun ja muotoa muutettuaan, paljastuu yhdeksi ratsastajaksi, Strifeksi. Furyn yllättynyt ilme kuvastaa hienosti sitä tilannetta jossa Strife on pystynyt piileskelemään näkyvillä ja ohjaamaan sisartaan oikeaan suuntaan.


10. We have a job to do - Call of Duty Black Ops: Cold War

Toisin kuin Bioshock, tämä peli onnistuu tekemään tästä aivopesutilanteesta onnistuneen, muutamalla erittäin toimivalla tavalla. Pelaaja luo pelihahmon ja tälle taustan, eli kehittää itse itselleen persoonan jonka Adler ja muut ovat luoneet. "Bell" on ehkä se pelaajan luoma päähenkilö, mutta tämä prosessi saa aivan uuden merkityksen, kun ne todelliset taustat ja aikaikkunat aukeavat täysin siinä ratkaisevassa kohdassa.


9. Nerissa ja Faith - The Wolf Among Us

Aivan lopussa esiin nostettu mahdollisuus siitä, että kaksi pelihahmoa ovat saattaneet olla yksi ja sama tai muuta vastaavaa. Tämä käänne on juurikin sellainen joka sopii tähän noir maaimaan erinomaisesti ja se, että sitä ei koskaan selvennetä enempää tuntuu yhtä aikaa todella typerältä cliffhangerilta sekä samaan aikaan hyvältä tavalta herättää keskustelua siitä, että kumpi oli kumpi vai miten se kaikki nyt lopulta sitten menikään. Lisäksi pelaajasta riippuu, että jääkö tämä tähän?


8. Pidetyt lupaukset - Final Fantasy VIII

Yksi pelin tarinan viimeisiä käänteitä on samalla se viimeinen silaus tämän tarinan romanttiselle puolelle. Se miten kohtuasta on pelin aikana parilla pienellä lupauksella pohjustettu, toimii erittäin hyvin pitkän odotuksen ja lopputekstien jälkeen, koska se on tälläinen hetki, joka olisi helposti voinut jäädä tekemättä, kuten FFIV:ssä jäi.


7. Ravager puhuu - Remnant: From the Ashes

Tähän mennessä alkaa olettaa, että pelin hirviöt ovat vain jotakin, mitä tapetaan. Siksi, Ravager osoittautuu yhdeksi pelin kiinnostavimmaksi hahmoksi, koska se puhuu. Sen kanssa voi jutella ja sitä kautta siitä voi oppia merkittävästi enemmän uusia asioita. Pelin mahdollisesti viimeisessä isossa maailmassa osataan vielä aivan lopuksi näyttää kokonaan uusi puoli tämän pelin maailmantasosta. Ravager on huomattavasti enemmän kuin monet muut ja ehkä, jotkut toisetkin olennot ovat enemmän.


6. Uhrautuminen - Titanfall 2

Yllättävän draamallisesti vahva lopetus joka tulee vastaan todella nopeasti ja varsin yllättäen. Titaani itsessään on pelin aikana osoittautunut todella hyväksi partneriksi ja erittäin hauskaksi kaveriksi johon on todellakin ehtinyt kiintyä. Siitä syystä se viimeinen asia minkä se tekee, tuntuu niin vahvalta. Titaani ei aio menettää toista pilottia ja pelastaa pelaajan viimeisenä tekonaan, ennen tuhoutumistaan, mikä jättää haikean olon loppuun, mutta tekee lopetuksesta niin draamallisesti vahvan.


5. Pelihahmon oma koodi - Code Vein

Yksi pelin tyylikkäimpiä ratkaisuja tulee siitä, kun takauman kautta pelaajan ohjaaman hahmon koodi tulee esiin ja vielä pelaajan nimellä. Tarinallisesti se korostuu hahmoa hienosti ja koska pelaaja on saanut nimetä hahmon, niin se toimii oitis paremmin. Tämä on juurikin sellainen tilanne joka tuo peliin juurikin sellaisen tietynlaisen tyyliseikan joka toimii erittäin hyvin, vaikka se onkin todella pieni asia. Tarinallisessa ja pelillisessä mielessä se kuitenkin on erittäin onnistunut, puhumattakaan että Queenslayer Code näyttää todella hyvältä.


4. Punahuppu - Batman: Arkham Knight

Kun kerran Jason astuu kuvioihin, niin ainakin siinä samalla saadaan myös Red Hood. Tapa jolla Punahuppu sitten on toteutettu ja DLC:ssa jo käytetty, tekee tästä hahmosta niin hyvän, että siitä tulee oitis yksi kiinnostavimpia ja potentiaalisimpia osia tulevaisuutta miettien. Ulkoisesti ja pelillisesti erittäin onnistunut hahmo jonka kanssa on todellakin osattu tehdä kaikki uudestaan. Tietysti Arkham Knight asetelma on vähän turhaa kikkailua, mutta kun lopputulos on näin hyvä, niin kyllä se on sen arvoista, vaikka se todellinen tappelu Batmanin ja Punahupun välillä jääkin puuttumaan.


3. Kolmiodraama - Witcher 3: Wild Hunt

Tässä on vain niin paljon mahdollisuuksia, joita on myös osattu käyttää. Siis ensimmäisen Witcherin naisiin liittyvä valinta on ehkä vieläkin vaikeampi kun kyseessä on Triss ja Shani, mutta tässä kolmosessa tähän kokonaisuuteen liittyy paljon enemmän muuttujia jotka tekevät siitä huomattavasti rikkaamman ja toimivamman. Puhumattakaan että kirjoja lukeneena, tämä on hyvin vaikea valinta, juurikin siksi koska tietää, miten se tarina kirjamaailmassa meneekään ja mitä kaikkea siihen liittyykään. Tämän pelin laajassa kokonaisuudessa, tämä muuttujien summa, on hyvin upeasti tehty.


2. Lucifer voitti - Darksiders Genesis

Luciferin tapa pelata peliä, olikin nerokkaalla tavalla piilottaa todelliset valttikorttinsa ja asetella palaset siten että Ratsastajat joka tapauksessa toteuttaisivat hänen suunnitelmansa. Koska Genesis on selvästi esiosa, niin tietyt asiat pakostakin tapahtuivat, mutta tämä olikin paljon pidemmällä menneisyydessä ja Luciferin suunnitelma olikin jotakin paljon aiempaa. Tämä loppupuolen yllätys on juurikin sitä tasoa, joka erinomaisesti rakentuu perusteita tulevaisuudelle. Tosin samalla odotukset kasvavat.


1. Ja tarina jatkuu - Hades

Hades on todellakin nerokkaalla tavalla rakennettu peli jonka tarina etenee vain kun tietyn kaaren käy tavalla tai toisella läpi. Peli tuntuu jatkuvan loputtomiin mutta tietyssä vaiheessa kokonaisuuteen tulee uusi syy jatkaa sitä loputtomiin. Kun Zagreus on saavuttanut tietyn määränpään, niin voisi olettaa että peli päättyy. Mutta ei, sitten Zagreus saa uuden tehtävän, joka on käytännössä saman tekemistä, mitä tähänkin asti, eli pakenemista Manalasta. Mutta tällä kertaa se on enemmän sallittua, turvallisuuspuutteiden selvittämistä.